View Full Version : ΚΟΥΡΔΙΣΜΑΤΑ - ΧΟΡΔΙΣΜΑΤΑ
Ποιό είναι το καλύτερο κούρδισμα για Gibson Flying V ίδια με αυτή του κιθαρίστα των Mastodon?
Πειραματίζομαι και μια που μαλακίζομαι είπα να ανοίξω ένα thread na συζητησουμε γύρω απο τα κουρδίσματα σε μπάσσο- κιθάρες...
Προσωπικά έχω φάει ένα κόλλημα τώρα τελευταία με
C E G# C E G#
Ki8ares synh8ws koyrdizw B, to mpaso kanoniko h B thn pempth kai oi alles dyo hmitonia katw (D ktl...)
Ki8ares synh8ws koyrdizw B, to mpaso kanoniko h B thn pempth kai oi alles dyo hmitonia katw (D ktl...)
Το αποτέλεσμα είναι αυτό στο myspace?
Όταν λές Β εννοείς απλά κάτω έτσι δηλαδη απο το σταντρ κουρδισμα ε Ε------->Β , Α--------->Ε κλπ?
The Good Son
17-10-2007, 19:05
Κουρδίζεις ανάλογα με το τι θες να παίξεις.
Κανονικά, όσον αφορά το θέμα κούρδισμα υπάρχει ολόκληρη φιλοσοφία με κιθαρίστες - σχολή όπως ο fripp και ο mclaughlin που πειραματίζονται σε διάφορα κουρδίσματα που δεν έχουν να κάνουν με εναν η παραπάνω τόνους κάτω. Άπειροι συνδυασμοί, τεράστια κουβέντα.
Κουρδίζεις ανάλογα με το τι θες να παίξεις.
Κανονικά, όσον αφορά το θέμα κούρδισμα υπάρχει ολόκληρη φιλοσοφία με κιθαρίστες - σχολή όπως ο fripp και ο mclaughlin που πειραματίζονται σε διάφορα κουρδίσματα που δεν έχουν να κάνουν με εναν η παραπάνω τόνους κάτω. Άπειροι συνδυασμοί, τεράστια κουβέντα.
Ναι μπλα, μπλα μπλα... εγώ λέω εμείς εδώ μέσα να ανταλλάξουμε καμμια γνωμη. Δηλαδή πχ οι Isis κουρδίζουν τελείως "ανώμαλα" σε B, F#, B, E, G#, B....
The Good Son
17-10-2007, 19:16
Nai alla den akougontai.
Nai alla den akougontai.
Μπορεις να βγαλεις τετοιο ήχο?
b e a d f# b , einai poli oraio
b e a d f# b , einai poli oraio
ωραίος!
C E G# C E G#
Πως μπορείτε και παίζετε με τέτοια κουρδίσματα; Εννοώ, πρέπει να σας βοηθάνε σε συγχορδίες και τέτοια, αλλά μια μελωδία πως την παίζετε;;; Δεν μπερδεύεστε; Standard tuning εγώ, σχεδόν αποκλειστικά - καμία φορά παίζω σε DADGBE, κυρίως για πιο εύκολες 5ες + την 9η. Για πείτε.
symposium_lexotanil
18-10-2007, 00:24
Nai alla den akougontai.
ego mikros otan imouna kai epaiza kithara evgaza ton idio ixo me aplo kourdisma kai epaiza tis melodies tou oceanic prin auto vgei kai meta egine moda to postmetal kai xtypousa to kefali mou ston toixo pou me eklepsan oi isis kai den prolava ego na gino firma kai na me latrevoun oi postades kai na eimai o aaron turner
stam and the witches
18-10-2007, 02:26
Αποκλειστικά και μόνο κανονικό κούρδισμα, ντο δίεση συγκεκριμένα. Το dropped είναι gay.
The Good Son
18-10-2007, 03:00
C E G# C E G#
Πως μπορείτε και παίζετε με τέτοια κουρδίσματα; Εννοώ, πρέπει να σας βοηθάνε σε συγχορδίες και τέτοια, αλλά μια μελωδία πως την παίζετε;;; Δεν μπερδεύεστε; Standard tuning εγώ, σχεδόν αποκλειστικά - καμία φορά παίζω σε DADGBE, κυρίως για πιο εύκολες 5ες + την 9η. Για πείτε.
Μα υποτίθεται εκεί ακριβώς τίθεται το ζήτημα. Να φιλοσοφήσεις τόσο το θέμα που με κάποιο κούρδισμά, με συγκεκριμένους δακτυλισμούς σε κλίμακα και συγχορδία, να βγάζεις μελωδία. Τα είδη μελωδίας είναι πολλά, συνεπώς ακόμα περισσότεροι οι συνδυασμοί. Κόηλ βλάκα, όσο χαζό ήταν αφτό που είπα εγώ, άλλο τόσο ήταν το δικό σου γιατί απάντησεσ μαλακωδώς υπονοώντας οτι εσύ τους ακούς επειδή βγάζουν ήχο που δεν μπορείς να βγάλεις εσύ. Και στην τελική νομίζω οτι μπορείς, απλά ίσως να μην ακούς τις κλανιές σου.
Κόηλ βλάκα, όσο χαζό ήταν αφτό που είπα εγώ, άλλο τόσο ήταν το δικό σου γιατί απάντησεσ μαλακωδώς υπονοώντας οτι εσύ τους ακούς επειδή βγάζουν ήχο που δεν μπορείς να βγάλεις εσύ. Και στην τελική νομίζω οτι μπορείς, απλά ίσως να μην ακούς τις κλανιές σου.
:rofl: τι μαλάκας.... έχεις δίκιο.... sorry που ρώτησα σοβαρά μου διέφυγε.
babality
18-10-2007, 10:46
κιθαρα Β
κιθαρα D
βασο Β
βασο D
Έχω να μάθω άπειρα πράγματα σε νορμαλ κουρδίσματα, οπότε δε με βλέπω για εναλλακτικά ούτε σε 3 ζωές από τώρα.
Γενικά 7 χορδή σε Β, ίσως να την πάω και πιο χαμηλά κάποια στιγμή, και εξάχορδη σε C#.
Συνήθως είμαι σε DADGBE. Για ντεθμεταλ φάσεις όμως πάμε σε C ή D. Τελευταία δοκίμασα πράματα του στύλ: DADAAD και DADGAE κιε κάτσανε όμορφα. Κάποια στιγμή είχε γίνει ένα πείραμα σε DG#CF#BE αν θυμάμαι καλά κ είχαν βγει κάτι πολύ όμορφες ανομαλίες. Σπάνια πολύ παίζω σε E.
[quote="The Good Son":2pz3vanc]Nai alla den akougontai.
ego mikros otan imouna kai epaiza kithara evgaza ton idio ixo me aplo kourdisma kai epaiza tis melodies tou oceanic prin auto vgei kai meta egine moda to postmetal kai xtypousa to kefali mou ston toixo pou me eklepsan oi isis kai den prolava ego na gino firma kai na me latrevoun oi postades kai na eimai o aaron turner[/quote:2pz3vanc]
xaxaxa kai egw to idio, kai ektos apo ayto ebaza ki8ara me ena petalaki ston enisxyth toy mpasoy kai epaiza me to feedback me tis wres, egrafa polla layers feedback se kassetta tote xaxa, kataplhktika apotelesmata, meta hr8n oi Earth, Sunn kai oi loipoi kai me antegrapsan kai toys exoyn 8eoys twra kai egw doyleyw oikodomh LOL
Όταν λές Β εννοείς απλά κάτω έτσι δηλαδη απο το σταντρ κουρδισμα ε Ε------->Β , Α--------->Ε κλπ?
Sto myspace egw mono mpaso paizw, 5 xordh B kai oi alles 4 dyo hmitonia katw (D ktl)...
O ki8aristas se ayto poy akoys htan koyrdismenos D (oles oi xordes ena tono katw), alla o hxos einai toso apaisios poy den metraei...
Einai fobera texnikos ki8aristas, apla exei mia periergh apopsh peri hxoy kai melwdias... (exei kati atonal riff p.x. poy den toy akoygontai faltsa...)
DADGBE , stin gibson teleutaia, D stin Ibanez monima, i 7 xordi allazei sinexws, mou arese se A borw na pw , alla den exw katalixei genika, mou aresei kai normal auti...Oti na nai :)
mmm mia eksaxordh thn exw ksekourdisth sunexeia giati genika thelei setarisma kai bariemai na thn stinw.
h ibanez mou einai se DADGBE gia logous mpantas.
h eftaxordh kata kurio logo einai se klassiko B alla merikes fores se Drop A gia kapoia pain of salvation kommatia apo to teleutaio album.
axm kai otan lew B enow san 7-xordh, dhladh exw peta3ei thn prwth xordh kai exw tis ypoloipes 6 ths 7-xordhs koyrdismes normal...
Lukather
18-10-2007, 16:48
mono kai apolita kanoniko kourdisma. Eimai floros kai den peiramatizomai
jackson rr1 --> C
bcrich --> C
esp --> D
ibanez universe to klassiko kourdisma
verdictdenied
30-10-2007, 16:42
Έχω να μάθω άπειρα πράγματα σε νορμαλ κουρδίσματα, οπότε δε με βλέπω για εναλλακτικά ούτε σε 3 ζωές από τώρα.
Έτσι!
Εγώ απλώς έχω όλη την κιθάρα drop ένα τόνο κάτω
d,g,c,f,a,d
με κάνα drop σε c την μπάσα σε ένα δυο κομμάτια
ikonoklast
30-10-2007, 18:15
Εγώ παίζω DADAGA.
basso DADG
alla molis parw to 5xordo tha katargithei kai afto.
eimai fanatikos tou standar.
twra gia peiramatismous isws me to 5xordo kati na kanw. analoga me to ti tha mou pei o afendis mou o good son
Intronaut689
01-11-2007, 20:40
Για τους Isis μιας κ που ειπώθηκε, έχω την εντύπωση οτι είναι Β F# B E G# C#, αν δε κάνω λάθος. Εγώ τουλάχιστον εκεί έχω τη κιθάρα τώρα και τους παίζω και ακούγεται ok (και σε tabs ιντερνετ έτσι είναι πάντως). :wink:
Πριν η κιθάρα αυτή η είχε κούρδισμα το D G C F A D (βλ. Mastodon) που ήταν πολύ ωραίο. 8)
Το θέμα είναι imo ότι οι αλλαγές κουρδισμάτων είναι κουραστικές, κοστίζουν (που θέλουν και σετάρισμα, άλλες χορδές, service κτλ.). Εκτός αν λύνεις το πρόβλημα έχωντας πολλές κιθάρες! :D
Τώρα π.χ. πήρα και μπάσο (σε standard) κ πάλι σκέφτομαι τα κουρδίσματα πως να τα κάνω. Με ένα παιδί δλδ που βρισκόμαστε, έχουμε γράψει σε 3-4 διαφορετικά κουρδίσματα (standard, drop D, D, Drop B) κ είναι drawback όσο να είναι, τελικά καταληγεις στο να μην ολοκληρώνεις τπτ. :roll:
Μια καλή λύση για αρχή είναι να τα κάνω όλα standart κ να μάθω θεωρία :P
Εκτός αν λύνεις το πρόβλημα έχωντας πολλές κιθάρες! :D
Ayth einai h kalyterh lysh, alla kostizei poly perisotero!!!
Kai oxi mono gia agora ki8aras, meta oles aytes 8eloyn ton xrono kai thn prosoxh toys...
nai ok polles kithares is very kool
apo ekei kai pera mporeis na glutwneis polu kopo (kai lefta se alles kithares) xrhsimopoiwntas ena d-tunah ean exei h kithara sou floyd rose (kai den to xrhsimopoieis) h ena hipshot tuner ean den exei lock.
kai ta duo pragmatoudia auta sou epitrepoun me ena mikro diakoptaki na rixneis thn E (h opoia antistoixh panw xordh) enan tono katw gia na apoktas to polupothito drop kourdisma.
Yo.
Basika εγω έχω την ακουστική μου σε dad/gad περίπου 3 χρόνια και με βολέυει απιστευτα. Τόσο πυο το ιοθέτισα και στην ηλεκτρικη που την έχω dad/gad η dad/gbe άναλογα με την φάση.
Ανάλογο (σε λογική)του κουρδίσματος αυτου είναι και το
eae/gbe ...
βασικα νομίζω το να συνη8ήσεις να παίζεις σε διαφορετικά κουρδίσματα είναι μάλλον θέμα συνήθειας, και σου παίρνει το πολυ ένα μηνα.ΤΟ θέμα ειναι να έχεις καταλή3ει που το πας και να σε διευκολύνει (π.χ. με το προαναφερθεν κουρδισμα έχω συνέχεια κενές χορδες και σε οκταβα...)
Πάντως με μια gibson flying V που χρησιμοποιούσα για ρυθμική στο cdακι μας, τρελενόμουν να την κουρδίζω ada/gbe γιατι ήτνα η μόνη κιθάρα που κατέβαινε τόσο χαμηλά και ακουγόταν τόσο καλα (είχα πάθει πλάκα) .Μου έδωσε και έναν απίστευτα βαρυ ήχο που λάτρεψα....
Πάντως στην ηχογράφηση νομίζω οτι το μόνο που λέει ειναι να κουρδίζεις τα πάντα με τέτιο τρόπο ώστε να σε διευκολύνουν σε αυτο που κάνεις το δευτερολεπτο που το κάνεις, right?
Third_EyE
18-11-2007, 08:26
Egw twra prosfata exw arxisei na goustarw poly to cgdaeg kai mporw na pw oti voleuei kathos kai exei megalitero euros i kithara kai giati an thes na paikseis megala diastimata einai pio eukolo.etsi me fenete toulaxiston edw kai 1 peripou mina