Log in

View Full Version : Εθνική ταυτότητα

Atheist
30-08-2007, 19:08
Που λέτε με αφορμή έναν τύπο που έλεγε για έναν άλλο τύπο τον φαλμεράηερ ή κάπως έτσι, ο οποίος κάπως έτσι έλεγε λέει πως οι αρχαίοι έλληνες τον ήπιανε κάπου στον έκτο αιώνα από τους σλάβους που απλώς υιοθέτησαν την κουλτούρα και τέτοια, προβληματίστικα!!!

αυτό που με βάζει σε σκέψεις δν είναι η ιστορική αλήθεια, αυτή ξέρω πως δν υφίσταται γτ αν γαμούσα ξανθές γαλανομάτες σλάβες θα το 'χα προσέξει. αυτό που αναρωτιέμαι είναι τι ακριβώς θεωρεί κάποιος εθνική του ταυτότητα. την καταγωγή του; με πόση ανοχή στις προσμίξεις και μέχρι πόσο πίσω; αυτό που νοιώθει μέχρι όσο πίσω θέλει να το πάει; (διατί είμαστε απόγονοι των αρχαίων ελλήνων δλδ κ όχι των τούρκων μετά ή του καζαμπούμπου νεάτερνταλ από το δυτικό κονγκό;)

γενικά.

παρακαλούνται οι εαακίτες να εστιάσουν στη σημαντικότατη ερώτησή μου και όχι στο να κράζουνε το μόστο, τον ντι εμ, τα συντηρητικά αριστερά κινήματα και τη χορτοφαγία.

Milton
30-08-2007, 21:34
εθνικη ταυτοτητα και πιπες κλαρωτες

Atheist
30-08-2007, 21:41
εντάξει, είχα καταλάβει από τον χρόνο που έμεινε αναπάντητο πως οι ελπίδες θα σφαζόντουσαν άμαχες.

αλλά όχι και από τον βρούτο.

Milton
30-08-2007, 21:45
τι μπορει να θεωρουμε εθνικη ταυτοτητα δλδ;

Atheist
30-08-2007, 21:47
θα έπρεπε να νοιώθετε όλοι ετοιμοπόλεμες μηχανές έτοιμες να χύσετε οβραϊκό κυπριακό αμερικανικό και γαλλικό αίμα στο όνομα της γερμανίας.

αλλά αυτό ρωτάω, τι θεωρείτε.

Milton
30-08-2007, 21:51
μια φορα ειχα μια συζητηση με εναν που μου ελεγε οτι οταν λες για εναν λαο "σκατανθρωποι" και λοιπους χαρακτηρισμους, λες μαλακιες γιατι στο τελος υπαρχουν ανθρωποι και οχι λαοι

απ'τις ιδιες μαλακιες δλδ. εχω παρατηρησει μια γενικοτερη ταση να ονομαζουμε εθνικη ταυτοτητα ο,τιδηποτε "κακο" χαρακτηριζει εναν λαο

Atheist
30-08-2007, 21:53
χμ όχι, απλώς αναζητώ τον τρόπο αυτοπροσδιορισμού κάποιου μέσω μιας "εθνικής ταυτότητας" με το να ψάχνω να βρω τι σκατά είναι η εθνική ταυτότητα.

Milton
30-08-2007, 21:58
δεν πολυπιστευω στην εθνικη ταυτοτητα. ασε που αναλογα με διαφορες εμπειριες καθενος, μπορει πολλες φορες αυτο που νιωθεις οτι εισαι ή αυτο που εισαι, να αλλαξει ή να αλλαζει συνεχεια

αλλα εμεις το καναμε το αιμομικτικο κοκτεηλ

οχι οτι σας νοιαζει

ifinoi
30-08-2007, 22:19
θα έπρεπε να νοιώθετε όλοι ετοιμοπόλεμες μηχανές έτοιμες να χύσετε οβραϊκό κυπριακό αμερικανικό και γαλλικό αίμα στο όνομα της γερμανίας.

αλλά αυτό ρωτάω, τι θεωρείτε.

Oxi pali, gia to 8eo. :P

Ace
30-08-2007, 22:45
Ορίζουμε την έννοια έθνος αρχικά.
Ακούω.

pitchfork
30-08-2007, 23:23
Εθνική ταυτότητα χμμμμ. :roll:

Μάλλον είναι αυτό που νοιώθω όταν πάω γήπεδο, τότε αισθάνομαι ότι είμαι ένα εγώ και τα αδέλφια μου, οι Πρώτοι και Καλύτεροι με διαφορά. Εμείς εναντίον των άλλων.

atom_smasher
31-08-2007, 00:18
thn exv akoysta thn kritικη του εν λογω κυριου οτι ειμαστε απογονοι κλπ κλπ.δεν εχω ορεξη να απαντησω τωρα. εχω πιει και κατι μπυριτσες. η κοπελα μου ειναι σερβα οποτε τα παιδια μας θα ειναι σιγουρα σλαβο+κατι.
θα ειναι πολυ ομορφα παντως! :D
το ποσοστο σλαβικου αιματος που θα εχουνε με αφηνει αδιαφορο.βασικα ελληνικα θα μιλανε,οποτε θα συνεννοουμαστε. αυτο εχει σημασια.

Atheist
31-08-2007, 00:45
στο μπούτσο μου και να 'μαστε από το μπαχρέιν.
το θέμα είναι πως γίνεται κάποιος να 'ναι απ' οπουδήποτε.

ο ace το άρχισε καλά.

phthoggon
31-08-2007, 01:40
λοιπόν, οι άνθρωποι συνήθιζαν από παλιά το συνήθειο να χωρίζονται σε ομάδες. Αρχίζαν από τη βασική, την οικογένεια, έπειτα στις ομάδες οικογενειών=φυλή, έπειτα στις ομάδες φυλών=έθνος, στις ομάδες εθνών=φυλή (race), στις ομάδες ρατσών=(ανθρώπινο)είδος, στις ομάδες ειδών=διαγαλαξιακή αυτοκρατορία, ουπς. Ε, αναλόγως τη χρονική περίοδο και τις συνθήκες και τα λοιπά προτιμόταν κάποια από αυτές ως η σημαντικότερη και η βασική. Πολύ παλιά ήταν οι φυλές, πιο μετά η πόλη-κράτος, ε και τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά στη μόδα το έθνος. Στα μελλοντικά τα χρόνια παίζει να συμφιλιωθούμε όλοι και να είμαστε μιά μεγάααλη ομάδα, η να τη βρίσκουμε αλλιώς, όπως π.χ. ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑΑΑΑΑ ΡΕ ΣΙΓΚ ΗΑΙΛ ΨΟΦΟ ΡΕ ΝΕΟΣΜΥΡΝΙΩΤΕΣ κτλ. Time will tell.

ikonoklast
31-08-2007, 04:03
ποιός έχει πρόβλημα με τους νεοσμυρνιώτες;

freak brother
31-08-2007, 04:08
εθνικη ταυτοτητα για μενα ειναι η βασικη σου γλωσσα να ειναι η ιδια με του αλλουνουνε . και να ψηνεις αρνια το πασχα.

και το καρβουνο να ειναι δικο μας και οχι εισαγωγη.

phthoggon
31-08-2007, 04:17

ααα, τυχαίο παράδειγμα.

πσ. να αναλύσεις ον τοπικ.

attila
31-08-2007, 04:18
τν εθνικη μου ταυτοτητα μου την εκλεψαν μαζι με το εθνικο πορτοφολι

Candiru
31-08-2007, 09:10
Η εθνική ταυτότητα είναι μια παγίδα, οι προλετάριοι δεν έχουνε πατρίδα

Τα εθνικά τα ιδεώδη, χάπια της αποχαύνωσης
που τα πλασάρουν οι εμπόροι σε χαύνους καταναλωτές

Rush
31-08-2007, 10:11
Οι μπραχαμιώτες.Γενικά έχει φλωρέψει πολύ η νέα σμύρνη τα τελευταία 6-7 χρόνια.

Ον τόπικ: Εθνική ταυτότητα my ass.Εγώ είμαι χίππης.-

attila
31-08-2007, 10:20
ποια εθνικη ταυτοτητα και μαλακιες,εδω εχουμε γεμισει καγκουρες

Rush
31-08-2007, 11:33
:rofl:

Deggial
31-08-2007, 12:30
τι ακριβώς θεωρεί κάποιος εθνική του ταυτότητα. την καταγωγή του;

θεωρητικά ήταν η καταγωγή, ωστόσο επειδή τον 18ο αιώνα που διαδώθηκε η ιδέα της εθνικής κυριαρχίας υπήρχε μία τρομερή ανάμιξη πληθυσμού, υπάρχει μία "ανοχή" ας πούμε. Πολλά έθνη που δημιουργήθηκαν εκείνη την περίοδο αποτελούνται από διάφορους λαούς, με την έλλειψη κοινής καταγωγής να καλύπτεται από την επικράτηση (φυσική ή μέσω εργαλείων της εξουσίας) κοινών πολιτισμικών στοιχείων και συμβόλων, καθώς και νέες "αρχαίες" παραδόσεις (παραδόσεις που εφευρέθηκαν τον 18ο και 19ο αιώνα, αλλά υποτίθεται πως είναι πανάρχαιες).

Η εθνική ταυτότητα είναι πιο κοντά σε αυτό που είπε ο freak: κοινή γλώσσα, κοινή θρησκεία. Δεν είναι τυχαίο πως οι σύγχρονοι Έλληνες εθνικιστές βασίζονται τόσο πολύ στην έννοια της θρησκείας, ως βασικό ενωτικό παράγοντα. Η θρησκεία είναι από τους βασικούς cultural gatekeepers (οντότητες ή μηχανισμοί που ασκούν κοινωνικό έλεγχο για τον περιορισμό πολιτισμικών εισροών).

Τώρα, αν η ιδέα της εθνικής ταυτότητας ή άλλες εθνικιστικής προέλευσης ιδέες έχουν νόημα την σύγχρονη εποχή της παγκόσμιας επικοινωνίας και οικονομίας, αυτό είναι άλλο θέμα.

Candiru
31-08-2007, 12:46
Διαβάστε τις Φαντασιακές Κοινότητες του Μπένεντικτ Αντερσον

House Of Low Culture
31-08-2007, 13:23
ETHNIKI TAFTOTHTA GOUSTAREI H KATHE MARW
FWTIA KAI BURBERRY NA PESEI STH ZAXARW

TOUS MAVROUS THA TOUS STEILOUNE STO 18KAIANW
KI "AFTOI"!!!!!KOPSIDIA!!!!!THA PSHNOUN STH ZAXARW

TOUS KOKKINOUS THA STEILOUNE SE LEFKA KELIA
FWTIA!!!FWTIA!!! STH FOUSTA TOU TSOLIA!!!!!

KAI STOUS PYROPATHEIS! THA DINOUNE SOUVLAKIA
PSHMENA STWN SPITIWN TOUS TA SKALOPATAKIA

OTAN VRETHOUME KYPRO TH' ANAPSOUME THN PAFO
MAS LENE CYPRUS KILL!!!! PINOUME MONO MPAFO.

atom_smasher
31-08-2007, 16:26
αυτη η βλακεια ειναι δικια σου η την δανειστηκες?

Ace
31-08-2007, 16:31
όχι είναι απ το group cyprus kill.

House Of Low Culture
31-08-2007, 16:41
αυτη η βλακεια ειναι δικια σου η την δανειστηκες?

άντε ρε κωλάρχιδο.

ikonoklast
31-08-2007, 18:34
Μεγάλη γκρουπάρα στο αντικυπριακό hate hop.

http://i3.photobucket.com/albums/y52/prakasrel/cypruskill.png

asimoulis
31-08-2007, 19:24
pou tha vroume cyprus kill na akousoume???

ikonoklast
31-08-2007, 19:29
όταν γίνει κάνα ριλίζ 8α ενημερω8είς πρώτος φίλε ασημούλη!!

FaithFails
31-08-2007, 19:46
"...το εννοιολογικό πλαίσιο αυτού του ιδεολογήματος, δηλαδή τις έννοιες της κοινής πολιτισμικής παράδοσης, της γλωσσικής ομοιογένειας και της θρησκευτικής κοινότητας4.

Σε μια πρώτη ανάγνωση τα παραπάνω στοιχεία συγκροτούν τα επί μέρους στοιχεία μιας φαντασιακής ταυτότητας ανάμεσα στις έννοιες άτομο και έθνος5. Βάσει των παραπάνω θα μπορoύσαμε να περιγράψουμε την εθνική ταυτότητα ως μια συλλογική ταυτότητα, την οποία οι άνθρωποι, ως μέλη εθνικών συνόλων, αποκτούν από πολύ νωρίς στη ζωή τους και συνδέεται με τις αναπαραστάσεις περί έθνους6. Ως συλλογική ταυτότητα συνιστά αναγκαιότητα, ψυχοειδή μηχανισμό βαθιά εδραιωμένο στην ψυχοσύνθεση του ατόμου και τις ασυνείδητες ορμές και επιθυμίες του, διαμορφώνοντας την αναγκαιότητα του ανήκειν ήδη από τις πρωτόγονες κοινωνίες.

Συνιστώντας ο ελληνοκεντρισμός μια ιδιαιτέρως ελκυστική ιδεολογία, κινητοποιεί τις μάζες και χειραγωγεί με πρωτοφανή επιτυχία τις ισχυρές εθνικές ταυτίσεις των ατόμων."

el.wikipedia.org/wiki/Ελληνοκεντρισμός

Τώρα, αν η ιδέα της εθνικής ταυτότητας ή άλλες εθνικιστικής προέλευσης ιδέες έχουν νόημα την σύγχρονη εποχή της παγκόσμιας επικοινωνίας και οικονομίας, αυτό είναι άλλο θέμα.

Συμφωνώ απολύτως. Δεν έχει νόημα και δε θα έπρεπε να έχει γενικότερα.

attila
31-08-2007, 21:59
Μεγάλη γκρουπάρα στο αντικυπριακό hate hop.

http://i3.photobucket.com/albums/y52/prakasrel/cypruskill.png

ειμαι εκ των ιδρυτων βεβαιως βεβαιως

Raven Lord
04-09-2007, 09:40
το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι αδύνατο να υπάρχει γονιδιακή συνέχεια των αρχαίων ελλήνων με τους σημερινούς.

katwrimos
04-09-2007, 11:04
το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι αδύνατο να υπάρχει γονιδιακή συνέχεια των αρχαίων ελλήνων με τους σημερινούς.

Einai gnosto oti kai oi idioi oi arxaioi ellines den anoikan stin idia fyli, alla proerxontan apo 4 diaforetikes. Einai loipon trelo na theorei kapoios oti einai apogonos ton arxaion ellinon san oi arxaioi ellines na itan afto pou leme simera ethnos, kamia sxesi.

Shadowking
04-09-2007, 12:28
Θέλω και γω Cyprus Kill!

Deggial
04-09-2007, 12:39
Einai gnosto oti kai oi idioi oi arxaioi ellines den anoikan stin idia fyli, alla proerxontan apo 4 diaforetikes. Einai loipon trelo na theorei kapoios oti einai apogonos ton arxaion ellinon san oi arxaioi ellines na itan afto pou leme simera ethnos, kamia sxesi.

Συμφωνώ, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη διαδεδομένη εκδοχή. Μεταξύ συντηρητικών, για την διατήρηση της κοινής καταγωγής, παρουσιάζονται άλλες θεωρίες (πως Δαναοί, Πελασγοί απλά είναι διαφορετικές ονομασίες κατά ιστορικές περιόδους, της ίδιας φυλής). Χωρίς να εκπλήσσει, η ιστορία τροποποιείται κατά τρόπο που εξυπηρετεί τις αντίστοιχες πολιτικές ιδέες. Το ίδιο, βεβαίως, συμβαίνει και με τον "ελληνισμό" του Βυζαντίου.

ΥΓ. Όμως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην καλούμε τους αρχαίους Έλληνες ως έναν ενιαίο λαό, δεδομένου πως με το πέρασμα του χρόνου διαμόρφωσαν κοινά πολιτισμικά στοιχεία.

locust
04-09-2007, 12:41
εγω δεν εχω ταυτοτητα γιατι την εχω χασει εδω και 6 χρονια, και απο τοτε οπου και να παω κουβαλαω πανω μου διαβατηριο

Candiru
04-09-2007, 13:04
http://athens.indymedia.org/front.php3? ... _id=757793 (http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=757793)

Deggial
04-09-2007, 13:27
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=757793

Το κακό με τέτοια κείμενα είναι πως τελικά αφορούν μόνο την επιβεβαίωση των ιδεών της ίδιας ομάδας από την οποία ιδεολογικά προέρχεται. Το επιθετικό ύφος (και η έλλειψη προσπάθειας αντικειμενισμού και ορθολογικής κριτικής) του κειμένου δεν προσφέρεται για να αποτελέσει ερέθισμα σε όσους έχουν διαφορετική αντίληψη της ιστορίας.

verdictdenied
04-09-2007, 14:14
εθνικη ταυτοτητα για μενα ειναι η βασικη σου γλωσσα να ειναι η ιδια με του αλλουνουνε . και να ψηνεις αρνια το πασχα.

και το καρβουνο να ειναι δικο μας και οχι εισαγωγη.

Πες το σε Σκοτσέζο αυτό :D

Candiru
04-09-2007, 14:15
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=757793

Το κακό με τέτοια κείμενα είναι πως τελικά αφορούν μόνο την επιβεβαίωση των ιδεών της ίδιας ομάδας από την οποία ιδεολογικά προέρχεται. Το επιθετικό ύφος (και η έλλειψη προσπάθειας αντικειμενισμού και ορθολογικής κριτικής) του κειμένου δεν προσφέρεται για να αποτελέσει ερέθισμα σε όσους έχουν διαφορετική αντίληψη της ιστορίας.

μια χαρά είναι το κείμενο και με πηγές και με άποψη

ikonoklast
04-09-2007, 14:17
Τι είναι φυλή;

Candiru
04-09-2007, 14:20
Τι είναι φυλή;

http://www.cls.yale.edu/lexis/PD/content/kiss.jpg

αυτό ανορθόγραφα

Abruzzi
04-09-2007, 14:32
παναγια μου

Milton
04-09-2007, 14:36
χειροτερος κι απο διαφημισεις Τζάμπο

ikonoklast
04-09-2007, 14:50
το προσπερνάμε, τι είναι φυλή;

Deggial
04-09-2007, 14:51
μια χαρά είναι το κείμενο και με πηγές και με άποψη

Αγορίνα μου καλή, δεν έκρινα την ορθότητα των λεγομένων του κειμένου, αλλά το ύφος του που, όπως έχει διαμορφωθεί, προσελκύει μόνο ομοϊδεάτες και απωθεί όλους τους υπόλοιπους.

Ας πούμε ότι θέλαμε να πείσουμε τους "light" εθνικιστές, ή τουλάχιστον να τους υποδείξουμε κάποια σφάλματα στην λογική τους. Να κάνουμε διάλογο, εν πάση περιπτώσει, όπου ο σκοπός είναι η κατανόηση των διαφορετικών θέσεων.

Αν συμπεριφέρεσαι επιθετικά, όπως στο παραπάνω κείμενο, δε θεωρείς λογικό πως θα αναπτυχθούν, με αντανακλαστικό τρόπο, αμυντικοί μηχανισμοί; Δεν είναι αναμενόμενο να νιώσουν ως κυνηγημένοι και να συσπειρωθούν περισσότερο (δηλαδή, αντί να αναζητήσουν διαφορετικές απόψεις, θα αναζητήσουν απόψεις που επιβεβαιώνουν την δική τους ιδεολογία);

Σαν να προσπαθείς να πείσεις κάποιον να μην ψηφίσει ένα κόμμα, με την αιτιολογία πως είναι αδαής ή βλάκας. Δε περιμένεις να συμπεριφερθεί αντιδραστικά, τότε, και να ενισχυθεί η πίστη του στο συγκεκριμένο κόμμα;

Ένα κείμενο με μεγαλύτερη αξία, θα ήταν ένα κείμενο που παρουσιάζει, με την αποφυγή χαρακτηρισμών, τον τρόπο της διάδοσης των εθνικιστικών ιδεών από τον 18ο αιώνα έως σήμερα, που παρουσιάζει πώς αυτές οι ιδέες διαμόρφωσαν νέες παραδόσεις, πώς η ιδέα της εθνικής συνείδησης διαμόρφωσε την ιστορία, κλπ.

Deggial
04-09-2007, 14:59
το προσπερνάμε, τι είναι φυλή;

Μία ομάδα οικογενειών ή κοινοτήτων με κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά (π.χ. κοινή διάλεκτο, κλπ). Η σύγχρονη έννοια του αφορά κυρίως ομάδες που λειτουργούν έξω από τα όρια των εθνών.

Σε αντίθεση με την έννοια του έθνους, δεν υπάρχει η απαίτηση κοινής καταγωγής. Ή, ακόμη καλύτερα, μπορούμε να έχουμε πάνω από μία φυλές που μοιράζονται κοινή καταγωγή, αλλά αποτελούν ξεχωριστές και ανεξάρτητες (γεωγραφικά ή πολιτικά) ομάδες. Ή μπορούμε να έχουμε ένα σύνολο διαφορετικών φυλών κάτω από την ίδια εξουσία (σε αντίθεση με την έννοια του έθνους που βασίζεται στην ιδέα της αυτοδιάθεσης και αυτονομίας κάθε εθνικής οντότητας).

lab
04-09-2007, 16:51
ethniki taytotita mou theoro to gegonos oti mou kornaroun prin kan to fanari ginei prasino!

Candiru
05-09-2007, 09:05
ethniki taytotita mou theoro to gegonos oti mou kornaroun prin kan to fanari ginei prasino!

και το ότι αγοράζουμε το καρπούζι ολόκληρο και όχι σε φέτα

themisomagos
05-09-2007, 11:13
-

Candiru
05-09-2007, 11:16

και το ότι αγοράζουμε το καρπούζι ολόκληρο και όχι σε φέτα

to kako pou ine?
episis ksereis kana allo meros pou na sfazoun frouta?

δεν το είπα σαν κακό, αντιθέτως,

έχει χρησιμοποιηθεί ως χιουμοριστική θετική του πατριωτισμού ατάκα από ραδιοφωνικό σταθμό