View Full Version : φουκώ.
atom_smasher
19-07-2007, 00:05
επειδη διαβαζω αυτες τις μερες τον εν λογω κυριο αναρωτιεμαι εαν καποιος απο τα φιλοσοφημενα μελη του δικτυακου αυτου τοπου θα μπορουσε να δωσει καμια πληροφορια για τα βιτσια του...οχι.λαθος...για την επιστημολογια του φουκω.συγκεκριμενα γι αυτο.ετσι για να αποσαφηνισω καποιες ιδεες.
ikonoklast
19-07-2007, 14:57
Ναι, παράτα τους γάλλους και δη τους καράφλες και πιάσε γερμανούς και ρώσους και δη τους μουσάτους.
Επίσης δε μας είπες τι διαβάζεις και γιατί και εμείς δε καγχάσαμε ειρωνικά στο "επιστημολογία του φουκώ". Ας το κάνουμε τώρα!
House Of Low Culture
19-07-2007, 15:37
να διαβάσεις το εκκρεμές του ίδιου.
atom_smasher
19-07-2007, 19:00
θελω να βγαλω την επιστημολογια της θεωριας του φουκω.γνωριζεις?το καταλαβες τωρα?διαβαζω για την εξεταστικη.
εχω διαβασει την μικροφυσικη της εξουσιας, το εξουσια γνωση και ηθικη καθώς και το επιτηρηση και τιμωρια.οπως και τον πρωτο τομο της ιστοριας της σεξουαλικοτητας...το εκρεμμες του φουκω που εχει γραψει ο ουμπερτο εκο το εχω διαβασει επισης πριν αρκετα χρονια.ευχαριστω για την ασχετη συμβουλη.
μουσατοι δεν ειναι σεξυ.ποσο μαλλον ρωσοι.
τεσπα.επι της επιστημολογιας του εχεις να πεις κατι?απορω γιατι πηγες να γελασεις.
Kingdom Gone
19-07-2007, 19:25
λοιπόν πήγαινα να γράψω αυτά:
1ον ελπίζω να μη τα ρωτάς αυτά για κάνα μάθημα γιατί θα σε σκαμπιλιάσω.
2ον γίνει και λίγο πιο σαφής στο τι ζητάς.
3ον να πει και ο Caffrey
καταλλα, πρόχειρα και στα γρήγορα: για τον φουκώ η επιστήμη δεν είναι διαδικασία αναζήτησης κάποιας (πόσο μάλλον της μοναδικής) αλήθειας ή γνώσης. Απεναντίας είναι ένα σύνολο μηχανισμών παραγωγής, συσσώρευσης και κυκλοφορίας λόγων αλήθειας, δηλαδή μηχανισμοί που διαχωρίζουν το αληθινό απ το ψεύτικο και ταυτοχρόνως απόδίδουν αποτελέσματα εξουσίας στο πρώτο. Παρόλαυτα, το αληθινό δεν προϋπάρχει αλλά ακριβώς παράγεται στην αντίθεση του με το ψεύτικο. Από αυτή την έννοια κάθε αλήθεια είναι "αυθαίρετη". Αυτοί οι μηχανισμοί παραγωγής αλήθειας από τη μια ελέγχονται από τα πολιτικά και οικονομικά κέντρα εξουσίας της κοινωνίας, μέσω των σχετικών θεσμών (πανεπιστήμιο, σχολείο κλπ) αλλά ταυτόχρονα οι λόγοι αλήθειας που παράγουν στηρίζουν αυτά τα κέντρα εξουσίας.
Παρόλα αυτά δεν μπορεί να γίνει διάκριση εξουσίας και αλήθειας, ούτε να μιλάμε για "αλλοτριωμένη" από την εξουσία αλήθεια ή γνώση. Κάθε απόφανση περί αλήθειας εγκαθιδρύει και μια σχέση εξουσίας και ταυτόχρονα κάθε σχέση εξουσίας είναι και μια απόφανση περί αλήθειας και το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να αλλάξει μερικά ή ολικά η κοινωνική δομή που προσανατολίζει όλες αυτές τις αποφάνσεις παράλληλα στους σκοπούς των κέντρων εξουσίας που προανέφερα. Ούτε επίσης υπάρχουν σχέσεις εξουσίας μόνο εξωτερικές της επιστήμης, αλλά και εσωτερικά στο επιστημονικό πεδίο υπάρχουν μηχανισμοί και πολιτικές κατάταξης, ανταμοιβής, τιμωρίας, κανονισμοί, ιεραρχίες κλπ κλπ που δημιουργούν την εσωτερική της συνοχή και επιτρέπουν την όσο το δυνατόν "παραγωγικότερη" λειτουργία της.
αυτά όλα γενικά ισχύουν πιο προφανώς για τις κοινωνικές επιστήμες, δε ξέρω αν θεωρεί πως έχουν την ίδια βαρύτητα για τις σκληρές επιστήμες (φυσική, μαθηματικά κλπ)
αυτα.
αλλά λόγω του 1ου αναγκάζομαι να σε σκαμπιλιάσω και να μη πω τίποτα.
τι σχολή είσαι; τι μάθημα δίνεις;
ντισκλέημερ: αν γράψεις σκατά μην τα ρίξεις σε μένα ε.
ikonoklast
19-07-2007, 19:27
πήγα να γελάσω γιατι δε μαρέσει το πατέ αλλά μαρέσουν οι γυναίκες.
Τέσπα για να μιλήσουμε σοβαρά, δε σκαμπάζω ιδιαίτερα κα8ώς κατέχω μόνον την επιτήρηση και τιμωρία και έχω ξεφυλίσσει στη χέστρα την ιστορία της τρέλας. χρήστες όπως οι κιντομ γκόν και άλλοι γάλλοι του φόρουμ ίσως, δηλαδή σίγουρα, 8α σε βοη8ήσουν πιότερο. Αλλά αμα ψη8είτε για κάνα ντιμπεήτ 8α σας αποδείξω στα μάτια σας μπροστά γιατι όλα αυτά ήτανε παπαριές. Αν επιτρέπεται τι σχολή σχολάζεις;
atom_smasher
19-07-2007, 20:50
μεταπτυχιακο στο παντειο.μεθοδολογια και εφαρμογες της κοινωνικης πολιτικης ο τιτλος.το μαθημα ειναι επιστημολογια και μεθοδοι των κοινωνικων επιστημων.εσυ γιατι θα με σκαμπιλισεις?δεν το καταλαβα.για ξαναριχτα.ναι, για κοινωνικες επιστημες μιλαμε.μην ανησυχεις δεν θα γραψω ακριτα οτι μου πεις...ηδη τα εξεταζω.
καλα κανεις και προτιμας γυναικες αντι για πατε.συμφωνω.αλλα γαιτι πηγες να γελασεις?
ευχαριστω both και επομενους.
βαριεμαι να διαφωνω για θεματα περα απο γυναικες και metal.ειδικα εδω μεσα, αλλα την αποψησου θα θελα να την ακουσω μιας και φαινεται να εχεις κατι να μας πεις.
ikonoklast
19-07-2007, 21:29
Τι; αντε γαμήσου μπετατζή, δεν είπα οτι 8α σκαμπιλήσω κανένα.
Απλά είμαι βαφτισμένος μαρξιστής λενινιστής του ιστορικού και διαλεκτικού υλισμού, του σεξ και του καράτε και το μεταμοντέρνο, τους κατεδαφισμούς, τις στρουχτούρες, τα ντισκόρσα, τα φαντασιακά, το κρασί και το πατέ, το φουκώ, το ντεριντάχτα και λοιπούς φλώρους τους έχουμε στη σνομπαρία. Επίσης την περισσότερη αστική κοινωνιολογία γιατι είμαστε πιο μούρες και γαμώ τα τυπάκια. Επίσης επειδής όπως έιπα υπάρχουν μερικοί τέτοιοι πούστηδες στο παρόν φόρουμ που τα ασπάζονται αυτά μυρίστηκα γερό φλέημ και μαπίδια, αυτό είναι όλο. Κατα τ' άλλα αμα 8ές σου λέω τίποτα επι ζητημάτων που κατέχω περσότερο αν και μάλλον δεν είναι και πολύ τρέντι όλα αυτά.
atom_smasher
19-07-2007, 21:37
o αλλος θα με σκαμπιλισει οχι εσυ.εσενα σε εχω "κοψει" τι κουμασι εισαι μην ανησυχεις.στον καιρο τους και αυτα.προς το παρον διαβαζω λιγο μεταδομιστες για να ξεφυγω απο τους κλασικους.ολους.οταν πιασω το κεφαλαιο μπορουμε να κανουμε φλειμ με τα υπολοιπα παιδακια. ας περασω το μαθημα και θα ψηφισω μ-λ.το ταξα στον αγιο φανουριο...
ikonoklast
19-07-2007, 21:41
Α, νόμιζα οτι τα γραφες σε μένα γιατι μόνο εγώ υπάρχω.
atom_smasher
19-07-2007, 21:43
α.και γω νομιζα οτι μας τελειωσε ο υπαρκτος...
:)
ikonoklast
19-07-2007, 22:00
:pink:
Kingdom Gone
20-07-2007, 03:15
εσυ γιατι θα με σκαμπιλισεις?
γιατί δε τα γραφε για να περνάς εσύ μαθήματα και να γίνεις γρανάζι της μηχανής! καλά, δε βάζω και το χέρι μου στη φωτια.
Κατα τ' άλλα αμα 8ές σου λέω τίποτα επι ζητημάτων που κατέχω περσότερο αν και μάλλον δεν είναι και πολύ τρέντι όλα αυτά.
γιατί, ο φουκώ είναι τρέντι;
House Of Low Culture
20-07-2007, 10:26
εδώ που τα λέμε ο Μαρξ είναι πιο τρέντη.
atom_smasher
20-07-2007, 10:30
οντως ειναι πιο In.
δεν σκοπευω να γινω γραναζι.προς λιπαντικο οδευω περισσοτερο.
ikonoklast, σε κάθε σου λόγο επιβεβαιώνεις τον φουκώ
ikonoklast
20-07-2007, 16:59
Candiru αυτός ήταν ο σκοπός μου.
Αν δούμε το 8έμα κα8αρά απο πλευρά ακαδημαϊκής απήχησης (γιατι αυτό εννοούσα τρέντη) 8α διαπιστώσομε οτι ειδικώς μετά την πτώση το μεταμοντέρνο και οι διάφορες παραλλαγές του έχουν νικήσει κατα κράτος μαρξισμούς, είτε ορ8όδοξους, είτε ρεφορμιστικούς, είτε εξωγήινους. Σκεφτείτε πόσες σχολές και τάσεις του μεταμοντέρνου αναπτύσσονται και διδάσκονται στη γαλλία και παντού αζ γουι σπικ. Τώρα σκεφτείτε ποιές τάσεις του μαρξισμού ξέρετε που εμφανίστηκαν μετά τον αλτουσέρ.
Kingdom Gone
20-07-2007, 17:09
Αν δούμε το 8έμα κα8αρά απο πλευρά ακαδημαϊκής απήχησης (γιατι αυτό εννοούσα τρέντη) 8α διαπιστώσομε οτι ειδικώς μετά την πτώση το μεταμοντέρνο και οι διάφορες παραλλαγές του έχουν νικήσει κατα κράτος μαρξισμούς, είτε ορ8όδοξους, είτε ρεφορμιστικούς, είτε εξωγήινους. Σκεφτείτε πόσες σχολές και τάσεις του μεταμοντέρνου αναπτύσσονται και διδάσκονται στη γαλλία και παντού αζ γουι σπικ. Τώρα σκεφτείτε ποιές τάσεις του μαρξισμού ξέρετε που εμφανίστηκαν μετά τον αλτουσέρ.
Αυτό δεν είναι μόνο ακαδημαϊκό θέμα, εκτός αν δέχεσαι ότι και οι δύο τάσεις είναι απλά θεωρητικές κατασκευές και δε παίζει κανένα πρακτικό διακύβευμα. Αν δε το δέχεσαι όμως, αυτό που λες ίσως θα πρεπε να σε προβληματίσει για την ανεπάρκεια του μαρξισμού σήμερα, είτε μόνιμη (~> πέρασε στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας) είτε προσωρινή (~> έχει μείνει πίσω και θέλει ρετουσάρισμα, μερικό ή ολικό, για να έχει αντίκρυσμα στο τουντέη).
Πίσης, τσουβαλιάζεις πολύ εύκολα όλα τα "μεταμοντέρνα".
atom_smasher
20-07-2007, 19:34
ο αγαπητος τα ειπε ομορφα ικονοκλαστ.καπου αλλου ειναι το προβλημα...ή το ζητημα για οποιον δεν το θεωρει προβλημα.
ikonoklast
20-07-2007, 22:03
Όχι, όχι κακώς που δεν έγινα ξεκά8αρος εξ' αρχής αλλα στα πλαίσια αυτής της συζήτησης μίλησα αποκλειστικώς για την ακαδημαϊκή - φιλοσοφική - ερευνητική σημασία των 8εωριών τούτων στα πλαίσια στα οποία ρωτάει και ο ατομοκλάστης (δε το λέω για κακό αλλά δε νομίζω να ομιλούμε για κινηματική - πρακτική σημασία τωνε 8εωριών αυτών, για τη σχολή του τα χρειάζεται ο ά8ρωπας). Και γι' αυτό άλλωστε χρησιμοποίησα και την εκφυλιστική έννοια του τρεντισμού. Τώρα ουδεμιά 8εωρία που τυγχάνει πρακτικής φύσεως δε μπορεί να κλειστεί σε τέτοια ενυδρεία (εμείς το λέμε διαλεκτική ενότητα 8εωρίας και πράξης) οπότες κι έχετε δίκαιο που ασκήσατε ένστασιν. Τα περι ρετουσαρίσματος και τα τέτοια όλα δεκτά, δε διαφώνησε κανείς. Τα περι τσουβαλιάσματος κι αυτά δεκτά αφού όλοι αυτοι οι γάλλοι, γάλλοι είναι, εχεχε. Αλλά αρκετά με το οφτόπικ μου.
atom_smasher
20-07-2007, 22:07
ok.αλλα εχω μια ενσταση.οχι και ατομοκλαστης!
με όλη αυτή την ιστορία με τομεταμοντέρνο είναι καιρός ο καθένας που ενδιαφέρεται να συνθέσει μια καθολική θεωρία να γνωρίζει τα όρια αυτού του εγχειρήματος. Απολυτότητες του καιρού του παραδοσιακού μαρξισμού δεν χωράνε πλέον, ειδικά ό,τι αφορά την θεωρία της ιστορίας και των σταδίων της
atom_smasher
18-07-2008, 13:50
Ax περασε ενας χρονος απο την αλησμονητη αυτη στιγμη της συνεισφορας μου στο ποιοτικο επιπεδο του φορουμ.γιορταζουμε και σας καλουμε να μας προτεινετε κατι απο κουλτουρα κοινωνιολογικη για το καλοκαιρι.
δεκτοι και ρωσοι και γερμανοι.παρακαλω πολυ για κατι εισαγωγικο αλλα και επικοιδομητικο ισως με μεταδομισμο, ισως με συγχρονες θεωριες μαρξιστικες ή οτι παπαρια σας ερθει στο μυαλο.αλλα μιλαμε για μετα το 90.τα πριν ανηκουν στους ιστορικους πλεον..χααχαχα.τελος.θνξ.
Σλαβοι Ζιζεκ μαστ:
Μίλησε κανείς για ολοκληρωτισμό
&
Το υψηλό αντικέιμενο της ιδεολογίας
Για μεταδομισμό, είναι όμως αρκετά στιφνό, η Γραφή και η Διαφορά του Ντεριντά, ίσως να σε βοηθήσουν πιο πολύ εκλαϊκευμένες παρουσιάσεις του βιβλίου στο διαδίκτυο
Tyler_Durden
25-07-2008, 18:21
γιορταζουμε και σας καλουμε να μας προτεινετε κατι απο κουλτουρα κοινωνιολογικη για το καλοκαιρι.
δεκτοι και ρωσοι και γερμανοι.παρακαλω πολυ για κατι εισαγωγικο αλλα και επικοιδομητικο ισως με μεταδομισμο, ισως με συγχρονες θεωριες μαρξιστικες ή οτι παπαρια σας ερθει στο μυαλο.αλλα μιλαμε για μετα το 90.
Αν σε ενδιαφέρουν σύγχρονες επιμέρους προσεγγίσεις της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας είτε σύγχρονες εθνογραφίες, εχω να σου προτείνω πολύ υλικό
atom_smasher
25-07-2008, 18:37
μηπως το ονομα γκεφου-μαδιανου σου λεει κατι?
Tyler_Durden
25-07-2008, 18:45
'νταξει.... πες μου οτι βρήκα συνάδερφο κοινωνικό ανθρωποφάγο εδω μέσα, να τρελαθώ!!! Η τύπισσα πρέπει να είναι μεγάλη μορφή.Την έχω πετύχει μόνο σε συνέδρια και δεν την είχα ποτέ διδάσκουσα, αλλά το βιβλίο της "Πολιτισμός και εθνογραφία (Από τον Εθνογραφικό ρεαλισμό στην Πολιτισμική Κριτική)" μου έχει φανεί λυσάρι για πολλά θέματα, και γαμάει!
atom_smasher
25-07-2008, 18:51
α εισαι απο μυτιληνη?τεσπα ειναι μορφη...αλλα αρκει να μην την εχεις καθηγητρια....
εγω κοινωνικη πολιτικη και κοινωνικη ανθρωπολογια εχω τελειωσει στο παντειο.κατευθυνση κοινωνικης πολιτικης ομως.
φτυσαμε αιμα με την κυρια γκεφου μαδιανου...