PDA

View Full Version : Αειφόρος

ikonoklast
08-07-2007, 17:42
Ανάπτυξη.
Προτείνουμε λινκς και βιβλία, δε λέμε κλαπαρχιδιές, δε λέμε gay τον thread starter -ούτε κάνουμε λογοπαίγνια τύπου "άει φλώρος"-, αμα 8έλουμε εξηγούμε λίγα πράματα και μετά μπαίνουμε σε φλέημ. Ήδη το μετάνιωσα.

Candiru
08-07-2007, 17:48
βασικά τι εννοούμε με αυτόν τον ορο, ήτοι, ποιός επιβάλλει την ερμηνεία του όρου

Πχ καταστρέφουμε αβέρτα δάση αλλά διατηρούμε όσα είναι απαραίτητα (όσα έχει αποφανθεί το ιερατείο της επιστήμης της οικολογίας) για να μη γίνει κλιματική αλλαγή ή πλημμύρες;

Εξοντώνουμε αβέρτα τα είδη, αλλά διατηρούμε μόνο όσα το ιερατείο της επιστήμης της οικολογίας έχει κρίνει ότι πρέπει να μπουν σε κιβωτό για να μην καταρρεύσουν τα οικοσυστήματα;

ikonoklast
08-07-2007, 17:54
Εκεί 8α καταλήξω αλλα πριν απ' αυτό ό,τι είπα.

Candiru
08-07-2007, 18:32
να και ο τεχνοκρατικός ορισμός που μπάζει από παντού:

Η γενική έννοια για την Αειφορική Ανάπτυξη περιγράφηκε ιδιαίτερα στο "Το Κοινό μας Μέλλον" (ευρέως γνωστό ως Η Έκθεση Brundtland) που εκδόθηκε το 1987. Η αειφορία ορίστηκε ως:

"Η κάλυψη των αναγκών του παρόντος χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες" (WCED, 1987:43).

Αυτό σημαίνει πως η Αειφορική Ανάπτυξη αφήνει επάρκεια πόρων για μια ποιότητα ζωής στις μελλοντικές γενεές. Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και η συμμετοχή όλων των ατόμων στην ανάπτυξη, θεωρούνται ουσιώδη ζητήματα.

HAVOC
08-07-2007, 21:17
http://en.wikipedia.org/wiki/Sustainability

Lost_In_Cooperland
08-07-2007, 21:34
τσέκαρε αυτά. έχει σημειώσεις σε pdf για κατέβασμα και υποθέτω και βιβλιογραφία.

http://www.teiser.gr/geoplir/mathima602.htm
http://www.teiser.gr/geoplir/mathima701.htm

attila
08-07-2007, 22:40
αειφορος = συνεχης αρα συνεχης αναπτυξη με καθε τροπο.
δεν εχει να κανει με οικολογια η ΑΠΕ,ειναι αλλο ενα καπιταλιστικο πουτσιλικι

paraharaktis
15-07-2007, 22:25
Popo attila eisia toso tragikos kai exeis myalo oso enas mpintes.

PS:Kalwsasvrhka

paraharaktis
15-07-2007, 22:26
loipon h aeiforos anapty3h exei na kanei me th metal kai tis mpyres.

Candiru
15-07-2007, 23:59
loipon h aeiforos anapty3h exei na kanei me th metal kai tis mpyres.

ναι, με μέτρο για να μην χάσεις το συκώτι και τα αυτιά σου και να ακούς μέταλ ως τα βαθειά γεράματα.

attila
16-07-2007, 06:30
Popo attila eisia toso tragikos kai exeis myalo oso enas mpintes.

PS:Kalwsasvrhka

δηλαδη αυτος τωρα εκανε φεηκ για να μου την πει.

ελεος

Candiru
16-07-2007, 10:43
http://ecology-salonika.org/lib/?p=805

When Black Roses Bloom
16-07-2007, 15:42
Παρακαλείστε να μην κάνετε απλά ενα ριπλάϋ με ενα ξερό λίνκ αλλά να πείτε και τρία λογάκια για μάς τους τεχνοκράτες μπίζνες-μεν που δεν έχουμε χρόνο να διαβάσουμε τα λίνξ σας. :P

ikonoklast
19-07-2007, 21:04
οκ, αρκετά με τα λίνξ, ας το κουβεντιάσομε.

τι λέτε γι' αυτό:

http://e-roosters.blogspot.com/2007/07/ ... st_18.html (http://e-roosters.blogspot.com/2007/07/blog-post_18.html)

Kingdom Gone
19-07-2007, 21:18
οκ, αρκετά με τα λίνξ, ας το κουβεντιάσομε.

τι λέτε γι' αυτό:

http://e-roosters.blogspot.com/2007/07/ ... st_18.html (http://e-roosters.blogspot.com/2007/07/blog-post_18.html)

.....
.......
δεν έχω λόγια. καθόλου.

Not_saved
19-07-2007, 21:22
''Underlying most arguments against the free market is a lack of belief in freedom itself.''

Kingdom Gone
19-07-2007, 21:25
κε τώρα θα πεταχθεί ο ντέγγιαλ και θα πει καλά τα λένε μια χαρά δε βρίσκω τίποτα το μεμπτό.

Not_saved
19-07-2007, 21:35
όχι θα πει ότι είναι κακογραμμένο.

Εν τω μεταξύ έχει πλάκα οτι έχουνε κοτσάρει αυτή την παραπάνω φράση του Φριντμαν (σκατά στον τάφο του) και μετά ωρύονται με φανερά λογοκριτική διάθεση ότι είναι εξτρεμιστικό το σποτ της greenpeace (που είναι και ρεφορμόπουστες και ενσωματώσιμοι κ τα άλλα που λέγαμε στο θρεντ για το περιβάλλον).

Όσο για τα σιχαμένα μπανεράκια (''no to terrorism'',''democracy in iran'' κ τέτοια), είναι για να ξερνάς.

Candiru
20-07-2007, 10:57
αν και δεν προλαβαίνω να καταλάβω τι λέει το παιδί, απο τα λίγα που πρόλαβα, μου φάνηκε πολύ ωραία διαφήμηση, ένα κατηγορώ των μελλοντικών γεννεών σε μια στιγμή που τα πράγματα πλέον δεν έχουν επιστροφή και οι αποφλάσεις πρέπει να παρθούν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, με το αυγό στον κώλο.

Οι όποιες απειλές βίας (έτσι μεταφράζονται από τους περισσότερους) απλώς δείχνουν το κατεπείγον της υπόθεσης και την ανάγκη να δράσουμε τώρα αμέσως και όχι να αδρανήσουμε με ακόμη μια σειρά ευχολόγιων.

Επίσης έξυπνη η χρήση του μανιχαϊσμού, γιατί μπορεί σε πιο κουλ καταστάσεις να έχεις πολλές επιλογές, όμως σε μια κρίσιμη κατάσταση με το Μεγάλο Αλλο (την Φύση), και όντας στην κόψη του ξυραφιού, οι επιλογές όλες τσουβαλιάζονται υποχρεωτικά μόνο σε δύο: ή μαζί μας ή με τους άλλους, άσπρο ή μαύρο.

Τα περισσότερα σχόλια που διάβασα ήταν οικτρά, εκτός από αυτό που έγραφε για την διαγεννεακή δικαιοσύνη που ήταν και το μόνο που άξιζε τον κόπο να διαβάσεις

Deggial
20-07-2007, 11:57
Δεν βρίσκω ούτε εξτρεμιστικό ούτε βίαιο το σποτ της Greenpeace (βλακώδες ίσως για τις Bush-style εκφράσεις ασπρόμαυρης θεώρησης του κόσμου, αλλά όχι βίαιο). Για να καταλήξει κανείς σε τέτοιο συμπέρασμα πρέπει να είναι αρκετά βλάκας ώστε να μεταφράζει αυστηρώς κυριολεκτικά τη διαφήμιση, το οποίο είναι ανώφελο (καθώς δε θα κάνει το ίδιο κανείς τηλεθεατής). Απλώς επιλέχθηκε αυτό το ύφος ώστε να είναι αρκετά μη συμβατικό για να προσεγγίσει ένα συγκεκριμένο ηλικιακό group (το οποίο στατιστικώς δε προσέχει ιδιαίτερα τις διαφημίσεις).

@Not_Saved: το μεγαλύτερο ποσοστό των rednecks που πετάνε τα περίφημα "democracy in Iran", κλπ. είναι υποστηρικτές του νότιου-τύπου ρεπουμπλικανισμού, δηλ. η συντηρητική, χριστιανοκεντρική μερίδα που δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τον φιλελευθερισμό.

When Black Roses Bloom
20-07-2007, 12:06
Βασικά η διαφήμηση της Greenpeace είναι τουλάχιστον βλακώδης. Περισσότερο με κάνει να θέλω να πάω να αδειάσω πυρηνικά απόβλητα σε λίμνες παρά να θέλω να σώσω τον πλανήτη. Μου ξυπνάει αρνητικά συναισθήματα, αλλά με κακό τρόπο. Με κάνει να θέλω να του σπάσω τα μούτρα και μετά να τον δέσω πάνω σε λάστιχα απο νταλίκες ορυχείων και να του βάλω φωτιά με μαζούτ.

Candiru
20-07-2007, 12:52
Βασικά η διαφήμηση της Greenpeace είναι τουλάχιστον βλακώδης. Περισσότερο με κάνει να θέλω να πάω να αδειάσω πυρηνικά απόβλητα σε λίμνες παρά να θέλω να σώσω τον πλανήτη. Μου ξυπνάει αρνητικά συναισθήματα, αλλά με κακό τρόπο. Με κάνει να θέλω να του σπάσω τα μούτρα και μετά να τον δέσω πάνω σε λάστιχα απο νταλίκες ορυχείων και να του βάλω φωτιά με μαζούτ.

αυτό λέγεται αντίσταση στα συναισθήματα ενοχής που σου δημιουργεί και κατεπείγουσας δράσης στα οποία σε καλεί.

When Black Roses Bloom
20-07-2007, 13:10

αυτό λέγεται αντίσταση στα συναισθήματα ενοχής που σου δημιουργεί και κατεπείγουσας δράσης στα οποία σε καλεί.

Ε, ναι, γιατί έχω πολλές ενοχές μέσα μου απο τα λύματα που αδειάζουν οι πολυεθνικές του μπαμπά μου καθώς και απο τις αναδασώσεις που έκανα μικρός σαν πρόσκοπος.

katwrimos
20-07-2007, 13:32
@Not_Saved: το μεγαλύτερο ποσοστό των rednecks που πετάνε τα περίφημα "democracy in Iran", κλπ. είναι υποστηρικτές του νότιου-τύπου ρεπουμπλικανισμού, δηλ. η συντηρητική, χριστιανοκεντρική μερίδα που δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τον φιλελευθερισμό.

Mporei tora na einai oi neocons stin eksousia, alla kai oi fileleftheroi akrivos ta idia pistevoun. An nomizeis oti iparxoun 2 idi amerikanon, o voreios kai o notioos, well, nomizo tote prepei na pame ti seira sou gia boxing kai cold storage tis mnimis sou :P

PX o pio eirinikos kai fileleftheros ipopsifios gia tin proedria einai republicanos texanos congressman (ron paul) o opoios exei sto programma tou na katargisei ti CIA, na aposyrthei i ameriki apo to irak, na katargithei i IRS kai na periorisei drastika ta dikaiomata tis omospondiakis kivernisis na epemvainei stin prosopiki zoi ton politon. Kai aftos o anthropos exei arketous psifoforous oste na eklegetai sinexomena epi dekaeties.

Tha perimenes enas texanos republikanos na einai ypersintiritikos, omos einai pio fileleftheros kai apo tous 10 ipopsifious ton dimokratikon. Bottom line: opoios eide 2 episodia west wing kai nomizei oti katalave pos leitourgei i ameriki kai oti yparxoun "rednecks" amerikanoi kai "kaloi fileleftheroi" amerikanoi, as psofisei epitelous.

Kai oi republikanoi kai oi dimokratikoi exoun ena megalo pososto redncecks (kai sta dio kommata pano apo tous misous) kai mia meiopsifia logikon anthropon. To oti oi dimokratikoi einai pio fileleftheroi einai geloio pragmatika, alla volevei tous fileleftherous se olo ton kosmo na demonopoioun tous republikanous kai na tous sindeoun sto mialo ton mi amerikanon me tous "rednecks".

Thimithite oti stin ellada dimokratikos itan stin eksousia otan egine to praksikopima kai republikanos otan epese i xounta. Ton polemo tis koreas dimokratikos ton arxise, republikanos ton teleiose, ton polemu tou vietnam episis.

Episis o nixon itan xalara pio fileleftheros apo tous 8 ipopsifious ton dimokratikon stis ekloges tou '08, alla eipame i daimonopiisi ton republikanon volevei tous neofileleftherous, eno stin pragmatikotita kai ta dio kommata exoun paromoia pososta rednecks.

Not_saved
20-07-2007, 14:25
Επίσης έξυπνη η χρήση του μανιχαϊσμού, γιατί μπορεί σε πιο κουλ καταστάσεις να έχεις πολλές επιλογές, όμως σε μια κρίσιμη κατάσταση με το Μεγάλο Αλλο (την Φύση), και όντας στην κόψη του ξυραφιού, οι επιλογές όλες τσουβαλιάζονται υποχρεωτικά μόνο σε δύο: ή μαζί μας ή με τους άλλους, άσπρο ή μαύρο.

και ποιοί είμαστε μεις και ποιοί είναι οι άλλοι ρε καντιρου για να χουμε καλό ερώτημα;

Candiru
20-07-2007, 14:33

και ποιοί είμαστε μεις και ποιοί είναι οι άλλοι ρε καντιρου για να χουμε καλό ερώτημα;

οι άλλοι μπορεί να είναι ο τρίτος κόσμος, μπορεί και το μεγάλο άλλο η φύση

ikonoklast
21-07-2007, 14:43

Mporei tora na einai oi neocons stin eksousia, alla kai oi fileleftheroi akrivos ta idia pistevoun. An nomizeis oti iparxoun 2 idi amerikanon, o voreios kai o notioos, well, nomizo tote prepei na pame ti seira sou gia boxing kai cold storage tis mnimis sou :P

PX o pio eirinikos kai fileleftheros ipopsifios gia tin proedria einai republicanos texanos congressman (ron paul) o opoios exei sto programma tou na katargisei ti CIA, na aposyrthei i ameriki apo to irak, na katargithei i IRS kai na periorisei drastika ta dikaiomata tis omospondiakis kivernisis na epemvainei stin prosopiki zoi ton politon. Kai aftos o anthropos exei arketous psifoforous oste na eklegetai sinexomena epi dekaeties.

Tha perimenes enas texanos republikanos na einai ypersintiritikos, omos einai pio fileleftheros kai apo tous 10 ipopsifious ton dimokratikon. Bottom line: opoios eide 2 episodia west wing kai nomizei oti katalave pos leitourgei i ameriki kai oti yparxoun "rednecks" amerikanoi kai "kaloi fileleftheroi" amerikanoi, as psofisei epitelous.

Kai oi republikanoi kai oi dimokratikoi exoun ena megalo pososto redncecks (kai sta dio kommata pano apo tous misous) kai mia meiopsifia logikon anthropon. To oti oi dimokratikoi einai pio fileleftheroi einai geloio pragmatika, alla volevei tous fileleftherous se olo ton kosmo na demonopoioun tous republikanous kai na tous sindeoun sto mialo ton mi amerikanon me tous "rednecks".

Thimithite oti stin ellada dimokratikos itan stin eksousia otan egine to praksikopima kai republikanos otan epese i xounta. Ton polemo tis koreas dimokratikos ton arxise, republikanos ton teleiose, ton polemu tou vietnam episis.

Episis o nixon itan xalara pio fileleftheros apo tous 8 ipopsifious ton dimokratikon stis ekloges tou '08, alla eipame i daimonopiisi ton republikanon volevei tous neofileleftherous, eno stin pragmatikotita kai ta dio kommata exoun paromoia pososta rednecks.
ει παιδιά! καλό ποστ κατώριμου!

stam and the witches
21-07-2007, 14:45
Ναι αλλά λίγα με τους redneck.

cavity
21-07-2007, 19:49
s

Candiru
25-07-2007, 10:30
είναι μεγαλούτσικο, όμως είναι μια εφικτή ουτοπία από τα "θινκτανκ" της χώρας μας στον οικολογικό χώρο.

http://www.enet.gr/online/online_text/c ... 8,63744292 (http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=50199076,55853988,63744292)

asimoulis
15-08-2007, 19:09
http://en.wikipedia.org/wiki/Sustainability

ti aderfistikes cool onomasies xrisimopoioun oi ana ton kosmo deksioi gia na poune tis vlakeies tous...

sustainability re pousti...

auti i πρόκληση tou metamonternou pou tha elege kai o Καρπόζηλος

asimoulis
15-08-2007, 19:12

den niwthw enohes epeidi i astiki taksi ana ton kosmo rimazei ton planiti opws mporei se polles diaforetikes staseis...

esi ama niwtheis eisai ipoptos...

Candiru
16-08-2007, 09:48

den niwthw enohes epeidi i astiki taksi ana ton kosmo rimazei ton planiti opws mporei se polles diaforetikes staseis...

esi ama niwtheis eisai ipoptos...

πόσα παράγωγα αγαθά της αστικής τάξης ή των πολυεθνικών χρησιμοποιείς αλόγιστα και τα θεωρείς αυτονόητα;

και ο όρος sustainability τι σε πείραξε; αν την βλέπεις αδελφίστικη είναι θέμα διαφοράς σημαινομένων από γλώσσα σε γλώσσα, πχ στα "μακεδόνικα" πουτσέκνο σημαίνει λεβέντης/ισσα και είναι πολύ τιμητική λέξη, σε εμάς όμως;

Candiru
31-12-2007, 19:31
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ Μέρος Α

α) Οι πολέμιοι των Αιολικών Πάρκων.

Καθώς γιγάντια αιολικά πάρκα κατασκευάζονται εν ριπή οφθαλμού από το ένα άκρο στο άλλο στην Ευρώπη και με συχνότατο το φαινόμενο της παράκαμψης των τοπικών κοινωνιών,οι φωνές διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών πληθαίνουν μέρα με τη μέρα. Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ότι μόνο το 2005 εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 1.808 MW, στην Ισπανία 1764 MW και στην Πορτογαλία 500 MW.

Η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς EUROPA NOSTRA, στην συνάντηση της Χάγης το Σεπτέμβριο του 2004, συζήτησε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, της γρήγορα αναπτυσσόμενης χρήσης της αιολικής ενέργειας, τονίζοντας πως μοιράζεται τις σοβαρές διεθνείς ανησυχίες για τις κλιματολογικές αλλαγές. Η Ομοσπονδία επεσήμανε πως, οι εθνικές ενεργειακές πολιτικές στη πλειονότητά τους δεν εξετάζουν επαρκώς την πλευρά της εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και της προώθησης της ενεργειακής αποδοτικότητας και δεν καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να προωθηθούν όλες οι μορφές ανανεώσιμης ενέργειας “Αντιθέτως τείνουν να εστιάσουν υπερβολικά στην αιολική ενέργεια προσφέροντας εξαιρετικά ελκυστικά κίνητρα και χαλαρή νομοθεσία, αποτυγχάνοντας να κάνουν έτσι μια ισορροπημένη αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της”.

Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλες εκτάσεις όμορφου τοπίου σε όλη την Ευρώπη να κυριαρχούνται τώρα από ομάδες όλο και μεγαλύτερων ανεμογεννητριών, μετατρεπόμενες σε βιομηχανικές ζώνες και με επακόλουθο την καταστροφή της φυσικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τους “πολέμιους των αιολικών πάρκων”, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δημιουργείται μια κατάσταση όπου κατά την διαδικασία λήψης αποφάσεων για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων δεν εξετάζονται επαρκώς οι κοινωνικές, οικονομικές τουριστικές ιστορικές, πολιτικές επιπτώσεις καθώς και οι επιπτώσεις στην άγρια φύση και στα τοπία, ενώ τέτοιου είδους διαδικασίες θα έπρεπε να περιλαμβάνουν εκτεταμένες διαβουλεύσεις και λαμβάνουν υπόψη τους πάντα τον αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία..

β) Αντικειμενική πληροφόρηση για τα οφέλη και τις επιπτώσεις των Α/Γ.

Ο μεγάλος ρυθμός ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας παγκόσμια συνοδεύτηκε, όπως ήταν επόμενο, από την ανησυχία των τοπικών κοινωνιών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στο περιβάλλον. Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω ότι οι φόβοι που εκφράζονται, είναι άλλοτε υπερβολικές, άλλοτε υποκινούμενες και άλλοτε εξωπραγματικές. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις, όπου οι αντιδράσεις έχουν κάποια βάση και γι’ αυτό χρειάζεται επιπλέον διερεύνηση. Εξάλλου είναι αποδεκτό, ότι οποιοδήποτε έργο του ανθρώπου στη φύση έχει επιπτώσεις. Σύμφωνα όμως με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, πρέπει κάθε έργο να υπόκειται σε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να επιλέγεται η βέλτιστη και πλέον ωφέλιμη για τον άνθρωπο και τη φύση λύση.

γ) Γιατί τόση ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας παγκόσμια.

Σήμερα είναι κοινά αποδεκτό ότι η παγκόσμια αλλαγή του κλίματος αποτελεί μια από μεγαλύτερες απειλές για το μέλλον της ανθρωπότητας. Η αλλαγή αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εκπομπές των λεγομένων “αερίων του θερμοκηπίου” που συνοδεύουν αναπόφευκτα την παραγωγή ενέργειας από συμβατικά καύσιμα. Θεωρείται λοιπόν δεδομένο ότι η ανάπτυξη των Α.Π.Ε και ιδιαίτερα της αιολικής, είναι η μοναδική μεσοπρόθεσμη λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κλιματικών αλλαγών. Τα οφέλη επίσης από τη χρήση αιολικής ενέργειας είναι πολλά, όπως:

- O άνεμος είναι μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, η οποία μάλιστα μας παρέχεται δωρεάν.
- Η αιολική ενέργεια είναι μια τεχνολογία ώριμη, οικονομικά ανταγωνιστική και φιλική προς το περιβάλλον.
- Προστατεύει τη Γη καθώς μια κιλοβατώρα που παράγεται από τον άνεμο αντικαθιστά μια κιλοβατώρα που παράγεται από συμβατικούς σταθμούς και ρυπαίνει την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου.
- Δεν επιβαρύνει το τοπικό περιβάλλον με επικίνδυνους αέριους ρύπους, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, καρκινογόνα μικροσωματίδια κ.α., όπως γίνεται με τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
- Ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας και την Ευρώπη γενικότερα.
- Βοηθά στην αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος μειώνοντας τις απώλειες μεταφοράς ενέργειας.

δ) Υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στον άνθρωπο και το περιβάλλον;

Οι πλέον διαδεδομένες ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η εγκατάσταση και λειτουργία των ανεμογεννητριών, έχουν να κάνουν με:

α) Το θόρυβο των ανεμογεννητριών, β) Προβλήματα ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών, γ) Αισθητικά προβλήματα και προσβολή του φυσικού τοπίου, δ) Επίδραση σε γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες ε) Επιπτώσεις στον πληθυσμό των πουλιών.

α) Θόρυβος:

Πρόκειται για υπαρκτό πρόβλημα, αλλά μπορεί ν’ αντιμετωπισθεί προληπτικά. Στις ανεμογεννήτριες ο εκπεμπόμενος θόρυβος μπορεί να υπαχθεί σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την προέλευση του: δηλαδή μηχανικός και αεροδυναμικός. Ο πρώτος προέρχεται από τα περιστρεφόμενα μηχανικά τμήματα (κιβώτιο ταχυτήτων. ηλεκτρογεννήτρια, έδρανα κλπ), ο δεύτερος προέρχεται από την περιστροφή των πτερυγίων.

Συνεχίζεται…

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

freak brother
31-12-2007, 22:18
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. ??

συλλογος παναρμονικων αριστερων προοδευτικων εναλακτικων κυκλοθυμικων επαναπροσδιοριζομωνεν επαναστατικων κουνελιων?

Candiru
03-01-2008, 11:16
Διασπορά ή συγκέντρωση των ΑΠΕ;
Μια σημείωση με αφορμή τις ενδιαφέρουσες απόψεις του κ. Στέφανου Μάνου [«Ελλάδα & Μπαλί», 16.12.07], ο οποίος γράφει: «η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μπορεί να στηρίζεται και σε πολύ μικρές μονάδες. ως κάτι ανάλογο με τους προσωπικούς υπολογιστές. Χιλιάδες μικρές μονάδες μπορούν να υποκαταστήσουν λίγες τεράστιες και να συνεισφέρουν ευελιξία και μεγαλύτερη ασφάλεια.»

Η πρόταση αυτή αντιβαίνει στο κυρίαρχο δόγμα ότι η ‘οικονομία κλίμακας’ επιβάλλει το συγκεντρωτικό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής από λίγους μεγάλους σταθμούς, παραβλέποντας την σπατάλη από τις μεγάλες απώλειες μεταφοράς στην κατανάλωση μέσω χιλιάδων πυλώνων (που για πολλούς είναι προτιμότεροι από τις ανεμογεννήτριες) και τον κίνδυνο του γενικού blackout.

Παραδόξως, η ίδια αντίληψη περί ‘οικονομίας κλίμακας’ δεν φαίνεται να ισχύει και για άλλους τρόπους παραγωγής ενέργειας που ρυπαίνουν σημαντικά την ατμόσφαιρα μέσα στις πόλεις μας. Έτσι έχουμε χιλιάδες καυστήρες μαζούτ για θέρμανση μεμονωμένων κτιρίων αντί για συλλογικά συστήματα, καθώς επίσης και εκατομμύρια ΙΧ που εκτοπίζουν συστηματικά τα μαζικά μέσα μεταφοράς.

Με άλλα λόγια, αποδεχόμαστε να ζούμε ανάμεσα σε τέτοιους ρυπογόνους καυστήρες και κινητήρες λόγω ‘ευελιξίας’ και παρά το αυξημένο κόστος, αλλά ταυτόχρονα θεωρούμε ως ‘αντιοικονομική’ ή και ‘αντιαισθητική’ την επιτόπια παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ. Μήπως έχουμε εδώ μια αντίφαση;

ΘΝΣ 18.12.07

=============================== =================
Η άποψη μας ως Οικολογία Αλληλεγγύη

Είπαμε συχνά πως προτιμούμε διασπορά των ΑΠΕ και εμπλοκή του κόσμου, από την κυριαρχία συμπαγών κεφαλαίων και θεόρατων εγκαταστάσεων, παρά την ρεαλιστικότερη εφαρμοσιμότητα. Δε σβήνεις φωτιά με πλημμύρα. Για να μεταφερθούν ανεμογεννήτριες στη θέση εγκατάστασης ξυρίζονται δάση, χτίζονται γιοφύρια, «ανοίγουν» διάδρομοι – μαζική κλάδευση και κοπή δέντρων-, αλλάζει το τοπίο γενικά. Όταν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έφτασαν οι φτερωτές για τα αιολικά του ΡΟΚΑ, Κοπελούζου και ΤΕΡΝΑ για Έβρο και Ροδόπη με βαριά καράβια, η τοπική κοινωνία νόμισε πως … κηρύχτηκε πόλεμος. Τα μεταφορικά μέσα ήταν πρωτοφανή, γέμισε ο τόπος σίδερο. Μία ανεμογεννήτρια 3 MW, έχει ύψος ιστού 100 μ περίπου και 45μ ακτίνα φτερωτής, συνολικά 135μ ύψος (45 όροφοι πολυκατοικίας). Φανταστείτε την υπόβαση, πάκτωση μια ανεμογεννήτριας των 5 MW, συγκρίσιμη με την …Ομόνοια. Και ύστερα 150 ή 500 τέτοιες σε ένα νησί!

Όλοι πιέζουν για ΑΠΕ, κλιματική προστασία κλπ. Θέλουμε όμως …ανεμόμυλους, τέρατα τύπου … Lordies της Eurovision; Πέραν της επίπτωσης στα πουλιά, στα ρεύματα αέρα, του θορύβου, θα δεχτούμε και προσβολή της οπτικής αισθητικής; Η οπτική ρύπανση είναι συχνά η χειρότερη. Όλα αυτά την ώρα που η χώρα μας διαθέτει αρκετά και αξιόλογα Πανεπιστημιακά Τμήματα και Τμήματα ΤΕΙ “Αρχιτεκτονικής Τοπίου” - “Αισθητικής και Περιβάλλοντος”. Αλλά ποιος τους ρωτάει. Οι απόφοιτοι τους ψάχνουν αντικείμενο. Οι περιβαλλοντικές άδειες των υπουργείων είναι οφθαλμιατρικές (για …τα μάτια). Ας κριθεί κάποιος που έδωσε μια τέτοια άδεια, επιτέλους.

Και δεν είναι μόνο τα …lordies των βουνοκορφών, γίγαντες με απλωμένα χέρια. Είναι και οι άπειρες ηλεκτρικές γραμμές, που έρχονται να ρημάξουν και το υπόλοιπο τοπίο, οι Ηλεκτρικοί Υποσταθμοί μεταβολής τάσης (10-12 στρέμματα ο καθένας, για τα μεγάλα πάρκα), οικίσκοι επί οικίσκων συνεργείων, επιτηρητών, εργοταξίων ένα ιδιότυπο -κυβάκια Lego - μπλοκ πάνω στα βουνά.

Candiru
06-03-2008, 10:11
Τα αεροπορικά ταξίδια, απειλή για το κλίμα

Τα αεροπορικά ταξίδια αποτελούν μια σημαντικότατη απειλή για το κλίμα: Τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από τις πτήσεις εκτιμάται ότι ευθύνονται μέχρι και για 8% της συνολικής επιβάρυνσης του κλίματος, ενώ η επιβατική κίνηση διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία και ο ρυθμός αυτός αναμένεται να διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια.

Στην αύξηση αυτή συμβάλλουν και οι πολύπλευρες έμμεσες επιδοτήσεις προς τις αεροπορικές εταιρείες και η κατάργηση της προνομιακής αυτής μεταχείρισης, ώστε το αεροπλάνο να πληρώνει το πραγματικό κόστος της λειτουργίας του, αποτελεί βασικό άξονα σε κάθε πολιτική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών του στο κλίμα.

Εξίσου βασικό άξονα αποτελεί η αυτοσυγκράτηση στη χρήση του αεροπλάνου, με στροφή προς το σιδηρόδρομο και το πλοίο. Ορισμένα μακρινά επαγγελματικά ταξίδια μπορούν να υποκατασταθούν με σύγχρονες μορφές τηλεπικοινωνιών, ενώ η στροφή σε κοντινότερους προορισμούς διακοπών μπορεί να δώσει βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για πολλά ταξίδια αναψυχής.

Για τις περιπτώσεις, όμως, όπου η χρήση του αεροπλάνου είναι αναπόφευκτη, για όσους πολίτες θέλουν να αναλαμβάνουν το κόστος της επίπτωσής τους στο κλίμα, έχουν αναπτυχθεί πρωτοβουλίες που αντισταθμίζουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέσα από την «αγορά και απόσυρση πιστωτικών μορίων εκπομπών», κάτι που αποτελεί έμμεση χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας ή παραγωγής της από ανανεώσιμες πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι, αποφάσισαν τον Ιούνιο του 2006 να δεσμευτούν για την αντιστάθμιση των εκπομπών από τις –ελάχιστες βέβαια- πτήσεις μελών μας για κομματικές υποχρεώσεις, ο πρώτος πολιτικός φορέας στην Ελλάδα που κάνει κάτι τέτοιο. Οι υποχρεώσεις αυτές αφορούν κατά κανόνα τη συμμετοχή εκπροσώπων μας σε διεθνή γεγονότα των Πράσινων στη Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, όπου οι αποστάσεις κάνουν το αεροπλάνο μόνη ρεαλιστική επιλογή. Αντίστοιχους Κώδικες Δεοντολογίας έχουν υιοθετήσει και τα περισσότερα πράσινα κόμματα, στην Ευρώπη και αλλού.

Για τους Οικολόγους Πράσινους, μια τέτοια στάση έχει νόημα μόνο όταν είναι απόλυτα αδιάβλητη με αυστηρούς μηχανισμούς παρακολούθησης και επαλήθευσης, με πρόσθετο και μετρήσιμο όφελος για το περιβάλλον και αφορά έργα που σέβονται την βιώσιμη κοινωνική και οικονομική λειτουργία. Επομένως, για την αντιστάθμιση επιλέξαμε μια από τις «αυστηρότερες» πρωτοβουλίες διεθνώς, το γερμανικό πρόγραμμα ATMOSFAIR. Κριτήρια επιλογής ήταν ο δημόσιος χαρακτήρας του προγράμματος, η σύνδεσή του με τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, οι αυξημένες κοινωνικές προδιαγραφές των χρηματοδοτούμενων έργων αντιστάθμισης και η μέγιστη δυνατή διαφάνεια στον έλεγχο των προδιαγραφών.

Εκτίμησή μας είναι ότι η ευρύτερη ενημέρωση των πολιτών για τα προγράμματα αντιστάθμισης και η διαμόρφωση όρων για συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων επιβατών, μπορούν να έχουν θετική συμβολή στην προσπάθεια για ευαισθητοποίηση του κοινού και διαμόρφωση υπεύθυνων πρακτικών για την προστασία του κλίματος. Για το λόγο αυτό απευθύνουμε έκκληση, προς τους κοινωνικοπολιτικούς φορείς αλλά και προς τις εταιρίες και επιχειρήσεις, να υιοθετήσουν αντίστοιχες δεσμεύσεις και στη δική τους πρακτική.

Σημειώνουμε πάντως ότι τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να λειτουργούν μόνο επικουρικά, ως μέρος μιας συνολικότερης προσπάθειας για προσαρμογή της κοινωνίας μας στις προτεραιότητες που επιβάλλει η προστασία του κλίματος.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

freezing_moon
06-03-2008, 13:03
http://www.guardian.co.uk/theguardian/2 ... d=politics (http://www.guardian.co.uk/theguardian/2008/mar/01/scienceofclimatechange.climatechange?gusrc=rss&feed=politics)

Candiru
06-03-2008, 13:23
http://www.guardian.co.uk/theguardian/2008/mar/01/scienceofclimatechange.climatechange?gusrc=rss&feed=politics

φάτε πιείτε γαμείστε γαμηθείτε καταναλώστε γιατί χανόμαστε, ο Μάργαρης των ΗΠΑ :lol:

enitharmon
06-03-2008, 13:28
πες το στη γυναικα σου την αλλη φορα που θα παει παρισι και μη μας πρηζεις τα παπαρια λεμε

Candiru
06-03-2008, 13:48
πες το στη γυναικα σου την αλλη φορα που θα παει παρισι και μη μας πρηζεις τα παπαρια λεμε

εγώ την κράζω για αυτά, αναρωτήθηκες ποτέ γιατί δεν πηγαινω κι εγώ;

enitharmon
06-03-2008, 13:53
μη δεις ξεκωλα γαλλοφωνα ζωντανα να περπατανε και τη βγαλεις εξω να τη μπαιζεις;

Mitsmann
06-03-2008, 15:51
C est gkavle!!!!!

ikonoklast
06-03-2008, 23:40
Να πετάμε με merkabah!!

Candiru
07-03-2008, 09:13
Να πετάμε με merkabah!!

να πετάς μόνο για απόλυτη ανάγκη και τους ρύπους του αεροπλάνου για τους οποίους θα είσαι υπεύθυνος και σου αντιστοιχούν ανά επίβάτη, να τους αφαιρείς από το ΙΧ σου μη χρησιμοποιώντας το για κάμποσες μέρες, ή ακόμα καλύτερα να το δώσεις για ανακύκλωση.

Mitsmann
07-03-2008, 10:20
να δωσω το μιτσμομπιλ για ανακυκλωση? τι λεει το κοπάνι?

Milton
08-03-2008, 22:47
θα ηθελα να μαθω την γνωμη του Καντιρου για την Europa Nostra.
Kthnx

Candiru
08-03-2008, 23:10
θα ηθελα να μαθω την γνωμη του Καντιρου για την Europa Nostra.
Kthnx

κινείται σε ενδιαφέρουσες κατευθύνσεις, αν δεν κάνω λάθος είναι μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά δεν ξέρω και πολλά, με τις θέσεις τους συμφωνω απόλυτα (αειφορία, προστασία πολιτιστική ς κληρονομιάς, κλπ)

Milton
08-03-2008, 23:12
α με τις θεσεις τους συμφωνεις απολυτα.

Candiru
14-03-2008, 12:58
Ο Αϊ-Στράτης εξορίζει το πετρέλαιο

“TA NEA“, 12-03-08

Σχέδιο για να τροφοδοτείται ενεργειακά το νησί μόνο με ήλιο και άνεμο
«Πριν από δύο χρόνια, στη Χίο, ο καθηγητής Γιαν Γιάντσεν παρουσίασε το δανέζικο νησί Σάμσο. Πρόκειται για ένα «πράσινο νησί», όπου γίνεται χρήση οικολογικών μεθόδων σε όλα τα επίπεδα- από την ενέργεια ώς τη γεωργία», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νικήτας Νικητάκος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. «Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να εφαρμόσουμε το παράδειγμα του δανέζικου νησιού, στον δικό μας Αϊ-Στράτη».

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, η ιδέα ήταν «να αποκτήσουμε ένα 100% αυτόνομο ηλεκτρικά νησί που θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με την πρόσθετη πρόκληση ότι το νησί δεν είναι διασυνδεδεμένο με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας, θα είναι η πρώτη φορά που ένα νησί θα είναι απολύτως αυτόνομο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Ήλιος και άνεμος θα δίνουν ρεύμα σε όλες τις εγκαταστάσεις, ενώ οι κάτοικοι θα αναπτύξουν βιολογική κτηνοτροφία και ιχθυοκαλλιέργειες. Σε λίγα χρόνια ο Αϊ-Στράτης θα γίνει το απόλυτο πράσινο νησί στο Αιγαίο», λέει στα «ΝΕΑ» ο Νομάρχης Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής. «Ήδη έχουμε απελευθερώσει πόρους για τη χρηματοδότηση της μελέτης, την οποία και θα υποβάλουμε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχαμε ζητήσει κατ΄ αρχήν χρήματα από το υπουργείο Αιγαίου και επειδή καθυστερούσαν αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με δικά μας κεφάλαια. Το νησί του Αϊ-Στράτη είναι ιδανικό γι΄ αυτόν το σκοπό, επειδή δεν απαιτεί δυσβάσταχτο κόστος λόγω του μικρού του μεγέθους. Η επένδυση μπορεί να κυμανθεί σε ανεκτό ύψος και τα αποτελέσματα να είναι άμεσα. Σκοπός μας αρχικά είναι να αναπτυχθεί τουριστικά το νησί, ενώ ελπίζουμε ότι θα προσελκύσει και σημαντικό αριθμό νέων κατοίκων και ο πληθυσμός του, που είναι σήμερα 263 άνθρωποι, θα αυξηθεί σημαντικά», υποστηρίζει ο νομάρχης Λέσβου.

Ο πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Ευστρατίου κ. Χαράλαμπος Μακρής δεν περιμένει πάντως τη μελέτη για να… πρασινίσει το νησί του: «Ήδη έχουμε προχωρήσει στην εγκατάσταση ανεμογεννήτριας ισχύος 25 κιλοβάτ και στην πρόβλεψη εγκατάστασης ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής ρεύματος από αιολική ενέργεια και υδροστρόβιλο, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης».

περισσότερα

http://ecology-salonika.org/lib/?p=1942