View Full Version : [Cinema] Das Leben der Anderen [The Lives of Others] (2006)
enitharmon
26-02-2007, 16:05
μιας και τιμήθηκε κιολας, θρεντ
πολυ τολμηρή ταινία, κι εχουν περάσει μόνο 16 χρόνια και οι πιο πολλοί σταζίτες αλονίζουν ακόμα σε high posotions.
παρ'όλα αυτά η μετατροπή του HGW δε δόθηκε πολύ καλα νομίζω. Εντάξει δύσκολη ταινία, αλλά το μεταβατικό στάδιο δε φάνηκε σχεδόν καθόλου και αυτό το παρατηρούν όλοι με όσους έχω μιλήσει. Το μοναδικό αρνητικό της ταινίας ετσι κι αλλιως.
freak brother
26-02-2007, 16:34
διαβασα μια συνεντευξη ενος τυπου που τον ειχε φυλακισει η σταζι και ειπε οτι η ταινια ηταν σαν να την ειχε χρηματοδοτησει η σταζι.
(εγω δεν την εχω δει απλα μου εκανε εντυπωση αυτο που ειπε ο τυπος)
_UnHoLyMaRtYr_
26-02-2007, 16:37
διαβασα μια συνεντευξη ενος τυπου που τον ειχε φυλακισει η σταζι και ειπε οτι η ταινια ηταν σαν να την ειχε χρηματοδοτησει η σταζι.
Γιε το διάβασα κι εγώ αλλά πρέπει να σαι λίγο βλάκας για να σου κάνει τέτοιο brainwash. Καταπληκτική ταινία.
Phantom Duck
26-02-2007, 18:36
Γιε, την είδα τη συνέντευξη, νταξ οι ανατολικογερμανοί μπορεί να ξενέρωσαν με χίλια δυο πράγματα (βλ. Έλληνες και ταινίες περί μυθολογίας) αλλά για μας τους υπόλοιπους η ταινία ήταν όπως πρέπει.
Απλά ισχύει αυτό που είπε ο τυπάς, ότι η μεταστροφή του HGW (εκτός του ότι είναι εντελώς ξεκάρφωτη σεναριακά) είναι εντελώς αντιρεαλιστική, εφόσον οι τυπάδες του είδους μισούσαν θανάσιμα τους "εχθρούς του κράτους". Με αυτή όμως την παραχώρηση η ταινία ήταν πολύ όμορφη εώς και συγκινητική.
enitharmon
26-02-2007, 20:03
Απλά ισχύει αυτό που είπε ο τυπάς, ότι η μεταστροφή του HGW (εκτός του ότι είναι εντελώς ξεκάρφωτη σεναριακά) είναι εντελώς αντιρεαλιστική, εφόσον οι τυπάδες του είδους μισούσαν θανάσιμα τους "εχθρούς του κράτους". Με αυτή όμως την παραχώρηση η ταινία ήταν πολύ όμορφη εώς και συγκινητική.
εκει ειναι το πρόβλημα. Αν δεν πιασεις μερικές λεπτομέρειες, που ως μη Γερμανός άνω των 35 δεν είσαι υποχρεωμένος να ξέρεις, σου δίνεται η εντύπωση ότι ο HGW άλλαξε απότομα, μόνο και μόνο επειδή ξεκίνησε να παρακολουθεί τη ζωή κάποιων.
άρχισε να συνειδητοποιεί πόσο έχει αλλάξει το σύστημα που πίστευε, ο υπουργός πηδάει και εκβιάζει την ηθοποιό, προσπαθούνε να βγάλουνε από τη μέση το συγγραφέα, κι όλα αυτά για προσωπικό όφελος. Ο συγγραφέας στην αρχή δε λέει τίποτα εναντίον του συστήματος, ούτε το κατηγορεί για την απαγόρευση του Jeshka, και παρ'όλα αυτά ο HGW καταλαβαίνει ότι πρεπει να τον βγάλουνε από τη μέση για προσωπικό όφελος. Συν σε αυτό, μέσα στην καντίνα της Σταζι οι συνεργάτες κάνουν αστεία για τον Honecker και ο ανώτερος παρών αξιωματικός, αντί να κάνει κάτι, κάνει κι αυτός αστείο. Ε, απλά κατάλαβε ότι δεν αξίζει τη ζωή του αυτό το σύστημα, αλλά δε γίνεται ξεκάθαρη πουθενά αυτή η μετάβαση.
και ο ανατολικογερμανός της συνεντευξης πρεπει να ναι λίγο βλακας για να πει αυτο το πραμα, είναι σαν του τύπους που κατηγορούσαν το Untergang επειδή ο χιτλερ φαίνεται ανθρώπινος
όπως έγραψα και παραπάνω, υπερτιμημένη ταινία. μετά την ανάλυση της ενι κάπως σώθηκε στα μάτια μου αλλά πιστεύω οτι το ίδιο πραγμα έχει αποδοθεί καλύτερα σε άλλες περιόδους και επίσης πιστεύω οτι τα ψυχογραφήματα των ηρώων είναι πολύ ρηχά για να είναι πειστικά. για μένα μιλώντας.
ikonoklast
26-02-2007, 22:08
Δεν είναι αντικομμουνιστική προπαγάνδα δηλαδή;
enitharmon
26-02-2007, 23:52
δεν ειναι προπαγανδα
Not_saved
27-02-2007, 00:13
Δεν είναι αντικομμουνιστική προπαγάνδα δηλαδή;
Hah auto to xe pei o Danikas otan eixe vgei i tainia alla meta anaskeuase molis to apothewnan oloi.
freak brother
27-02-2007, 00:13
[quote="freak brother":1guheord]διαβασα μια συνεντευξη ενος τυπου που τον ειχε φυλακισει η σταζι και ειπε οτι η ταινια ηταν σαν να την ειχε χρηματοδοτησει η σταζι.
Γιε το διάβασα κι εγώ αλλά πρέπει να σαι λίγο βλάκας για να σου κάνει τέτοιο brainwash. Καταπληκτική ταινία.[/quote:1guheord]
δεν μου κανε μπρεινγουοςςςς αλλα οσο να ναι , αυτος τα χει ζησει και λεω επισης οτι απλα μου κανε εντυπωση οχι οτι με επηρέασε :P
Phantom Duck
27-02-2007, 01:28
άρχισε να συνειδητοποιεί πόσο έχει αλλάξει το σύστημα που πίστευε, ο υπουργός πηδάει και εκβιάζει την ηθοποιό, προσπαθούνε να βγάλουνε από τη μέση το συγγραφέα, κι όλα αυτά για προσωπικό όφελος. Ο συγγραφέας στην αρχή δε λέει τίποτα εναντίον του συστήματος, ούτε το κατηγορεί για την απαγόρευση του Jeshka, και παρ'όλα αυτά ο HGW καταλαβαίνει ότι πρεπει να τον βγάλουνε από τη μέση για προσωπικό όφελος. Συν σε αυτό, μέσα στην καντίνα της Σταζι οι συνεργάτες κάνουν αστεία για τον Honecker και ο ανώτερος παρών αξιωματικός, αντί να κάνει κάτι, κάνει κι αυτός αστείο. Ε, απλά κατάλαβε ότι δεν αξίζει τη ζωή του αυτό το σύστημα, αλλά δε γίνεται ξεκάθαρη πουθενά αυτή η μετάβαση.
Προφανή όλα αυτά και είναι κλασικά στοιχεία της ιστορίας "φανατικός ιδεολόγος που αποφασίζει να μεταστραφεί όταν βλέπει τους άλλους να εκμεταλλεύονται το σύστημα για προσωπικά οφέλη", ακόμα και στο αμέρικαν χίστορυ εξ ας πούμε. Το ρεαλισμό έθιξα, δηλαδή ένα υψηλόβαθμο στέλεχος που αναλαμβάνει τόσο εμπιστευτικές αποστολές δύσκολα θα ήταν ο,τιδήποτε λιγότερο από τυφλός εξτρεμιστής με παρωπίδες. Γενικώς λεπτομέρειες είναι όλα αυτά, η ταινία ουδεμία σχέση με προπαγάνδα έχει (για οποιαδήποτε πλευρά) και είναι μια χαρά ιμο.
Σποίλερς εντ.
enitharmon
27-02-2007, 01:56
Το ρεαλισμό έθιξα, δηλαδή ένα υψηλόβαθμο στέλεχος που αναλαμβάνει τόσο εμπιστευτικές αποστολές δύσκολα θα ήταν ο,τιδήποτε λιγότερο από τυφλός εξτρεμιστής με παρωπίδες.
ναι, κι εμενα αυτό με χάλασε
επίσης σε μια ντιλιτιντ σκηνη, που υπαρχει στα εξτρα του δβδ, ο τύπος μόλις γυρίζει σπίτι του το απόγευμα παίρνει τα κυάλια και κοιτάει τα απέναντι σπίτια. Σε ένα παραθυρο βλέπει κάτι νέους με μια βαλίτσα πράγματα (σεσουαρ απ'ότι καταλαβα) να δίνουν ένα σε ένα ζευγάρι, και αμέσως τηλεφωνεί στην αστυνομία για καταγγελία "διακίνησης ειδών" ή κάπως έτσι. Δηλαδή, όλη του η ζωή είναι η διατήρηση της τάξης και των κανόνων, και μετά αυτό που έγινε. Ε, δεν πολυκολλάει
ωραία ταινία, εγώ λεώ να τη δείτε, όχι ιδιαίτερα πολιτική όπως ίσως φαίνεται αρχικά -τουλάχιστον όχι με τη στενή έννοια- αλλά περισσότερο για το αν ο άνθρωπος μπορεί να παραμείνει άνθρωπος παρά το απάνθρωπο καθεστώς (!)
σπόιλερς παρακάτω
Το ρεαλισμό έθιξα, δηλαδή ένα υψηλόβαθμο στέλεχος που αναλαμβάνει τόσο εμπιστευτικές αποστολές δύσκολα θα ήταν ο,τιδήποτε λιγότερο από τυφλός εξτρεμιστής με παρωπίδες.
ναι, κι εμενα αυτό με χάλασε
επίσης σε μια ντιλιτιντ σκηνη, που υπαρχει στα εξτρα του δβδ, ο τύπος μόλις γυρίζει σπίτι του το απόγευμα παίρνει τα κυάλια και κοιτάει τα απέναντι σπίτια. Σε ένα παραθυρο βλέπει κάτι νέους με μια βαλίτσα πράγματα (σεσουαρ απ'ότι καταλαβα) να δίνουν ένα σε ένα ζευγάρι, και αμέσως τηλεφωνεί στην αστυνομία για καταγγελία "διακίνησης ειδών" ή κάπως έτσι. Δηλαδή, όλη του η ζωή είναι η διατήρηση της τάξης και των κανόνων, και μετά αυτό που έγινε. Ε, δεν πολυκολλάει
ε λολ, εκεί βασίζεται όλη η ταινία. στο ότι ο άνθρωπος αλλάζει, και αυτός είναι ένας από τους πρώτους διαλόγους της ταινίας, μεταξύ σκηνοθέτη και υπουργού, "αυτό μ' αρέσει στα έργα σου, η πίστη ότι ο άνθρωπος αλλάζει. δεν είναι έτσι όμως, ο άνθρωπος δεν αλλάζει ποτέ". αν δεν υπήρχε αυτή η μεταστροφή δεν θα υπήρχε και ταινία. το κατά πόσο αυτό απεικονίστηκε πειστικά το συζητάμε, αλλά η άποψη πως ένας πράκτορας της στάζι δεν θα μπορούσε ποτέ να αλλάξει στρατόπεδο αναιρεί όλη την ταινία.
ο τύπος μέσω της συνειδητοποίησης της σαπίλας αυτού του κατ' ευφημισμόν σοσιαλισμού και συγχρόνως μέσω της τέχνης (μπρέχτ και η σονάτα για ένα καλό άνθρωπο) συνειδητοποιεί ότι η αξίες για τις οποίες πάλευε τόσο καιρό δεν είναι τόσο ευγενείς τελικά. και αυτή είναι η βασική ιδέα και ο βασικός ήρωας γύρω απ' τον οποίο στήθηκε η ταινία, ιμχο, όχι το πολιτικό σκηνικό, ούτε η ζωή του συγγραφέα.
οι χαραχτήρες ώρες ώρες ήταν πράγματι στερεότυποι -ο ωραίος επιτυχημένος συγγραφέας που αρέσει στις γυναίκες και παίζει μπάλα με τα παιδάκια στο δρόμο, ο κακός άσχημος και διευθαρμένος υπουργός, οι αριστεροπερίεργοι μαρξιστές που πετάνε πνευματώδη αστειάκια και έχουν μούσια και γυαλιά- και η ταινία είναι μάλλον απλοικά στημένη στο δίπολο καλού - κακού, καθώς επίσης κινηματογραφικά δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο, παρ' ολ' αυτά εγώ λέω πως συνολικά αξίζει να τη δει κανείς, λόγω του γενικού μηνύματος.
όσο για το αν διαφημίζει τη στάζι ή όχι, πράγματι και εγώ σκέφτηκα ότι την παρουσίασε κάπως λάιτ. δεν έχω ασχοληθεί με την ιστορία της ανατολικής γερμανίας αλλά όπως και να 'χει, κανείς δεν τρώει ξύλο ή μολύβι, οι ανακρίσεις είναι σχεδόν πολιτισμένες και ένα στέλεχος της στάζι που έχει εμφανώς προδόσει το Κόμμα απλά καταλήγει να υποβαθμιστεί χωρίς περαιτέρω κυρώσεις, οπότε -με επιφύλαξη λόγω έλλειψης γνώσεων ιστορίας- το σχόλιο μού φαίνεται μάλλον δικαιολογημένο.
enitharmon
28-05-2007, 22:35
ε, λολ, αρα που διαφωνουμε;
Shadowking
29-05-2007, 09:19
το 'δα και είναι από τις ταίνιες που ακόμα δεν έχω αποφασίσει αν μου άρεσαν ή όχι. Θα την ξαναδώ, μάλλον.
ε στο ότι με το να αρνείσαι ότι ένας τέτοιος άνθρωπος θα μπορούσε να αλλάξει αναιρείς όλη την ταινία.
enitharmon
29-05-2007, 11:30
Ε, απλά κατάλαβε ότι δεν αξίζει τη ζωή του αυτό το σύστημα, αλλά δε γίνεται ξεκάθαρη πουθενά αυτή η μετάβαση.
τι ακριβως δεν έγινε κατανοητό, να υπερασπιστω τον εαυτο μου
α, σόρρυ, δεν το είδα αυτό, αλλά ο φάντομ ντακ το έθεσε στη βάση του ότι μια τέτοια μεταστροφή είναι ούτως ή άλλως αδύνατη και όχι στο ότι η μεταστροφή αυτή είναι μεν εφικτή αλλά στην προκειμένη δεν απεικονίστηκε πειστικά. μετά εσύ συμφώνησες με τον φάντομ ντακ οπότε απάντησα και στους δύο.
γενικα:
το κατά πόσο αυτό απεικονίστηκε πειστικά το συζητάμε, αλλά η άποψη πως ένας πράκτορας της στάζι δεν θα μπορούσε ποτέ να αλλάξει στρατόπεδο αναιρεί όλη την ταινία.
enitharmon
29-05-2007, 12:42
όσοι τη δείτε σε dvd παντως, δείτε και τις κομμενες σκηνες με τα σχολια του σκηνοθετη
Lost_In_Cooperland
29-05-2007, 12:47
τι λέει;
enitharmon
25-07-2007, 14:04
πεθανε ο πρωταγωνιστης :(
ikonoklast
25-07-2007, 14:30
Έτσι κι αλλιώς δε 8α προλάβετε να γυρίσετε σήκουελ της προπαγάνδας σας!!