Log in

View Full Version : CPU Cooler

bleeding
09-12-2006, 15:27
Εχουμε κ λεμε...

Εχω ενα P4 (Processor 550, socket 775) στα 3,4GHz. Eιχα το ανεμιστηρακι της μανουλας του πανω μεχρι χτες αλλα επειδη ηταν παρα μα παρα πολυ βαβουριαρικο πηγα κ πηρα χτες μια ψυκτρα να τελειωνουμε.

Συγκεκριμενα την Zalman 7700. Βγαζω μητρικη, βγαζω το παλιο ανεμιστηρακι, καθαριζω, βαζω παστα, βαζω τη Zalman και ξανασυνδεω. Ολα υπεροχα μεχρι στιγμης.

Ανοιγω το pc, δεν ακουω θορυβους κ λεω εδω ειμαστε την κανει τη δουλεια της. Ελα ομως που μετα απο κανα 10λεπτο παρτο κατω το pc. Εκλεισε. Το ξανανοιγω και κλεινει στο καπακι. Το αφηνω λιγο κ οταν το ανοιγω ξανα μπαινω bios κ βλεπω cpu temp να χτυπαει 98 βαθμους κελσιου κ εκει να κλεινει το συστημα.

Με της μανουλας του δεν ειχα ποτε προβλημα θερμοκρασιας, παρα μονο θορυβου. Της μανουλας του βεβαια πιανει τα 2750 rpm ενω η Zalman λεει οτι σε silent mode ειναι 1000-1400 και σε normal 1400-2000. Δικαιολογουνται τετοιες θερμοκρασιες ρε παιδες? Η μαλακια ειναι οτι ο επεξεργαστης μου επειδη ειναι Prescott 775 το μοντελο 550 πιανει μεγαλυτερες θερμοκρασιες. (Αναλογα το μοντελο υπαρχει μια διαφορα στις θερμοκρασιες) Αλλα δε νομιζω οτι η Zalman ειναι τοσο γτπ ωστε να μην κανει γι αυτη τη δουλεια.

Μηπως επρεπε να αφησω την παστα περισσοτερες ωρες να κολλησει καλα πριν τον ξανανοιξω? Για πειτε καμμια ιδεα. Btw εννοειται οτι τωρα που γραφω ειμαι με της μανουλας του παλι...

Bullet
09-12-2006, 15:38
bleeding αν δεν είσαι expert γιατί μπλέκεις με παστες και γαλακτομπούρεκα?

φέρε κάνα ειδικό να το συνδέσει (κατά προτίμηση φίλο να γλυτώσεις τα λεφτά)

Phantom Duck
09-12-2006, 15:42
Μπληντιν αυτός λέει ότ δεν είσαι ειδικός, τι θα κάνουμε γι' αυτό;

bleeding
09-12-2006, 15:46
Αν δε μπλεξω δε θα μαθω ρε συ. Δεν ειναι κ κατι τραγικο εξαλλου. Πρωτη φορα αλλαζω ψυκτρα επεξεργαστη βεβαια γιατι δεν ειχε χρειαστει παλιοτερα αλλα μου φαινεται ακυρο αυτο που συμβαινει. Επισης για εναν πολυ περιεργο λογο τωρα η γαμημενη η μαμισια δεν κανει τοσο θορυβο

:evil:

Deggial
09-12-2006, 15:48
Για να χτυπάει τέτοιες θερμοκρασίες, πολύ απλά η ψύκτρα δεν λειτουργεί. Είτε δεν την συνέδεσες σωστά στην τροφοδοσία (πρέπει να υπάρχει ένα 4-pin ρεύματος στην μητρική στο οποίο συνδέεται, εκτός αν η συγκεκριμένη ψύκτρα απαιτεί και οτιδήποτε περίεργο επιπλέον), είτε το ανεμιστηράκι της κάπου χτυπάει και δεν περιστρέφεται.

Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες της ψύκτρας, βεβαιώσου ότι έχει μπει στην θέση της κι έχει επαφή με τον επεξεργαστή και βεβαιώσου πως την έχεις συνδέσει στην τροφοδοσία όπως λένε οι οδηγίες.

Η πάστα δεν έχει καμία σχέση και είναι κάτι εντελώς προαιρετικό (δεν έχω βάλει πάστα γιατί την έχω χάσει και ο επεξεργαστής μου δουλεύει μια χαρούλα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες).

EDIT: Πρέπει να έχεις την ίδια ψύκτρα με την παλιά μου, οπότε σιγουρέψου πως έχεις βάλει και το εξαρτηματάκι που ρυθμίζει την ταχύτητα του ανεμιστήρα, βεβαιώσου για την τροφοδοσία και απενεργοποίησε στο BIOS οποιαδήποτε πρωτοβουλία του να παίζει με τις στροφές του ανεμιστήρα.

bleeding
09-12-2006, 16:08
Ειναι κανονικα σε τροφοδοσια (3pin connector εχει) κ εχω συνδεσει κ το εξαρτηματακι που καθοριζει τις στροφες. Το ανεμιστηρακι δουλευει κανονικα απλα τα πανω φυλλα χαλκου ακουμπανε στο κατω μερος του τροφοδοτικου. Δε νομιζω να το επηρεαζει αυτο βεβαια

Anyway, η μαμισια αρχισε να γκαριζει παλι οποτε το απογευμα θα προσπαθησω να ξαναβαλω τη Zalman κ βλεπουμε

Deggial
09-12-2006, 16:41
Σε κάθε περίπτωση, οι φυσιολογικές θερμοκρασίες σε idle κατάσταση (όπως όταν ανοίγεις τον υπολογιστή) είναι μικρότερες των 40 βαθμών Κελσίου, άντε πες 50 αν σηκώνει γερές θερμοκρασίες.

Με πλήρη χρήση, οι συνήθεις θερμοκρασίες δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 85 βαθμούς Κελσίου (οι αναμενόμενες είναι 60-75 βαθμούς).

Πάνω από 95 βαθμούς Κελσίου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τον επεξεργαστή, αν και οι P4 προσπαθούν να υπολειτουργούν για να μην υπάρξει πρόβλημα.

When Black Roses Bloom
09-12-2006, 16:45
www.checkmate.gr (http://www.checkmate.gr)

No problemo.

Once_Emperor
09-12-2006, 21:43
Χωρίς να θέλω να σε προσβάλω και χωρίς να ξέρω πως είναι η καινούρια σου ψύχτρα, ένας φίλος έκαψε επεξεργαστή (από τους παλιούς τους Athlon που καίγονταν με τη μία) επειδή έβαλε το ανεμιστηράκι ανάποδα (φύσαγε προς τα έξω)...

Bullet
09-12-2006, 22:43
αθλον xp μαλακα,τηγανιζα και αυγα πανω

BLiTzER
09-12-2006, 23:01
An sigoureyteis oti to anemisthraki douleyei sosta (opos ypodeiknyei h zalman dld), tote apla den exei kalh epafh me th cpu. Den prepei apla na efaptontai, prepei na exoun teleia epafh. To opoio shmainei oxi gratzounies, oxi skonh, oxi 3mm pastas. AN apofasiseis na valeis pasta telika, na yparxei mono ena poly lepto kai omoiomorfo stroma. Den "kollaei" tpt, apla voithaei logo kalhs agogimothtas.

Vampyra
10-12-2006, 00:45
Χωρίς να θέλω να σε προσβάλω και χωρίς να ξέρω πως είναι η καινούρια σου ψύχτρα, ένας φίλος έκαψε επεξεργαστή (από τους παλιούς τους Athlon που καίγονταν με τη μία) επειδή έβαλε το ανεμιστηράκι ανάποδα (φύσαγε προς τα έξω)...

Αυτό το ατυχές γεγονός δεν μπορεί να συμβεί με τους Zalman, διότι ο ανεμιστήρας βρίσκεται ήδη πάνω στο χάλκινο στεφάνι το οποίο μπορείς να βάλεις μόνο με έναν τροπο, οπότε απο αυτής της άποψης δεν κινδυνεύει. Επίσης, συμφωνώ με το ενδεχόμενο κατι να μην μπήκε σωστά, διότι κι εγώ Zalman έχω & ακριβώς το ίδιο μοντέλο/socket CPU με το δικό σου, άρα μάλλον και τον ίδιο Zalman. Οι θερμοκρασίες ειναι τέλειες, και γενικώς αυτοί οι ανεμιστήρες/ψύκτρες είναι οι καλύτεροι.

Φαντάζομαι καθάρισες καλά την επιφάνεια του ανεμιστήρα που εφάπτει με την CPU πρωτού βιδώσεις τον Zalman απο πανω ε.. με λίγη βενζίνη μάλιστα κάνεις πολύ καλό καθάρισμα. Πάντως εγώ νομιζα πως θες μισό κιλό παστα για να κάνεις καλή δουλειά, ενώ στην πραγματικότητα ισχύει αυτό που πε ο Blitzer, πολύ λεπτό στρώμα, ίσα ίσα να υπαρχει, αρκεί να καλύπτει όλη την επιφάνεια.. Δοκίμασε πάλι Bleeding, βεβαιώσου οτι το βαλες ΠΑΡΑ πολύ καλά & μετά άναψε το πισί.. Σε περίπτωση πάντως που σου κάνει τα ίδια, φώναξε κάποιον που ξέρεις να σε βοηθησει, και εάν πάλι τα ίδια, τότε το μόνο που μένει είναι να ναι όντως χαλασμένος..

The Charon
10-12-2006, 00:56
emana edw pantws enas p3 800ari pezei xwris anemisthraki ama laxei.....kai psinw kai ellinko ean 8elw...

cloud
10-12-2006, 22:43
H Zalman σίγουρα δεν είναι γτπ, οι Prescott είναι, το "Preshot" δεν είναι τυχαίο :P
Σίγουρα δεν την τοποθέτησες καλά, δεν είναι και δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Α και η πάστα είναι για τέλεια επαφή μετξύ ψύκτρας και cpu, δεν κολλάει.

bleeding
11-12-2006, 16:34
Τελος καλο ολα καλα

Εμεινα μια μερα χωρις pc βεβαια γιατι Κυριακη πρωι πηγα να δοκιμασω ξανα κ μου εκανε τα ιδια κ απο τα νευρα μου εσπασα την παλια ψυκτρα. Πηγα σημερα πρωι κεντρο, πηρα μια παστα της προκοπης κ ολα δουλεψαν ρολοι

Κλειδωστε το

Mitsmann
11-12-2006, 16:54
Παγωστε το.