View Full Version : Ubuntu random freezes
Εδώ και 2-3 μέρες, χωρίς να έχω εγκαταστήσει κάτι καινούργιο, σε τυχαία χρονική στιγμή (αν και συνήθως όταν σκρολάρω στον Firefox ή όταν βλέπω κάποιο βίντεο) το σύστημα παγώνει τελείως (δεν λαμβάνει καν είσοδο από πληκτρολόγιο/ποντίκι).
Ποιά log files πρέπει να κοιτάξω για να δω τι στο καλό μπορεί να τρέχει, πέραν του /var/log/messages που δεν δείχνει τίποτε περίεργο;
Angrafan
01-12-2006, 00:29
Εδώ και 2-3 μέρες, χωρίς να έχω εγκαταστήσει κάτι καινούργιο, σε τυχαία χρονική στιγμή (αν και συνήθως όταν σκρολάρω στον Firefox ή όταν βλέπω κάποιο βίντεο) το σύστημα παγώνει τελείως (δεν λαμβάνει καν είσοδο από πληκτρολόγιο/ποντίκι).
Ποιά log files πρέπει να κοιτάξω για να δω τι στο καλό μπορεί να τρέχει, πέραν του /var/log/messages που δεν δείχνει τίποτε περίεργο;
exeis nvidia h ati? an nai afto ftaiei
Μην είναι λόγω του XGL; Το λέω γιατί κι εμένα μου έκανε κάτι παρόμοια - και μόλις το έβγαλα ξαναέγινε τέρας σταθερότητας.
Το έχω πάρει απόφαση, μέχρι το επόμενο PC που θα έχει nvidia δεν έχει τέτοια πράγματα.
Κατ' αρχήν, έχω δύο sessions, ένα με X11/Metacity και ένα με XGL/Beryl. Στο πρώτο συμβαίνει το πάγωμα, στο δεύτερο άλλοτε συμβαίνει, άλλοτε απλά κάνει από μόνο του restart το XGL. Άλλαξα στον open source driver και το πρόβλημα παρέμεινε.
Κι εννοείται πως δεν ξαναγοράζω ATI.
Ίσως να μην είναι θέμα κάρτας γραφικών.
http://forums.whirlpool.net.au/forum-re ... 22226.html (http://forums.whirlpool.net.au/forum-replies-archive.cfm/622226.html)
Κάποιος λέει πως του συνέβαινε σε 2.6.18.1 πυρήνα, ενώ με 2.6.17* ήταν μια χαρά. Τέσπα, πολλά παρόμοια λένε, κοίτα το.
Once_Emperor
01-12-2006, 20:18
Δοκίμασε με Χ χωρίς XGL μπας και φταίει αυτό.
Εγώ πάντως σχετικά πρόσφατα που είχα παρόμοια προβλήματα, μετά από πολύ ψάξιμο κατέληξα στον σκλήρο που για κάποιο λόγο άρχιζε να πετάει I/O errors και μετά κολούσε το σύστημα. Μετά από το reboot στο /var/log/messages δεν εμφανιζόταν τίποτα (δεν προλάβαινε να κάνει sync το pc πριν κολήσει?). Τέσπα, βρήκα το προβληματικό partition, του έκανα format και του πέρασα ext2 (που έχει έλεγχο για bad sectors) και έβαλα και smart monitor tools που δίνουν αρκετά χρήσιμες πλήροφορίες για την κατάσταση των σκληρών σου.
Καλή τύχη...
House Of Low Culture
01-12-2006, 23:17
βαλτε xp
τα έχω πετάξει από στο διάολο εδώ και 3.5 βδομάδες, αφού αντικαταστάθηκαν αισίως από τα Ubuntu 6.10. Μάλλον δε θα κσαναχρησιμοποιήσω Windows σε υπολογιστή του σπιτιού μου. Ναι, βάλτε και Vista.
...
Arxise na kanei restarts k blue screens kai sta XP, opote den einai thema sklirou, afou briskontai se diaforetikous sklirous k controllers. Ayrio tha paw na parw alli karta grafikwn (nVidia 7600 GS), kathws mallon hardware problem einai telika. :/
βαλτε xp
τα έχω πετάξει από στο διάολο εδώ και 3.5 βδομάδες, αφού αντικαταστάθηκαν αισίως από τα Ubuntu 6.10. Μάλλον δε θα κσαναχρησιμοποιήσω Windows σε υπολογιστή του σπιτιού μου. Ναι, βάλτε και Vista.
...
βασικά περισσότερο χιουμοριστικά το είπα,στο στυλ "έχω πρόβλημα με τα windows" - "βάλε linux" ,άλλωστε δεν έχω ιδέα από linux os γενικότερα αν και αρκετές φορες μου είχε περάσει η σκέψη να δοκιμάσω την αλλαγή
και επί της ευκαρίας,μπορείς να έχεις τις δυνατότητες που είχες πριν περνώντας σε ουμπούντου και λοιπά linux?multimedia,games κτλ?
δηλαδή μια απλή ερώτηση πχ,μπορεί κάποιος να τρέξει το τελευταίο splinter cell σε ουμπούντου?
software του στυλ nero,adobe,wavelab?
daemon tools,hamatchi και λοιπά εικονικά?
antivirus,firewall κτλ?
προσαρμόζεσαι εύκολα στο περιβάλλον και τη λειτουργικότητα ως αρχάριος?
House Of Low Culture
02-12-2006, 00:43
να σου πω την αλήθεια εγώ δεν άργησα και πολύ να προσαρμοστώ(όχι ότι έχω γίνει και εκσπέρ), αν και στην αρχή τα πράγματα δεν ήταν και τόσο φιλικά, άλλωστε ήτο και η πρώτη μου επαφή. Υπάρχει μια τεράστια κοινότητα που μπορεί να βοηθήσει και στο παραμικρό. Αν έχεις κάποιο πρόβλημα με το λειτουργικό σου μπορείς να γκουκλάρεις και να βρεις τη λύση. Σιγά σιγά εξοικειώνεσαι και με την κονσόλα και τα πράγματα είναι πιο εύκολα και όμορφα στο μέλλον. Σχετικά με τα προγράμματα που ανέφερες, είτε υπάρχουν τα αντίστοιχα για linux είτε κάποια που κάνουν την ίδια δουλειά και καλύτερα με δυνατότητα για περισσότερες ρυθμίσεις. Τα updates όσον αφορά τουλαχιστον στα Ουμπούντου είναι συχνά, τα προβλήματα ψιλολύνονται σιγά σιγά. Σχετικά με τα παιχνίδια νέας γενιάς έχω διαβάσει και δει installers για linux και μαλλον δουλεύουν ok απ' ότι βλέπω από review, άσχετα που δεν έχω δοκιμάσει κάποιον ακόμα. Πιστεύω πως ακσίζει να τα εγκαταστήσεις αρχικά και μετά να πετάξεις τα Windows αρκεί να έχεις λίγη υπομονή στην αρχή.
Αυτά τα λίγα. :/
Περαστικά Ντέγκι.
Εγώ πάντως είχα μεγάλο πρόβλημα με τα γουίντοουζ λόγω μνήμης σε ένα παλιό μου πισί, έβαλα τα 6.10 και βρήκα την υγειά μου.
Αγόρασα βέβαια έπειτα 1 γίγα μνήμη και χ1600, αλλά όπως και να'χει, δε νομίζω ότι θα βάλω γουίν ποτέ ξανά.
Και τα μπ3 μου παίζω, και τις τσόντες μου βλέπω, και τα προγράμματά μου γράφω... ωστόσο έχω ένα παρτίσον με εξπι για να παίζω σπλίντερ σελλ. Για τα παιχνίδια υπάρχουν πολλά χάου τουζ για λίνουξ.
Και κλείνω,
ΝΑΙ ΡΕ ΜΟΥΝΙΑ, ΝΤΕΜΠΙΑΝ!
House Of Low Culture
02-12-2006, 15:46
DEGGIAN, ρε dicks!!
The Charon
02-12-2006, 16:57
basika , kai emena mou to ekane auto to freeze me aplo X X Window System Version 7.1.1 , h malakia htan oti anagkazomoun na kleinw apo restart, mias kai de douleue tpt , kai gamiotan olo to ext3.
alla3a ta sata kalwdia (lew mpas), to 3ana kanei.kai oxi tpt alla den mporousa na kanw fsck apo live cd(den katalaba giati) kai agkazomoun ebgaza tous sklhrous kai tous ekana apo e3wterika san storage dev fsck.
twra pezoun 2 pi8ana senaria , h gamietai h ati-drivers 8.30.3-r1 h' exw problima me ton enan sklhro.gia na doume
Κι εμένα μου έκανε lockups παλιότερα στο 6.06 που έτρεχα xgl και δεν μπορούσα ούτε τον xserver να σκοτώσω. Τώρα με open source drivers και AIGLX δεν έχω τέτοια προβλήματα.
Τελικά δεν ήταν η κάρτα γραφικών, παρότι τα προβλήματα συμβαίνουν συχνότερα εφόσον βάλω τους οδηγούς της κάρτας (και για τις δύο κάρτες ισχύει αυτό, και σε Windows και Linux). Αύριο πάω να αγοράσω νέα μητρική, ελπίζοντας πως δεν φταίει ο επεξεργαστής... το χειρότερο είναι πως αποκλείεται να βρω πλέον μητρική με 4 DDR slots, οπότε πάνε 1 Gb μνήμης χαμένα. :|
Αν τα πουλάς πες.
Να περιμένεις στην ουρά. Αν δεν τα θέλει ο αδερφός μου κι αν δεν τα θέλουν οι Δράκοι, κλπ. :P
Με την ευκαιρία, πήρα και νέο επεξεργαστή, Core 2 Duo Ε6300. Είναι τρομακτική η διαφορά στην απόδοση στα παιχνίδια.
Phantom Duck
04-12-2006, 20:57
"Αφού δε γαμάς που δε γαμάς, δεν πας τουλάχιστον για ψάρεμα;"
Κόλλαγε το λίνουξ ή αφορμή έψαχνες ρε δέγγι;