PDA

View Full Version : Dominant Hand

SpiritCrusher
16-11-2006, 15:28
Σκεφθείτε το εξής:

Εάν με κάποιο μαγικό τρόπο μπορούσατε να πάτε πίσω στο χρόνο (ή απλά να κάνατε την αλλαγή χωρίς να χρειάζεστε κάποια προσαρμογή) θα παίζατε με κιθάρα/μπάσο για αριστερόχειρες (και τ' ανάποδο) για να έχετε το "δυνατό" σας χέρι στη ταστιέρα;

Και όχι μλκίες του στυλ "όχι φυσικά γιατί τα όργανα για αριστερόχειρες είναι δυσεύρετα" δε μας νοιάζουν.

Dragonlord
16-11-2006, 15:47
Όχι, γιατί τα μπάσα για αριστερόχειρες είναι δυσεύρετα.
Εκτός αυτού, αν βάζεις τόση δύναμη στο αριστερό σου χέρι που εύχεσαι να ήταν το δεξί, απλά το κάνεις λάθος.

SpiritCrusher
16-11-2006, 15:51
Ή απλά είμαι αριστερόχειρας που δεν γουστάρει να παίζει με αριστερόργανα για το λόγο που, δυστυχώς, ανέφερες. Αν και δεν ήταν αυτός ο λόγος δημιουργίας του τόπικ.

Dragonlord
16-11-2006, 15:55
Δε νομίζω ότι θα έχεις πρόβλημα, ούτως ή άλλως και τα δύο χέρια χρησιμοποιούνται. Όπως μάθεις είναι, άντε να χρειαστεί λίγο περισσότερη εξάσκηση (που δε νομίζω).

phthoggon
16-11-2006, 19:15
Σκεφθείτε το εξής:

Εάν με κάποιο μαγικό τρόπο μπορούσατε να πάτε πίσω στο χρόνο (ή απλά να κάνατε την αλλαγή χωρίς να χρειάζεστε κάποια προσαρμογή) θα παίζατε με κιθάρα/μπάσο για αριστερόχειρες (και τ' ανάποδο) για να έχετε το "δυνατό" σας χέρι στη ταστιέρα;

Και το αριστερό χέρι που έχουμε εμείς οι δεξιόχειρες στην ταστιέρα δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερο πρόβλημα πάντως :P (ναι οκ ξέρω τι εννοείς).

Swollen
16-11-2006, 20:03
egw pantws tha to allaza (deksioxeiras twra) gia ton aploustato logo oti epeidh mikroulhs piga merika xronia pliktra, ta daxtyla sto deksi exoun lythei apistefta.. st'aristero to palevw akoma:D

SERPICO
16-11-2006, 20:24
loipon den ksero an einai kalitera pantos exei ta iper kai ta kata.
ego os deksioxeiras ematha na pezo anapoda.logo enos atximatos den mporo na kleiso to ena daktilo tou aristerou mou xeriou.
to kalo einai oti pote den eixa problima sto deksi mou xeri(tastiera) genika boithaei poli eidika se legata kai swips( pianeis sxetika grigora kales taxitites).
ta kata einai oti ta prota xronia eixa tromero problima se thema picking (aristero) kai akoma exo diladi.kai eidika to stil pou pezo (death metal) thelei trlelo picking.....
episis tromera diskolo na breis kali sxetika ariseri kithara den leo tora gia kithara 300 euro.fantastite oti meno germany kai mexri kai edo einai gamata spanio (pou na theleis na tis pekseis kiolas pris agoraseis)
genika den mporo na po an einai kalitera i xerotera pantos ego tha protimousa na eixa mathei na pezo me deksioxires kithares mias kai to paketo pou eixa faei ta prota xronia eitan arketa megalo.

an pezei kanas aristeroxeiras pou psaxnei gia kithara mporei na mou pei na tou steilo kana link mia kai to epsaxna kana 6mino to thema prin paro tin teleutea mou kithara.
http://www.musik-schmidt.de/osc-schmidt ... s_id=16923 (http://www.musik-schmidt.de/osc-schmidt/catalog/product_info.php?products_id=16923)

auta

:D

Crimson King
18-11-2006, 03:05
Και εγώ είμαι αριστερόχειρας που παίζει 'κανονικά'. Παίζω μπάσο. Αρχικά είχα πιάσει μόνος μου μια κλασική κιθάρα σαν αριστερόχειρας αλλά ο ιδιοκτήτης μου είπε να την γυρίσω και εγώ σαν εντελώς άσχετος τότε το έκανα. Πλέον δεν μπορώ να παίξω καθόλου σαν αριστερόχειρας. Αρχικά μπορεί το αριστερό μου χέρι να μην είχε πρόβλημα να προσαρμοστεί στην ταστιέρα αλλά στο δεξί είχα πρόβλημα στην ταχύτητα και αργότερα στο slapping τα οποία με το απαραίτητο practice ξεπεράστηκαν και τώρα παίζω μια χαρά.
Απλά πάντα θα απορώ αν το παίξιμο μου θα ήταν καλύτερο ή ακόμα και διαφορετικό σε στύλ αν έπαιζα αλλιώς!

Third_EyE
19-11-2006, 08:18
Egw tha to ekana gia poly apla ta exw to dinato mou xeri stin tastiera ara tha mporw na kanw legatos kai bendings poly kalitera apo oti kanw twra me to aristero.

xHERETICx
26-11-2006, 22:48
αν μπορουσα να παω πίσω στο χρόνο, θα πήγαινα στο '50 για να παιζω όπως παίζουμε όλοι τώρα, αλλα τότε κανείς δε φανταζόταν. θα ημουν θρυλος σημερα :D

απο εκεί και πέρα, έχω πειστεί οτι αν είσαι δεξιόχεορας, πρέπει να κρατας πένα με το δεξι και αντίστροφα. τουλαχιστο για μενα δεν υπάρχει αμφιβολία
είμαι δεξιόχειρας και όταν άρχισα να παίζω, τα δάχτυλα του δεξιού χεριού μου ναι μεν φαντάζαν ελαφρα πιο ικανα να κινηθούν γρηγορότερα στην ταστιέρα, αλλα το αριστερό χέρι δεξιόχειρα και αντίστροφα είναι τραγικό με την πένα, όχι μόνο απο ακρίβεια στο να χτυπάει μεμονωμένες χορδές, ούτε την κίνηση απο πάνω προς τα κάτω στις χορδες δεν μπορεί να κάνει σωστά. στο χέρι της ταστιέρας η δύναμη αναπτύσσεται με το παίξιμο, αφού την εφαρμόζεις σε σηκώματα και τέτοια, που ζορίζουν μύες που συνήθως δεν αναπτύσσονται σε ανθρώπους που δεν παίζουν κιθάρα. το δυνατό χέρι επίσης επιτίθεται στις χορδές γαμάτα, ειδικά αν παίζεις ακραία πράγματα
ενώ σε γενικές γραμμές το χέρι της ταστιέρας φαίεται οτι έχει πιο δυσκολη δουλειά, το ανεπτυγμένο χέρι είναι απείρως καλύτερο με την πένα.

Coroner
27-11-2006, 12:26
Paizei na exeis megalo dikio omws.

Lukather
27-11-2006, 12:52
Pantos eimai tis apopsis oti kai ta 2 xeria einai simantika otan prokeitai na pe tithetai zitima, deksi xeri stin pena .

Tora an eisai aristeroxeiras isxyei to idio.Diladi kalitera to aristero stin pena kai tha eisai mia xara

jezuz
27-11-2006, 16:16
Sto '50 8a 8eoroysan oti paizeis noise kai kaneis den 8a antexe na se akoysei, ase poy den yphrxan ta katalhla hlektronika gia na bgaleis shmerino hxo :P
Sto '70 isws na soyn kalytera...
Oson afora ta xeria, ti na sas pw, na rwthsw 2-3 poy paizoyn stick (NS stick, Megatar, Warr guitars etc), kai kana pianista kai 8a sas pw :D

metamelia3
28-11-2006, 06:24
Πιό παλιά ακόμα θα σ'έλεγαν μάγισσα και αν ζύγισες όσο μιά πάπια θα καθρεφτιζόσουν στο τασάκι μου

verdictdenied
28-11-2006, 16:41
Όχι, γιατί τα μπάσα για αριστερόχειρες είναι δυσεύρετα.
Εκτός αυτού, αν βάζεις τόση δύναμη στο αριστερό σου χέρι που εύχεσαι να ήταν το δεξί, απλά το κάνεις λάθος.

Αυτό αλλά με κιθάρα για μένα.......

Θα μας τα αναιρέσει βέβαια όλα ο Stanley Jordan ο οποίος έκανε και τα 2 του χέρια fretting hands!!!!!! :wink:

Άσχετο και σχετικό: ο Ζήρας στα βίντεο του κάνει τις μόντες του για να δείχνει κανονικά τα licks του.....αν τα κράταγε έτσι που είναι αριστερόχειρας θα ήταν πακέτο.....

Ον τόπικ: κάνε την ίδια ερώτηση στον Ran των Atheist.... :D

SpiritCrusher
29-11-2006, 02:57
Βασικά να πως μου ήρθε η ιδέα του συγκεκριμένου thread:

Anyway, one thing I learned is that your "dominant" hand tends to be proactive, while your "nondominant" hand tends to be reactive.

As an example, for those of us who daily ignore the pleadings of our driving school instructors and the NTSB to keep both hands on the wheel at all times, you may notice that you keep just one hand on the wheel most of the time, and that hand is often your non-dominant hand. When executing a turn, however, your dominant hand grabs the wheel and helps make the turn. Holding the wheel while driving straight is a reactive process; you simply make any adjustments to what the road does to you. But turning is active, so it engages your dominant hand.

With musical instruments then, the bowing, or picking, or plucking action would be the active process, while the fretting or fingering would be the reactive process. It has less to do with dexterity or strength in either hand (we know that those can be developed with practice), but more to do with how your brain processes things.

Και άλλες απόψεις γύρω από το ζήτημα σε σχέση με μουσικά όργανα:

Maybe a leftie can explain this because it doesn't make sense to me...

We don't see left-handed pianos or keyboards, we don't see left-handed brass or woodwind, and although we do see left-handed string instruments hardly anyone in orchestras plays them because of bows clashing. Why should an instrument be 'handed' - it's not as if you only use one hand to play it?

Once you've been playing for a while your hand strength/speed/co-ordination etc seems to be almost entirely down to how it's used on the instrument regardless of its previous skills. I know my left hand is now stronger than my right, but my right hand is faster. Both are 'dextrous' (probably not an appropriate word!) but in different ways.

As a lefty who has played guitar for 20 years and bass for 3, I agree with others who say do what feels right. When I first started guitar, lefty guitars were a lot more expensive and my folks were footing the bill and went for the cheaper right handed route. I found that chording and note development happened quicker then strumming and fingerpicking as my left hand is much more developed. Over time both will even out. I can't even imagine learning left handed now, although I have thought about restringing both guitar and bass to see how that would go.

I'm left handed, and feel that stringed instruments already favor the left handed. I could never understand why a left hander would restring an instrument to favor his right hand.

I am righthanded and play lefthanded.

I have thought about this alot (and posted on the subject several times)I have always felt that it is advantageous to have your most dexterous hand on the fretboard, which would mean that 9/10th of string instrument players have it wrong! Most people should be playing lefthanded instruments. :)

My theroy is that the first string instrument players were actually lefties and everyone copied them without knowing any better! :D

SpiritCrusher
29-11-2006, 03:05
απο εκεί και πέρα, έχω πειστεί οτι αν είσαι δεξιόχεορας, πρέπει να κρατας πένα με το δεξι και αντίστροφα. τουλαχιστο για μενα δεν υπάρχει αμφιβολία
είμαι δεξιόχειρας και όταν άρχισα να παίζω, τα δάχτυλα του δεξιού χεριού μου ναι μεν φαντάζαν ελαφρα πιο ικανα να κινηθούν γρηγορότερα στην ταστιέρα, αλλα το αριστερό χέρι δεξιόχειρα και αντίστροφα είναι τραγικό με την πένα, όχι μόνο απο ακρίβεια στο να χτυπάει μεμονωμένες χορδές, ούτε την κίνηση απο πάνω προς τα κάτω στις χορδες δεν μπορεί να κάνει σωστά. στο χέρι της ταστιέρας η δύναμη αναπτύσσεται με το παίξιμο, αφού την εφαρμόζεις σε σηκώματα και τέτοια, που ζορίζουν μύες που συνήθως δεν αναπτύσσονται σε ανθρώπους που δεν παίζουν κιθάρα.

Χμ, εάν για παράδειγμα όμως έπαιζες "ανάποδα" δεν θα έκανες τις ίδιες ασκήσεις που έχεις κάνει τώρα (φαντάζομαι θα έχεις κάνει ασκήσεις για το αριστερό κυρίως, δε ξέρω) αλλά θα έκανες πιο πολλές ασκήσεις για να δυναμώσεις το χέρι στη πένα, οπότε δε ξέρεις τι εξέλιξη θα είχες. Θα ήταν μία διαφορετική προσέγγιση στην εκμάθηση της κιθάρας/μπάσου (αν καταλαβαίνεις τι πάω να πω).

υγ: Μπορεί να λέω και παπαριές ε, δεν έχω και τίποτα τρελές γνώσεις γύρω από το άθλημα.

jezuz
29-11-2006, 03:06
Egw eimai de3ioxeiras kai stribw to aytokinhto me to aristero xeri, h kai xwris xeri, opote ayto parapanw den isxyei (gia emena toylaxiston :D )

jezuz
29-11-2006, 03:16
H les na eimai sxedon amphidexius (h opws legete tespa...) h kati allo tetoio anomalo, kai gi'ayto na kanw diafora perierga? :P

jezuz
29-11-2006, 03:18
Brhka kai ena sxetiko anekdoto poy yphrxe kapoy sto xaos toy hard-drive...

Right-handed people live, on average, nine years longer than left-handed people. (If you’re ambidextrous, do you split the difference?) :P

xHERETICx
29-11-2006, 11:48
ετσι κι αλλιώς κανείς δεν ξέρει την απόλυτη αλήθεια, το πολύ να ξέρει τι βολεύει πιο πολυ αυτόν
για μένα ξέρω οτι δε θα ήταν καλή ιδέα γιατί το αριστερό μου θα ήταν πολύ πιο σκατα με την πένα απ'ότι το δεξι μου καλύτερο στην ταστιέρα

εγώ είχα αρχίσει να μαθαίνω να γράφω και με το αριστερό κάποια φάση μικρός, γιατί είχα πειστεί οτι αναπτύσσει και το άλλο ημισφαίριο εξίσου, και οτι σε βοηθάει να παίζεις καλύτερα
βέβαια κάπου στην πορεία μου πέρασε απο το μυαλό οτι όσο αφορά το δεύτερο, αν αφιέρωνα όλο αυτό το χρόνο παίζοντας κιθάρα, θα έπαιζα όντως καλύτερα και τα παράτησα :D

jezuz
30-11-2006, 02:14
xaXA akoy kolhma! :D
Elpizw na to eixes faei arketa mikros to kolhma, alliws 8a htan ligo asteio na se blepoyn na prospa8eis na grapseis me aristero, ektos an egrafes arabika :P