Log in

View Full Version : Μαντέλα-Μπόθα-Απαρτχάιντ

Candiru
04-11-2006, 12:32
ΠΙΤΕΡ ΒΙΛΕΜ ΜΠΟΘΑ (P.W. Botha - που κανονικά προφέρεται Μπούοτα), πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, από το 1978 έως και το 1989, κατά τα σκληρότερα, δηλαδή, χρόνια του καθεστώτος των φυλετικών διακρίσεων εις βάρος των μαύρων, πέθανε στο σπίτι του στο Κέιπ Τάουν σε ηλικία 90 ετών. Ο «μέγας κροκόδειλος», όπως φιλάρεσκα τον αποκαλούσαν οι λευκοί Αφρικάνερς, πέθανε «ήρεμα στον ύπνο του», όπως ανακοίνωσε μέλος του πολυάριθμου προσωπικού του. «Δεν μετάνιωσα ούτε στιγμή για τον τρόπο που κυβέρνησα τη χώρα», δήλωσε σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, πριν από μερικά χρόνια ο άνθρωπος που ηγήθηκε του καθεστώτος του απαρτχάιντ στις πιο σκληρές ίσως μέρες του. Παρ' όλα αυτά, σε ακόμη μία ένδειξη σπάνιου στον καιρό μας δημοκρατικού ήθους, αλλά και συναίσθησης της ευθύνης απέναντι στη χώρα, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, άπειρα μέλη του οποίου διώχτηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν επί των ημερών του Μπόθα, ήταν από τους πρώτους που έστειλαν συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ο ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ, που άκουσε δεκάδες φορές από το στόμα του Μπόθα ένα ηχηρό «όχι» όποτε έφτανε σ' αυτόν αίτημα αποφυλάκισής του από το κάτεργο του Ρόμπιν Αϊλαντ, δήλωσε ότι ο εκλιπών ήταν «μια παρεξηγημένη προσωπικότητα» και πως παρ' όλη τη σκληρή στάση που τηρούσε, «δεν μπορεί να μην του αναγνωρίσει κάποιος ότι προς το τέλος της προεδρίας του κατέβαλε ειλικρινείς προσπάθειες, που ολοκλήρωσε ο Ντε Κλερκ, για το γκρέμισμα του απαρτχάιντ». Ανακοινώθηκε ότι ο Μπόθα θα κηδευτεί με τιμές πρώην προέδρου, αλλά η σύζυγός του είπε χθες το βράδυ ότι, όπως ζήτησε και ο ίδιος, θα ταφεί σε στενό οικογενειακό κύκλο.

http://www.enet.gr/online/online_fpage_ ... d=32565084 (http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/dt=02.11.2006,id=32565084)

πώς κρίνετε την ενέργεια του Μαντέλα; Μάλλον βλέπει τον πρώην στυγνό εχθρό του ως μέλος της "κάστας" του, ακα της πολιτικής, ξέρετε αυτής της κάστας που κηδεύονται δημοσία δαπάνη, ονομάζουν οδούς με τα ονόματά τους, μπαίνουνη πορτραίτα στη βουλή, κλπ, κλπ και ξεχνιούνται με μια μονοκονδυλιά όλες οι συμφορές (μεγάλες ή μικρές) που προκάλεσαν. Δεν είανι περίεργο που πολλοί προσπαθούν να αποκαταστήσουν και τον Χίτλερ.

The Good Son
04-11-2006, 14:52
φάνη - πάλη - πετραλιά
άννα - μαρία - λογοθέτη.

Atheist
04-11-2006, 15:07
Δε χρειάζεται αποκατάσταση ο Χίτλερ ρε πουστράκια.

Parasight
04-11-2006, 19:21
Εγώ πάντως έχω ήδη δηλώσει στη διαθήκη μου ότι ούτε οδό με το όνομά μου θέλω, ούτε πορτραίτο στη βουλή.