Log in

View Full Version : Aria - Armageddon

eleventh guardian
17-10-2006, 04:52
© 2006 CD-Maximum

http://img110.imageshack.us/img110/9827/armagedonorigod2.jpg

1. Posledniy Zakat
2. Mecheniy Zlom
3. Strasch Imperii
4. Noviy Krestoviy Pokhot
5. Messiah
6. Krov' Koroley
7. Viking
8. Tchuzhoy
9. Svet Biloy Lyubviy
10. Tvoy Den'

www.aria.ru (http://www.aria.ru)
www.myspace.com/arians (http://www.myspace.com/arians)

Line-Up
Vladimir Kholstinin - Guitar
Vitaliy Dubinin - Bass
Artur Berkut - Vocals
Sergey Popov - Guitar
Maksim Udalov - Drums

Το ξεκαθαρίζω. Στην κριτική αυτή θα γραφτούν αλήθειες. Μπορεί λοιπόν με τις πράξεις και τα λεγόμενά μου να έχω κολλήσει με περηφάνια στον εαυτό μου την ταμπέλα του Aria-fanboy (πλάκα έχει τώρα που το βλέπω :P), αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι το Igra S Ognyom, το Geroy Asfal’ta και το Krov' za Krov' (άντε, δεν λέω και το Notch Koroche Dnya -αν και θα ‘πρεπε) έχουν θέση ανάμεσα στους καλύτερους δίσκους στην ιστορία του Heavy Metal. Πολλά epics (εννοώ μεγάλα σε διάρκεια) κομμάτια των Aria είναι καλύτερα από τα αντίστοιχα των Iron Maiden, ενώ ο Valeriy Kipelov είναι ένας από τους πιο προικισμένους τραγουδιστές που έχουν εμφανιστεί ποτέ στον ευρύτερο χώρο του σκληρού ήχου.

Ισχύουν όλα τα παραπάνω στοιχεία και κανένας δεν μπορεί να βρει επιχειρήματα για να τα αντικρούσει. Αλλά, δυστυχώς, είναι εξίσου αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι οι φίλοι μου από τη Μόσχα αντιγράφουν. Κοπιάρουν, πώς το λένε, ΚΛΕΒΟΥΝ από άλλα συγκροτήματα! Πάντα το έκαναν δηλαδή και προσωπικά ουδέποτε αρνήθηκα τις Iron Maiden επιρροές τους, όλους αυτούς τους μήνες που σας πρήζω με την πάρτη τους. Με τη διαφορά όμως ότι τότε (την εποχή που έβγαλαν τις δισκάρες που ανέφερα πιο πάνω) οι Aria "πατούσαν" μεν πάνω σε maiden-ικές ιδέες, αλλά προσέθεταν δικά τους στοιχεία, τα οποία συνδυαζόμενα με τη φωνάρα του Valeriy Kipelov έκαναν τις συνθέσεις τους να ηχούν συχνά καλύτερες απ’ αυτές της παρέας του Harris. Τώρα τι γίνεται; O Kipelov έχει φύγει από το γκρουπ εδώ και κάποια χρόνια, αλλά το πρόβλημα δεν εντοπίζεται (και τόσο) εκεί. Είναι προφανές ότι μετά το πετυχημένο Krescheniye Ognyom του 2003, οι βασικοί συνθέτες, Vladimir Kholstinin και Vitaliy Dubinin, έχουν στερέψει από ιδέες, καθότι στο νέο τους άλμπουμ, Armageddon (δέκατο τον αριθμό), κάνουν πράγματα που θα 'πρεπε να γραφτούν με 24άρι γράμμα στο thread "τρελές κλεψιές"!

Στο Strasch Imperii για παράδειγμα. Καλό κομματάκι, με δυνατή μελωδία, ωραίο ρυθμό... Αλλά το ρεφρέν είναι σχεδόν ίδιο με αυτό του Only the Good Die Young των Maiden! Δηλαδή, ακόμα και στο σημείο που ο Dickinson λέει συλλαβιστά το "seem to live for-e-ver", εδώ ακούμε τον Berkut να λέει αντίστοιχα "sti-ke dvukh mi-rokh"! Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στο επόμενο κομμάτι, το Messiah. Το βασικό riff είναι το... Wrathchild! Μα ίδιο όμως! Δεν θα το "πιάσετε" αμέσως, γιατί το ρώσικο στιχάκι καμουφλάρει με μαγικό τρόπο αυτό που συμβαίνει, αλλά με λίγη προσοχή η κλοπή αποκαλύπτεται... Τρελή ομοιότητα έχει και το κουπλέ του Posledniy Zakat με το Kind Hearted Light των Masterplan, μόνο που -συγγνώμη κιόλας!- το ρεφρέν και στο σύνολό του το κομμάτι των Ρώσων, "πατάει" κάτω αυτό των Γερμανών. Στο Krov' Koroley πάλι, υπάρχει μεγάλη ομοιότητα με το riff του Touch of Evil των Judas Priest, αλλά εδώ τα φιλαράκια μου συγχωρούνται. Η σύνθεση έχει ωραία εξέλιξη, όμορφη εναλλαγή ρυθμών και καλούτσικα σόλο, τολμώ να πω ότι από πλευράς δομής μου θυμίζει λίγο το παμμέγιστο Krov' za Krov' (λίγο όμως, μην το ξεφτιλίσουμε, ε). Επίσης, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το ρεφρέν του Mecheniy Zlom θυμίζει κάπως το Meant to Be του Malmsteen (προσέξτε: No time to lose...), όπως και ότι το βασικό κιθαριστικό θέμα του Viking φέρνει σε... Dream Theater του Train of Thought (!), αλλά εντάξει... Δεν είναι και rip-off, θα ήταν κακία να το υποστηρίξει κανείς αυτό.

Τα 'πα, ησύχασα και αμαρτία ουκ έχω. Αλλά υποσχέθηκα να τα πω όλα. Και ναι λοιπόν, υπάρχουν στιγμές στο Armageddon που σε κάνουν να γουστάρεις πολύ άσχημα. Το ημι-μπαλαντοειδές Svet Biloy Lyubviy, ας πούμε, είναι ένα ΠΟΛΥ δυνατό κομμάτι. Ψάξτε το, ακούστε το, αξίζει. Για το Posledniy Zakat το ‘γραψα και πιο πάνω ότι είναι ωραίο, να ξέρετε πως θα κολλήσετε με τη μελωδία που έχει στο ρεφρέν. Το Mecheniy Zlom είναι επίσης πολύ αξιόλογο, ενώ δεν ντρέπομαι να παραδεχθώ ότι την καταβρίσκω με το ποζεράδικο Tvoy Den’ που "κλείνει" τον δίσκο (κάτι μου θυμίζει κι αυτό το τραγούδι για να είμαι ειλικρινής, αλλά δεν είναι εδώ και ο Joey_Allen να βοηθήσει).
Γενικά ο δίσκος ακούγεται ευχάριστα, έχει ορισμένες δυνατές μελωδίες, αλλά τα κλεμμένα σημεία ενοχλούν, ειδικά όταν ξέρεις πως έχεις να κάνεις με μια μπάντα που μπορεί να γράψει από μόνη της εξαιρετικά τραγούδια. Θα το ακούσω σίγουρα για αρκετές μέρες ακόμη το Armageddon, αλλά στο μέλλον... Δύσκολα ολόκληρο, τι να πω. Πάω να βάλω το Geroy Asfal’ta για να 'ρθω στα ίσα μου.

metamelia2
17-10-2006, 04:55
Στο Strasch Imperii για παράδειγμα. Ωραίο κομματάκι, με μελωδία, ωραίο ρυθμό… Αλλά το ρεφρέν είναι σχεδόν ίδιο με αυτό του Only the Good Die Young των Maiden! Δηλαδή, ακόμα και στο σημείο που ο Dickinson λέει συλλαβιστά το “seem to live for-e-ver”, εδώ ακούμε τον Berkut να λέει αντίστοιχα “sti-ke dvukh mi-rokh”! Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στο επόμενο κομμάτι, το Messiah. Το βασικό riff είναι το... Wrathchild! Μα ίδιο όμως! Δεν θα το "πιάσετε" αμέσως, γιατί το ρώσικο στιχάκι καμουφλάρει με μαγικό τρόπο αυτό που συμβαίνει, αλλά με λίγη προσοχή η κλοπή αποκαλύπτεται... Τρελή ομοιότητα έχει και το κουπλέ του Posledniy Zakat με το Kind Hearted Light των Masterplan, μόνο που -συγγνώμη κιόλας!- το ρεφρέν και στο σύνολό του το κομμάτι των Ρώσων, "πατάει" κάτω αυτό των Γερμανών. Στο Krov' Koroley πάλι, υπάρχει μεγάλη ομοιότητα με το riff του Touch of Evil των Judas Priest, αλλά εδώ τα φιλαράκια μου συγχωρούνται. Η σύνθεση έχει ωραία εξέλιξη, όμορφη εναλλαγή ρυθμών και κάλούτσικα σόλο, τολμώ να πω ότι από πλευράς δομής μου θυμίζει λίγο το παμμέγιστο Krov’ za Krov’ (λίγο όμως, μην το ξεφτιλίσουμε, ε). Επίσης, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το ρεφρέν του Mecheniy Zlom θυμίζει κάπως το Meant to Be του Malmsteen (προσέξτε: No time to lose...), όπως και ότι το βασικό κιθαριστικό θέμα του Viking φέρνει σε... Dream Theater του Train of Thought (!), αλλά εντάξει... Δεν είναι και rip-off, θα ήταν κακία να το υποστηρίξει κανείς αυτό.
Κλέβετε που κλέβετε...

Lost_In_Cooperland
17-10-2006, 05:06
μια και μιλάμε για κλεψιές, σε κάποιον δίσκο τους, κάποιο τραγούδι (δεν τα πάω καλά με τα ρώσικα), είναι κλοπή του "The Sentinel".

eleventh guardian
17-10-2006, 05:22
μια και μιλάμε για κλεψιές, σε κάποιον δίσκο τους, κάποιο τραγούδι (δεν τα πάω καλά με τα ρώσικα), είναι κλοπή του "The Sentinel".

Μάλλον εννοείς το Na Sluzhbe Sili Zla, το πρώτο κομμάτι από το Geroy Asfal'ta. :D
Ίσως όχι ακριβώς κλοπή, αλλά μοιάζει υπερβολικά, όντως. Είναι και μερικά ακόμη βέβαια.

Phantom Duck
17-10-2006, 16:12
eleventh guardian ελπίζω ότι όλα αυτά τα Ρώσικα τα κάνεις κόπη- πέηστ και δεν τα θυμάσαι απ' έξω, ε; =ρ

Jim Dandy Mangrum
17-10-2006, 16:15
lol

eleventh guardian
17-10-2006, 16:22
Χαχα, απ' έξω δεν τους θυμάμαι όλους τους τίτλους, αλλά ούτε c/p κάνω (αφού στο ίντερνετ τους βρίσκω ή μεταφρασμένους στα αγγλικά -μέγιστη χαζομάρα- ή με κυριλλικούς χαρακτήρες).
Τα περισσότερα πάντως τα θυμάμαι με αριθμούς. Π.χ., το τρίτο κομμάτι από το τάδε άλμπουμ κ.λπ.

Δεν καταλαβαίνω γιατί θα ήταν παράξενο να τα θυμάμαι όλα απ' έξω, btw. :P

Phantom Duck
17-10-2006, 16:32
Ε τίποτα, απλά θα σκεφτόμουν τι θα έκανες αν οι Αρια ήταν Κινέζοι.

Jim Dandy Mangrum
17-10-2006, 16:33
:rofl:

eleventh guardian
17-10-2006, 16:36
:lol: :thumbsup: Kαλό.

Πάντως μετά τα αγγλικά, τα ρώσικα είναι η πιο ταιριαστή γλώσσα για heavy metal, imo.

17-10-2006, 23:17
Τα ισπανικά είναι πιο heavymetalική γλώσσα.

Ον τόπικ, το άλμπουμ είναι αρκετά καλό.

Angrafan
17-10-2006, 23:47
vatrogaski - traktori

Boom!
18-10-2006, 00:06
:rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

Glen Benton
18-10-2006, 14:32
tragelafikoi rwsoi.
na nai kala oi TSSKA........

Lost_In_Cooperland
18-10-2006, 19:31
[quote="Lost_In_Cooperland":15q1syqf]μια και μιλάμε για κλεψιές, σε κάποιον δίσκο τους, κάποιο τραγούδι (δεν τα πάω καλά με τα ρώσικα), είναι κλοπή του "The Sentinel".

Μάλλον εννοείς το Na Sluzhbe Sili Zla, το πρώτο κομμάτι από το Geroy Asfal'ta. :D
Ίσως όχι ακριβώς κλοπή, αλλά μοιάζει υπερβολικά, όντως. Είναι και μερικά ακόμη βέβαια.[/quote:15q1syqf]

Χωρίς να παίρνω κι όρκο, εννοώ αυτό "Встань, Страх Преодолей"

eleventh guardian
18-10-2006, 20:18
[quote="eleventh guardian":173xoq3b][quote="Lost_In_Cooperland":173xoq3b]μια και μιλάμε για κλεψιές, σε κάποιον δίσκο τους, κάποιο τραγούδι (δεν τα πάω καλά με τα ρώσικα), είναι κλοπή του "The Sentinel".

Ίσως όχι ακριβώς κλοπή, αλλά μοιάζει υπερβολικά, όντως. Είναι και μερικά ακόμη βέβαια.[/quote:173xoq3b]

Χωρίς να παίρνω κι όρκο, εννοώ αυτό "Встань, Страх Преодолей"[/quote:173xoq3b]

Χμ, αυτό είναι από το δεύτερο άλμπουμ τους (S Kem Ty?) που δεν το έχω ακούσει και τόσο καλά γι' αυτό δεν το θυμάμαι. Θα το τσεκάρω μιας και το λες όταν πάω σπίτι. Το άλμπουμ αυτό βγήκε το '86, το Defenders ήταν τότε στα φόρτε του, έχει μια λογική.

Αδίκησα και το Νa Sluzhbe το οποίο πάντως είναι το μόνο μη maiden-ικό κομμάτι του Geroy Asfal'ta (το οποίο γαμάει, για να μην ξεχνιόμαστε).

P.S.: Πήγε δεύτερη σελίδα το τόπικ για το άλμπουμ των Aria στο ER του 2006... Πλάκα έχει. :)

eleventh guardian
19-10-2006, 03:55
Χωρίς να παίρνω κι όρκο, εννοώ αυτό "Встань, Страх Преодолей"

Tο τσέκαρα. Το σόλο μοιάζει όντως πολύ, ειδικά στην αρχή. Από κει και πέρα όμως δεν μπορώ να πω ότι είναι αντιγραφή το τραγούδι, δηλαδή έχει διαφορετικό riff, εντελώς αλλιώτικο ρεφρέν κ.λπ.

Πάντως καρα-priest-ικό του κερατά είναι, όπως και τα περισσότερα κομμάτια στο С Κем Τы? :D

Dark Dominion
25-10-2006, 02:26
Τρελή ομοιότητα έχει και το κουπλέ του Posledniy Zakat με το Kind Hearted Light των Masterplan, μόνο που -συγγνώμη κιόλας!- το ρεφρέν και στο σύνολό του το κομμάτι των Ρώσων, "πατάει" κάτω αυτό των Γερμανών.

e oxi kai to pataei katw /Masterplan φανμπόης Mode On :P

Το ημι-μπαλαντοειδές Svet Biloy Lyubviy, ας πούμε, είναι ένα ΠΟΛΥ δυνατό κομμάτι. Ψάξτε το, ακούστε το, αξίζει.

Poly wraio kommataki :D

ενώ δεν ντρέπομαι να παραδεχθώ ότι την καταβρίσκω με το ποζεράδικο Tvoy Den’ που "κλείνει" τον δίσκο (κάτι μου θυμίζει κι αυτό το τραγούδι για να είμαι ειλικρινής, αλλά δεν είναι εδώ και ο Joey_Allen να βοηθήσει).

mou arese para poly to refrain, alla kati sa na mou thymizei kai mena (gia to refrain milwntas panta)

Tha epanelthw molis akousw oloklhro to disko

EDIT: Akousa olo to disko, den einai asxhmos telika. Ti kommatara einai ayto to Mecheny Zlom exw kollhsei asxhma.