PDA

View Full Version : Τhe 2 minutes media revolution.

ikonoklast
27-06-2006, 06:48
http://adbusters.org/metas/psycho/mediacarta/

Οι τύποι έχουν συντάξει μια χάρτα για τα αν8ρώπινα δικαιώματα στον χώρο των media και έχουν καταστρώσει ένα σχέδιο σε 4 βήματα όπου:
Απαιτούν νομικά να επιτραπεί στον κα8ένα να μπορεί να αγοράζει τηλεοπτικό χρόνο και να παίζει ό,τι γουστάρει.[/*:m:28yigsvw]
Απαιτούν να επιτραπεί να προβάλλονται δίλεπτα σπότς φτιαγμένα απο πολίτες -χωρίς οικονομικό όφελος- για κά8ε ώρα τηλεοπτικού ή οποιουδήποτε προγράμματος.[/*:m:28yigsvw]
Παραγκωνίζουν τους μεγαλοκαναλάρχες οριστικά.[/*:m:28yigsvw]
Κατακτούν τον κόσμο.[/*:m:28yigsvw]

Το σύστημα για τις υπογραφές είναι της πλάκας, εγώ έχω υπογράψει μαζί με τους 4 μπιτλς.

Deggial
27-06-2006, 12:15
http://adbusters.org/metas/psycho/mediacarta/
Απαιτούν νομικά να επιτραπεί στον κα8ένα να μπορεί να αγοράζει τηλεοπτικό χρόνο και να παίζει ό,τι γουστάρει.[/*:m:2o7l2rda]

Αν δεν υπήρχε ο δυστυχής θεσμός του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, αυτό θα ήταν δυνατό. Θα μπορούσε μία επιχείρηση να αγοράσει μία συχνότητα και να εκμισθώνει συγκεκριμένες ώρες της βδομάδας σε τρίτους.

Γενικότερα, ωστόσο, πρέπει επιτέλους να καταργηθεί ο θεσμός του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβούλιου. Η ύπαρξη του ανήκει στο σύνολο του micromanagement της ηθικής, στο άμεσο, μέσα από τις αποφάσεις (βλ. υπόθεση Best FM), ή έμμεσο, μέσα από τα σήματα καταλληλότητας, φιλτράρισμα των εκπομπών ώστε το περιεχόμενο να μην παραβιάζει συγκεκριμένες ηθικές αρχές . Οι δε δικαιολογίες για την ύπαρξη του είναι πλέον πεπαλαιωμένες και αστείες.

ikonoklast
27-06-2006, 19:42
Δέγγιαλ 8εωρείς οτι η ιδιωτική τηλεόραση μπορεί/8έλει να ελέγξει την καταλληλότητα και την ποιότητα των προγραμμάτων της;

Phoebus
28-06-2006, 00:11
Δέγγιαλ 8εωρείς οτι η ιδιωτική τηλεόραση μπορεί/8έλει να ελέγξει την καταλληλότητα και την ποιότητα των προγραμμάτων της;

Και μπορεί και θέλει. Και πρέπει ΙΜΟ.

Θέλω να δω ιδιωτική τηλεόραση (cable ή δορυφορική) στην Ελλάδα, να ακούω λέξεις ΓΑΜΗΣΙ, ΠΟΥΤΣΑ, ΑΡΧΙΔΙ, ΜΟΥΝΙ κτλ. Για αρχή αυτό. Μετά θα μπορούσα να πω για τις προοπτικές σοβαρών παραγωγών στην ελληνική TV... αλλά ΟΚ, μαλακίες^2.

Deggial
28-06-2006, 12:16

Υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί που την εμποδίζουν από:
α) να βάζουν καλές ταινίες πριν τις 10 το βράδυ. Ακόμη και το FIlmnet βάζει μόνο ταινίες χωρίς το παραμικρό πολιτικό νόημα πριν τις 10 από την εποχή που εισάχθηκαν τα σήματα καταλληλότητας.
β) να γίνονται σοβαρές συζητήσεις και πολιτική κριτική, χωρίς τον φόβο των κυρώσεων από την ΕΣΡ.

carheart
28-06-2006, 13:45
Γιατί όμως έχω την εντύπωση πως αν σταματούσε τη δράση του αύριο το ΕΣΡ, το μόνο που θα συνέβαινε θα ήταν να βρίζει λίγο παραπάνω ο Ψηνάκης ας πούμε;

Ή θα έβαζαν και λίγο πιο hardcore τσόντες από το φυτό και τον καθηγητή αιγυπτιολογίας στο alter;

Δηλαδή δεν είναι τόσο το ΕΣΡ, ιmo, όσο οι προθέσεις του πομπού.

Και επειδή κανείς δεν κερδίζει με την προσπάθεια για αφύπνιση του δέκτη, μάλλον κινήσεις σαν αυτές που περιγράφονται στο link του αρχικού post ίσως είχαν δραστικότερα αποτελέσματα.

Σε περίπτωση που, κλπ

Kveldssanger
28-06-2006, 13:48
Ή θα έβαζαν και λίγο πιο hardcore τσόντες από το φυτό και τον καθηγητή αιγυπτιολογίας στο alter;

Δηλαδή θες να πεις ότι αυτό δεν θα ήταν μια μεγάλη νίκη για την επανάσταση?

Atheist
28-06-2006, 13:50
Το τηλεκοντρόλ μαλάκες, το τηλεκοντρόλ.

Deggial
28-06-2006, 13:58

Υπάρχουν πολλές καταπληκτικές ταινίες, κυρίως του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, οι οποίες δεν παίζονται πριν τις 10 επειδή έχουν και μερικές γυμνές σκηνές. Η μόνη ταινία με γυμνές σκηνές ή υπόνοια γυμνού που επιτρέπουν (δε τιμωρούν) να δείξουν πριν τις 10 είναι το Blue Lagoon.

Στην ουσία, το ΕΣΡ μέσω αυτής της μεροληψίας, αφήνει μόνο συγκεκριμένες ταινίες οι οποίες είναι σύμφωνες με την δική τους ηθική γύρω από το σεξ. Και ταινίες όπως το Histoire D'O μένουν στην αφάνεια επειδή το ΕΣΡ έτσι θέλει.

Συγγνώμη, αλλά δε θέλω κανένα κρατικό φορέα να επιλέγει τι είναι κατάλληλο για τα παιδιά μου και τι όχι.

Κι εν πάση περιπτώσει, ασχέτως θεμάτων ποιότητας, έχετε ξεχάσει τις περίφημες λογοκρισίες του ΕΣΡ (Best FM) ή αποφάσεις που εξυπηρετούσαν συμφέροντα τρίτων (μεταφορά Big Brother σε μία περίοδο που όλως τυχαίως οι υπόλοιποι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν και είχαν οικονομικά προβλήματα);

ikonoklast
28-06-2006, 16:10
Βασικώς έχω μερικές απορίες. Τα τελευταία δύο χρόνια που λιμνάζω σα φοιτητής έχω παρακολου8ήσει τηλεόραση ελάχιστα ως κα8όλου κι αυτό διότι ακόμα και για ένα λάτρη του τρας νομίζω ότι δεν έχει να προσφέρει κάτι, σε επίπεδα χιούμορ πάντα. Έχω παρακολου8ήσει όμως με ενδιαφέρον την κάλυψη των φοιτητικών κινητοποιήσεων απο όλα τα μέσα μεγάλης 8εαματικότητας και μια μεσημεριανή πατσαβουριά σχετικά με το κόψιμο της εκπομπής του μικρούτσικου δυό βδομάδες πριν το τέλος σαιζών. Φαντάζομαι αντίστοιχα παραδείγματα σαν κι αυτά μπορεί να βρεί κάποιος αρκετά όμως 8α στα8ώ σ' αυτά γιατι είν ενδεικτικά νομίζω.

Σχετικά με το πρώτο, γίνεται εμφανές αυτό που ήσαν κοινός τόπος σε διάφορους απο πριν αλλα η διάσταση που απέκτησε γνωστοποίησε την κατάσταση σε πολύ μεγαλύτερο μέρος της φοιτητιώσας νεολαίας και του φιλο8εάμωνος [σικ] κοινού. Ότι δηλαδή η κάλυψη των γεγονότων είναι προβοκατόρικη, με κομματικές σκοπιμότητες, επιλεκτική και τρομοκρατική. Όλα τα μέσα επέλεξαν να δείξουν αυτό που εν ολίγης πουλάει στον μέσο 8εατή, μπάχαλα, υποτι8έμενους βανδαλισμούς σε καταλήψεις, βιασμούς μικρών γεοργιανών απο φοιτητές και υποκίνηση απο την αλκάιντα. Με την 8εσμο8έτηση της ελεύ8ερης ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και έπειτα 8α έπρεπε 8εωρητικά η τήρηση των κανόνων δημοοσιογραφικής δεοντολογίας και η ποιότητα της ειδησεογραφικής κάλυψης να ρυ8μίζεται απο το ΕΣΡ που παίζει τον ρόλο της παρέμβασης στην αγορά. Το εσρ, όσο τουλάχιστον το 8υμάμαι εγώ, παρέμβη μια φορά στο ζήτημα της ράγιου (που οκ, έφαγε έναν άν8ρωπο), στην δυναμική μεταμεσονύχτια εκπομπή μπουμπουμ και σε ένα γλωσσόφιλο μεταξύ ανδρών σε μια σειρά του παπακαλιάτη. Και κάτι εξώδικα απο δώ κι απο κει προς γνώσιν και συμμόρφωσιν. Ουδέποτε έλαβε σοβαρά μέτρα για τον τριανταφυλλόπουλο και σια με τις κρυφές κάμερες, για τα ριάλιτι ή για το σύνολο του σκουπιδαριού που εκπέμπεται. Σαφώς και είναι επιλογή του κα8ενός individual με αγνή και αμόλυντη κρίση να επιλέξει αν η ποιότητα των προγραμμάτων αφορά αυτόν ή τα μέλη της οικογενειάς του, όμως τα πράγματα ποτέ δεν ήταν τόσο όμορφα κι απλά. Γιατι πλέον η τηλεόραση σαν μέσο έχει επιτύχει να είναι ένα εποικοδόμημα στα πλαίσια της κοινωνίας που και λόγω της απήχησης του και συνειδήσεις μπορεί να κα8ορίζει και πολιτικές τάσεις και πολιτισμικός φορέας είναι. Καμία σοβαρή επιχείρηση με το επενδυτικό βά8ος του αλαφούζου ή του βαρδινογιάννη δεν αποτελεί και δε 8α αποτελέσει ποτέ φορέα εκπαίδευσης και καλλιέργειας του κοινού αλλα 8α επιχειρήσει να αποκτήσει με όποιο 8εμιτό μέσο (στα πλαίσια της πιάτσας, όχι της νομο8εσίας ή ό,τι άλλο) μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα και να καλύψει ταυτόχρονα και τα μικροσυμφέροντα της σε πολιτικό επίπεδο. Άρα νομίζω, όσο αυτό αποδίδει, η παραπληροφόρηση 8α είναι ο κανόνας και ο μικρούτσικος 8α είναι αυτός που 8α παίζει το ρόλο του κα8αρτηρίου των ψυχών και η λαμπίρη 8α προσφέρει ψυχαγωγία και η παπαρίζου 8α είναι ο πολιτισμός 'του τόπου'. Κάπου εδώ νομίζω είναι αναγκαίο να υπάρχει μια παρέμβαση, όχι απο κάποια επιτροπή moral watchdogs σαν το εσρ αλλα απο το ίδιο το κοινό. Και δεν εννοώ να παρεμβαίνει για να κάνει αφιλοκερδώς τραγουδίστρια ή όχι την καλομοίρα (που είναι μεγάλο αστέρι και μπορεί να λειτουργήσει σαν αντεπιχείρημα σε όσα λέω, μην μου την πέσει κανας πούστης στο έτσι).

Το λίνκ για πλάκα το βαλα, δεν μιλάω για κάτι τέτοιο ε. Αν και το γεγονός ότι υπάρχει, δείχνει ότι μπορεί ο καναδάς (όπου και δρουν αυτοί) μπορεί επιτέλους να εξιλεω8εί και να σταματήσει να φταίει για την σελίν ντιον. Ή τον μπράιαν ανταμς!

Τέλος, τρίβια: Ένας 'αξιολογητικός μηχανισμός διασφάλισης της ποιότητας' που φαίνεται τόσο γαμάτος για ζητήματα εκπαιδευτικής χαβούζας γιατι λείπει απο δώ;

carheart
28-06-2006, 16:22
Γιατί απλά θα είναι ανακύκλωση του φαινομένου. Ό,τι και να γίνει κάποιος θα επιλέγει την καταλληλότητα των ταινιών για τα παιδιά σου, ενώ οι εκάστοτε ειδήσεις θα δομούνται βάσει πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Οκ, η βάρδια μπορεί να αλλάζει ανά καιρούς (και ενδέχεται να μπορέσουν να υπάρξουν σωστά άτομα "μέσα"), αλλά το φαινόμενο θα μείνει ουσιαστικά στάσιμο.

Εσύ, μπορείς να κρίνεις ποιές ταινίες είναι καλές, καθώς και ποιές ειδήσεις ανακριβείς. Αν μπορούσε κάπως η μάζα να καθοδηγήσει αυτό που της δείχνουν (εξ ορισμού) προς την σωστή κατεύθυνση, τότε θα είχε γίνει ένα πρώτο βήμα.

Δεν χρειάζεται να είναι απλή μια εκπομπή για να μπορείς να καταφέρεις να την κρίνεις. Απλά θέλει εγρήγορση.

Αλλιώς, είναι σαν να προσπαθείς να πείσεις έναν γέροντα σε ένα πράσινο/γαλάζιο καφενείο ότι αυτό που τον έμαθαν να υποστηρίζει τα τελευταία 60 χρόνια, μάγκα παππού, ήταν σκατά.

ikonoklast
28-06-2006, 16:30
Ζόνγκ. Εννοούσα ότι η αξιολόγηση στην εκπαίδευση υπάρχει για να διευρύνει τα επίπεδα κέρδοφορίας, όχι για την ποιότητα (όπως λέω σε άλλο ποστ). Εδώ δεν υπάρχει γιατι δεν χρειάζεται, όποιος προλάβει τρώει ήδη. Όπως λέω καμία επιτροπή απο μόνη της δεν μπορεί να κρίνει για όλο το κοινό. Πρέπει όμως να υπάρξουν βήματα προς την κατεύ8υνση όπου το κοινό επιλέγει τι βλέπει. 8έλω να 'μαι εγώ στα πράματα, ούτε το κράτος, ούτε ο λαμπράκης.

Deggial
28-06-2006, 17:08
Εσύ, μπορείς να κρίνεις ποιές ταινίες είναι καλές, καθώς και ποιές ειδήσεις ανακριβείς. Αν μπορούσε κάπως η μάζα να καθοδηγήσει αυτό που της δείχνουν (εξ ορισμού) προς την σωστή κατεύθυνση, τότε θα είχε γίνει ένα πρώτο βήμα.

Το κοινό θα καθορίσει μόνο του, με όποια κριτήρια επιθυμεί, τι θεωρεί ποιοτικό και τι όχι, ποιά είναι η σωστή κατεύθυνση και ποιά όχι.

Σε βάθος χρόνου, καθώς πλέον, σε αντίθεση με το παρελθόν, η τηλεόραση ως μέσο επικοινωνίας έχει ανταγωνιστές (παραδείγματος χάριν, αντί να βλέπει κανείς τηλεόραση απλά για να περάσει η ώρα, μπορεί να σερφάρει στο Διαδίκτυο, να δει ψηφιακή τηλεόραση μέσω Διαδικτύου ή να ακούσει ψηφιακό/δορυφορικό ραδιόφωνο), θα αναγκαστούν να στραφούν προς την ικανοποίηση των απαιτήσεων του κοινού.

xHERETICx
28-06-2006, 18:35
basika ektos apo ayta to radiothleoptiko ekobe thn tatiana sthn epoxh pou htan entelws aisxrh kai ayth tous koroideye mes'ta moutra allazontas onoma ekpomphs, ebale ta shmata katallhlothtas ta opoia einai poly xrhsima ka8ws telika phgainoun analoga me thn wra (dhladh an dei3eis basiko entstikto stis 9, 8a parei kyklaki, an to dei3eis stis mia pairnei tetragwno), ekopse th sia liaropoulou pou, enta3ei, htan toso aisxos pou an de thn ekobe mexri kai oi thle8eates 8a thn kynhgousan me tsougkranes kai a3ines na thn kapsoun, kai ekane mia terastia epi8esh kata ths anaforas ths le3ehs "malakas" sta ellhnika serials, giati ayto htan to problhma ths ellhnikhs thleorashs...
kai nai men to koino ypoti8etai oti einai se 8esh na krinei mono tou thn poiothta alla ayto de dinei se kanena mikroutsiko to dikaiwma na bgazei ta kataka8ia ths koinwnias kai na mas ta parousiazei san fainomena koinwnikhs pa8ogeneias, an8rwpous san emas kai synepws oi e3wfrenikes tous malakies mas endiaferoun, ka8ws kai na ekmetaleyetai ton ka8e pneymatika aypanaptykto kai na bgazei fragka apo th dystyxia tou, alla na epimenei oti to koino einai o monos pou mporei na ton krinei. gi'ayto to radiothleoptiko telika xreiazetai kai anarwtiemai pws afhnoun akoma thn pania na bgazei olous tous problhmatikous kai na gelaei mazi tous

oso gia thn a3iologhsh sthn paideia, ekei ta pragmata den einai toso apla. sthn thleorash yparxei o mazoxismos tou "3erw poso malakia einai ayto kai katalabainw giati prepei na kopei, alla ok, to blepw giati ginetai ntabantouri" (etsi loipon to koino krinei kai synexizei na blepei ayto pou 8ewrei skoupidi kai to 8abei stis "intellectual" syzhthseis tou gia na kanei kai ton e3ypno ligo). sthn a3iologhsh sthn paideia to 8ema 8ewreitai ka8ara akadhmaiko kai emeis oloi anarmodioi na krinoume, etsi mporei o ka8enas na leei pragmatika o,ti 8elei kai anarwtiemai apo ti an8rwpous mporei na apoteleitai enan organo pou de 8a to aggizei h diaf8ora.