PDA

View Full Version : Εργασιακά

Raven Lord
22-06-2006, 23:27
επειδή η νύστα προκαλεί όρεξη για μαλακίες θα σας πω μια σύντομη ιστορία:

πριν μερικές εβδομάδες πέτυχα στο δρόμο ένα συνάδελφο που είχα να τον δω από τη σχολή - μεγαλύτερο κάποια έτη από εμένα - και πιάσαμε την κουβέντα. τα συνηθισμένα, δηλαδή, πού βρίσκεσαι, από δουλειά τι παίζει κτλ. όταν τον ρώτησα από χρήμα πώς τα πάει η δουλειά που κάνει (σε μια τεχνική εταιρία) μου απάντησε:
"Ζάχο, πλούσιος είναι αυτός που έχει ελεύθερο χρόνο..."

καληνύχτα σας! :)

Candiru
22-06-2006, 23:59
επειδή η νύστα προκαλεί όρεξη για μαλακίες θα σας πω μια σύντομη ιστορία:

πριν μερικές εβδομάδες πέτυχα στο δρόμο ένα συνάδελφο που είχα να τον δω από τη σχολή - μεγαλύτερο κάποια έτη από εμένα - και πιάσαμε την κουβέντα. τα συνηθισμένα, δηλαδή, πού βρίσκεσαι, από δουλειά τι παίζει κτλ. όταν τον ρώτησα από χρήμα πώς τα πάει η δουλειά που κάνει (σε μια τεχνική εταιρία) μου απάντησε:
"Ζάχο, πλούσιος είναι αυτός που έχει ελεύθερο χρόνο..."

καληνύχτα σας! :)

σοφότατο, κάποτε ο Λαφάργκ θα πρέπει να μπει δίπλα στον Μαρξ.

The_Fool
23-06-2006, 03:09
ε ναι οκ, όλως παραδόξως κι εγώ όσους ξέρω, το ίδιο λένε, αλλά λογικό δεν είναι ρε συ Ravenlord, στην Ελλάδα μεγάλωσε, ζει και δουλεύει, τι περίμενες να σου πει;

Από την άλλη πάλι, αυτό δεν δικαιολογεί αυτά που καθόσουν κι έλεγες στο άλλο τόπικ, περί δημοσιουπαλληλικιού (και που δε σoυ έχω απαντήσει ακόμα btw).

Τεσπα, όλο μεγάλα θέματα ανοίγεις, που δε συζητώνται εύκολα μέσω φόρουμ...

Candiru
23-06-2006, 11:30
Μήπως θα πρέπει επίσης να μας προβληματίσει η σχέση της προωθούμενης εντατικοποίησης των σπουδών με την εξάντληση των φυσικών πόρων αλλά και των ανθρώπων;

Ολοι ανεξαιρέτως, ακόμα και οι πολέμιοι των αλλαγών στα ΑΕΙ, δεν αναφέρθηκαν καθόλου στο δικαίωμα του ελεύθερου χρόνου, το οποίο όσο πάει και συρικνώνεται σε απελπιστικό βαθμό. Αντιθέτως, όλοι (αριστεροί και δεξιοί) μιλάνε για περισσότερη δουλειά για να πάμε μπροστά, ότι είμαστε τεμπέληδες, κλπ, κλπ και δεν βλέπουμε που οι ευρωπαίοι πάνε μπροστά και εμείς μένουμε πίσω, κλπ μπλα μπλα μπλα....

Βέβαια, αυτοί που δεν δουλεύουν με προκλητικό τρόπο είναι μια μερίδα δημοσίων υπαλλήλων. Τους υπόλοιπους η δουλειά τους πάει πίπα κώλο μια και για να μην πληρώνουν τα αφεντικά περισσότερους υπαλλήλους, οι λιγοστοί και αναλώσιμοι βγάζουν δουλειά για 2-3 και σε άθλιες συνθήκες τουλάχιστον 8ωρης υποχρεωτικής ορθοστασίας, απαγόρευσης μέχρι και τουαλέτα να παν ή μετά από ειδική άδεια, κλπ, κλπ.

Οι υπόλοιποι πιό τυχεροί είναι ευχαριστημένοι που δουλεύουν μέχρι και 12ωρα απλήρωτα σε κάπως καλύτερες συνθήκες και βγάζουν και πιό πολλά λεφτά. Ομως πότε τα χαίρονται; Πόσο μετέχουν, όχι μόνο στα κοινωνικά, αλλά και στην οικογενειακή τους ζωή; Πόσο ζουν και απολαμβάνουν τα πολλά λεφτά που βγάζουν, συχνά μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή που δεν τα βλέπουν λόγω άβολων ωραρίων;

Δουλεύουμε για να ζούμε και όχι ζούμε για να δουλεύουμε. Αυτό όμως το τελευταίο είναι που έντεχνα προσπαθεί να μας ξαναεπιβάλλει το σύστημα: Η ύψιστη κοινωνική αξία είναι η παραγωγή, τα κέρδη και η σκληρή δουλειά. Τα οράματα για 35ωρο κλπ πάνε περίπατο. Αντιθέτως υπερεντατική εργασία μέχρι και απλήρωτα 12ωρα σε δουλειές όπου όχι μόνο δεν προσφέρουν κάποια στοιχειώδη χαρά αλλά σε εξοντώνουν ψυχικά και σωματικά μετατρέποντάς μας σε απλή μηχανή είναι το μέλλλον που μας υπόσχονται.

Η σχόλη, ο ελεύθερος χρόνος, είναι απλώς το αναγκαίο αντιπαραγωγικό κακό για να αναλάβει δυνάμεις η κουρασμένη μηχανή για την υπερπαραγωγή υπεραξίας την επόμενη μέρα. Γιαυτό και πρέπει να αντλήσει το σύστημα και από αυτόν κέρδη, οπότε όσο χρόνο δεν δουλεύεις θα πρέπει να βλέπεις συνεχώς διαφημίσεις στο δρόμο, στα περιοδικά, σε χώρους αναμονής, στην τηλεόραση, κλπ ώστε να καταστεί και η σχόλη παραγωγική με την ώθηση προς την κατανάλωση.

Το να εξασφαλίσεις προσωπικό χρόνο και να τον χρησιμοποιείς δημιουργικά είναι ίσως το πιό επαναστατικό όραμα και διεκδίκηση. Πλούσιος είναι αυτός που έχει ελεύθερο χρονο. Δικαίωμα στην τεμπελιά: Ενα μικρό βιβλιαράκι έγραψε ο Λαφάργκ και τον έχει κανονικά τον ξάδερφό του και τους τόμους του Κεφαλαίου.

Raven Lord
23-06-2006, 16:41
ε ναι οκ, όλως παραδόξως κι εγώ όσους ξέρω, το ίδιο λένε, αλλά λογικό δεν είναι ρε συ Ravenlord, στην Ελλάδα μεγάλωσε, ζει και δουλεύει, τι περίμενες να σου πει;

Από την άλλη πάλι, αυτό δεν δικαιολογεί αυτά που καθόσουν κι έλεγες στο άλλο τόπικ, περί δημοσιουπαλληλικιού (και που δε σoυ έχω απαντήσει ακόμα btw).

Τεσπα, όλο μεγάλα θέματα ανοίγεις, που δε συζητώνται εύκολα μέσω φόρουμ...

θα επανέλθω στο θέμα (και στα υπόλοιπα καυτά ζητήματα του politics :P ) αλλά μάλλον από βδομάδα, οπότε και θα εξηγήσω γιατί διάλεξα τη συγκεκριμένη περίοδο για το συγκεκριμένο θέμα. τώρα προέχει η ψυχαγωγία του νου και του σώματος. :wink:

όσο για το bold πιστεύω ότι κάνεις λάθος...

Mostos
23-06-2006, 17:58
Kοιτα να δεις που νόμιζα οτι σε λέγαν γιώργο.

FIXXXER
23-06-2006, 18:01
Δεν ξερω αν το ειπες για πλακα, αλλα Ζαχος ειναι το επωνυμο του νομιζω. Παντως σιγουρα τον λενε Γιωργο. Ον τοπικ, οχι αλλο αγχος, δεν αντεχω, σταματηστε, λοκ και ντιλιτ.

Candiru
23-06-2006, 18:55
Ον τοπικ, οχι αλλο αγχος, δεν αντεχω, σταματηστε, λοκ και ντιλιτ.

πού καιρος για χαλάρωμα, η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη (και τον ERγάτη) :wink:

pitchfork
25-06-2006, 00:09
Τι να πρωτοπεις....