Log in

View Full Version : Linux Distributions

Kingdom Gone
24-05-2006, 13:09
Έίχα που λέτε λινουξ μέχρι πριν κανα χρόνο(slackware), μετά παρέδωσε ο σκληρός στον οποίο το 'χα και τώρα που θα ξαναρθω ελλάδα θέλω να ξαναβάλω αλλά έχω χάσει επαφη με το τι παίζει πλέον από distributions. Ποιες αξίζουν (χωρίς να 'μαι και πολύ γνώστης από *nix, ξέρω κάποια βασικά, δε χρειάζεται να είναι 100% user friendly το distro).
Επίσης, η λύση *BSD έχει νόημα;

Deggial
24-05-2006, 13:23
Η τελευταία distro που είχα χρησιμοποιήσει ήταν το Fedora, το οποίο ήταν αρκετά φιλικό.

Rattlehead
24-05-2006, 13:35
Πολύ της μόδας για νέους χρήστες είναι το Ubuntu αν και προσωπικά προτιμώ το κλασσικό Debian 8)

cloud
24-05-2006, 13:58
Αν θέλεις μια binary based διανομή, βάζεις Ubuntu χωρίς να το σκέφτεσαι. Ο λόγος για να το επιλέξεις έναντι του Debian (Sarge, η stable έκδοση) είναι πως έχει τα πλεονεκτήματα του ως debian based και ταυτόχρονα αναβαθμίζεται πολύ νωρίτερα με νέες εκδόσεις λογισμικού, βγάζοντας νέα έκδοση κάθε εξάμηνο. Το package management που χρησιμοποιεί είναι το aptitude, άρα ξεχνάς τα rpm και τα προβλήματα τους με τα dependencies (που είχα συναντήσει εγώ τουλάχιστον παλιότερα στο σκατο-mandrake). Είναι αρκετά user friendly διανομή.

Αν τώρα γουστάρεις ατέλειωτες ώρες compilation, βάζεις Gentoo το οποίο είναι κι αυτό πολύ δημοφιλές επειδή είναι αρκετά customizable και γρήγορο, λόγω του ότι κάνεις compile τα πάντα σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του δικού σου μηχανήματος. Επίσης το portage που χρησιμοποιεί θεωρείται κι αυτό πάρα πολύ καλό.

Τα BSD δεν έχει και πολύ νόημα να τα βάλεις στο desktop, αφού είναι server oriented. Αν βέβαια έχεις όρεξη για διάβασμα και θέλεις να ασχοληθείς, καλό θα είναι υποθέτω. Υπάρχουν τώρα και σχέδια απο τους δημιουργούς του για μια περισσότερο desktop friendly έκδοση.

Αυτά, με τις άλλες διανομές δεν πολυασχολούμαι. Το μόνο που θα σου πρότεινα είναι να μείνεις μακριά απο το mandriva, ενώ αν είσαι Gnome "fanboy" το ubuntu είναι μονόδρομος.

Scrag
26-05-2006, 18:48
FreeBSD kai agios o 8eos
Debian alliws