Log in

View Full Version : Θόρυβοσch

The Good Son
05-04-2006, 16:23
Πλζ πόστ λύσεις και πράματα για την μείωση του θορύβου στα πισιά.
Έχω ακούσει για ηχομωνοτικό υλικό τριγύρω και κατί τέτοιες πατέντες. Επίσης προσωπικά εχω αφήσει μόνο τα απαραίτητα ανεμιστηράκια και έχω χαμήλωσει το κεντρικό. Επίσης πήρα καινούρια.

Παρακαλώ μην αναφέρετε υδρόψυξη, δεν έχουμε τόσα λεφτα. (εκτός αν πείτε κανα οικονομικό πακέτο ε)

Deggial
05-04-2006, 16:37
Πλζ πόστ λύσεις και πράματα για την μείωση του θορύβου στα πισιά.
Έχω ακούσει για ηχομωνοτικό υλικό τριγύρω και κατί τέτοιες πατέντες. Επίσης προσωπικά εχω αφήσει μόνο τα απαραίτητα ανεμιστηράκια και έχω χαμήλωσει το κεντρικό. Επίσης πήρα καινούρια.

Παρακαλώ μην αναφέρετε υδρόψυξη, δεν έχουμε τόσα λεφτα. (εκτός αν πείτε κανα οικονομικό πακέτο ε)

Υπάρχει ένα τέτοιο ηχομωνοτικό υλικό, αυτό που βάζουμε στους κινητήρες αυτοκινήτων. Στην ουσία, απορροφά τις δονήσεις που προκαλούνται απ'τα μηχανικά μέρη, όπως τα ανεμιστηράκια. Η λύση αυτή, ωστόσο, έχει δύο σοβαρά μειονεκτήματα. Αφ'ενός πρέπει να το βάλεις στις εσωτερικές επιφάνειες (οπότε πρέπει να ξεβιδώσεις τα πάντα και να τα ξαναβάλεις), αφ'ετέρου αυξάνεται η θερμοκρασία (γύρω στους 5 βαθμούς), το οποίο ίσως είναι προβληματικό το καλοκαίρι όπου μπορεί να αυξηθεί περισσότερο.

Το βασικό είναι να αγοράσεις αθόρυβα ανεμιστηράκια (π.χ. Zalman), τροφοδοτικό και ένα σωστό, ευρύχωρο κουτί στο οποίο διακινείται ομαλά ο αέρας. Όταν λέμε αθόρυβα, εννοούμε γύρω στα 25dB, μην περιμένεις και την απόλυτη ησυχία. :P Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος του θορύβου είναι λόγω δονήσεων, οπότε χρειάζεται να προσέξεις να βιδώσεις σωστά το κάθε εξάρτημα του υπολογιστή.

Ένα καλό κατάστημα στο internet είναι το http://www.quietpc.com/gr-en-eur/home .

cloud
05-04-2006, 18:17
Τα 25 dB νομίζω είναι πολλά.
Η αρχή πάντα γίνεται με ένα καλό κουτί -το οποίο θα περιέχει ήδη 12άρηδες αθόρυβους ανεμιστήρες και καλύτερες υποδοχές για δίσκους/fans ώστε να αποφεύγονται οι δονήσεις- και cpu cooler, αν η μαμίσια είναι θορυβώδης.
Απο εκεί και πέρα, αυτά που συνήθως παράγουν τον περισσότερο θόρυβο είναι το αναθεματισμένο ανεμιστηράκι της κάρτας γραφικών και σπανιότερα του τροφοδοτικού. Αν έχει και η mobo fan, ψάχνεις αν είναι δυνατό να το αλλάξεις με παθητική ψύξη, και γενικά όπου βλέπεις μικρά fans πρέπει κάπως να τα ξεφορτωθείς.
Αν αποφασίσεις βέβαια να τα αλλάξεις όλα αυτά, καταλαβαίνεις ότι η υδρόψυξη δεν είναι πολύ ακριβότερη, ειδικά αν έχεις την όρεξη να φτιάξεις μια custom.