View Full Version : Καύση.
Τι έχετε ακούσει για την απόφαση να επιτραπεί στην Ελλάδα η καύση των νεκρών;
exw akousei oti auto akougetai xronia kai zamania
Eipan oti psifistike gia tou allothriskous apistous oti tha mporoun kai na kaigonte.
Kali fasi!Na doume ti tha pei kai o sebasmiotatos kirios xristodoulos peri tou thematos ...
necropethamenos
03-03-2006, 20:20
egw lew na ton kapsoune pantws.
The Charon
03-03-2006, 21:59
egw eimai uper
kalutera pura , na mhn pianw k xwro sto nekrotafeio e?
Kveldssanger
03-03-2006, 22:10
Eipan oti psifistike gia tou allothriskous apistous oti tha mporoun kai na kaigonte.
Kali fasi!Na doume ti tha pei kai o sebasmiotatos kirios xristodoulos peri tou thematos ...
Αυτό άκουγα και γω χτες. Επίσης λένε ότι θα ψηφιστεί μάλλον και τροπολογία για να επιτρέπει την καύση χριστιανών. Πώς ακριβώς θα γίνεται ο διαχωρισμός δεν έχω καταλάβει πάντως. Η καθολική εκκλησία της Ελλάδας δήλωσε υπέρ.
από οικολογικής άποψης είναι προτιμώτερη η ταφή, πρώτον διότι απαιτείται ενέργεια για την καύση και δεύτερον παράγονται και αέρια θερμοκηπίου ίσως και τοξικά, διοξίνες, κλπ. Αντιθέτως, με την ταφή, ειδικά όταν το πτώμα είναι σε αμεσότερη επαφή με το χώμα λιπαίνει το έδαφος.
Kveldssanger
03-03-2006, 22:15
Ομολογουμένως έχεις ταλέντο.
Τι έχετε ακούσει για την απόφαση να επιτραπεί στην Ελλάδα η καύση των νεκρών;
Με την ισχύ της νέας τροπολογίας, επιτρέπεται η αποτέφρωση κατόπιν δήλωσης του θανόντος ή συγγενών του. Ισχύει και για χριστιανούς ορθόδοξους, ωστόσο στην περίπτωση αυτή δεν τελείται η νεκρώσιμη (εξόδιος) ακολουθία. Βεβαίως, πρέπει πρώτα να φτιαχτούν τα απαιτούμενα κέντρα αποτέφρωσης.
freak brother
03-03-2006, 23:07
sto xwrio mou kaine ton iouda.. epishs to zhthma den tha prepe na mas aposxolei katholou.. ama pethanw as me kanoun oti tous kavlwsei.
"Καύση; Εγώ είπα στην κόρη μου όταν ψοφήσω βάλε με σε μια σακούλα, δέσε και το φιόγκο και πέτα με στα σκουπίδια να μη λερώνω κιόλας".
Χτες βράδυ στο Σκάι. Απίστευτη εκπομπή αυτή που παίρνουν οι καμμένοι. Θεός ο τύπος ο συγκεκριμένος.
Darkling
04-03-2006, 00:44
από οικολογικής άποψης είναι προτιμώτερη η ταφή, πρώτον διότι απαιτείται ενέργεια για την καύση και δεύτερον παράγονται και αέρια θερμοκηπίου ίσως και τοξικά, διοξίνες, κλπ. Αντιθέτως, με την ταφή, ειδικά όταν το πτώμα είναι σε αμεσότερη επαφή με το χώμα λιπαίνει το έδαφος.
Δεν ειναι ακομα καλυτερο να μας ταιζουν σε ζωα στους εθνικους δρυμους ?
ton iouda ton kaine pantou nomizw
dyingfreedom
04-03-2006, 01:41
Και τον καρνάβαλο.
Apo thn polh erxomai kai sth korfh kanela.
eeeee emeis eipame na ginei o agwnas alla meta eipan na mh ginei opote emeis eipame telika na mh ginei kai...
Ahahahha kai autoi eipan kai meta emeis eipame ktl ktl, proedros Edessaikou :worship:
Ego tha doriso ta organa mou stin epistimi pantos, an den kanoun (polu pithano) tha thela na me kapsoun na min piano xoro.
καλή φαση να μας άφηναν σε βουνά να μας τρώνε τα όρνεα τα κοράκια και οι γυπαετοί ή οι λύκοι και οι αλεπούδες, αλλά είμαστε too many και θα υπάρξει πρόβλημα.
Επίσης, στις συγκεκριμένες συγκυρίες της άκρατης οικιστικής ανάπτυξης, τα νεκροταφεία (όπως και οι αρχαιολογικοί χώροι)αποτελούν δυνητικούς πνεύμονες πράσινου και ανοιχτών και ακάλυπτων χώρων στη ζούγκλα του τσιμέντου. ΑΝ καταργηθούν, που πολύ θα τοθελαν οι οικοπεδοφάγοι, θα ενταχθούν και αυτά στον οικιστικό πολεοδομικό σχεδιασμόμε τις γνωστές συνέπειες υποβάθμισης.
Οσο και να κοροϊδεύετε ΕΙΝΑΙ παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν λόγω της πληθώρας των νεκρών. Αλλωστε δεν κατάλαβα πού το πρόβλημα με το θάψιμο και ποιά τα καλά της καύσης, πέρα από την επιθυμία των ενδιαφερομένων.
necropethamenos
04-03-2006, 10:53
καλή φαση να μας άφηναν σε βουνά να μας τρώνε τα όρνεα τα κοράκια και οι γυπαετοί ή οι λύκοι και οι αλεπούδες, αλλά είμαστε too many και θα υπάρξει πρόβλημα.
ti provlima re, tha paxynoun oi alepoudes?
Αλλωστε δεν κατάλαβα πού το πρόβλημα με το θάψιμο και ποιά τα καλά της καύσης, πέρα από την επιθυμία των ενδιαφερομένων.
egw px den thelw na dwsw xara stin ekklisia ploutizontas tin kiallo. de thelw re paidi mou.
necropethamenos
04-03-2006, 10:56
Και τον καρνάβαλο.
o karnavalos einai o ioudas
o superman einai o clark kent
Αλλωστε δεν κατάλαβα πού το πρόβλημα με το θάψιμο και ποιά τα καλά της καύσης, πέρα από την επιθυμία των ενδιαφερομένων.
egw px den thelw na dwsw xara stin ekklisia ploutizontas tin kiallo. de thelw re paidi mou.
φαντάζεσαι να μπαίνουν όλοι για την κηδεία με τα 4Χ4 σε ένα δρυμό; Επιπλέον τα σαρκοφάγα είναι πολύ λιγώτερα για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην τεράστια προσφορά τροφής από ένα αστικό κέντρο, για χωριά εντάξει, πχ στη Δαδιά θα μπορούσαν να τους βάζουν στην ταίστρα των μαυρόγυπών.
necropethamenos
04-03-2006, 11:06
ela re, ama exei toso poly fai apla o plythismos twn sarkovorwn tha ginei megalyteros poly grigora. Pio poly fai, pio polles alepoudes.
Katholou kaki idea.
ela re, ama exei toso poly fai apla o plythismos twn sarkovorwn tha ginei megalyteros poly grigora. Pio poly fai, pio polles alepoudes.
Katholou kaki idea.
ώσπου να αυξηθεί ο πληθυσμός τους όμως; επίσης η διαταραχή από τα σούρτα φέρτα των αυτοκινητοπομπών θα είναι ολέθρια, μιλάμε για ορεινές εκτασεις και όχι για απέρανες σαβάννες
necropethamenos
04-03-2006, 11:22
to "wspou" gia tis alepoudes den einai toso megalo, den exoun oute rythmous gennisewn anthrwpinous oute lifespan anthrwpino.
Den kserw sygkekrimena poso zoune kai posa koutavia kanei kathe alepou sti zwi tis alla me vasi ta perisotera 4poda thilastika tha elega oti einai apithano na kanei katw apo 5-6 px. (pithanws na kanei 20 opws px ta skylia).
Exw tin (katholou epistimoniki) entypwsi pws ta sarkovora mesa se 40-50xronakia tha itan yperarketa wste na katanalwnoun tous psofious.
kai oti perisseve tha ginotan profanws lipasma, ase pou ta skoulikia den perimenoun swnei kai kala na mpeis sto lakko gia na se fane!
mia kali eksormisi kai tsoup, paei to daxtylo :D
φαντάζεσαι να μπαίνουν όλοι για την κηδεία με τα 4Χ4 σε ένα δρυμό;
Δηλ. θα μας πετάνε στα κοράκια και θα'χει και λειτουργία, να μας βλέπουν να μας τρώνε; :P
enitharmon
04-03-2006, 13:20
oi Kalas afinoun tous nekrous tous sta vouna na tous fane ta korakia. Teleutaia prospathei na tous to apagorepsei i pakistaniki kyvernisi
SaintBaf
04-03-2006, 14:29
φαντάζεσαι να μπαίνουν όλοι για την κηδεία με τα 4Χ4 σε ένα δρυμό;
Δηλ. θα μας πετάνε στα κοράκια και θα'χει και λειτουργία, να μας βλέπουν να μας τρώνε; :P
Tha mporousame na ekpedeusoume xelidonia na kouvalan ta ptwmata kai na ta petane sto katalilo simeio.
Twra an tha einai Afrikanika i Eurwpaika...
hi btw
ΣΚΑΣΕ ΓΑΜΩ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥ ΗΛΙΘΙΕ ΚΗΠΟΥΡΕ
Αντιεξουσιαστής γεωλόγος plz.
Dr. Death
04-03-2006, 17:52
ta katafere pali o "mhtsaras" tou ER.
necropethamenos
05-03-2006, 04:12
Tha mporousame na ekpedeusoume xelidonia na kouvalan ta ptwmata kai na ta petane sto katalilo simeio.
to pragmatiko erwtima tha itan poses karydes tha mporousan na metaferoun mazi me sena.
morphine
05-03-2006, 04:50
are you suggesting cadavers migrate
με πρόλαβε και το ποστάρω από αντίδραση.
καντιρού θα περίμενα να είσαι υπέρ της καύσης, δε σε ενοχλεί που δεν έχουν αφήσει μάρμαρο για μάρμαρο;
Άσε που η αποτέφρωση είναι εναλλακτική μέθοδος. :P :P
Οι αλεπούδες αναπαράγονται ραγδαία, όμως δεν είναι μόνο πτωματοφάγες, οπότε αναμένεται να κάνουν καταστροφές. Το ίδιο και οι λύκοι που λόγω έλλειψης βιότοπού του θα κατεβαίνει πολύ πιο συχνά σε πόλεις και χωριά. Από τα κατεψοχήν πτωματοφάγα, τους γύπες και τους αετούς, οι ρυθμοί αναπαραγωγής τους ειναι μικροί.
Θέλει έρευνα πάντως για να δούμε επιπτώσεις από μια προοπτική ελεύθερης απόθεσης του νεκρού.
Το θέμα τηςκαύσης είναι αποκλειστικά πολιτικό σε μια προσπάθεια παραγκώνισης της παντοδυναμίας της εκκλησίας. Πχ δεν θα έχει το μονοπώλιο στο φαντασιακό του καθενός μας: πχ το σώμαδεν θα επιστρεφει στη γη και η ψυχή να πάει στα ουράνια.
Για μένα η καύση είναι επιβλαβής για τους λόγους που ανέφερα. Προτιμώ την ταφή ή την ελεύθερη απόθεση σε ερημιά με τις κατάλληλες όμως προϋποθέσεις, επίσης την παράδοση στην επιστήμη ή και για όργανα άμα είναι από ατύχημα.
αντί για μάρμαρο θα μπορούσε να μπαίνει μια απλή πέτρα όπως στα μουσουλμάνικα, ή έστω ένας ξύλινος σταυρός ή οποιαδήποτε κατασκευή με εναλλακτικά υλικά. Ακυρο λοιπόν.
carheart
05-03-2006, 16:22
αντί για μάρμαρο θα μπορούσε να μπαίνει μια απλή πέτρα όπως στα μουσουλμάνικα, ή έστω ένας ξύλινος σταυρός ή οποιαδήποτε κατασκευή με εναλλακτικά υλικά.
Όπως;
kai meta tha bgoun stous dromous oi marmarades epeidi den exoun douleia
αντί για μάρμαρο θα μπορούσε να μπαίνει μια απλή πέτρα όπως στα μουσουλμάνικα, ή έστω ένας ξύλινος σταυρός ή οποιαδήποτε κατασκευή με εναλλακτικά υλικά.
Όπως;
επαναχρησιμοποιημένα δομικά υλικά, ξύλα από παλλέτες, έπιπλα, σίδερα, ένα αντικείμενο που τυχόν λάτρευε (πχ σκι, πιολέ αν ήταν ορειβάτης, ρόδα ποδηλάτου, κλπ, κλπ), φαντασία νάχεις....
Εντάξει. Είναι ηλίθιος, είναι κομπλεξικός, καυλώνει με 12χρονα και είναι αγράμματος. Καλά όλα αυτά.
Αλλά τους Kitsch κακόγουστους δεν τους αντέχω.
[paidikh aporia] ti einai piole? :oops: [/paidikh aporia]
http://www.lagalanagredos.com/images/piole.gif
το όπλο με το οποίο δολοφονήθηκε ο Τρόσκι :P , είναι απαραίτητο είδος εξοπλισμού στην χειμερινή ορειβασία (μπαστούνι, σκάψιμο, ασφάλεια σε απότομες πλαγιές, κλπ)
carheart
05-03-2006, 16:56
http://www.lagalanagredos.com/images/piole.gif
το όπλο με το οποίο δολοφονήθηκε ο Τρόσκι :P , είναι απαραίτητο είδος εξοπλισμού στην χειμερινή ορειβασία (μπαστούνι, σκάψιμο, ασφάλεια σε απότομες πλαγιές, υλικό για τον τάφο σου κλπ)
Εντάξει. Είναι ηλίθιος, είναι κομπλεξικός, καυλώνει με 12χρονα και είναι αγράμματος. Καλά όλα αυτά.
Αλλά τους Kitsch κακόγουστους δεν τους αντέχω.
η ανάδειξη του προσωπικού στοιχείου είναι κιτς; Είναι προτιμότερη η ψυχρή ομοιομορφία;
Ποιό προσωπικό στοιχείο ρε ηλίθιε? Δηλαδή στον τάφο μιας εκδιδόμενης τι προτείνεις να βάλουμε, κάνα δονητάρι?
morphine
05-03-2006, 18:01
http://i17.photobucket.com/albums/b92/morphinechild/Tombstone.jpg
Ποιό προσωπικό στοιχείο ρε ηλίθιε? Δηλαδή στον τάφο μιας εκδιδόμενης τι προτείνεις να βάλουμε, κάνα δονητάρι?
Ένα παγωμένο Νορβηγικό καυλί.
κάτι που αγαπούσε πραγματικά. Αν αγαπόυσε πάνω από όλα τον πούτσο δεν θάταν άσχημος ένας λαξευμένος φαλλός, όπως αυτοί που θαυμάζει όλος ο κόσμος στην Δήλο. :P
Συλλογος φιλων αποτεφρωσης, all the way...
Ουτε μνημεια[οικολογικου/προσωπικου η αλλου χαρακτηρος], ουτε οδυρμοι.
Το πολυ-πολυ, αν παιζει κανας κακογουστος να με κανει δαχτυλιδι, χου, ρε, σιγα μη μπω και στο τζακι.
Καυση και bye-bye[πεταξτε με οπου να 'ναι], απλα για να γλυτωνουμε ενοικοιασεις/αγορες ταφων και λοιπες λειτουργιες/ακολουθιες/ μνημοσυνα/στολισμους/βαζακια/ μαζικη επιθεση σκουλικιων-σαρκοβορων and all the jazz.
Μπορω να παψω να υπαρχω με την ησυχια μου?
υ.γ η πουτανα ολη της τη ζωη εβλεπε φαλλους επι πληρωμης, λετε να τα σκασει για μνημειο σε αυτο που μπουχτησε ?λολ
Συλλογος φιλων αποτεφρωσης, all the way...
Ουτε μνημεια[οικολογικου/προσωπικου η αλλου χαρακτηρος], ουτε οδυρμοι.
Το πολυ-πολυ, αν παιζει κανας κακογουστος να με κανει δαχτυλιδι, χου, ρε, σιγα μη μπω και στο τζακι.
Καυση και bye-bye[πεταξτε με οπου να 'ναι], απλα για να γλυτωνουμε ενοικοιασεις/αγορες ταφων και λοιπες λειτουργιες/ακολουθιες/ μνημοσυνα/στολισμους/βαζακια/ μαζικη επιθεση σκουλικιων-σαρκοβορων and all the jazz.
Μπορω να παψω να υπαρχω με την ησυχια μου?
υ.γ η πουτανα ολη της τη ζωη εβλεπε φαλλους επι πληρωμης, λετε να τα σκασει για μνημειο σε αυτο που μπουχτησε ?λολ
με την καύση νομίζεις θα γλυτώσεις κανά φράγκο; Υψηλή κατανάλωση ενέργειας, εξοπλισμός΄, βαζάκι με την στάχτη, τίποτα δεν γλυτώνεις, απλώς τα νεκροταφεία είναι φιλέτα προς οικοπεδοποίηση και θέλουν κάποιοι ντεμέκ προοδευτικάριοι να ξεμπερδεύουν με αυτά. :roll:
σκουλήκια, όρνεα, κλπ. Αυτό είναι! Επιστροφή στη φύση και στον κύκλο της ζωής. 8)
Here's a thought...Σε καινε, σε πετανε και τελειωσε η παρασταση.
Εξοδα καυσης, τσεκ!
Over and done.
[Ας με πεταξουν οπου να 'ναι, δεν εχω απαιτηση για δεξιωσεις και αλλα κοσμικα].
Τωρα αν η ανθρωπινη ματαιοδοξια γουσταρει να κανει βαζακια που βαζει πανω στο τζακι με φωτογραφικα ενσταντανε και κερακια, να κανει δαχτυλιδακια απο τον μακαριτη, προβλημα της, ειναι θεμα επιλογης.
Σε συγκριση με την ενοικιαση/αγορα ταφου, τον στολισμο του, την νεκροσιμη ακολουθια, τα μνημοσυνα, την φροντιδα του ταφου[μπρρρρρρ]για τα επομενα 3-5 χρονακια, την παραδοση απο τα κοκαλακια στη συνεχεια, πλυσιματα τους και που να τα βαλει κανεις, και για ποιο λογο να τα φυλαει καπου,
οχι, ελεος, καψτε με, πεταξτε με να τελειωνει το σκηνικο.
Ουτε θα με χαλουσε η ιδεα να γινω απο σκουλικακια/ορνεα ανακυκλωση, αλλα ειναι κι αυτο διαδικασια χρονοβορα, που θα με πανε, ποιος θα με φαει, τι θα προκαλλεσει αυτο αν μαζευτουν πολλα πτωματακια εκει, ιστορια κι αυτο.
Αν συνεβαινε απο ατυχημα, πχ και χανοταν τα ιχνη κατα τετοιο τροπο, No prob, αλλα στο προγραμματισμενο του, φασαρια ειναι.
Na me kapsoun kai meta tis staxtes mou na tis petaksoun se glastra me xorta mistiria,pou os apotelesma tha exei sti sinexeia na me kapnisoun!
Lost_In_Cooperland
06-03-2006, 16:13
Εγώ πάντως έχω κανονίσει να με βαλσαμώσουν.
Kveldssanger
06-03-2006, 16:24
Εγώ έχω κανονίσει να μην πεθάνω.
Lost_In_Cooperland
06-03-2006, 16:25
Θα βαρεθείς ρε συ, δε λέει
Kveldssanger
06-03-2006, 16:26
Αλλά τουλάχιστον δεν θα μολύνω το περιβάλλον με την καύση.
Ήδη το μολύνουμε με την καύση φίλε Κώστα.
Lost_In_Cooperland
06-03-2006, 16:28
Αυτό θα πει κοινωνική συνειδηση, εύγε :P
Kveldssanger
06-03-2006, 16:29
:( Καλά, εγώ φταίω που προσπαθώ
carheart
06-03-2006, 16:32
τουλάχιστον θα προλάβει κάποιος το album που θα βγάλουν τα εγγόνια των Dodheimsgard...
psychotron
06-03-2006, 17:11
:shock:
Λυπάμαι που στο λέω μέσα από ένα forum, αλλά there can be only one :|
Εγώ.
Εγώ δεν γερνάω. Σκουριάζω. :P
Kveldssanger
06-03-2006, 23:05
:shock:
Λυπάμαι που στο λέω μέσα από ένα forum, αλλά there can be only one :|
Εγώ.
[προβλέψιμη απάντηση] :duel: [/προβλεψιμη απάντηση]
=ρ
necropethamenos
07-03-2006, 01:09
Σε συγκριση με την ενοικιαση/αγορα ταφου, τον στολισμο του, την νεκροσιμη ακολουθια, τα μνημοσυνα, την φροντιδα του ταφου[μπρρρρρρ]για τα επομενα 3-5 χρονακια, την παραδοση απο τα κοκαλακια στη συνεχεια, πλυσιματα τους και που να τα βαλει κανεις, και για ποιο λογο να τα φυλαει καπου,
οχι, ελεος, καψτε με, πεταξτε με να τελειωνει το σκηνικο.
giati se apasxolei to poso tha diarkesei to meta thanaton skiniko??
pitchfork
07-03-2006, 01:40
Επίσης όποιος ποστάρει εννοείται πως έχει χάσει κάποιο πολύ κοντινό του άνθρωπο κάποια στιγμή και σκέφτηκε αυτά τα πράγματα έτσι?
Αλλιώς άμα είναι να ποστάρετε μόνο και μόνο για να πείτε τη μαλακία σας χωρίς να ξέρετε πόσο άσχετοι είστε, βάλτε και κανα εμότικον στο τέλος σαν το παρακάτω πχ
:eimaipeokrousthsmhmoudineteshmasia:
έτσι κ αλλιώς στα μεγάλα νεκροταφεία δεν κρατάνε πτώματα πάνω από 5 χρόνια. μετά αδειάζουν τους τάφους, γιατί απάρεντλι που να τους βάλουν όλους κτλ.
αυτό και σε συνάρτηση με αυτό που είπε ο αποπάνως μου.
@necropethamenos:
Με απασχολει, διοτι θα ηθελα οι ζωντανοι να ασχοληθουν με το κουφαρι μου, οσο το δυνατον λιγοτερο γινεται, ειτε χρονικα, ειτε οικονομικα.
Δεν ειναι για μενα, per say, κουφαρι θα ειμαι, οτι και να συμβει σε αυτο, δεν προκειται να το νιωσω.
Κατι σα φορος τιμης και ανακουφισης στους ζωντανους παει.
pitchfork
07-03-2006, 02:19
Επέτρεψε στους ζωντανούς να έχουν άλλη άποψη.
:)
Επέτρεψε στους ζωντανούς να έχουν άλλη άποψη.
:)
αυτό. δεν μπορείς να καθορίσεις πόσο θα ασχοληθούν οι ζωντανοί με το κουφάρι σου. και να μην θέλουν δλδ, μπορεί να αναγκαστούν για πρακτικούς λόγους τους οποίους εσύ δεν θα τους μάθεις γιατί απλά...
είσαι νεκρός. γκετ όβερ ιτ.
necropethamenos
07-03-2006, 02:28
e ntaks kai ta 2 swsta einai.
kai to na peis "oxi re paidia, mi ksodeveste gia mena", kai to na poun "oxi re paidia, edw pethane o pitsforkis, vgalte ta fragka na ton thymomaste opws tou prepei"
solution_AK-47
07-03-2006, 02:29
είσαι νεκρός. γκετ όβερ ιτ.
:D
pitchfork
07-03-2006, 02:33
όχι "να τον θυμόμαστε όπως του πρέπει"
αλλά "να πηγαίνουμε να βλέπουμε εκεί πέρα ένα τάφο, να ανάβουμε κανα καντήλι και να νομίζουμε ότι κάτι κάνουμε για να ξεχνάμε το πόνο μας"
Και τα λέω αυτά ενώ είμαι κάργα αντίθετος με τον χριστιανισμό - καταστροφέα της ανθρωπότητας.
Απλά, για να μην παραξηγούμαστε, πάντα είμαι υπέρ των απόψεων που αφήνουν περισσότερες επιλογές στους ανθρώπους.
Πχ στη συγκεκριμένη περίπτωση η καύση θα έπρεπε να επιτραπεί για όσους το επιθυμούν
necropethamenos
07-03-2006, 02:38
αλλά "να πηγαίνουμε να βλέπουμε εκεί πέρα ένα τάφο, να ανάβουμε κανα καντήλι και να νομίζουμε ότι κάτι κάνουμε για να ξεχνάμε το πόνο μας"
nai, kai afto
Μα το ειπαμε αυτο, κουφαρι θα ειμαι, δεν προκειται να μαθω.
Απλα οι δικοι μου [ξερουν] και θα μαθουν[οι μεταγενεστεροι]
οτι δεν θα ηθελα να μου αποδιδουν φορους τιμης με τους γνωστους συνηθεις τροπους, εκτος κι αν εβρισκαν οι ιδιοι παρηγορια σε αυτους.
Αν ειναι να το κανουν για μενα, τοτες οχι.
Ισως ξεκιναει και απο το οτι εγω βρισκω το ολο σκηνικο ταλαιπωρο, και απο τους ανθρωπους που εχασα προτιμω να κρατω ζωντανες [οξυμωρο]εικονες τους, και οχι να ασχολουμαι με μνηματα.
Ισως να φταιει και το οτι μου το ζητησαν πριν φυγουν, τι να σας πω.
Ηταν υπερμαχοι της ζωης και οχι των νεκροταφειων.
Οι ζωντανοι με τους ζωντανους που λενε...
Γκεγκε?!
Τα χριστιανικα που αναφερθηκαν παραπανω, ποσως με απασχολουν. Δεν με ενδιαφερουν εν ζωη, τι να λεμε τωρα...
όλα τα επικήδεια, τα μνημόσυνα, τα τελετουργικά έχουν ως σκοπό να ανακουφίσουν ποικιλοτρόπως τους ζωντανούς και να τους επαναφέρουν στην νορμάλ κατάσταση, απαλύνοντας τον πόνο. Εκ των πραγμάτων δεν πέφτει λόγος στον νεκρό, είναι ίσως η μόνη του επιθυμία που δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί ποτέ: να μην του αποδώσουν μεταθανάτιες τιμές.
Πρόσφατα έμαθα κάτι το ελεεινό: Μερικές πολυκατοικίες έχουν στο καταστατικό τους όρο όπου απαγορεύεται το ξενύχτισμα νεκρού στο σπίτι. Κατευθείαν στο νεκροταφείο στον χώρο αναμονής, τελετή στο εκεί παρεκλήσι και μετά six feet under.
Μα το ειπαμε αυτο, κουφαρι θα ειμαι, δεν προκειται να μαθω.
Απλα οι δικοι μου [ξερουν] και θα μαθουν[οι μεταγενεστεροι]
οτι δεν θα ηθελα να μου αποδιδουν φορους τιμης με τους γνωστους συνηθεις τροπους, εκτος κι αν εβρισκαν οι ιδιοι παρηγορια σε αυτους.
Αν ειναι να το κανουν για μενα, τοτες οχι.
Ισως ξεκιναει και απο το οτι εγω βρισκω το ολο σκηνικο ταλαιπωρο, και απο τους ανθρωπους που εχασα προτιμω να κρατω ζωντανες [οξυμωρο]εικονες τους, και οχι να ασχολουμαι με μνηματα.
Ισως να φταιει και το οτι μου το ζητησαν πριν φυγουν, τι να σας πω.
Ηταν υπερμαχοι της ζωης και οχι των νεκροταφειων.
Οι ζωντανοι με τους ζωντανους που λενε...
Γκεγκε?!
Τα χριστιανικα που αναφερθηκαν παραπανω, ποσως με απασχολουν. Δεν με ενδιαφερουν εν ζωη, τι να λεμε τωρα...
οι ζωντανοί με τους ζωντανούς?προσωπικά, αυτό το έβρισκα πάντα μια μαλακεία και μισή.τι σημαίνει οι ζωντανοί με τους ζωντανούς?ρεαλιστικά, είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται κάποιος που έχει χάσει αγαπημένο πρόσωπο.
και επίσης ρεαλιστικά μιλώντας, εσύ μπορεί να ήθελες πολλά απτους δικούς σου αφού θα είχες πεθάνει και μετά, αλλά για ρώτα την μάνα σου αν στην πραγματικότητα θα ακολουθούσε τις δικές σου οδηγίες όσον αφορά του πως που πότε θα σε έθαβαν.
ακριβώς επειδή, αυτοί οι άνθρωποι είναι που μένουν πίσω για να αντιμετωπίσουν τον χαμό...έχεις δικαίωμα αποψης για το τι θα ήθελες να γίνει μετά, αλλά μην περιμένεις αυτά που θέλεις να γίνουν και πραγματικότητα ή να είναι ρεαλιστικά.(ακριβώς επειδή, όπως έχω πει ήδη, γιορ ντεντ.γκετ όβερ ιτ.)
κι εμένα η μάνα μου λέει οτι θέλει να την κάψω, και είμαι υπερ της καυσης νεκρών εφόσον αυτό θέλουν κάποιοι, αλλά όταν έρθει η στιγμή, ελπίζω απλά να μπορέσω να το κάνω, χωρίς να είναι σίγουρο οτι θα μπορέσω να το κανω.
φτάνει με τον ρομαντισμό στα θανατικά. θέλει και λίγο ρεαλισμό η κατάσταση.
Το Καντιρού περιέργως μιλά συντηρητικά.
Το Havoc είναι ο Γιώργος Πετρόχειλος.
Ειπαμε, εφοσον και οι ζωντανοι ειναι συμφωνοι στο οτι οι συνηθεις τροποι δεν τους προσφερουν παρηγορια, αλλα ταλαιπωρια.
Δεν επιθυμω πραγματα για μενα[I am over it alrighty], απλα αφηνω το περιθωριο σε αυτους που μενουν πισω, να μην νιωσουν ενοχα αν δεν θελουν να λειτουργησουν με το μοτιβο πλενω μνηματα.
Ακομη κι αν εκ των υστερων αλλαξουν γνωμη, και δουν οτι βρισκουν παρηγορια σε νεκροταφεια, ας το κανουν, δικη τους ειναι η διαχειρηση της ζωης τους. I'm dead meat, anyways.
Γιατι αν θελουμε να ειμαστε ρεαλιστες, εκτος απο τον πονο της απωλειας, σε αρκετες περιπτωσεις εχουμε το φαινομενο του περιγυρου που περιμενει συγκεκριμενες αντιδρασεις και φορτιζουν ακομη αρνητικοτερα μια ηδη βαρια ατμοσφαιρα.
Θες παραδειγμα ρεαλιστικο?
Φιλη μου εχασε τη μανα της μετα απο μια δεκαετια περιπου μαχης με καρκινο.
Εγινε η κηδεια με ολα τη σχετικη σημειολογια, και μετα πηγαμε παρεα και με τον πατερα της το ιδιο βραδυ σε καποιο μαγαζι για ποτακια και τα σχετικα. Η κοπελα δεν φορεσε, και κανενας απο την αμεση οικογενεια μαυρα, ουτε στην κηδεια, ουτε στη συνεχεια.
Φυσικα και αρχισανε οι μαλακιες απο τριτους, και οταν καποιος ειχε το θρασος να της πει, μα καλα πεθανε η μαμα σου και δε φορας μαυρα/δε μενεις μεσα, του ειπε: Eγω τη μαμα μου την εκλαιγα 10 χρονια, και της κρατουσα το χερι οταν ξερνουσε και πονουσε επι 10 χρονια. Αν υπαρχει ενας τροπος να το ξεπερασω [στο βαθμο που γινεται] και να σεβαστω τη μνημη της και την ευχη της, ειναι με το να ζησω εκτος της αρρωστιας της, και εκτος του νεκροταφειου.
Φορος τιμης για τη μανα μου ειναι να κανω στη ζωη μου αυτα που μου εμαθε οσο ηταν ζωντανη και να ειμαι δυνατη στη δυσκολια.
Αντιστοιχες επιθυμιες εξεφρασαν σε μενα δικοι μου ανθρωποι φευγοντας, και για μενα παντα, εκανε τη διαφορα στην ηδη βεβαρημενη μου ψυχολογια.
Και παλι, οπως το νιωθει κανεις, δε λεω πρεπει να ειναι ντε και καλα ετσι.
Για το γονιο ειναι ακομη σκληροτερο. Δεν ειναι στο αναμενομενο να θαψεις το παιδι σου, μαλλον το αντιθετο περιμενεις να συμβει.
Απο τις περιπτωσεις που γνωριζω, συμφοιτητων που εχασαν αδερφια, οι γονεις επικεντρωθηκαν στα ζωντανα παιδια τους και οχι στις ταφοπλακες. Και στη μια περιπτωση που ηταν καποιος μοναχοπαιδι, ο γονιος δεχοταν τις δικες μας επισκεψεις στο σπιτι, και οχι στο νεκροταφειο. Επαιρνε ο,τι μπορουσε να παρει για παρηγορια [απο ο,τι μας ειπε δεν προκειται να το ξεπερασει ποτε] απο τους ζωντανους, απο τα παιδια που ηταν κοντα στο παιδι του.
Τεσπα, το θεμα ειναι πολυ πιο περιπλοκο απο ο,τι μπορουμε να το περιγραψουμε, και καθε περιπτωση μοναδικη.
Ο καθενας θρηνει και βιωνει την απωλεια του με ο,τι τροπο μπορει.
Αλλα γι'αυτους που τα νεκροταφεια δεν αποτελουν περασμα παρηγοριας στην οποια ζωη θα εχουν μετα την απωλεια του αγαπημενου τους, καλο ειναι να υπαρχει επιλογη.
για το θα πας να διασκεδάσεις μετά από κηδεία είναι ό,τι καλύτερο για την απάλυνση του πόνου. Ο καθένας προσπαθεί με προσωπκό τρόπο να ξεπεράσει τον πόνο του πέρα απο τα τυποποιημένα τελετουργικά.
Είναι καραγκιόζηδες όσοι σου επιβάλλουν το τι πρέπει να κάνεις για να τιμήσεις το προσφιλές σου πρόσωπο.
phthoggon
08-03-2006, 22:12
καλή φαση να μας άφηναν σε βουνά να μας τρώνε τα όρνεα τα κοράκια και οι γυπαετοί ή οι λύκοι
:pink:
καλή φαση να μας άφηναν σε βουνά να μας τρώνε τα όρνεα τα κοράκια και οι γυπαετοί ή οι λύκοι
Πλάκα πλάκα δεν είναι κι άσχημη ιδέα. I mean, για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε τα άτομά μας κάνανε ένα ταξίδι κάτι δισεκατομυρίων χρόνων. Ήταν υδρογόνα λίγο μετά το Big Bang γίναν άνθρακες κλπ όταν μεγαλώσαν στ' αστέρια κοκ. Όχι ότι έχει σημασία αφού πεθάνω, αλλά γιατί να κλείσω τα ατομά μου σ' ένα φέρετρο; Κάναν τόσα πολλά για μένα...
Θα τα προσφέρω στον κύκλο της ζωής λοιπόν :dfinger:
pitchfork
09-03-2006, 02:08
Και στο φέρετρο σε τρώνε τα σκουλήκια, δεν πας τζάμπα.
Body Farms, να προσφερουμε και στην επιστημη!!!
Και στο φέρετρο σε τρώνε τα σκουλήκια, δεν πας τζάμπα.
Σωστό κι αυτό :dfinger:
Body Farms, να προσφερουμε και στην επιστημη!!!
Σωστό και αυτό :dfinger:
H γιαγια μου εκανε δηλωση, θα κρατηθει μεχρι να ολοκληρωθει κρεματοριο στην Ελλαδα. Κι ετσι και δωσουμε χρηματα σε εκκλησια θα στοιχιωσει λεει. [ανεκαθεν ηθελε καυση, απο νεα]
uberalles, απο το μελλον.
H γιαγια μου εκανε δηλωση, θα κρατηθει μεχρι να ολοκληρωθει κρεματοριο στην Ελλαδα. Κι ετσι και δωσουμε χρηματα σε εκκλησια θα στοιχιωσει λεει. [ανεκαθεν ηθελε καυση, απο νεα]
uberalles, απο το μελλον.
αν την θάψετε δεν θα λειώνει. Πάντως αν επικρατήσει η καύση, τα θαύματα θα αφορούν πτώματα που δεν καίγονται ούτε στους 1000 βαθμούς :lol:
Νταξ, ας αφησωμε τη γιαγια τωρα στην ακρη, μεγαλη ειναι, δεν ειναι αρρωστη.
Ο παππους ελιωσε μια χαρα, αλλα δεν ειναι εκει το θεμα. :twisted:
το θέμα πάντως είναι πολιτικό προς τηνκατεύθυνση του περιορισμού της εκκλησίας, όμως όλοι στα @@ τους γράφουν την οικολογική περιβαλλοντική σκοπια.
Δεν ειναι και λιγο το κακο για την εκκλησια.
Δεν θα τελουνται νεκρωσιμες ακολουθιες για οποιον επιλεξει καυση, οποτε θα χασουνε ενα μεγαλο μερος εσοδων.
Τα κορακια θα αλλαξουν επιχειρηματικα προφιλ.
Κι εμεις θα εχωμε μια ακομη επιλογη.
Συλλογος φιλων αποτεφρωσης, I'm in
Για πιο οικολογικη φαση, body farm, δεν ξερω αν εχει εναλλακτικο ομως...
http://www.baboulas.gr/ λολ
Aπο τον Μπαμπουλα:
( ( ( ΜΠΟΥΟΥ ! ) ) )
Ο courier του Θεού
Γραφείο κηδειών «Μπαμπούλας Α.Ε.» (Δεν κάνουμε πλάκα, υπάρχει!)
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ που έιναι ο ιδιοκτήτης και η ψυχή ενός γραφείου κηδειών απαιτεί εκ των πραγμάτων μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο μαύρο χιούμορ και στο απολύτως μακάβριο. ( Π.χ., κάνει να χρησιμοποιείς τη λέξη «ψυχή» σε αυτή την περίπτωση;) Πόσο μάλον όταν επιπλέον ονομάζεται Μπαμπούλας και την προηγούμενη μέρα σου έχει πει στο τηλέφωνο ότι θα έρθει να σε πάρει από το αεροδρόμιο (ναι, για μερικά δευτερόλεπτα φαντάζεσαι τη νεκροφόρα να σε περιμένει στις αφίξεις, μέχρι να δεις το Saab Cabrio ) και ότι θα κανονίσει έτσι τις δουλειές του ώστε να έχετε όλο το πρωί ελεύθερο. (Δηλαδή θα φροντίσει να μην πεθάνουν άνθρωποι μέχρι τις 3:00μ.μ.;) Όμως το πιο μακάβριο έρχεται από κει που δεν το περιμένεις: Τη στιγμή που καταχωρίζεις το νούμερο του στο κινητό σου τηλέφωνο και η συσκευή σου ζητάει να επιλέξεις σε ποια ομάδα θα τον εντάξεις. Εκεί, τολμάς να τον βάλεις στα «Χρήσιμα»;
Κύριε Μπαμπούλα, έχω πρόβλημα. Σε ποια κατηγορία να σας καταχωρίσω; Στα «Χρήσιμα»;
Στην κατηγορία «Αιωνιότητα».
Τελικά, έπεσε δουλειά σήμερα;
Είμαι συνέχεια στα «κόκκινα». Τώρα με κάλεσαν οι άνθρωποι στο Διαβαλκανικό Κέντρο Υγείας, μου έδωσαν τα ρούχα της γιαγιάς που πέθανε, εν τω μεταξύ μου τηλεφωνείς εσύ, επιστρέφω...
Έπειτα πρέπει να πάρουμε ακόμα έναν νεκρό από το ιατροδικαστικό, να μπει στο ψυγείο μέχρι να γίνει η νεκροτομή και στη συνέχεια να ξανάρθουν εδώ, για να πάρουν τη «νεκρά», να τη βάλουν στη νεκροφόρα και να γίνει η κηδεία το απόγευμα.
Πολλή πίεση για έναν άνθρωπο που ασχολείται με την αιώνια γαλήνη!
Σε κυνηγάει η δουλειά. Από τη στιγμή που έχεις δημιουργήσει μια σωστή φίρμα, ο κόσμος έρχεται σε σένα. Κάθε μέρα βλέπω ποια είναι η ζωή. Στα απλά, ήρεμα πράγματα βρίσκεται η ποιότητα της ζωής. Αλλά εγώ έμαθα έτσι. Αν δε δω «φαγάνα», με πιάνει μελαγχολία.
Με φαγάνα ανοίγουν οι τάφοι (!);
Οχι, μεταφορικά το λέω. Να επενδύω, να μη μένω στάσιμος.
«ΘΕΛΟΥΜΕ άτομα που να ξέρουν μία ξένη γλώσσα, για να μην πω δύο.»
Έχετε ειδικευμένο προσωπικό ;
Προσωπικό υπάρχει, και πολύ μάλιστα. Τώρα που θα ανοίξουμε και το μεγάλο κτίριο, θα τους εκπαιδεύσουμε ακόμα καλύτερα. Θα προσλάβουμε και άλλα άτομα, που να ξέρουν οπωσδήποτε μία ξένη γλώσσα, για να μην πω δύο. (σ.σ.: Γιατί ; Οι νεκροί Γάλλοι δεν καταλαβαίνουν;)
Πόσες ειδικότητες υπάρχουν σε ένα γραφείο όπως το δικό σας ;
Υπάρχει αυτός που ασχολείται με τα στεφάνια, άλλος με το στολισμό της εκκλησίας κι άλλος αναλαμβάνει να κάνει τον τάφο - γιατί η οικογένεια του νεκρού λέει: «Κύριε Μπαμπούλα, είδα αυτό το σχέδιο, το φωτογράφησα και θέλω αυτό τον τάφο να κάνει ο μαρμαράς». Πηγαίνουμε μάλιστα στο Ληξιαρχείο, για να βγάλουμε την άδεια ταφής.
« ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΟΥ ΚΤΙΡΙΑ θα διανυκτερεύουν και οι οικογένειες στο νεκροστάσιο. Αντί να πηγαίνει η σορός στο σπίτι, θα υπάρχει 24ωρο service ».
Επιχειρηματικό οργανόγραμμα δηλαδή! Με πόσες διαφορετικές θέσεις; Ας πούμε, 15;
Δεκαπέντε όχι, αλλά σίγουρα είναι πολλές. Τις οποίες θα δούμε πως θα τις μοιράσουμε. Μπαίνουμε σε άλλα επαγγελματικά επίπεδα.
Ανεβαίνετε κατηγορία. Παίζετε στην Α' Εθνική...
Δεν υπάρχει ανταγωνιστής! Παράλληλα πρέπει αυτό που προσφέρουμε να είναι φτηνό για τον κόσμο. Το νεκροστάσιο, όπου παραμένει το βράδυ ο νεκρός, είναι δωρεάν (σε άλλη περίπτωση η οικογένεια πληρώνει 50 και 100 Ευρώ).
Νεκροστάσιο είναι το μέρος όπου εκτίθεται ο νεκρός; Όπως βλέπουμε στις ταινίες;
Ναι. Στα νέα μου κτίρια θα μπορούν να διανυκτερεύουν και οι οικογένειες στο νεκροστάσιο. Αντί να πηγαίνει η σορός στο σπίτι, θα υπάρχει 24ωρο service . Θα μπορεί να καλεί τον κόσμο του (σ.σ.: η οικογένεια, όχι ο νεκρός) εδώ, να έρχεται ο ιερέας να διαβάζει και να πηγαίνουμε μετά στην εκκλησία του κοιμητηρίου. Θα είναι ό,τι πιο τέλειο.
«ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ γιατί το φέρετρο πρέπει να έχει πάχος 4 εκατοστά.
Σκέψου το πρόβλημα αν το πας στο σπίτι.
Ούτε δέκα άτομα δεν μπορούν να το ανεβάσουν στη σκάλα.»
Θα έχετε και τα φέρετρα εκεί;
Στο γραφείο δεν έχουμε φέρετρα. Τα φέρετρα βρίσκονται σε ξεχωριστό χώρο, όπου τα δείχνουμε. Βλέπει ο άλλος και λέει: «Να, αυτή την κηδεία θέλω. Αυτό είναι το φέρετρο».
Αυτό είναι σαν Jaguar . Σπορ.
Μπορείς να βάλεις ένα πανί και να το κάνεις ιστιοφόρο. Είναι για το καλοκαίρι. Κάνεις κόντρα με τον Κακλαμανάκη.
Τα φέρετρα, εκτός από το είδος του ξύλου, έχουν άλλες διαφορές;
Βεβαίως ! Έχουν διαφορές μεταξύ τους στην ποιότητα, στο σκάλισμα. Στην Ευρώπη, μάλιστα, υπάρχουν προδιαγραφές. Π.χ., ένα φέρετρο πρέπει να έχει πάχος 4 εκατοστά.
Γιατί πρέπει να είναι 4 εκατοστά;
Κι εγώ δεν το καταλαβαίνω. Αλλά σκέψου τι πρόβλημα αντιμετωπίζεις αν χρειαστεί να πας το φέρετρο στο σπίτι. Αν είναι από ατόφιο ξύλο, ούτε δέκα άτομα δεν μπορούν να το ανεβάσουν στη σκάλα. Κι εδώ στη Θεσσαλονίκη τα κλιμακοστάσια είναι μικρά.
Aλλο πρόβλημα που δεν έχουμε φανταστεί εμείς οι άσχετοι;
Στα ελληνικά κοιμητήρια, ο τάφος από τη μια πλευρά μέχρι την άλλη ορίζεται από μπετόν, και το ωφέλιμο είναι μόνο 2,05 μέτρα.
Στάνταρ;
Ναι. Και τους λέω : Αν κάποιος από τους νεκρούς είναι 2,15μ., τι θα γίνει ; Εκείνη την ώρα θα τρυπάμε με το κομπρεσέρ και το γκρέϊντερ; Και ο κόσμος σήμερα είναι ψηλός.
Aσε που μπορεί να τύχει κάνας μπασκετμπολίστας.
Μόνο μπασκετμπολίστας; Δεν μπορείς να βάλεις έναν άνθρωπο 1,98μ. σε ένα φέρετρο 2,00μ.
Έχετε καταλάβει ότι όλα αυτά ακούγονται τρομερά;
Είναι τρομερό να έχεις το δικό σου άνθρωπο πεθαμένο, να μην μπορείς να τον θάψεις και να περιμένεις να σπάσουν το μπετόν.
Είναι υπερπαραγωγή η κηδεία, έτσι δεν είναι;
Ναι, αν θέλεις να είσαι εντάξει και να ακούγεσαι θετικά. Γιατί αν, για παράδειγμα, ακουγόταν αρνητικά στην αρχή το «Μπαμπούλας» σε δέκα περιπτώσεις, δεν θα «σηκωνόταν» ως επιχείρηση.
Εγώ στην αρχή νόμιζα ότι το Μπαμπούλας είναι ψευδώνυμο!
Όχι, όχι, το επίθετο μου είναι.
Και πως ξεκινήσατε ; Δεν έχει καμία σχέση το επίθετο;
Καμία ! Δεκαπέντε χρονών δούλευα υδραυλικός με 200 δρχ. το μήνα. Ένα απόγευμα επισκέφτηκα μια φίλη που εργαζόταν σε γραφείο κηδειών. Μου λέει: «Μπορείς να μείνεις λίγο στο γραφείο γιατί θέλω να πεταχτώ σε μία δουλειά;»
Και όση ώρα ήμουν εκεί, ήρθε ένας στρατηγός, που είχε πεθάνει η μητέρα του. Προσπάθησα να του πω ότι δεν είμαι του γραφείου, αλλά τι να πεις εκείνη την ώρα; Αρχίζει ο στρατηγός : Θέλω την καλύτερη κηδεία για τη μητέρα μου, την ακριβότερη κτλ.» Εγώ δεν είχα ιδέα. Του λέω : «Στρατηγέ μου, η ακριβότερη κηδεία κοστίζει 120.000δρχ.».
Τυχαία το είπα. «Εντάξει, μου λέει ο στρατηγός...
« OΠΩΣ ΑΠΑΝΤΟΥΣΕ και ο Ωνάσης όταν του έλεγαν ότι η επιστήμη θα παρατείνει τη ζωή, όταν έρθει η ώρα σου να πεθάνεις, θα πεθάνεις.»
Κι έτσι πουλήσατε την πρώτη σας κηδεία;
Περίμενε ... Εκείνη την ώρα, μπαίνει στο γραφείο ο ιδιοκτήτης.
Με κοιτάζει αμβρόντητος και με ρωτάει : «Ποιός είσαι εσύ;» Εγώ του κάνω νόημα ότι να ... ο στρατηγός θέλει να θάψει τη μητέρα του και του ζήτησα 120.000δρχ. «Τι;» αναφωνεί έκπληκτος ο ιδιοκτήτης και συνεχίζει : « Για το στρατηγό μας θα κάνουμε καλύτερη τιμή. Θα του πάρουμε μόνο 90.000δρχ.» Μόλις συμφώνησαν έφυγε ο στρατηγός, με κοιτάζει ο ιδιοκτήτης και μου λέει:
«Πόσα παίρνεις εκεί που δουλεύεις;».
«1.500δρχ.», του λέω ψέματα.
«Έλα σε μένα με 1.700», μου λέει και με προσλαμβάνει.
Τελικά, πόσο κόστιζε πραγματικά η κηδεία;
Αυτό είναι το καλύτερο: Κόστιζε 11.000δρχ.!
Οπότε, ένας μικρός 15άχρονος Μπαμπούλας μπήκε στο επάγγελμα...
Ναι, από τύχη, και μόλις απολύθηκα από φαντάρος, άνοιξα το πρώτο δικό μου γραφείο.
Και τώρα έχετε τέσσερα - και site στο Ι nternet .
Βασικά, το site το ξαναφτιάχνω τώρα. Θα γίνουν αλλαγές. Μακάρι να πατούσα ένα κουμπί και να γίνονταν όλα μεμιάς. Αλλά δεν γίνεται. Και η ζωή περνάει. Έφτασα 47 χρονών, δουλεύω από μικρό παιδί και δεν έζησα τίποτα. Αλλά, άμα έχεις μια δουλειά που θέλεις να αφήσεις στα παιδιά σου, πρέπει να ασχολείσαι. Να είναι υγιής επιχείρηση. Σκέφτεσαι να χρωστάς επιταγές και τέτοια;
Εσείς δεν μπορείτε να πείτε ότι σας ευχαριστεί η δουλειά σας. Ακούγεται παράξενο.
Με ευχαριστεί, με την έννοια ότι είμαι κι εγώ ένας επαγγελματίας. Παίζω κι εγώ Monopoly όπως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, από τον περιπτερά μέχρι το μεγαλοεπιχειρηματία.
Έχετε υπολογίσει στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων πόσους ανθρώπους έχετε θάψει; Για σας πρόκειται για δουλειά, αλλά σε μας ηχεί παράξενα...
Στη ζωή μου δεν έχω πιάσει ποτέ νεκρό. Δεν το διάλεξα αυτό το επάγγελμα μόνο και μόνο για να βγάλω χρήματα. Μια φίρμα δεν δημιουργείται με το να λες : «Είμαι ο Μπαμπούλας, κάνω καλές κηδείες, παίρνω λιγότερα χρήματα».Πρέπει να βρίσκεσαι δίπλα στην οικογένεια, να της συμπαραστέκεσαι.
Με τέτοιες παραστάσεις που προσλαμβάνετε καθημερινά, έχετε έναν λόγο παραπάνω να χαίρεστε τη ζωή...
Γελάω πολύ. Μια μέρα δική μου μπορεί να είναι ολόκληρη η ζωή κάποιου άλλου. Παρόλο που με βλέπεις να ταλαιπωρούμαι, μες στο τρέξιμο, ωστόσο τη ζω τη ζωή μου. Δεν στερούμαι ούτε τα ούζα μου, ούτε τις διασκεδάσεις μου, και τα χρήματά μου τα τρώω. Αμα δω και μαζεύονται, νιώθω συνταξιούχος.
Εδώ που τα λέμε, είστε ο μόνος που δικαιούται να λέει «Μια ζωή την έχουμε...»
Η ζωή είναι μία και πρέπει να τη ζούμε. Αλλά, για την ώρα, με κυνηγάει η δουλειά μου. Έγινα κι εγώ αιχμάλωτος στα «φρουτάκια», άλλος στο καζίνο, άλλος στο χρηματιστήριο. Κανείς δεν είναι ήρεμος. Αξίζει άραγε; Αλλά μέχρι να το πεις, έχεις ήδη αιχμαλωτιστεί κι έχεις φτάσει στα 65 σου...
Και μετά είναι αργά να γυρίσεις πίσω.
Μακάρι να γινόταν! Όπως απαντούσε και ο Ωνάσης όταν του έλεγαν ότι η επιστήμη θα παρατείνει τη ζωή, «όταν έρθει η ώρα σου να πεθάνεις, θα πεθάνεις».
Οι γυναίκες δεν τρόμαζαν όταν τους λέγατε τι δουλειά κάνετε;
Κατά παράξενο τρόπο (ούτε ωραίος είμαι ούτε τίποτα), αλλά οι φίλοι μου μου έλεγαν ότι έχω το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Είναι έτσι ο χαραακτήρας μου. Έξω καρδιά.
Τόσα χρόνια σε αυτό το επάγγελμα, υπάρχει κάτι που σας κάνει να απορείτε ακόμα;
Ναι. Θάβουμε κάποιους που όλοι ξέραμε ότι δεν ήταν καλοί σύζυγοι. Που έπιναν, δεν έφερναν λεφτά στο σπίτι, έδερναν τις γυναίκες τους. Και παρόλαυτα, εκείνες είναι σκυμένες από πάνω, κλαίνε και λένε: «Αχ, Νίκο μουου, στήριγμα σ' είχα...». Κι εγώ σκέφτομαι: «Τι στήριγμα;».
Μήπως το λένε υπερβάλλοντας, λόγω στιγμής;
Όχι κάθε γυναίκα το εννοεί την ώρα που το λέει. Δεν μπορεί ο μακαρίτης να είχε μόνο αρνητικά, θα είχε και πέντε θετικά. Ίσως κάποιες άλλες καταστάσεις τον οδήγησαν εκεί που τον οδήγησαν. Κι εκείνη, επειδή ήταν η σύντροφος του, τις ήξερε.
Έχετε καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα ζωής ύστερα απ' όλα αυτά;
Έχω καταλήξει στο ότι, αν κάνεις πολύ άσχημα πράγματα στη ζωή σου, θα γυρίσουν σε σένα. Μάλον υπάρχει ανώτερη σύναμη, που βλέπει και κρίνει.
Θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο;
Ναι. Πως λένε οι Αθηναίοι τη βιταμίνη «Σε»;
Πως;
Βιταμίνη «Σου»!
« ΘΑΒΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ που έπιναν, δεν έφερναν λεφτά στο σπίτι και έδερναν τις γυναίκες τους. Παρ΄όλα αυτά, εκείνες κλαίνε και λένε: " A χ, Νίκο μουου, στήριγμα σ' είχα...". Κι εγώ σκέφτομαι: "Τι στήριγμα;"
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
Ένα "ιδιαίτερο" επάγγελμα, ένα ξεχωριστά μοναδικό όνομα, ένας μοναδικά εξαιρετικός άνθρωπος. Ο τρόπος που σκέφτεται, η λεπτότητα που τον διακρίνει, η φυσική του ευγένεια, το πλατύ του χαμόγελο, η αριστοκρατική του εμφάνιση, το μοναδικό του φιλότιμο ορίζουν την εικόνα του Φάνη Μπαμπούλα ιδιοκτήτη του ομώνυμου γραφείου τελετών και του νέου "Οίκου Τελετών" που θεωρείται μοναδικός στην Ευρώπη. Μοναδικός είναι και ο ίδιος.
Τον συγκρίνανε με την Madonna
Τον θεωρούν " Star " στη Θεσσαλονίκη
Τον αποκάλεσαν " Courier του Θεού"
Φάνης Μπαμπούλας
Το πρόσωπο στο οποίο βρίσκει την απόλυτη έκφραση και το μεγαλείο της η λέξη άνθρωπος.
Ιδιαίτερο γεγονός η γνωριμία μαζί του
Ένας άνθρωπος που εκτιμά και αγαπά τη ζωή βαθύτερα και πλατύτερα από τον καθένα μας χαρίζοντάς της καθημερινά τον καλύτερό του εαυτό. Μια ικανότητα που τη διδάσκει χωρίς να το θέλει σε καθέναν που τον πλησιάζει.
Μας χαρίζει λίγο από τον "πολύτιμο" χρόνο του και απαντά στις ερωτήσεις μας. Γνωρίστε τον.
Ελλ.σπίτι: Ποιο είναι το προσωπικό σας στυλ στη διακόσμηση του σπιτιού σας;
Φ.Μ: Το νεοκλασσικό με ορισμένα παλιά κομμάτια.
Ελλ.σπίτι: Ποιο είναι το αγαπημένο σας αντικείμενο στο σπίτι;
Φ.Μ: Το τζάκι
Ελλ.σπίτι: Που περνάτε τις περισσότερες ώρες σας στο σπίτι;
Φ.Μ: Στο σαλόνι
Ελλ.σπίτι: Τι θεωρείτε αναγκαίο για να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα σε ένα χώρο;
Φ.Μ: Να υπάρχει ζεστασιά, γαλήνη, ηρεμία, κυριαρχία ξύλου στα έπιπλα.
Ελλ.σπίτι: Ποιος είναι ο αγαπημένος σας design ;
Φ.Μ: Δεληνάσιος
Ελλ.σπίτι: Τι θα βάζατε σε ένα μουσείο design ;
Φ.Μ: Μία εξαιρετικά πρωτότυπη σύνθεση από λουλούδια.
Ελλ.σπίτι: Ποιος είναι ο αγαπημένος σας αρχιτέκτονας;
Φ.Μ: Αγκόπ Κασπαριάν
Ελλ.σπίτι: Ποιος είναι ο αγαπημένος σας καλλιτέχνης;
Φ.Μ: Ο Σταμάτης Σπανουδάκης
Ελλ.σπίτι: Ποιον θεωρείτε ως τον καλύτερο σχεδιαστή μόδας;
Φ.Μ: Τον Λάκη Γαβαλά
Ελλ.σπίτι: Ποια είναι η αγαπημένη σας ταινία;
Φ.Μ: "Μόνος στο σπίτι"
Ελλ.σπίτι: Ποιο είναι το βιβλίο που δεν θα ξεχάσετε;
Φ.Μ: Το εγχειρίδιο του πολεμιστή του φωτός
Ελλ.σπίτι: Ποια είναι η αγαπημένη σας περιοχή στην πόλη όπου κατοικείτε;
Φ.Μ: Τα κάστρα - Άνω Πόλη
Ελλ.σπίτι: Ποιο είναι το αγπημένο σας στέκι;
Φ.Μ: Ο "αυλός" και το " Domus "
Ελλ.σπίτι: Ποιος είναι ο αγαπημένος σας προορισμός;
Φ.Μ: Η Αμουλιανή
Ελλ.σπίτι: Ποιο κτίριο πιστεύετε ότι θα έπαιρνε το βραβείο κακογουστιάς;
Φ.Μ: Τα κτίρια στην περιοχή Καλοχωρίου
Ελλ.σπίτι: Ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό;
Φ.Μ: Κεφτέδες με πατάτες
Ελλ.σπίτι: Ποιο είναι το αγαπημένο σας ξενοδοχείο;
Φ.Μ: Ηλέκτρα Παλλάς
Ελλ.σπίτι: Δημιουργείτε συλλογές;
Φ.Μ: Από παλιά νομίσματα
Ελλ.σπίτι: Τι σας εμπνέει;
Φ.Μ: Ένα ήρεμο, γαλήνιο κλίμα με τζάκι
Ελλ.σπίτι: Ποιο είναι το αγαπημένο σας υλικό;
Φ.Μ: Το ξύλο
Ελλ.σπίτι: Ποιο είναι το φετίχ σας;
Φ.Μ: Τα cabrio αμάξια
Ελλ.σπίτι: Ποια είναι η τελευταία σας εμμονή;
Φ.Μ: Η δουλειά μου
Ελλ.σπίτι: Ποιο είναι το επόμενο βήμα σας στη διακόσμηση των σπιτιών;
Φ.Μ: Ένα άσπρο χριστουγεννιάτικο δέντρο
Ελλ.σπίτι: Πιστεύετε ότι υπάρχει το ελληνικό design ;
Φ.Μ: Ναι βέβαια υπάρχουν ορισμένοι πολύ αξιόλογοι άνθρωποι στον χώρο.
Ελλ.σπίτι: Πως ορίζετε το καλό γούστο;
Φ.Μ: Απλό, λιτό, σοβαρό, διαχρονικό
Ελλ.σπίτι: Τι ονειρεύεστε για το μέλλον;
Φ.Μ: Να μπορώ να διατηρηθώ στην κορυφή του επαγγέλματός μου και να κάνω ταξίδια οδηγώντας ένα αυτοκινητόσπιτο σε όλη την Ευρώπη.
Ελλ.σπίτι: Τις πέντε πρώτες λέξεις που σκέφτεστε όταν ακούτε τη λέξη γυναίκα.
Φ.Μ: Ομορφιά, Διακριτικότητα, Γούστο, Στυλ, Εξυπνάδα
Ελλ.σπίτι: Η δική σας ευχή για το 2005
Φ.Μ: Να περιοριστεί η βία και η μόλυνση σε όλο τον πλανήτη. Όλος ο κόσμος να είναι γεμάτος από υγεία και δημιουργικότητα. Να μην υπάρχουν διχόνοιες που χωρίζουν τους ανθρώπους.
Y : Υπαρξισμός
Φάνης Μπαμπούλας
Είναι ποπ σταρ για τη Θεσσαλονίκη, αφού η αναγνωρισιμότητα του επιθέτου του προκαλεί κραυγές, ιαχές και ανατριχίλες. Ο Φάνης Μπαμπούλας είχε πάντα μια ιδιαίτερη σχέση με τον θάνατο. Και ένα ιδιαίτερο χιούμορ. Six feet under, baby!
EΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ φορές τη φράση «Τι σου είναι ο άνθρωπος, ένα τίποτα, όλοι κάποια μέρα εκεί θα καταλήξουμε». Αν υπήρχε κλάδος Κηδειολογείας στα πανεπιστήμια, σίγουρα θα τον καλούσαν για διαλέξεις στο ΑΠΘ και τα βιβλία του θα γίνονταν best sellers στου Σάκουλα. Παίζει τα παιχνίδια του marketing καλύτερα από τη Μαντόνα, έχει μεγαλύτερο χαμόγελο από τον Γιώργο Τσαλίκη και κάνει τον Λάκη Γαβαλά να μοιάζει με σκυθρωπή φιγούρα. Κυρίες και κύριοι, ο Φάνης Μπαμπούλας.
Όλα τα μικρά παιδιά θέλουν, όταν μεγαλώσουν, να γίνουν αστροναύτες ή πιλότοι. Ειλικρινά, δεν έχω ακούσει κανένα πιτσιρίκι να ονειρεύεται να ανοίξει γραφείο κηδειών. Εσείς μικρός;
Εντάξει, ούτε εγώ το ονειρεύτηκα ποτέ μου. Ασχολήθηκα με τον χώρο εντελώς τυχαία και μάλιστα, σε ηλικία 15 χρονών. Ένας φίλος μου δούλευε σε γραφείο τελετών και μια μέρα μου ζήτησε να κάτσω στη θέση του, γιατί είχε πάει σε μια δουλειά. Ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνο και μου ζητούν να πάω για μπίζνες στο νοσοκομείο Γεννηματά, όπου και έρχομαι για πρώτη φορά σε επαφή με το αντικείμενο της δουλειάς. Φαίνεται, στο νοσοκομείο κόλλησα το «μικρόβιο» του επαγγέλματος και από τότε ο μικρός Μπαμπούλας έπιασε φτυάρι και άρχισε δουλειά.
Και οι Αφοι Μπαμπούλα πως προέκυψαν; Ξέρετε, είχατε δημιουργήσει έναν θρύλο γύρω από το όνομα σας.
Με τον αδελφό μου δημιουργήσαμε την επιχείρηση το 1982 με πολύ κόπο και ...
Είναι γνωστή η ρήξη. Αλήθεια, πως οδηγήθηκε το καυτό δίδυμο των νεκροταφείων στο χωρισμό; Ανοίξτε τη καρδιά σας.
Χωρίς πλάκα, ήταν η πιο σκληρή εμπειρία της ζωής μου. Με τον Στέλιο (σ.σ. ο άλλος Μπαμπούλας) δεν τα βρίσκαμε σε θέματα που αφορούσαν το προμόσιον και την εικόνα της επιχείρησης προς τα έξω. Είμαι γενικά ένας άνθρωπος που πιστεύει πολύ στις δημόσιες σχέσεις και στη δύναμη του Internet . Αναγκάστηκα να γίνω ανταγωνιστής της επιχείρησης που δημιούργησα και ένιωθα σαν να πολεμούσα το ίδιο μου το παιδί. Ευτυχώς για μένα, ανέκαμψα γρήγορα και πλέον πορεύομαι μόνος μου.
Internet .! Είχατε κερδίσει το βραβείο για την καλύτερη επαγγελματική σελίδα και φήμες λένε ότι το νέο σας site θα είναι υπερπαραγωγή. Ακόμα θυμόμαστε την ψηφιακή έκθεση φερέτρων του διαδικτυακού σας Άλλου Κόσμου.
Με το νέο μου site περιμένω να σαρώσω όλα τα βραβεία. Νιώθω σαν υποψήφιος στα Όσκαρ. Έχω ρίξει μεγάλο μπάτζετ και βρίσκεται υπό κατασκευή για ενάμιση χρόνο ...Φαντάσου.
Πάω στοίχημα ότι τόσα χρόνια στο επάγγελμα έχετε ζήσει ουκ ολίγες μακάβριες στιγμές. Ποια είναι η πιο τρελή επιθυμία που ακούσατε από πελάτη;
Μ' αυτά που βλέπω καθημερινά, απορώ πως ακόμα έχω μαλλιά (πιάνει τα μαλλιά του. Δηλώνει πως απεχθάνεται την εμφύτευση). Συχνά με επισκέπτονται άνθρωποι που θέλουν να προπληρώσουν την κηδεία τους. Του τύπου «σε θάβω τώρα και με πληρώνεις σε 36 άτοκες δόσεις». Φυσικά, δε δέχομαι για δεοντολογικούς λόγους!
Μετρήσατε ποτέ πόσους έχετε «πακετάρει» για τον Ύψιστο; Ένα ολόκληρο χωριό, μία πόλη ή οι αριθμοί πια ξεφεύγουν;
Σίγουρα οι πελάτες μου θα γέμιζαν το Ολυμπιακό Στάδιο! Εκεί να δείτε τελετή λήξης. Πολλές φορές σκέφτομαι ότι, αν ο καθένας τους μου χάριζε ένα λεπτό από τη ζωή του, σήμερα θα ήμουν υπεραιωνόβιος.
Μεταξύ μας τώρα, έχετε δακρύσει ποτέ σε κηδεία ή τις αντιμετωπίζετε όπως αντιμετωπίζει ο ιατροδικαστής τα πτώματα;
Μου έχει τύχει πολλές φορές να δακρύσω, κυρίως σε κηδείες νέων παιδιών. Είχα κόψει το τσιγάρο για ένα εξάμηνο και, εξαιτίας ενός τέτοιου περιστατικού, το ξανάρχισα. Ο πόνος του γονιού σε συνθλίβει όσο επαγγελματίας κι αν είσαι. Συγκινούμαι και με τους ανθρώπους του δρόμου που «φεύγουν» χωρίς να τους παίρνει κανένας είδηση. Μερικούς κηδεύω με έξοδα της επιχείρησης, γιατί μου κακοφαίνεται να εγκαταλείψουν τα εγκόσμια έτσι απλά.
Όλα αυτά που βλέπετε γύρω σας σας δίνουν έναν λόγο παραπάνω να χαρείτε τη ζωή, σε σύγκριση με τον μέσο άνθρωπο. Επειδή εγώ ακόμα ψάχνω, έχετε ανακαλύψει που κρύβεται η ευτυχία;
Μα στα μικρά πράγματα, που αλλού; Σε όλα αυτά που λόγω της ρουτίνας τα αφήνουμε να μας προσπεράσουν και ξέρεις, η ζωή είανι πολύ μικρή, φίλε μου.
Ο άνθρωπος σου, μια βραδιά με καλούς φίλους και ένα ποτήρι κρασί είναι αυτά που θα σε ανεβάσουν, και μην ακούω για λεφτά και αηδίες! Τι να τους κάνω τους δισεκατομμυριούχους που τα παιδιά τους μπλέκονται στο ναρκωτικά και φουντάρουν από ταράτσες;
Έμαθα καλά πως ότι κάνεις θα το λουστείς αργότερα. Εδώ είναι η κόλαση, εδώ και ο παράδεισος.
Και μια ερώτηση από το fun club σας. Όταν έρχεται εκείνη η μαύρη ώρα και ο Χάρος σας νικήσει στα μαρμαρένια αλώνια, πως οραματίζεστε την κηδεία σας; Να υποθέσω minimal ή γκλαμ με χορωδίες και παρέλαση δεσποτάδων;
Καμία σχέση! Ίσως σου φανεί αλλοπρόσαλλο, αλλά τρέμω στην ιδέα του θανάτου μου. Νοιώθω πολύ νέος ακόμα (είναι 47 χρονών) και σίγουρα έχω πολλούς ακόμα να θάψω. Ποντάρω πολύ στους γρήγορους υπολογιστές για τη διάσπαση του DNA και ελπίζω να παρατείνω την παραμονή μου στον πλανήτη Γη αιωνίως. Δε σου είπα το μοτό μου για τη ζωή: Δουλειά και έξω καρδιά. Κάνει και ομοιοκαταληξία.
Κλείνω το κασετοφωνάκι και ετοιμάζομαι να φύγω. Είναι πια αργά και επιμένει να με γυρίσει σπίτι. Εκεί που προβλέπω να γίνω συνεπιβάτης στη νεκροφόρα, σκάει μύτη με SAAB CABRIO , και με στέλνει αδιάβαστο. Ποιός είπε ότι οι νεκροθάφτες δεν είναι cool ;
Cool list
Νίκος Καρβέλας
www.baboulas.gr (http://www.baboulas.gr)
Cartoons
Tommy Hilfinger
Άνω Πόλη
Σταμάτης Σπανουδάκης
Πρωϊνή ζώνη στη TV
Κινητό
NOVA
Εφημερίδες
Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου
«Το Cucci φόρεμα
Συνέντευξη: Οδυσσέας Μητσόπουλος
Φωτογραφία: Κώστας Αμοιρίδης
ό σ α μ ο υ έ μ α θ ε η ζ ω ή ...
Φάνης Μπαμπούλας
ιδιοκτήτης οίκου τελετών
Ξεκίνησα αυτή τη δουλειά στα δεκατέσσερα χρόνια μου. Εντελώς τυχαία μου έκαναν μια πρόταση με επταπλάσια χρήματα από το μισθό που έπαιρνα πριν. Δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να τη δεχτώ.
Το όνομά μου έχει τρομάξει πολύ λιγότερους από όσους έχει κάνει να γελάσουν. Προέρχεται από κάποιον πρόγονό μου στρατηγό, που ήταν πολύ αυστηρός με τους στρατιώτες του.
Η ζωή είναι μία. Δεύτερη δεν υπάρχει. Δεν πρέπει να τη φορτώνουμε με πράγματα που είναι πάνω από τις δυνάμεις μας.
Η στενοχώρια ευθύνεται για όλα τα κακά στον οργανισμό μας.
Δεν είναι όλα ματαιότης ματαιοτήτων. Η ζωή είναι ένα παιχνίδι μονόπολης. Κερδίζεις, χάνεις, αλλά πρέπει να παίξεις.
Έχω δει χαμογελαστούς νεκρούς.
Αυτός που πρόκειται να πεθάνει το καταλαβαίνει ακόμη και δύο μέρες νωρίτερα και λέει πράγματα που δε θα έλεγε ποτέ.
Ο Θεός υπάρχει έτσι όπως μας Τον παρουσιάζουν χιλιάδες χρόνια τώρα: ως μια ανώτερη δύναμη.
Δεν υπάρχει κόλαση ή παράδεισος. Ένα πάρκο αναψυχής υπάρχει, με πολύ πράσινο, παγκάκια και παλιούς φίλους. Γι αυτό μιλούν όσοι έφυγαν από τη ζωή για λίγα λεπτά και επέστρεψαν πάλι πίσω.
Ο Θεός δεν είναι κριτής. Μας κρίνει μόνο η συνείδηση μας και αυτή μας στέλνει στην κόλαση. Δηλαδή στη μιζέρια.
Όλοι πιστεύουν στον Θεό όταν νοιώθουν αδύναμοι.
Η Εκκλησία είναι ένα ιερό ησυχαστήριο. Όπως ακούμε κλασική μουσική το βράδυ στο σπίτι για να ηρεμήσουμε. Έτσι πρέπει να παρακολουθεί κανείς τη θεία λειτουργία. Χωρίς κηρύγματα.
Το πνεύμα δεν πεθαίνει. Η ψυχή θα βρει άλλο σώμα.
Η δουλειά αυτή με έχει κάνει πολύ ευαίσθητο. Κλαίω πάντα όταν χάνεται ένα παιδί σε μια οικογένεια. Κλαίω όταν με προσβάλλουν άνθρωποι που με ξέρουν καλά, κλαίω όταν είμαι ερωτευμένος.
Όταν αποβιώνουν οι γονείς, πολλά παιδιά, αν και έχουν πάρει γερή κληρονομιά, θέλουν να τελέσουν τη φθηνότερη κηδεία και να ξεμπερδεύουν. Ποτέ κανένας γονιός δεν το έχει κάνει αυτό στο παιδί που χάνει.
Οι γονείς δεν πρέπει να αφήνουν τη περιουσία τους στα παιδιά τους πριν το θάνατό τους, αν δεν θέλουν να πεθάνουν σε γηροκομείο τρίτης κατηγορίας.
Είναι άδικο να σου κάνουν φθηνή κηδεία, αν σκεφτείς ότι αυτά είναι τα τελευταία σου έξοδα και ότι για τα ρούχα που έχεις φορέσει μέχρι εκείνη τη στιγμή έχεις ξοδέψει εκατομμύρια.
Η ζωή είναι μικρή όσο ένα όνειρο. Ένας ογδοντάχρονος θα κάνει μια αναδρομή στη ζωή του μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Η υγεία, η εργασία και ο έρωτας είναι τα βασικά αγαθά της ζωής.
Χωρίς έρωτα η ζωή είναι ακόμη πιο σύντομη. Ο μονογαμικός άνθρωπος πεθαίνει νωρίτερα από τον πολυγαμικό.
Το επάγγελμα μου δεν κόμπλαρε ποτέ καμία γυναίκα που ήταν μαζί μου. Νοιώθουν πολύ άνετα, ίσως επειδή εξοικειώνονται με την ιδέα του θανάτου.
Φοβάμαι το θάνατο. Δεν θέλω να τον σκέφτομαι καθόλου. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου στα εβδομήντα να έχει αγοράσει το σάβανο και τον τάφο του όπως κάνουν πολλοί. Στο μπρελόκ με τα κλειδιά μου εγώ έχω βάλει υπογλώσσια.
ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΙΑΜΙΔΗΣ
Εστειλα μηνυμα, οπου προτεινω να παρακολουθησουν τις εξελιξεις και να στραφουν και προς υπηρεσιες για καυση.
Θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο;
Ναι. Πως λένε οι Αθηναίοι τη βιταμίνη «Σε»;
Πως;
Βιταμίνη «Σου»!
ΜΠΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΕ ΦΟΡΜΟΛΗ
το ξανάβαλα στα ανέκδοτα, αλλά εδώ ταιριάζει
ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!
Η μόνη δουλειά που είχε, έχει και θα έχει πάντα ψωμί, καθότι ο «πρωτογενής τομέας» της ήταν, είναι και θα είναι εκ των πραγμάτων ανεξάντλητος, ή μήπως όχι; Αν πχ ανακαλυφτεί το σούπερ φάρμακο για όλες τις αρρώστιες, το ελιξήριο της αθανασίας, επιτευχθεί διακτίνηση για τις μετακινήσεις αντί για αυτοκίνητα, αεροπλάνα, κλπ, επικρατήσει παγκόσμια ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη, τότε θα έχουμε κρίση και σε αυτόν τον κλάδο και οι νεκροθάφτες όλων των χωρών, απελπισμένοι θα κάνουν συνέδρια, θα βγαίνουν σε τηλεπαράθυρα να μαλλιοτραβιούνται με γιατρούς και διατροφολόγους και θα γίνονται συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων όπως οι παρακάτω:
-Αναδουλειές στον κλάδο, «ψόφια πράγματα»! Οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν πιά!
-Εσείς οι γιατροί και οι διατροφολόγοι μας χαλάτε τη δουλειά!
-Σιγά μη φταίμε εμείς! Με τα αστρονομικά ποσά που ζητάτε, οι άνθρωποι το σκέφτονται πολύ να πεθάνουν, μας εκλιπαρούν να τους σώσουμε!
-Να δώσουμε κίνητρα στον κόσμο να πεθάνει: «Προσφορά SHOCK! στις τρεις κηδείες η μία δώρο!»
-«Με κάθε κηδεία δώρο ένα πανέμορφο μπρελόκ με φέρετρο ή νεκροκεφαλή και δωρεάν Death-M-S για το κινητό σας!»
-Πρέπει να βελτιώσουμε και να εκσυχρονίσουμε το εξαιρετικά αναχρονιστικό προφίλ του κλάδου μας. Να βάλουμε και καμιά αφίσσα με sexylook χήρες στα γραφεία μας! Ο Εσταυρωμένος και η Παναγία είναι πολύ ντεμοντέ πλέον!
-Ή να προσλάβουμε sexylook χήρες για γραμματείς και door-to-door επαφή με το target group!
-Πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί, να πιάσουμε τον σφυγμό της εποχής: να εναρμονιστούμε με τις ραγδαίες εξελίξεις στον τεχνολογικό και επικοινωνιακό τομέα, αλλά συγχρόνως να εκμεταλλευτούμε και την στροφή του κοινού προς το παραδοσιακό και το έθνικ: Κάμερα μέσα στο φέρετρο και on-line σύνδεση για να μπορείτε να βλέπετε για πολύ-πολύ καιρό ακόμα τον προσφιλή σας εκλιπόντα! Ομως μην ανησυχείτε, θα είναι για πάντα όπως τον ξέρατε, έχουμε εντρυφήσει στις ταφικές παραδόσεις άλλων λαών με ειδίκευση στην αιγυπτιολογία!
-Επίσης είναι απαραίτητο να χρηματοδοτήσουμε έρευνες και επιστημονικά συμπόσια για την ευρύτερη κατανόησης της αναγκαιότητας της «οικολογικής ισσοροπίας», του «κύκλου της ζωής» κλπ!
-Να... «συμπαρασταθούμε» και να... «ενθαρρύνουμε» άτομα με τάσεις αυτοκτονίας!
-Μα με τέτοιο ανεβασμένο επίπεδο ζωής κοντεύουμε να ξεχάσουμε τι εστί αυτοκτονία και ναρκωτικά!
-Ελα τώρα, ερωτικές απογοητεύσεις πάντα θα υπάρχουν! Να δώσουμε και κίνητρα για... κερατώματα!
Καλα, περα απο την οποια πλακα ["να ξορκισωμε το κακο"], τα κορακια επιτελουν μεγαλο εργο. Δεν ειναι μονο η ατιμη η κασα, αλλα γενικοτερα φροντιζουν για πολλα που εκεινη τη στιγμη φανταζουν δυσβασταχτα.
Με τον νόμο 3448/06 θεσπίστηκε η δυνατότητα «αποτέφρωσης νεκρών, ημεδαπών ή αλλοδαπών, των οποίων οι θρησκευτικές πεποιθήσεις επέτρεπαν τη μετά θάνατον αποτέφρωση». Η ενεργοποίηση της σχετικής ρύθμισης, που εκτιμάται ότι δεν θα συναντήσει αντιδράσεις από την πλευρά της Εκκλησίας, γίνεται με την προώθηση του σχεδίου Π.Δ. που «καθορίζει τους χώρους δημιουργίας κέντρων αποτέφρωσης νεκρών, τους όρους και τον έλεγχο της λειτουργίας τους, καθώς και τις ειδικότερες προϋποθέσεις αποτέφρωσης».
«Πράσινο» για καύση νεκρών
Το σχέδιο Π.Δ., που συνυπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Υγείας Πρ. Παυλόπουλος, Γ. Σουφλιάς και Δ. Αβραμόπουλος αντίστοιχα, κατατέθηκε χθες για επεξεργασία στο θερινό τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα αποφανθεί για τη συνταγματικότητα και νομιμότητά του.
Η καύση των νεκρών θα επιτρέπεται 60 ώρες μετά τον θάνατο, αφού δώσει πρώτα τη σχετική άδεια ο δήμαρχος ή ο κοινοτάρχης της περιοχής όπου λειτουργεί Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών.
Για να δοθεί η σχετική άδεια, θα πρέπει όσο ζούσε ο νεκρός να είχε δηλώσει την επιθυμία του να αποτεφρωθεί μετά θάνατον, ενώ αν δεν υπάρχει τέτοια δήλωση μπορεί να γίνει από τους πλησιέστερους συγγενείς του μέχρι 4ου βαθμού (σύμφωνα με τον τύπο της υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/86), δήλωση που να βεβαιώνει ότι αυτή ήταν η επιθυμία του εκλιπόντος. Εάν υπάρχει διαφωνία μεταξύ συγγενών του ιδίου βαθμού, την απόφαση θα παίρνει εισαγγελικός λειτουργός, ενώ για την αποτέφρωση ανήλικου νεκρού θα χρειάζεται σχετική δήλωση και των δύο γονέων ή εκείνου που έχει τη γονική μέριμνα.
Ταυτόχρονα χρειάζεται ληξιαρχική πράξη θανάτου και γραπτή βεβαίωση ιατροδικαστή ότι η αιτία θανάτου δεν χρειάζεται περαιτέρω ιατροδικαστική διερεύνηση.
Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ., οι δήμοι και κοινότητες έχουν την ευθύνη δημιουργίας, διαχείρισης και συντήρησης των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών σε περιοχές εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών που θα χωροθετούνται ύστερα από γνωμοδότηση των ΟΤΑ. Οι περιοχές αυτές αποκλείεται να είναι περιβαλλοντικά προστατευόμενες, πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 500 μ. από εγκαταστάσεις πρόνοιας και περίθαλψης ή λιγότερο, εφόσον δεν είναι ορατά από αυτές.
Η τέφρα θα τοποθετείται υποχρεωτικά σε ειδική τεφροδόχο, που θα φυλάσσεται σε ειδικό χώρο στο Κέντρο Αποτέφρωσης ή σε Κοιμητήριο. Επίσης θα μπορεί να εγκαταλείπεται ελεύθερα στη θάλασσα, σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 ναυτικό μίλι από τις ακτές, εφόσον το σκεύος είναι διαλυτό στο νερό και δεν περιέχει ρυπογόνα στοιχεία.
Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ. επιτρέπεται η διασπορά της τέφρας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ενθύμησης (σιντριβάνι ή ανθόκηπο) μέσα στο κέντρο ή σε υπαίθριο χώρο εκτός κατοικημένης περιοχής ή στη θάλασσα.
Εάν δεν υπάρχει ρητή δήλωση του εκλιπόντος, η διαχείριση της τέφρας του αποφασίζεται από τους πλησιέστερους συγγενείς έως 4ου βαθμού, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη για κάθε μεταβολή στη διαχείρισή της. Εάν η βούληση του θανόντος δεν μπορεί να ικανοποιηθεί ή διαφωνούν οι συγγενείς του ίδιου βαθμού, την απόφαση παίρνει ο εισαγγελέας, ο οποίος έχει δικαίωμα να διατάξει και αναστολή της αποτέφρωσης οποτεδήποτε για λόγους δημόσιας τάξης ή υγείας.
Vicotnik
25-07-2008, 11:46
please let me help you, bury your deaaad
they've made the incision and driven their industry's waste in your heaaad
~ladykiller~
25-07-2008, 14:49
e keros itan alla exw mia aporia an sta xartia sou diloneis x.o. se kene 'i ekei kolaei to 8ema.
na 3erw, oso prolavenw na paw na ta alla3w ta gamwxarta k episeis giati na me peta3oun mono stin 8alasa?
egw 8elw na me peta3oun sto kefali kanenos mpatsou.
Pinatero
25-07-2008, 14:51
δηλαδη εγω που ειμαι ακομα δηλωμενη χριστιανη ορθοδοξη ζεν μπορω να αποτεφρωθω ακομη? εγω ποτε θα γινω τεφρα?
δηλαδη εγω που ειμαι ακομα δηλωμενη χριστιανη ορθοδοξη ζεν μπορω να αποτεφρωθω ακομη? εγω ποτε θα γινω τεφρα?
εξήγησε με επιστολή στον Ανθιμο ότι είναι το ίδιο πράγμα και μάλιστα πολύ πιο αποτελεσματικό για τα δόγματά τους, ήτοι όχι μόνο πάλι "χους εις την γη" καταλήγεις αλλά και πολύ πιο γρήγορα, ενώ η κάπνα σου θα οδηγήσει την ψυχή σου επίσης πιο γρήγορα στον ουρανό.
Αλοίμονο αν αφήσουμε τους χριστιανούς να αμαρτάνουν.
Δεν ξερω αλλα σημερα μου φανηκε πολυ αστειο