View Full Version : Cartoons και φρικαλεότητες
Kveldssanger
02-02-2006, 14:12
http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/4670370.stm
http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/4672642.stm
Όσο και αν πολλές φορές οι μουσουλμάνοι έχουν δίκιο για τις μαλακίες των δυτικών, σε αυτή την υπόθεση πραγματικά έχει ξεφύγει το θέμα.
katwrimos
02-02-2006, 14:29
Freedom of press > Individual religious beliefs
Κατι που πρέπει να κατανοήσουν σύντομα τα φασιστάκια στη Νέα Δημοκρατία.
Είπες πίπα. Οι ισορροπίες σε αυτήν τη φάση είναι περίεργες.
Kveldssanger
02-02-2006, 15:48
Εντάξει, απόλυτα κατανοητό αυτό. Αλλα δεν μπορεί και όλος ο κόσμος να βαράει προσοχές και να φυλάγεται συνέχεια τι θα πει για να μην προβληθούν οι εβραίοι, οι μουσουλμάνοι, οι αμερικάνοι, οι χριστιανοί, οι γιαγιάδες, τα δελφίνια και λοιπά. Και ειδικά όταν δεν μιλάμε για απλές αντιδράσεις αλλά μόνο που δεν έχουν πάρει τα όπλα διάφοροι. Και δε νομίζω οτι οι Δανοί π.χ. είναι ο μεγάλος εχθρός που θέλει το κακό των απανταχού μουσουλμάνων.
Όχι, άλλο αυτολογοκρισία κι άλλο πρόκληση όμως. Οι Δανοί; Οκ, λάθος ας πούμε. Οι άλλοι όμως; Υπάρχει πρόβλημα. Αλλιώς αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. Δεν είναι απόλυτα θέμα ελευθερίας έκφρασης.
Εντάξει, απόλυτα κατανοητό αυτό. Αλλα δεν μπορεί και όλος ο κόσμος να βαράει προσοχές και να φυλάγεται συνέχεια τι θα πει για να μην προβληθούν οι εβραίοι, οι μουσουλμάνοι, οι αμερικάνοι, οι χριστιανοί, οι γιαγιάδες, τα δελφίνια και λοιπά.
Ακριβώς.
katwrimos
02-02-2006, 16:16
Είπες πίπα. Οι ισορροπίες σε αυτήν τη φάση είναι περίεργες.
Καταρχήν αν ειναι να συζητήσουμε σε βαση "ειπες πίπα, ειπα πίπα" δεν σε παίρνει, καθώς μπορώ να σε βρίσω άπταιστα σε διάφορες γλώσσες :D
Σοβαρά τωρα, δεν είπα καμία πίπα. Οπως όταν εγώ οταν πηγαίνω στην τουρκία σέβομαι τη χώρα και δεν κυκλοφορώ με τον μοάμεθ σε μπλουζάκι, ετσι οφείλουν και οι μουσουλμάνοι να σέβονται το οτι στις ευρωπαικές χώρες έχουμε ελευθερία του τύπου, η οποία αίρεται μόνο αν παρακινεί σε αξιόποινες πράξεις, και αυτο ακομα κατω απο αυστηρότατες προυποθέσεις και μετά απο δίκαιη και αντικειμενικη δικη. Το να προσπαθεί ο μουσουλμάνος/χριστιανός/εθνικιστής/κομμουνιστής/οπαδος οποιουδήποτε δογματος να σου επιβάλει τι μπορείς και τι δεν μπορείς να δημοσιεύσεις, οδηγεί εδώ :
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/a/a0/Hiroshima_aftermath.jpg
Ως εκ τούτου, αφου ειναι ανεπίτρεπτο να σου λεει οπαδός οποιουδήποτε δογματος τι μπορεις να δημοσιεύσεις και τι όχι, η ελευθερία του τύπου είναι σημαντικότερο δικαίωμα απο τις προσωπικές πεποιθήσεις του καθενός. Οποτε δεν είπα καμία πίπα :)
Kveldssanger
02-02-2006, 16:24
Όχι, άλλο αυτολογοκρισία κι άλλο πρόκληση όμως. Οι Δανοί; Οκ, λάθος ας πούμε. Οι άλλοι όμως; Υπάρχει πρόβλημα. Αλλιώς αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. Δεν είναι απόλυτα θέμα ελευθερίας έκφρασης.
Για το θέμα των αναδημοσιεύσεων (αν κατάλαβα καλά γι' αυτό μιλάς κυρίως), δεν ξέρω ποιες ακριβώς εφημερίδες δημοσίευσαν τις γελοιογραφίες. Άκουσα για Νορβηγούς, Γάλλους και Ιταλούς αν θυμάμαι καλά. Κρατάω μια επιφύλαξη για τα κίνητρα, αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω το γεγονός ότι όντως έγινε για "συμπαράσταση" (πες με αφελή αλλά το θεωρώ δυνατό σε ένα βαθμό). Και ειδικά σε περίοδο που τα πράγματα είναι άνω κάτω δεν μπορεί ο καθένας να ψάχνει και την πιο μαλακία δικαιολογία για να κάνει ακόμα χειρότερα. Για να βγαίνουν μετά οι άλλοι παπάρες απο εδώ και να βρίσκουν και άλλες δικαιολογίες για να λένε ηλιθιότητες.
Ok, τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν η τάδε εφημερίδα από τη δείνα χώρα δημοσίευε γελοιογραφία του Τζίζας να έχει π.χ. ένα φραπέ κι ένα τσιγάρο στο χέρι; Και οι αναλογίες δεν είναι καν οι ίδιες. Ναι, είναι πιο σκοταδιστές εκεί κάτω. Τι να κάνουμε τώρα; Ναι, αυτολογοκρισία σακς αλλά ήταν απαραίτητο όλο αυτό για 12 πιξ να ούμε;
katwrimos
02-02-2006, 16:36
Ok, τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν η τάδε εφημερίδα από τη δείνα χώρα δημοσίευε γελοιογραφία του Τζίζας να έχει π.χ. ένα φραπέ κι ένα τσιγάρο στο χέρι; Και οι αναλογίες δεν είναι καν οι ίδιες. Ναι, είναι πιο σκοταδιστές εκεί κάτω. Τι να κάνουμε τώρα; Ναι, αυτολογοκρισία σακς αλλά ήταν απαραίτητο όλο αυτό για 12 πιξ να ούμε;
:shock: :shock: :shock: :shock:
Σαφώς και ειναι δικαίωμά μου να δημοσιεύσω τον χριστό με φραπέ και τσιγάρο!΄Βέβαια θα μπορούσα να το αποφύγω, σεβόμενος τους χριστιανούς, ομως αυτό εξαρτάται απο εμένα και κανείς εκτος απο εμενα τον ιδιο δεν εχει δικαίωμα να αποφασίσει αν θα το δημοσιευσω ή οχι. Διαφωνεις?
:shock: :shock: :shock: :shock:
Σαφώς και ειναι δικαίωμά μου να δημοσιεύσω τον χριστό με φραπέ και τσιγάρο!΄Βέβαια θα μπορούσα να το αποφύγω, σεβόμενος τους χριστιανούς, ομως αυτό εξαρτάται απο εμένα και κανείς εκτος απο εμενα τον ιδιο δεν εχει δικαίωμα να αποφασίσει αν θα το δημοσιευσω ή οχι. Διαφωνεις?
Κοίτα, κατά πάσα πιθανότητα οι ελληνορθόδοξοι δε θα σου κάνουν κάτι. Με τόσους δυτικούς εκεί κάτω όμως και με όλη αυτήν την κατάσταση να εκτυλίσσεται (Ιράν, Παλαιστίνιοι, Ιράκ κ.ο.κ.), μάλλον το timing για "ανοίγματα" δεν είναι καλό. Δατ γουοζ μαϊ πόιντ.
Kveldssanger
02-02-2006, 16:42
Μου έρχεται αμέσως στο μυαλό η αφίσα με τον Χριστό να τρέχει πάνω στο νερό σε αγώνες κολύμβησης αλλά δεν θυμάμαι αν ήταν πολύ "επίσημη" οπότε μπορεί να είναι και ψιλοάκυρη η σύγκριση. Επίσης είμαι σίγουρος ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο εδώ θα ήταν εξίσου καθυστερημένες οι αντιδράσεις από τους εδώ (και άξιες εξίσου κράξιμο). Outlook? (τα ίδια λέγαμε και τότε). Ή το διάβημα της Καθολικής Εκκλησίας για το Dr. Faustus. Και αυτά είναι εξίσου (αν όχι περισσότερο μια που εδώ θέλουμε να το παίζουμε πιο απελευθερωμένοι) κατακριτέα. Τελικά ίσως όντως και να μην το άξιζαν το ολο μπαχαλο οι γελοιογραφίες αλλά don't you have to draw the line somewhere?
EDIT: Δεν πρόλαβα το προηγούμενο ποστ =ρ Λίγο πολύ καταλαβαίνει ο ένας τι λέει ο άλλος, αλλά συνεχίζει να μου χτυπάει άσχημα η όλη υπόθεση προσωπικά.
EDIT: Δεν πρόλαβα το προηγούμενο ποστ =ρ Λίγο πολύ καταλαβαίνει ο ένας τι λέει ο άλλος, αλλά συνεχίζει να μου χτυπάει άσχημα η όλη υπόθεση προσωπικά.
Κι εμένα μου χτυπάει άσχημα, αλλά με κάνει να σκέφτομαι ποιος τελικά δεν καταλαβαίνει τον άλλο.
πρόσφατα είναι και τα δικά μας, πούτσα που χύνει σε σταυρό, αυστριακό καρτούν όπου ο χριστός μαστούρωνε με λιβάνι, κλπ. Τον τελευταίο πρωτόδικα τον καταδίκασαν νομίζω, όπως και τον έλληνα εκδότη. Για να μην πω για δημόσιες διαφημισεις που δείχνουν λίγο κώλο ή βυζί και γίνεται το σώσε.
enitharmon
02-02-2006, 16:51
cirkus says:
που λεει δειχνει του παραδεισου
cirkus says:
και τους καμικαζι να περιμενουν απεξω
choco faery says:
axaxaxaxaxax
cirkus says:
και ενας στην εισοδο να λεει "no more we ran out of virgins"
choco faery says:
AXAXAXAXAXAXXAXAXAXAX
choco faery says:
XAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA
όλοι τρίβονται για καυγά και αφορμές θα βρίσκουνε πάντα. Τουλάχιστον αυτό είναι αστείο
Σαφώς και ειναι δικαίωμά μου να δημοσιεύσω τον χριστό με φραπέ και τσιγάρο!΄Βέβαια θα μπορούσα να το αποφύγω, σεβόμενος τους χριστιανούς, ομως αυτό εξαρτάται απο εμένα και κανείς εκτος απο εμενα τον ιδιο δεν εχει δικαίωμα να αποφασίσει αν θα το δημοσιευσω ή οχι.
Για τους πίνακες με τον Χριστό πριν δύο χρόνια ήσουν υπέρ όλων αυτών που έλεγαν να τους βγάλουν απ'την έκθεση;
Πας καλά ρε συ Ντίτζι; Τα μυαλά των ανθρώπων αλλάζουν. Εκεί όμως δεν αλλάζουν. Εμείς θα τους τα αλλάξουμε; Ακόμη κι αν πούμε ότι είμαστε όλοι υπέρ της δημοσίευσης των καρτούν, θα πρέπει να περιμένουμε τις συνέπειες. Ε, δεν μπορείς να περιμένεις από το Σαουδάραβα να καταλάβει ότι στη Δανία έχετε παράδοση να σατιρίζετε τα πάντα. Δεν είναι έτοιμοι γι' αυτή τη συζήτηση. Εδώ είμαστε.
Δηλαδή για εσένα είναι δίκαιη η λογοκρισία όταν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα; Επειδή θα προκαλέσει τις μουσουλμανικές κοινότητες και δε θα το θέλαμε αυτό;
Δηλαδή για εσένα είναι δίκαιη η λογοκρισία όταν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα; Επειδή θα προκαλέσει τις μουσουλμανικές κοινότητες και δε θα το θέλαμε αυτό;
Όχι, είναι σωστή κίνηση η εγγράτεια όμως, ιδιαίτερα όταν δεν ευνοούν οι πολιτικές συνθήκες. Δεν είναι θέμα λογοκρισίας. Δεν κώλωσε κανείς να γράψει ό,τι γούσταρε για οποιονδήποτε τύραννο και δεν έγινε τίποτε. Όταν όμως ξέρεις ότι η απεικόνιση μιας ιερής φιγούρας είναι no-no για κάποιους, κάνε κάτι εξίσου ριζοσπαστικό, χωρίς να είναι βλάσφημο για ένα party. Και να πούμε ότι οι Δανοί δεν το ήξεραν. Και να πούμε ότι οι Δανοί είναι πολύ liberal τύποι και δε μασάνε μία (κι ας κότεψαν μετά). Οι Γάλλοι τι το ήθελαν, ειδικά λίγους μήνες μετά απ' όσα συνέβησαν στη χώρα τους; Όταν έχεις τόσο μεγάλη και παντοδύναμη μουσουλμανική κοινότητα, που μπορεί να εξεγερθεί ανά πάσα στιγμή και να τα κάνει όλα μπουρδέλο, ε όχι ρε Ντίτζι, δεν προκαλείς.
katwrimos
02-02-2006, 17:45
Oι δανοι ειναι τοσο liberal που στείλαν στρατο να βοηθήσει τον bush vα liberate το Ιρακ!!
katwrimos
02-02-2006, 18:00
Με το παραπάνω μου post ενοούσα οτι ο λόγος που έπραξαν έτσι οι Δανοί, δεν ειναι οτι διακρίνονται απο αισθήματα φιλελευθερισμού. Η Δανία είναι μια τυπική ευρωπαϊκή χώρα, που εχει τους ίδιους στοχους με τη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων: Να κάνει τους πολίτες της όσο το δυνατόν πιο πλουσιους. Οποιοδήποτε κι αν είναι το κοστος. Ευχαριστώ, συνεχίστε.
πάντως το συγκεκριμένο χιούμορ είναι κακόβουλο, όσο πετυχημένο και να μας φαίνεται, όπως πετυχημένα αλλά κακόβουλα ήταν και πολλά με τους Ταλιμπάν που πόσταρα κατά καιρούς. Το κίνητρο και στην συγκεκριμένη στιγμή ήταν απαράδεκτο. Σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή πιθανόν να μην έκανε και πολύ αίσθηση.
Αν τόγραφαν υπο μορφή ανεκδότου ή ζωγράφιζαν μόνο την πόρτα του παραδείσου κλειστή με μια κρεμασμένη ταμπέλα "δεν δεχόμαστε άλλους, ξεμείναμε από παρθένες" θα προκαλούσε άραγε τόσο θόρυβο;
πρόσφατα είναι και τα δικά μας, πούτσα που χύνει σε σταυρό, αυστριακό καρτούν όπου ο χριστός μαστούρωνε με λιβάνι, κλπ. Τον τελευταίο πρωτόδικα τον καταδίκασαν νομίζω, όπως και τον έλληνα εκδότη.
όχι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά αθωώθηκαν αμφότεροι και το κόμικ πλέον κυκλοφορεί ελεύθερα.
Kveldssanger
02-02-2006, 19:32
πάντως το συγκεκριμένο χιούμορ είναι κακόβουλο, όσο πετυχημένο και να μας φαίνεται, όπως πετυχημένα αλλά κακόβουλα ήταν και πολλά με τους Ταλιμπάν που πόσταρα κατά καιρούς. Το κίνητρο και στην συγκεκριμένη στιγμή ήταν απαράδεκτο. Σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή πιθανόν να μην έκανε και πολύ αίσθηση.
Αν τόγραφαν υπο μορφή ανεκδότου ή ζωγράφιζαν μόνο την πόρτα του παραδείσου κλειστή με μια κρεμασμένη ταμπέλα "δεν δεχόμαστε άλλους, ξεμείναμε από παρθένες" θα προκαλούσε άραγε τόσο θόρυβο;
Ρε καντίρου πως γίνεται το ένα να είναι κακόβουλο (και σίγουρα ε, όχι μπορει. ΕΙΝΑΙ κακοβουλο) και ο πίνακας στην Outlook π.χ. να είναι τέχνη? Επειδή το ένα "βάλλει" κατά του κακου χριστιανισμού ενώ αυτό κατα των αδικημενων αράβων. Δε λέω καλή η επανάσταση, αλλά να καταλαβαίνουμε και τι γράφουμε.
epeidi anafer8ike kai to ergo Dr faustus kai sxetikes antidraseis (ypo8etw anafereste se ayto (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=681222&lngDtrID=253))
appla na para8esw to sxetiko tmima apo tin apopsi tis ka8olikis Ekklisias to opoio exei mia kalyteri proseggisi se sxesi me tin diki mas
η Τέχνη είναι ελεύθερη να αμφισβητεί, αλλά όχι να προσβάλει κατά τρόπο βάναυσο τη θρησκευτική συνείδηση της πλειονότητας των Ελλήνων,αλλά και τη χριστινανική θρησκεία. Ζητείται η παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να απαλειφθεί η συγκεκριμένη σκηνή.
to 8ema einai i lepti grammi pou ksexwrizei tin amfisvitisi/apodekti satira apo tin prosvoli. O ka8enas mas topo8etei ayti tin grammi simfwna me tis proswpikes tou pepoi8iseis kai profanws "aytoi ekei katw" exoun poly aystira oria.........
Mallon 8a prepei o ekastwte "kalitexnis" na skeftetai kai na provlimatizetai kai ws pros tin topo8etisi tis "allis pleyras" ws pros ti 8esi aytis tis leptis grammis, opws kai tis antidraseis pou prokyptoun otan "i alli pleyra" 8ewrei oti kseperastike ayti i grammi ....
Ρε καντίρου πως γίνεται το ένα να είναι κακόβουλο (και σίγουρα ε, όχι μπορει. ΕΙΝΑΙ κακοβουλο) και ο πίνακας στην Outlook π.χ. να είναι τέχνη? Επειδή το ένα "βάλλει" κατά του κακου χριστιανισμού ενώ αυτό κατα των αδικημενων αράβων. Δε λέω καλή η επανάσταση, αλλά να καταλαβαίνουμε και τι γράφουμε.
ο πίνακας του outlook δεν ξέρω τι ερμηνεία είχε, πάντως ήταν προκλητικός, αλλά ήταν τέχνη. Ως τέχνη υποκειται σε ποικίλες ερμηνείες, ταράζει τα νερά, σε κάνει να προβληματιστείς με τις αξίες της κοινωνίας, τις δικές σου, να αποστασιοποιηθείς από αυτές και να τις δεις κριτικά, κλπ, κλπ. Η τέχνη είναι βουτιά στην άβυσσο.
Αυτό βέβαια είναι αδύνατον να το συλλάβει ένα θεοκαμμένο μυαλό, οπότε χρειάζεται όντως περισσότερη προστασία η τέχνη από τον σκοταδισμό τους.
Οι σχετικές γελοιογραφίες έχουν πάντα πολιτικό περιεχόμενο και μάλιστα έχουν σκοπό να προσβάλουν, υποτιμήσουν, κλπ. Οσο πετυχημένες και να είναι, αφορούν τον άλλον, τον ανοίκειο και καλό είναι αυτού του είδους το σαρκαστικό χιούμορ ή να γίνεται με διακριτικότερο τρόπο, όπως πρότεινα, ή να μην γίνεται καθόλου όταν οι συγκυρίες δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές.
to 8ema einai i lepti grammi pou ksexwrizei tin amfisvitisi/apodekti satira apo tin prosvoli. O ka8enas mas topo8etei ayti tin grammi simfwna me tis proswpikes tou pepoi8iseis kai profanws "aytoi ekei katw" exoun poly aystira oria.........
Ακριβώς επειδή το θέμα καταλήγει σε προσωπικές πεποιθήσεις, αλλά και λόγω της αναγκαιότητας της ελεύθερης έκφρασης για την ύπαρξη πολιτισμικής εξέλιξης, δεν πρέπει να υπάρχουν καθόλου τέτοιες γραμμές.
Αν δε σου αρέσουν τα συγκεκριμένα καρτούν της εφημερίδας, έχεις κάθε δικαίωμα να τα κατακρίνεις. Να ζητάς, ωστόσο, να λογοκριθούν, είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα.
Ακριβώς επειδή το θέμα καταλήγει σε προσωπικές πεποιθήσεις, αλλά και λόγω της αναγκαιότητας της ελεύθερης έκφρασης για την ύπαρξη πολιτισμικής εξέλιξης, δεν πρέπει να υπάρχουν καθόλου τέτοιες γραμμές.
Αν δε σου αρέσουν τα συγκεκριμένα καρτούν της εφημερίδας, έχεις κάθε δικαίωμα να τα κατακρίνεις. Να ζητάς, ωστόσο, να λογοκριθούν, είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα.
το θέμα είναι ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι αυτονόητη σε όλον τον πλανήτη. Οπότε τουλάχιστον να σκέφτονται τον τρόπο που θα παρουσιάσουν ένα παραπλήσιο αστείο.
Για το θέμα της τέχνης και των ημέτερων παρατράγουδων είμαι κατηγορηματικός: Εϊσαι ελεύθερος να σκέφτεσαι και να πράττεις όπως θέλεις σε θέματα έκφρασης της ΔΙΚΗΣ σου κουλτούρας, οι άλλοι έχουν δικαίωμα απλώς να σε κατακρίνουν και όχι να σε απαγορέψουν.
Με το παραπάνω μου post ενοούσα οτι ο λόγος που έπραξαν έτσι οι Δανοί, δεν ειναι οτι διακρίνονται απο αισθήματα φιλελευθερισμού. Η Δανία είναι μια τυπική ευρωπαϊκή χώρα, που εχει τους ίδιους στοχους με τη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων: Να κάνει τους πολίτες της όσο το δυνατόν πιο πλουσιους. Οποιοδήποτε κι αν είναι το κοστος. Ευχαριστώ, συνεχίστε.
Με το παραπάνω μου post εννοούσα "πρέπει να πάω σπίτι" βασικά.
Deggial, ποιο είναι το point σου; Όποιος δεν εγκρίνει τη δημοσίευση των cartoons είναι συντηρητικός; Υπέρ της λογοκρισίας; Τι;
Σήμερα οι τύποι κάτω στα Παλαιστινιακά άρχισαν να απειλούν με απαγωγές για 12 cartoons που για σένα συμβολίζουν την ελευθερία της έκφρασης (ή σου φαίνονται απλώς αδιάφορα) και γι' αυτούς την ιεροσυλία. Αυτός δεν είναι ένας αρκετά καλός λόγος να επιδείξει κανείς εγκράτεια;
Exoume thn eleftheria na kopaname mia fwlia apo melisses. Meta na mhn anarwtiomaste giati mas kynhgane...
To zhthma einai oti h apeikonish tou Mwameth einai h megalyterh vlasfhmia sto Islam, poso mallon h xioumoristikh apeikonish tou. Peite oti thelete gia ton fanatismo tous, thn opisthodromikothta tous, thn paraviash twn anthrwpinwn dikaiwmatwn. Ayta ta kartoun einai kounhma enos katakokkinou paniou mprosta apo ta matia enos lyssasmenou taurou. Koinh logikh kai synesh thelei, oxi diakyrhkseis gia thn eleftheria tou logou.
Ayta se genikotero epipedo, den kserw thn istoria se leptomereies, oute to background pera apo kati genika pou diavasa se ena allo forum...
Deggial, ποιο είναι το point σου;
Ότι η κύρια ευθύνη για την κατάσταση αυτή είναι ο τρόπος που χειρίστηκαν το θέμα οι μουσουλμανικές χώρες σε μία καταδικαστέα έμμεση προσπάθεια λογοκρισίας με πολιτικές πιέσεις (απόσυρση πρεσβευτών, κλπ). Με τις κινήσεις τους καταπατούν την ελευθερία του Τύπου και δείχνουν μία τρομερή ασέβεια προς τους θεσμούς της Δανίας. Ο Jacques Lefranc ορθώς εκφράστηκε ελεύθερα μέσω των καρτούν του, όσο βλακώδεις ή προκλητικές και να ήταν οι μέθοδοι του.
Ο Jacques Lefranc ορθώς εκφράστηκε ελεύθερα μέσω των καρτούν του, όσο βλακώδεις ή προκλητικές και να ήταν οι μέθοδοι του.
orthws ekfrasthke, kai as htan proklhtikos kai vlakas. Malista.
Mou dieykrinizeis to "orthws"? Egw to antilamvanomai ws "kala ekane" kai anapofeykta mou fainetai oksymwrh h protash sou. An ennoeis "eixe to dikaiwma", emmenw sto prohgoumeno post mou.
Είχε το δικαίωμα και, αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να στηρίξουμε το δικαίωμα του στην ελεύθερη έκφραση. Αν είναι δυνατόν να υποκίπτουμε σε τέτοιες πιέσεις φίμωσης.
Κι εγώ εμμένω στο δικό μου post (και συμφωνώ με του Vic πάνω-κάτω). Αν δεν καταλαβαίνεις ότι δεν τίθεται τόσο θέμα ελευθερίας έκφρασης όσο θέμα πεποιθήσεων/αντιλήψεων (δες το από την άλλη πλευρά, γαμώτο), τότε ok.
Καληνύχτα σας :dsleep: (ούτε τώρα είναι ειρωνικό)
Den diafwna oti eixe to dikaiwma na to kanei. Lew oti htan malakas pou to ekane (opws kai esy allwste-vlakwdhs kai proklhtikos) kai na mhn anarwtietai pou exei to miso Islam na thelei na tou parei to kefali (an anarwtietai dhladh, se thewritiko epipedo anaferomai).
To zhthma einai oti h malakia tou prohgeitai ths dikhs tous malakias. Pio sygkekrimena, aytos thn prokalese.
Phantom Duck
02-02-2006, 21:52
Κι εγώ εμμένω στο δικό μου post (και συμφωνώ με του Vic πάνω-κάτω). Αν δεν καταλαβαίνεις ότι δεν τίθεται τόσο θέμα ελευθερίας έκφρασης όσο θέμα πεποιθήσεων/αντιλήψεων (δες το από την άλλη πλευρά, γαμώτο), τότε ok.
Δηλαδή επειδή των άλλων οι πεποιθήσεις είναι του στυλ "αμα ζωγραφίσεις τη φάτσα του Μωάμεθ θα σου σφάξω την οικογένεια" πρέπει να κάνεις την κότα και να μην τολμάς να τους πας κόντρα; Ε τότε συγγνώμη, αλλά άμα το πιστεύεις αυτό τράβα γίνε συμβολαιογράφος ή εκπαιδευτής πόκεμον ξέρω γω, κι άσε τα κόμικς, τη σάτιεα, την πολιτική δημοσιογραφία κτλ. (γενικά μιλώντας) γιατί συμβιβάζεσαι με τις παραξενιές αυτού που πρέπει να κρίνεις. Ναι, κι εδώ καθυστερημένα μυαλά ήταν εναντίον του Καζαντζάκη, του Σκορσέζε, του Αυστριακού κομίστα ή ξέρω γω ποιου άλλου, αλλά δε φτάσαμε και στο σημείο των απειλών και του διπλωματικού επεισοδίου.
Kveldssanger
02-02-2006, 22:05
Μάλλον κάπου εδώ ξεκινάει η συζήτηση του πότε οι υποχωρήσεις είναι φρόνιμες και πότε υπερβολικές, Και αυτό είναι ΠΟΛΥ μεγάλο θέμα. Ίσως όχι για αυτή τη φορά, όσο για τις επόμενες (δηλαδή όταν δουν και κάτι άλλο που δε γουστάρουν οι εκάστοτε θιγμένοι, και δεν μιλάω μονο για τους μουσουλμάνους και το κατα πόσο θα αντιδρούν με ανάλογο τρόπο).
Oi pepoithiseis tous einai "ama zwgrafiseis thn fatsa tou Mwameth mou prosvalleis oti ierotero exw kai *gi'ayto* tha sou sfaksw thn mana". Yparxei mia poly shmantikh diafora. Mporeis na tou pas kontra xwris na tou prosvalleis oti iero kai osio. Mporeis kai na tou to prosvalleis alla meta mhn kaneis ton ekplhkto otan o allos thelei na sou sfkasei thn mana.
Epitelous, katalavete oti kaneis den epikrotei ton fanatismo twn Mousoulmanwn. ALLO syzhtame.
As fantastei o kathenas na dei thn mana tou na thn gamaei enas skylos enw glyfei ton kwlo enos mpampouinou se kartoun (an epitrepotan apo thn nomothesia-kai mhn kollhsete ekei). To na zwgrafiseis thn mapa tou Mwameth *gia aytous* einai xeirotero.
ASXETWS tou poso malakwdws tha ferthei o mousoulmanos META, thn malakia prwtistws thn fortwnesai esy. Kai as se lene Kazantzakh kai Mega Aleksandro.
Δηλαδή επειδή των άλλων οι πεποιθήσεις είναι του στυλ "αμα ζωγραφίσεις τη φάτσα του Μωάμεθ θα σου σφάξω την οικογένεια" πρέπει να κάνεις την κότα και να μην τολμάς να τους πας κόντρα; Ε τότε συγγνώμη, αλλά άμα το πιστεύεις αυτό τράβα γίνε συμβολαιογράφος ή εκπαιδευτής πόκεμον ξέρω γω, κι άσε τα κόμικς, τη σάτιεα, την πολιτική δημοσιογραφία κτλ. (γενικά μιλώντας) γιατί συμβιβάζεσαι με τις παραξενιές αυτού που πρέπει να κρίνεις. Ναι, κι εδώ καθυστερημένα μυαλά ήταν εναντίον του Καζαντζάκη, του Σκορσέζε, του Αυστριακού κομίστα ή ξέρω γω ποιου άλλου, αλλά δε φτάσαμε και στο σημείο των απειλών και του διπλωματικού επεισοδίου.
Άλλο λέω, άλλο λες.
Καληνύχτα τώρα.
To na zwgrafiseis thn mapa tou Mwameth *gia aytous* einai xeirotero.
Πρόβλημα τους αν δεν καταλαβαίνουν πως η ελευθερία του Τύπου προηγείται. Τίποτε δε δικαιολογεί τέτοιες πιέσεις και μποϋκοτάζ με απώτερο σκοπό να σου πουν "Αν κάνει κανείς ξανά μαλακία παρόμοια, θα την πληρώσει άσχημα".
Kveldssanger
02-02-2006, 22:26
Oi pepoithiseis tous einai "ama zwgrafiseis thn fatsa tou Mwameth mou prosvalleis oti ierotero exw kai *gi'ayto* tha sou sfaksw thn mana". Yparxei mia poly shmantikh diafora. Mporeis na tou pas kontra xwris na tou prosvalleis oti iero kai osio. Mporeis kai na tou to prosvalleis alla meta mhn kaneis ton ekplhkto otan o allos thelei na sou sfkasei thn mana.
Epitelous, katalavete oti kaneis den epikrotei ton fanatismo twn Mousoulmanwn. ALLO syzhtame.
As fantastei o kathenas na dei thn mana tou na thn gamaei enas skylos enw glyfei ton kwlo enos mpampouinou se kartoun (an epitrepotan apo thn nomothesia-kai mhn kollhsete ekei). To na zwgrafiseis thn mapa tou Mwameth *gia aytous* einai xeirotero.
ASXETWS tou poso malakwdws tha ferthei o mousoulmanos META, thn malakia prwtistws thn fortwnesai esy. Kai as se lene Kazantzakh kai Mega Aleksandro.
Και εδώ μπορεί αρκετά εύκολα κάποιος να θέσει την ερώτηση "Και γιατί κάποιος να καλουπωθεί με τα standars των εκεί?", αν ο ίδιος π.χ. δεν προσβαλλόταν ακόμα και από το παραδειγμά σου.
Η Κατερίνα έχει δίκιο σε αυτό που λέει περί των τωρινών συνθηκών. Από την άλλη το συγκεκριμένο δημοσιευμα έγινε στις 30 Σεπτέμβρη και δεν πολυκαταλαβα για να είμαι ειλικρινής γιατί το ξέθαψαν τώρα. Αλλά και πάλι, προσωπικά θεωρώ τις αντιδράσεις των κυβερνήσεων ειδικά (γιατι πες οι φανατικοί έτσι και αλλιώς θα αντιδρουσαν) υπερβολικές και όχι ιδιαίτερα δικαιολογημένες. Όταν η κατάσταση είναι τεταμένη δεν βάζεις και άλλο λάδι στην φωτιά.
carheart
02-02-2006, 22:36
...εκτός αν έχεις συμφέροντα.
Μην με ρωτήσετε τι είδους, δεν μπορώ να ξέρω.
katwrimos
02-02-2006, 23:14
Ayta ta kartoun einai kounhma enos katakokkinou paniou mprosta apo ta matia enos lyssasmenou taurou. Koinh logikh kai synesh thelei, oxi diakyrhkseis gia thn eleftheria tou logou.
..eipe o Chamberlain stis 16 Septemvriou tou 1938 kai ypegrapse ti simfonia tou monaxou
enitharmon
02-02-2006, 23:46
ο Teo van Gogh τα θελε ο κώλος του;
αφου τους προσέβαλλε, καλά κάναν και το σκοτώσανε;
Μην πάτε να βγάλετε ποιός έχει δίκιο και ποιός άδικο. Μαλάκες οι μουσουλμάνοι που κάνουν σαν γυμνασιάκια που τους βρίζεις τη μάνα, μαλάκας και ο γελοιογράφος που παρόλο που ξέρει τι θα επακολουθήσει, τους τη βρίζει.
Έχεις 2 γαμημένα δεδομένα, 1) είναι δικαίωμά σου να προκαλέσεις όποιον γουστάρεις βασισμένος στην δημοκρατία της χώρας σου και εκ του ασφαλούς 2) ξέρεις πως αυτό θα προκαλέσεις καθυστερημένες και ηλιθιωδώς βίαιες αντιδράσεις.
Αν είσαι πιο καθυστερημένος από τους καθυστερημένους, θα τους προκαλέσεις. Μου θυμίζει κάποιες χαζογκόμενες στο τιμόνι, που όταν κάποιος τους μπει με κόκκινο, ακόμα και αν μπορούν να αποτρέψουν το ατύχημα, στουκέρνουν επειδή "αυτός είχε άδικο".
katwrimos
03-02-2006, 01:05
Δηλαδή καταλογίζετε ευθύνες στον δημοσιογράφο επειδή δεν αυτολογοκρίθηκε για να προλάβει τις καθυστερημένες αντιδρασεις?
Ελεος!
Οταν ενας φανατικός έχει παράλογες απαιτήσεις, δεν ενδιδεις, γιατι τότε προβάλει ακόμα πιο παραλογες. Όταν ο Hitler ζήτησε την τσεχία, ο chamberlain σκευτηκε κάπως σαν τον Atheist: "που να μπλέκω με τους τρελοφασίστες, ποιος τη γαμάει την τσεχια, ας μην το κάνουμε ανατολικό ζήτημα και ας υπογράψουμε το κωλόχαρτο". Και μετά ο Hitler ζήτησε την Πολωνία...
Ο παραλληλισμός σου Atheist είναι φτηνός κατα τη γνώμη μου, δηλαδή στερήται βάσης. Η ξανθιά κάνοντας αυτό που αναφέρεις προξενεί έμμεση ζημιά και στον εαυτό της, αφου μετα θα ειναι για μερικές μερες χωρίς αυτοκίνητο. Ο δημοσιογράφος απο την άλλη, αν αυτολογοκριθεί, παραιτήται απο ένα δικαιωμά του. Για σένα μπορεί να είναι ασήμαντο, για ενα δημοσιογράφο ομως, που ενδεχομένως έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ελευθερία του τύπου ειναι προφανώς σοβαρότατο. Το να παραλληλίζεις την εθελούσια παραίτηση απο ένα θεμελιώδες δικαίωμα σου, δεν έχει καμία σχεση με το να προξενείς ζημιά και στον εαυτό σου για να ικανοποιήσεις τον εγωισμό σου, ως εκ τούτου δεν συμφωνώ με τον παραλληλισμό σου.
Όντως ο δημοσιογράφος ήταν άκομψος, ομως τί θα μπορούσε να κάνει η εφημερίδα του, ή η Δανία? Το να απαξιώνεις τη συμπεριφορά του άλλου είνα εύκολο. Για πες μας όμως φίλτατε Αtheist, τι θα μπορούσε να πράξει η εφημερίδα του, ή η Δανέζικη κυβέρνηση??
Εκτός αν το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να κριτικάρεις εκ του ασφαλούς, χωρίς να έχεις κάποια συγκεκριμένη λύση να προτείνεις...
enitharmon
03-02-2006, 01:17
να ρίξουμε μια ατομική βόμβα στη μέση ανατολή;
Για πες μας όμως φίλτατε Αtheist, τι θα μπορούσε να πράξει η εφημερίδα του, ή η Δανέζικη κυβέρνηση??
Να βρει έναν τρόπο να περάσει το όποιο point της χωρίς να προκαλέσει το αίσθημα της αξιοπρέπειας κάποιου?
Α επίσης δεν έκανα ποτέ κάποια αντιστοιχία μεταξύ της ξανθιάς και του δημοσιογράφου. Μην μου βάζεις λόγια που δεν είπα γιατί θα αναγκαστώ να σε λογοκρίνω.
Επίσης ξέρεις ότι είναι είναι εξίσου αναφαίρετο δικαίωμά μου να σε ενημερώσω πως σου γαμάω τη μάνα ακόμα και αν αυτή είναι νεκρή ε.
να ρίξουμε μια ατομική βόμβα στη μέση ανατολή;
Mia stayroforia kalh 8a htan pantws ...
Black metal wouldn't be Krieg.
katwrimos
03-02-2006, 02:06
[quote=katwrimos]Για πες μας όμως φίλτατε Αtheist, τι θα μπορούσε να πράξει η εφημερίδα του, ή η Δανέζικη κυβέρνηση??
Να βρει έναν τρόπο να περάσει το όποιο point της χωρίς να προκαλέσει το αίσθημα της αξιοπρέπειας κάποιου?
Πες μου πλιζ εναν τετοιο τρόπο, που δεν περιλαμβάνει λογοκρισία. Γιατι εγώ οσο κι αν προσπαθώ δεν μπορω να βρώ κατι....
Α επίσης δεν έκανα ποτέ κάποια αντιστοιχία μεταξύ της ξανθιάς και του δημοσιογράφου. Μην μου βάζεις λόγια που δεν είπα γιατί θα αναγκαστώ να σε λογοκρίνω.[/quote:y277d4nl]
E sorry, αλλα αν κοιτάξεις το post σου ξανά θα δείς οτι είναι πολύ εύκολο να μπερδευτεί κανεις με το συγκεκριμένο παραλληλισμό, οταν λες "... μου θιμίζει..." ειναι πολυ εύκολο να υποθέσει κανεις οτι αυτός που στο θυμίζει ειναι ο Δανός Δημοσιογράφος. Anyway εγω ειμαι αυτος που κατάλαβε λάθος, δεν προσπαθούσα να σου βάλω λόγια or something.
Απλά ρε παιδί μου το βρίσκω πολύ "στημένο" ως πράξη. Σαν να είχε ΣΚΟΠΟ να προκαλέσει. Ήταν τόσο απαραίτητο να γίνει με αυτόν τον τρόπο η δήλωση που ήθελε να κάνει? Δεν λέω να σκάμε και να μη λέμε αυτό που θέλουμε, αλλά αν ο τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι εμφανώς προσβλητικός, όσο και αν δικαιούμαστε να το κάνουμε έτσι, το αποφεύγουμε. Όχι λόγω κάποιας επιβολής or sth. Αν ο σεβασμός έχει μετονομαστεί σε αυτολογοκρισία, πάω πάσο.
Κανονικά δεν υπήρχε λόγος να ποστάρω μιας και συμφωνώ με την Kuolema και άρα η άποψη που υποστηρίζω έχει ήδη ακουστεί.
Παρατήρησα όμως και ήθελα να σημειώσω κάτι. Εσείς που θεωρείτε ότι κακώς αντέδρασαν οι Μουσουλμάνοι μου φαίνεται από τα ποστ σας πως κρίνετε με δύο μέτρα και δύο σταθμά κι αυτό αντικατοπτρίζεται και συνοψίζεται στο παρακάτω:
Με τις κινήσεις τους καταπατούν την ελευθερία του Τύπου και δείχνουν μία τρομερή ασέβεια προς τους θεσμούς της Δανίας.
Επίσης η συζήτηση αυτή έχει μεγάλη συγγένεια με το θρεντ "Xioumor".
freak brother
03-02-2006, 04:21
san na lete oti autoi pou deiran tous alvanous sthn omonoia otan xasame sthn mpala eixan ena kapoio dikio dld..
To swsto 8a einai na "apeleu8erw8ei" h eleu8eria tou tupou apo ta desma twn upo8etikwn h sigourwn antidrasewn pou prokeitai na akolou8hsoun.
Uparxoun polla 8emata ston ellhniko tupo pou 8igoun thn a3ioprepeia tou an8rwpou ki omws sunexizoun na uparxoun.
Etsi ki alliws h geloiografia suxna teinei na exei ena kaustiko tono kai nomizw pws kalo 8a htan na koitame mprosta kai na frontizoume na 3epername h an den mporoume akoma na 3eperasoume na agnooume antidraseis tetoiou tupou, para na frontizoume kapoia 8emata na mhn 8igontai apo ton tupo endei3ei sevasmou sthn a3ioprepeia mias omadas pistwn kok.
epishs auto:
Εντάξει, απόλυτα κατανοητό αυτό. Αλλα δεν μπορεί και όλος ο κόσμος να βαράει προσοχές και να φυλάγεται συνέχεια τι θα πει για να μην προβληθούν οι εβραίοι, οι μουσουλμάνοι, οι αμερικάνοι, οι χριστιανοί, οι γιαγιάδες, τα δελφίνια και λοιπά. Και ειδικά όταν δεν μιλάμε για απλές αντιδράσεις αλλά μόνο που δεν έχουν πάρει τα όπλα διάφοροι. Και δε νομίζω οτι οι Δανοί π.χ. είναι ο μεγάλος εχθρός που θέλει το κακό των απανταχού μουσουλμάνων.
:thumbsup:
τι αντιδράσεις θα είχε ένα καρτούν με την παναγία να παίρνει πίπα τον γιό της και από πίσω της να έχει τραινο τους 12 αποστόλους;
Vic συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
Solo Carriera
03-02-2006, 09:18
η αναδημοσίευση σε ισπανία, γαλλία κλπ έγινε ως ένδειξη υποστήριξης της ελεύθερης έκφρασης, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν σκοτεινά κέντρα αποφάσεων από πίσω. και πολύ καλά έκαναν imo, δηλαδή άπαξ και εγινε η αρχή ενάντια της δανίας μια τέτοια κίνηση συμπαρτάστασης χρειαζόταν.
επίσης, αν οι μουσουλμάνοι των ευρωαπαικών κρατών δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τους εκεί νόμους και τα μουσουλμανικά κράτη προσπαθούν να επιβάλλουν της πεποιθήσεις τους σε άλλα κράτη τότε μάλλον τους χρειάζονται τέτοια ταρακουνήματα.
τέλος, καντίρου, κόψε τις αρχιδιές. δεν υπάρχει καμία αναλoγία σε κανένα επίπεδο. οκ; οκ.
necropethamenos
03-02-2006, 09:38
τι αντιδράσεις θα είχε ένα καρτούν με την παναγία να παίρνει πίπα τον γιό της και από πίσω της να έχει τραινο τους 12 αποστόλους;.
tha agoraza to DVD.
enitharmon
03-02-2006, 12:04
η αναδημοσίευση σε ισπανία, γαλλία κλπ έγινε ως ένδειξη υποστήριξης της ελεύθερης έκφρασης, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν σκοτεινά κέντρα αποφάσεων από πίσω. και πολύ καλά έκαναν imo, δηλαδή άπαξ και εγινε η αρχή ενάντια της δανίας μια τέτοια κίνηση συμπαρτάστασης χρειαζόταν.
επίσης, αν οι μουσουλμάνοι των ευρωαπαικών κρατών δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τους εκεί νόμους και τα μουσουλμανικά κράτη προσπαθούν να επιβάλλουν της πεποιθήσεις τους σε άλλα κράτη τότε μάλλον τους χρειάζονται τέτοια ταρακουνήματα.
τέλος, καντίρου, κόψε τις αρχιδιές. δεν υπάρχει καμία αναλόγια σε κανένα επίεπεδο. οκ; οκ.
αυτό για αρχή
στις γελοιογραφίες δεν υπήρχαν πουθενά σεξουαλικά υπονοούμενα, ούτε κάτι ήταν τόσο τρελά προσβλητικό
όσο για τα μπολντ, μπορούνε να πάρουνε το κουβαδάκι τους και να γυρίσουνε στις θεοσεβούμενες πατρίδες τους
daydreamer
03-02-2006, 12:12
Υπάρχουν οι γελοιογραφίες online πουθενά να τσις δούμε κι εμείς;
http://athens.indymedia.org/old/local/webcast/uploads/metafiles/jesus.gif
από το:
http://athens.indymedia.org/old/front.p ... 251#230645 (http://athens.indymedia.org/old/front.php3?lang=el&article_id=229251#230645)
τέλος, καντίρου, κόψε τις αρχιδιές. δεν υπάρχει καμία αναλόγια σε κανένα επίεπεδο.[/] οκ; οκ.
Τσάκω μια αναλογία:
Η απαγόρευση αναπαράστασης της μορφής του Αλλάχ είναι τόσο σημαντικό στον ισλαμισμό όσο και η μη ύπαρξη σεξουαλικής ζωής παναγίας, χριστού, κλπ στον χριστιανισμό. Εδώ ρε σοφίστηκαν ολόκληρο παραμύθι για να δείξουν ότι ο θεάνθρωπος δεν είναι γόνος αυτής της βδελυρής πράξης και μάλιστα είναι και πιστευτή ιστορία.
Η μεν ΜΗ αναπαράσταση, σημαίνει ότι ο Αλλάχ είναι κάτι πέρα από την απτή και ορατή ύλη, η οποία είναι απτή και ορατή μέσω της αναπαράστασής της είτε καθεαυτή, είτε ως ζωγραφιά, γλυπτό, κλπ. Κάθε προσπάθεια αναπαράστασης του Αλλάχ τον υλοποιεί, δηλ, τον κάνει αντιληπτό σαν ύλη και κατά συνέπεια τον υποβιβάζει, τον ρίχνει από το επίπεδο του θείου, του μη αναπαριστώμενου, στο επίπεδο της ύλης που θεωρείται χυδαίο και ιερόσυλο για το επίπεδο ενός υπερβατικού όντος.
Ακριβώς ανάλογος, είναι και ο εξωβελισμός της σεξουαλικότητας από τα θεία πρόσωπα του χριστιανισμού, αυτή θεωρείται κάτι το μιαρό και ανθρώπινο που δεν μπορεί να έχει ουδεμία σχέση με το θείο. Ο θεάνθρωπος δεν μπορεί να είναι γόνος, αποτέλεσμα μια τέτοιας βδελυρής πράξης. Οποιαδήποτε νύξη περί σεξουαλικότητας του Χριστού, της Παναγίας, κλπ τους υποβιβάζει στο υλικό επίπεδο και απωθείται βίαια στο συνείδητο και αν τολμήσει κάποιος να κάνει έναν τέτοιο συσχετισμό αλί και τρισαλί. Ηπιότερες θα είναι οι αντιδράσεις αν αναπαρασταθεί ο Χριστός σαν κλέφτης, σαν πρεζόνι ή σαν πολεμιστής, παρά σαν γαμίκουλας, gay, παιδέρας, κλπ
Μα θα μου πει κανείς (και πιο πολύ αν είναι ακόμα θρήσκος) αυτά δεν είναι ισοδύναμα, το ένα είναι μια απλή αναπαράσταση, το άλλο είναι μια προσβολή των ηθών, της θρησκείας, κλπ, κλπ. Ε, ρε φίλε άμα το γαμήσι, η ύψιστη ηδονή που μπορεί να νιώσει το ανθρώπινο ον είναι κάτι το μιαρό, βδελυρό, προσβλητικό κλπ, είσαι τόσο σάπιος, όσο και ο ιμάμης που κυρήσσει τζιχάντ για ένα καρτούν. Γιατί σε άλλες θρησκείες μέσω του γαμισιού και της παρτούζας των θεοτήτων δημιουργείται το σύμπαν και οι παρτουζιάρικες περιπτύξεις κοσμούν πατόκορφα τους ινδοϊστικούς ναούς, κλπ, η ελληνική μυθολογία είναι πλήρης παρόμοιων αναφορών δημιουργίας μέσω του γαμισιού και των αλλαξοκωλιών του 12θεου, σε άλλες κοινωνίες είναι το κεντρικό ενδιαφέρον των θεσμών τους και τα παιδιά έχουν σεξουαλική ζωή δικιά τους από τα 10 (όχι παιδεραστία).
Σχετικό ανέκδοτο από τον Αρκά: Αναρωτιέται ο άγγελος στον παράδεισο: Κοίτα τι γελοία όντα σκαρφίζεται ο άνθρωπος στις θρησκείες του: όντα με 100 χέρια, με κεφάλι ελέφαντα, γοργόνες με ουρά ψαριού, όντα με κεφάλι ταύρου, λύκου, κλπ, κλπ. Οταν τα σκέφτομαι αυτά ...μαδάνε τα φτερά μου από τα γέλια!
Οσο για την συμπαράσταση των άλλων χωρών στην συγκεκριμένη συγκυρία άστο καλύτερα, είναι σαν να σβήνεις τη φωτιά με κηροζίνη, ειδικά στη Γαλλία με το νόμο των μαντηλών αλλά και τις περσινές ταραχές.
Αν οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τους δικούς μας νόμους θα ήθελες όταν πας ταξιδάκι για αναψυχή ή μονιμότερα για δουλειά σε μουσουλμάνικη χώρα η γκόμενά σου/γυναίκα σου/συνοδός σου να είναι δίπλα σου με μπούργκα;
Ολα αυτά τα θέματα έχουν αναδυθεί στο μέγιστο μετά την 11/9, όμως προϋπήρχαν απο την εποχή του Χομεϊνί. Πάντως είναι αποκλειστικά ευθύνη της Δύσης που συνέτριψε κάθε διαφωτιστικό κίνημα σε μουσουλμανικές χώρες και προώθησε ή συντήρησε τον φονταμενταλισμό [b]μόνο και μόνο γιατί ο διαφωτισμός αυτός ήταν συνδεδεμένος με τον μαρξισμό. Επιπλέον, από τη Δύση οι μουσουλμανικές χώρες το μόνο που έχουν γνωρίσει είναι η αποικιοκρατική εκμετάλλευση, ο ρατσισμός και τα «πλαστικά” υποπροϊόντα της κουλτούρας της, τώρα γνωρίζουν και τον μαζικό χλευασμό, ενώ δεν έχουν γνωρίσει τίποτα από τις αξίες του διαφωτισμού, δικαιωμάτων, κλπ. Σαν μια επιχείρηση να εκμεταλλεύεται στυγνά τους εργαζόμενούς της αλλά να έχει αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες στην λήψη των εσωτερικών αποφάσεών της μεταξύ των μετόχων και του ΔΣ.
Σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, είναι αναπόφευχτο να δημιουργούνται τέτοια πολιτισμικά σοκ, μόνο που αυτά λύνονται όταν αυτή η επαφή γίνεται με ίσους όρους και με διάθεση κατανόησης του άλλου και του διαφορετικού. Υπο τέτοιες συνθήκες, δεν θα ήταν μακρινή η στιγμή που ένα τέτοιο καρτούν θα το έφτιαχνε και γελοιογράφος σε μουσουλμανική χώρα.
Darkling
03-02-2006, 12:33
Θελω να πω στους ιντημηντιαβλακες, οτι χωρις να ειμαι χριστιανος, δεν ειχε τιποτα ιδιαιτερα αστειο η φωτο.
Kveldssanger
03-02-2006, 12:52
Υπάρχουν οι γελοιογραφίες online πουθενά να τσις δούμε κι εμείς;
http://www.geertwilders.nl/index.php?op ... &Itemid=74 (http://www.geertwilders.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=381&Itemid=74)
Θελω να πω στους ιντημηντιαβλακες, οτι χωρις να ειμαι χριστιανος, δεν ειχε τιποτα ιδιαιτερα αστειο η φωτο.
προσβληθήκατε πουλάκια μου; :wink:
katwrimos
03-02-2006, 13:21
afti edo einai kaliteri?
http://www.geocities.com/lukasbergis/priest.gif
profanws kapoioi POLLA KILA MALAKES den katalavainoun tin diafora tou humor/satiras apo tin prosvoli kai tin ili8iotita ..............
όντως τα περισότερα καρτούν, (όσα τουλάχιστον κατάλαβα, αλλά και τα υπόλοιπα πιό λάιτ ερμηνεύονται μέσα στο προσβλητικό αυτό κόντεξτ), όντως προσβάλουν τα ταμπού της συγκεκριμένης θρησκείας και κοροϊδεύουν ακριβώς αυτό το ταμπού της μη αναπαράστασης. πώς θα αισθανόταν ένας χριστιανός άμα δημοσιεύονταν σε μια μη χριστιανική χώρα η παναγία με ζαρτιέρες και ο χριστός τραινάκι με τους 12 μαθητές του;
η πιο πετυχημένη από αυτές, αυτή με την έλλειψη παρθενών θα ήταν ακόμα πιό πετυχημένη αν αντί του Αλλάχ είχε μια όρτα κλειστή και την ταμπέλα που ανέφερα.
profanws kapoioi POLLA KILA MALAKES den katalavainoun tin diafora tou humor/satiras apo tin prosvoli kai tin ili8iotita ..............
axaxaxaxaxaxxxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa
xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa
xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxax
axaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxax :twisted:
Solo Carriera
03-02-2006, 13:32
σώπα!. ας πούμε δηλαδή το χιούμορ και η σάτιρα δεν μπορούν ή δεν πρέπει να είναι προσβλητικά. ίσως ούτε η κριτική, ε; για πες. επίσης εσύ προσβλήθηκες για κάποιο λόγο;
candiru, θα σου απαντήσω όταν βρω το κουράγιο να διαβάσω το post.
as mou eksigisei kapoios to asteio i tin satira sto prwto ......
to deytero einai apla ili8io ( den 8ewrw oti einai kan prosvlitiko ) ....
Δε διαφωνώ πως είναι ηλίθια ή προσβλητικά, αυτό ωστόσο δεν επιτρέπει την απαγόρευση τους με έμμεσους τρόπους όπως οι κινήσεις των μουσουλμανικών κοινοτήτων.
Όπως κι ο ίδιος ανέφερες, τα όρια της ευπρέπειας και της προσβολής είναι υποκειμενικό θέμα. Αλλάζουν σύμφωνα με τις αντιλήψεις μας, τις γενικότερες πολιτισμικές και ιστορικές συγκυρίες, κλπ. Ένα δημόσιο φιλί στο παρελθόν θα θεωρούταν ανήθικο ή προσβλητικό (και δε λείπουν σήμερα και οι περίεργες απαγορεύσεις του σε διάφορους τόπους) και ο θηλασμός βρεφών πλέον επιτρέπεται σε δημόσιους χώρους. Ακριβώς επειδή τα όρια μεταβάλλονται, από νομικής πλευράς πρέπει να υπάρχει ανοχή σε ακραίες εκφράσεις και να μην λογοκρίνεται το περιεχόμενο ενός κειμένου ή καρτούν επειδή κάποιοι το θεωρούν ακραίο ή προσβλητικό.
Άλλο να θεωρείς αυτά τα καρτούν ως ηλιθιώδη, προσβλητικά ή οτιδήποτε κι άλλο να ασκείς πολιτικές πιέσεις ώστε να απαγορευθούν και να τιμωρηθεί εμμέσως ο δημιουργός τους.
Solo Carriera
03-02-2006, 13:39
οκ, ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε με το ολ τάιμ κλάσικ "γούστα" λοιπόν μια και δεν υπάρχει κάτι να εξηγήσεις. δεν είναι κάτι βαθυστόχαστο, είτε σου φαίνεται αστείο είτε όχι. αλλά ατάκες τύπου "υπάρχει διαφορά μεταξύ χιούμορ/σάτιρασ και προσβολής/ηλιθιότητας" είναι για γέλια. δεν είναι ασύνδετες έννοιες αυτές δικέ μου, συνυπάρχουν συχνά. αν θες πες το κακό χιούμορ, παραμένει χιούμορ. αλλιώς λογοκρισία.
yeap to eipa kai den nomizw na diafwnei kanenas, omws eixa pei kai:
Mallon 8a prepei o ekastwte "kalitexnis" na skeftetai kai na provlimatizetai kai ws pros tin topo8etisi tis "allis pleyras" ws pros ti 8esi aytis tis leptis grammis, opws kai tis antidraseis pou prokyptoun otan "i alli pleyra" 8ewrei oti kseperastike ayti i grammi ....
pou einai kai i apopsi pou ipostirikse ki o vic.....
kapou prepei na skeftesai kai tis antidraseis pou 8a prokalesoun ayta kai na eisai etoimos gia tis synepeies.
as mou eksigisei kapoios to asteio i tin satira sto prwto ......
to deytero einai apla ili8io ( den 8ewrw oti einai kan prosvlitiko ) ....
και τα περισσότερα επιμαχα καρτούν ήταν κρύα και ηλίθια, ωραία ήταν 2-3. Το χιούμορ είναι χιούμορ μόνο μέσα σε ορισμένους κύκλους, έξω από αυτούς μπορεί να είναι επίσης χιούμορ, αντεστραμμένο χιούμορ (να γελάς με την αρρωστημένη φαντασία του εμπνευστή: ρατσιστικά σεξιστικά ανέκδοτα)), μη χιούμορ, ηλίθιο χιούμορ, προσβλητικό χιούμορ.
Αν βαριέσαι να διαβάσεις όλο το ποστ μου, διάβασε τουλάχιστον το ανεκδοτάκι του αρκά.
ara candiru mipws kataligoume oti kapoies dimiourgies exoun stoxo apla na prokalesoun ? mipws akomi ki o idios o kalitexnis den to vlepei oute kan san mavro humor alla san proklisi sto diaforetiko, se kati pou aytos isws 8ewrei ipervoliko ?
arim διαφωνούμε ενώ συμφωνούμε, κάπου έγινε παρεξήγηση
arim διαφωνούμε ενώ συμφωνούμε, κάπου έγινε παρεξήγηση
:twisted: :twisted: min prospa8eis na me parasireis ston vourko sou :loco: :D :D :D
ara candiru mipws kataligoume oti kapoies dimiourgies exoun stoxo apla na prokalesoun ? mipws akomi ki o idios o kalitexnis den to vlepei oute kan san mavro humor alla san proklisi sto diaforetiko, se kati pou aytos isws 8ewrei ipervoliko ?
χιούμορ ή προκλητική τέχνη με τα ιερά και τα όσια μπορούμε να κάνουμε ΜΟΝΟ με την δική μας θρησκεία και αυτλό γιατί έχουμε ως βασικό θεσμό την ελευθερία της έκφρασης.
οι φωτό του ιντυμίντια από τη μια αναδεικνύουν το μέγιστο ταμπού του χριστιανισμού, την υποκριτική ηθική των ταγών του που μέχρι και παιδεραστές μπορεί να είναι, κλπ, κλπ μέσα από ένα "παιχνίδι" με την αγάπη του χριστού για τα παιδιά, τις σχετικές αναπαραστάσεις του και τις ρήσεις του: άφετε τα παιδία ελθείν προς εμέ.
Η ανοιχτότητα της ερμηνείας είναι επίσης δυτική δημιουργία και πρέπει και αυτήν να την διαφυλάξουμε από τους δικούς μας όμως σκοταδιστές.. Δεν μας ενδιαφέρει γιατί προσβάλει τα δικά μας θεία ο καλλιτέχνης, για τους σκοπούς του, το έργο του είναι ανοιχτό στην δική μας ερμηνεία.
Για τους άλλους σκοταδιστές, μπορούμε να είμαστε πιό διακριτικοί. ηδη το σχετικό χιούμορ μας κατακλύζει από την 11/9, αλλά αυτό μάλλον ξεπέρασε κάποια όρια.
χιούμορ ή προκλητική τέχνη με τα ιερά και τα όσια μπορούμε να κάνουμε ΜΟΝΟ με την δική μας θρησκεία και αυτλό γιατί έχουμε ως βασικό θεσμό την ελευθερία της έκφρασης.
οι φωτό του ιντυμίντια από τη μια αναδεικνύουν το μέγιστο ταμπού του χριστιανισμού, την υποκριτική ηθική των ταγών του που μέχρι και παιδεραστές μπορεί να είναι, κλπ, κλπ μέσα από ένα "παιχνίδι" με την αγάπη του χριστού για τα παιδιά, τις σχετικές αναπαραστάσεις του και τις ρήσεις του: άφετε τα παιδία ελθείν προς εμέ.
Η ανοιχτότητα της ερμηνείας είναι επίσης δυτική δημιουργία και πρέπει και αυτήν να την διαφυλάξουμε από τους δικούς μας όμως σκοταδιστές.. Δεν μας ενδιαφέρει γιατί προσβάλει τα δικά μας θεία ο καλλιτέχνης, για τους σκοπούς του, το έργο του είναι ανοιχτό στην δική μας ερμηνεία.
Για τους άλλους σκοταδιστές, μπορούμε να είμαστε πιό διακριτικοί. ηδη το σχετικό χιούμορ μας κατακλύζει από την 11/9, αλλά αυτό μάλλον ξεπέρασε κάποια όρια.
den se pianei to bold se ayta pou sxoliazeis ? ;)
Dragonlord
03-02-2006, 15:30
afti edo einai kaliteri?
http://www.geocities.com/lukasbergis/priest.gif
αχαχαχ ναι.
του ιντυμήντια ήταν εντελώς μπούρδα.
δεν είμαι ούτε χριστιανός ούτε μη.
αλλά το σχέδιο του λουκά μού φάνηκε αστείο.
ας μείνει μεταξύ μας.
Katalavaineis Candiru oti me to na vazeis fwtografies anaireis ayta pou eleges prin? Se plhroforw oti kai h dikh sou eikona kai tou katwrimou (ayton den ton pairnei h mpala gia ton idio logo, alla gia allon, parakatw). Htan xioumoristikh h proeleysh, htan ena paromoio paradeigma (prosvolhs tou thriskeytikou synaisthimatos kapoiou) kai to edeikses thavmasia. Prosvalles to thriskeytiko mou synaisthima.
Den kserw an ayto eixes sto myalo sou, dioti katalava oti anagnwrises oti o kartounistas eprepe na sevastei kati toso iero gia kapoion allo. Antistoixa kai esy eprepe na sevesai kati toso iero diko mou, 'h mhpws kanw lathos? Den vriskw logiko na xrhsimopoieis ta idia mesa me ton kartounista pou katadikazeis gia na apodeikseis ena point sou. Ayto einai antifash kai sto exw ksanapei otan sxoliases oti prepei h pleyra pou polemaei to katesthmeno na xrhsimopoihsei ta idia mesa me to katesthmeno (media, texnikes elkshs ths mazas klp).
Katwrime, mpravo. Mou edeikses oti thewreis tragikh kai ypokritikh thn ekklhsia kai ton xristianismo kai den kserw kai gw ti allo. Ypothetw pws den se exw prosvallei pote, oute sou exw deiksei elleipsh sevasmou se kati pou thewreis iero (oti kai an einai ayto).
Se plhroforw oti emena me prosevalles idiaiterws, pragmatika pianetai h kardia mou na vlepw tetoies eikones, dioti egw mesa mou exw kati teleiws diaforetiko apo ayto pou exeis esy (an einai lathos ayto einai provlhma mou, ypothetw to sevesai ayto). Stenoxwriemai, pws to lene.
...pou me fernei on topic. Oute tha kanw diavhma diamartyrias, oute tha zhthsw ban sou, oute tha zhthsw na vgoun oi fwtografies (sthn krish tou kathe moderatora einai kai oxi dikh mou). Opote ypothetw katalavainete oloi oi ypermaxoi ths eleftherias oti den symfwnw me thn antidrash tou mousoulmanikou kosmou, oute lew oti exoun dikio me to pws kanoun (ayta se Deggial, enitharmon, katwrimo kai ypoloipous).
To mono pou tha kanw einai mesa mou na sxhmatisw thn apopsh oti den me sevesai katholou kai oti eisai aplws malakas. San ton kartounista malakas. Ypothetw oti yparxoun arketoi mousoulmanoi mesa sta ekatommyria pou den theloun na sfaksoun thn mana tou kartounista. Akoma kai an den yparxoun (pou amfivallw) to thema ths elleipshs sevasmou paramenei.
Prosypografw thn ataka tou atheist: an o sevasmos einai synwnymo ths aytologokrisias paw paso. Den kserw an eipe akrivws ayto alla ekei to pate telika...
Darkling
03-02-2006, 15:52
προσβληθήκατε πουλάκια μου; :wink:
Ειπα οτι ΔΕΝ ειναι αστειο. Ουτε προσβληθηκα ουτε μ ενοιαξε, τρια δευτερολεπτα αργοτερα ειχα κλεισει το παραθυρο και συνεχιζα τη δουλεια μου.
Gia 6 selides postarete malakies ....
Ta pragmata einai apla
EDW EINAI EYRWPH, xy8hke aima, skotw8hke kosmos gia na mporei na postarei o ka8enas oti 8elei.
EKEI EINAI ASIA, den ekanan to idio.
8a meinoyme emeis pisw epeidh to 8eloyn oi opis8odromikoi?
Having said that, FUCK ISLAM
...pou me fernei on topic. Oute tha kanw diavhma diamartyrias, oute tha zhthsw ban sou, oute tha zhthsw na vgoun oi fwtografies (sthn krish tou kathe moderatora einai kai oxi dikh mou). Opote ypothetw katalavainete oloi oi ypermaxoi ths eleftherias oti den symfwnw me thn antidrash tou mousoulmanikou kosmou, oute lew oti exoun dikio me to pws kanoun (ayta se Deggial, enitharmon, katwrimo, Scrag kai ypoloipous).
...as postarei o kathenas oti thelei. Ti na pw, sigoura den me endiaferei na diekdikhsw ton sevasmo sas. Epitrepetai na me stenoxwrei h elleipsh tou par'ola ayta toulaxiston?
vic φυσικά και δεν είχα σκοπό να σε προσβάλω, ούτε και τα έβαλα με αυτόν τον σκοπό, παρά μόνο για να δείξωτην αναλογία ιεροσυλίας στους θρησκευόμενους ισλαμιστές/χριστιανούς. Οτι απλώς διαφέρουν στα ταμπού.
Τώρα διάβασε καλύτερα και με περισσότερη προσοχή το ποστ και θα δεις ότι ουσιαστικά αυτή μου η πρόκληση είναι απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι το οποιοδήποτε δικαίωμα έκφρασης είναι παγκόσμιας αποδοχής άσχετα με τις όποιες συνέπειες.
Ας δουν λοιπόν οι άλλοι ότι εσύ προσβλήθηκες και το δηλωσες άμεσα, άλλοι με συγκαλλυμένο τρόπο (ντάρκλινγκ δεν ντρέπεσαι να κάνεις εμετό στους περαστικούς; :wink: ) και πιστεύω ότι αναλογικά έγινε κατανοητή η αντίδραση του ισλάμ, δεδομένης και της πολιτικής συγκυρίας.
Επιπλέον, μπάι δε γουέι, είναι και ένας καλός λόγος να προβληματιστείς και για το ποιόν της δικιάς σου θρησκείας σε μια σύγκριση με τις φιληδονικές άλλων λαών. Μόνο που το καρτούν του κατώριμου είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα...
[quote="ari-m":384czquu]ara candiru mipws kataligoume oti kapoies dimiourgies exoun stoxo apla na prokalesoun ? mipws akomi ki o idios o kalitexnis den to vlepei oute kan san mavro humor alla san proklisi sto diaforetiko, se kati pou aytos isws 8ewrei ipervoliko ?
den se pianei to bold se ayta pou sxoliazeis ? ;)[/quote:384czquu]
σε εμάς που είναι θεσμός η ελευθερία της έκφρασης, αν κάποιος προσβληθεί μπορεί να το δηλώσει δημόσια και φυσικά να μην ενδιαφερθεί για το έργο. Εγώ πχ την πούτσα που χύνει στο σταυρό την ερμήνευσα με αυτό που προτείνω να κάνει ο vic: ότι αυτό που φέρνει την ζωή και την ηδονή είναι εξωβελισμένο από την δική μας θρησκεία. Στα παπάρια μου, αν ο καλλιτέχνης ήθελε απλώς να προκαλέσει, να προσβάλει, κλπ ικανοποιώντας πρωσοπικούς κομπλεξισμούς του.
vic φυσικά και δεν είχα σκοπό να σε προσβάλω, ούτε και τα έβαλα με αυτόν τον σκοπό, παρά μόνο για να δείξωτην αναλογία ιεροσυλίας στους θρησκευόμενους ισλαμιστές/χριστιανούς. Οτι απλώς διαφέρουν στα ταμπού.
Τώρα διάβασε καλύτερα και με περισσότερη προσοχή το ποστ και θα δεις ότι ουσιαστικά αυτή μου η πρόκληση είναι απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι το οποιοδήποτε δικαίωμα έκφρασης είναι παγκόσμιας αποδοχής άσχετα με τις όποιες συνέπειες.
kane to idio. Se voithaw:
"Htan xioumoristikh h proeleysh, htan ena paromoio paradeigma (prosvolhs tou thriskeytikou synaisthimatos kapoiou) kai to edeikses thavmasia. Prosvalles to thriskeytiko mou synaisthima."
to provlhma mou:
"Den vriskw logiko na xrhsimopoieis ta idia mesa me ton kartounista pou katadikazeis gia na apodeikseis ena point sou. Ayto einai antifash kai sto exw ksanapei otan sxoliases oti prepei h pleyra pou polemaei to katesthmeno na xrhsimopoihsei ta idia mesa me to katesthmeno (media, texnikes elkshs ths mazas klp)."
fight fire with fire. Arnoumai.
Επιπλέον, μπάι δε γουέι, είναι και ένας καλός λόγος να προβληματιστείς και για το ποιόν της δικιάς σου θρησκείας σε μια σύγκριση με τις φιληδονικές άλλων λαών. Μόνο που το καρτούν του κατώριμου είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα...
Eyxaristw pou endiaferesai na erthw sta sygkala mou, eilikrina ektimw oti mesa mou tha itheles na ksypnhsw kai na dw thn pragmatikothta, sto lew xwris ixnos eirwneias. Alla sto sygkekrimeno zhthma exw kanei eswterikes anazhthseis xronwn kai to pou exw katalhksei einai proion provlhmatismou. Aplws den katelhksa ekei pou tha itheles. Sevasou to kai move on.
To kartoun tou katwrimou einai adiamfsvhthth pragmatikothta ston idio vathmo pou yparxoun plousioi anarxikoi kai oikologoi pou odhgoun SUV. Opws ta xwneis kai esy ston anarxiko ths Ekalhs, ta xwnw eksisou ston Xristodoulo, mhn anhsyxeis.
πάρτο έτσι: χρησιμοποίησα θρησκευόμενα άτομα σαν εσένα για να δουν λάιβ οι υπόλοιποι τι σημαίνει θρησκευτική προσβολή και αναλογικά να σκεφτούν για την συγκεκριμένη περίπτωση των επίμαχων καρτούν.
Εσύ μπορεί να διαμαρτύρεσαι κόσμια, όμως όταν το πόσταρα, έριχνα λοξές ανήσυχες ματιές μην έρθει στο μαγαζί ο παπάς της εκκλησίας που είναι καθημερινός πελάτης μου. Αλλος στη θέση σου θα με φλόμωνε στα σπαμ και ιούς.
Αναλόγως, μπορεί οι περισσότεροι μουσουλμάνοι ανά τον κόσμο να σχολίασαν ανάλογα με εσένα το θέμα, όμως ο μικρότερος σκληρός πυρήνας τους είναι αυτός που μπορεί να προκαλέσει επεισόδια.
telos pantwn, to katalava me thn prwth, aplws einai enas tropos pou den symfwnw. Exei parallhlismo me to skhniko pou egine me to post tou solo palia gia ton ksyda.
se genikoteres grammes (asxeta me to ti egine edw) den thewrw oti einai timio na prokaleis kapoion gia na deikseis pws antidra otan prokaleitai, oute na dokimazeis ta oria kapoiou gia na ta matheis. Sto paradeigma sou me ton papa ths enorias mporei h antidrash tou na einai ayth pou les, mporei kai na einai paromoia me thn dikh mou. Mporei kai h prwth tou antidrash na einai diaforetikh apo aythn pou tha ithele na exei. Einai ola lepta zhthmata, eidika otan exeis na kaneis me toso proswpika themata.
Sigoura prepei na ginei kati gia to tyflo misos twn mousoulmanwn kai ton fanatismo tous. To na prokaleis to misos tous isws kai na mhn einai h kalyterh idea (eidika otan ksereis oti tha to prokaleseis). Ektos kai an skopos sou einai kalh wra na isopedwseis thn Mesh Anatolh pou eipe kapoios.
Phantom Duck
03-02-2006, 16:50
Γιατί πιστεύεις ότι ο κομίστας έιχε σαν σκοπό να "πικάρει" τους μουσουλμάνους;
Den kserw an to eixe skopo. Ypothetw oti ithele na tous kritikarei mesw ths satiras. Kserw pantws pws sigoura tous pikare kai oti ayto htan dedomeno. Kai eite adiaforhse, eite to ekane epithdes kai stis dyo periptwseis gia mena htan malakas.
Phantom Duck
03-02-2006, 17:02
Ναι, αλλά εδώ το θέμα είναι ότι οι μουσουλμάνοι είναι τόσο γτπ που δεν τους πείραξε τόσο η σάτιρα της θρησκείας τους όσο το ότι απεικόνισαν τη μούρη του Μωάμεθ, ένας ανόητος θρησκευτικός κανόνας που ακολουθούν με απίστευτα τυπολατρικό τρόπο .
Με την ίδια λογική, καλά κάνουν οι Αμερικάνοι στο Τέξας και σφάζουν όποιο Μεξικάνο δούν μπροστά τους. Οι Μεξικάνοι θα' πρεπε να ξέρουν ότι οι βλάχοι δε γουστάρουν να βλέπουν μετανάστη μπροστά τους, άρα κακώς πέρασαν τα σύνορα in the first place.
Dragonlord
03-02-2006, 17:02
Πάντως με τη ζωγραφιά του κατώριμου γέλασα για τη φάτσα του παπά και το κακό σχέδιο και όχι για το περιεχόμενο. Όπως και να έχει όμως, απεικονίζει μια πραγματικότητα (σε αντίθεση με αυτό από το indymedia) και δε νομίζω πως έχει νόημα να τσαντιζόμαστε με αυτόν που μεταφέρει τα γεγονότα. Don't blame the messenger of doom.
edit: γι' αυτό δε βλέπω και ιδιαίτερες ομοιότητες με το xioumor topic. στου κατώριμου, όχι στου ιντυμήντια.
Ναι, αλλά εδώ το θέμα είναι ότι οι μουσουλμάνοι είναι τόσο γτπ που δεν τους πείραξε τόσο η σάτιρα της θρησκείας τους όσο το ότι απεικόνισαν τη μούρη του Μωάμεθ, ένας ανόητος θρησκευτικός κανόνας που ακολουθούν με απίστευτα τυπολατρικό τρόπο.
arxizoume kai epanalamvanomaste omws. To ti peirazei ton kathena einai ena thema syzhthshs pou mporei na symfwnhsoume kai na diafwnhsoume. To provlhma einai an esy theleis na peirazeis ton allon (kai giati) kai eidikotera an theleis na tou prosvalleis to thriskeytiko synaisthima. To oti einai h ypsisth vlasfhmia to kartoun pantws einai kai den diafwnei kaneis me ayto.
Με την ίδια λογική, καλά κάνουν οι Αμερικάνοι στο Τέξας και σφάζουν όποιο Μεξικάνο δούν μπροστά τους. Οι Μεξικάνοι θα' πρεπε να ξέρουν ότι οι βλάχοι δε γουστάρουν να βλέπουν μετανάστη μπροστά τους, άρα κακώς πέρασαν τα σύνορα in the first place.
Kai edw epanalamvanomaste kai akoma perissotero. H idia logikh den einai kai kaneis den leei oti KALWS peirazontai oi mousoulmanoi. Ayto einai to zhthma ths prwths syzhthshs, pantws proswpika den me afora... Mousoulmanos profanws den eimai, ara den me enoxlei proswpika h apeikonish kai den aisthanomai mesa mou kati to vlasfhmo sthn apeikonish tou.
Kyriws omws (kai edw deixneis oti den katalaves gia ti pragma milaw toshn wra-se parapempw sta prwta mou post pantws) kaneis den leei oti KALWS xtypiountai anapoda kai theloun thn kefalh tou kartounista paloukwmenh. Antithetws, nomizw OLOI exoun pei oti KAKWS kanoun etsi kai o fanatismos einai kako pragma kai an einai dynaton klp, klp.
Sto paradeigma sou malakes einai oi texanoi pou peirazontai, malakes kai an peiraksoun kana Texano. Otan mpei o Mexikanos kai ton sfaxoun, den yparxei kaneis pou tha parei to meros tous.
Sthn khdeia tou sto Mexiko pantws, ekei pou katariountai tous Texanous (dikaiws), tha vrethei kai enas geitonas kai tha pei "kala, o malakas den iksere oti einai zwa oi Texanoi? ti phge na kanei ekei stous vlaxous?"
Elpizw na mhn xreiastei na analwthoume sto paradeigma parapanw dioti den exei kamia allh sxesh me to peristatiko pou syzhtame kai afora thriskeytiko synaisthima ekatommyriwn anthrwpwn, thn pantelh elleipsh sevasmou pros ayto kai thn proklhsh gia xarh ths satiras/kritikhs (ayta syzhtame) Oxi tis ratsistikes antilhpseis kapoiwn vlaxwn...
--------------------------
@Dragonlord:
Kserw giati einai asteio kai kserw pws to vlepeis. To gegonos omws paramenei oti gia mena iereas einai ena sxhma pera apo atoma, pera apo thn ekklhsia tou Xristodoulou, kai to idio isxyei gia tis eikones kai ton nao (den pianw kan thn eikona tou Candiru pou einai aplws frikalea). An eimai yperevaisthitos, zhtaw syggnwmh. Oi perissoteroi gnwrizoun oti exw mia eyaisthisia sto zhthma, nomizw oti den exw prhksei ta paparia kanenos otan diavazw xristopanagies, otan vlepw apeires vlasfhmies deksia kai aristera, dioti gnwrizw oti vriskomai se ena metal forum me nea paidia. Exw diskous twn Morbid Angel spiti mou kai den eimai paranoikos na vlepw ton satana ston ypno mou.
Den enoxloumai toso me tis xristopanagies giati kserw oti o perissoteros kosmos tis xrhsimopoiei ws super apolaystikh vrisia, xwris na ton noiazei ti vrizei. Oi filoi mou vrizoun ta theia kai parolo pou den mou aresei, kserw oti den exoun skopo na me prosvalloun. Kai oi Morbid Angel me ayta pou exoun faei sthn mapa apo ton amerikaniko fontamelismo einai apolytws dikaiologhmenoi sto na theloun na antidrasoun, kai as me stenoxwrei pou telika thn plhrwnei Allos.
An omws erthei ena paidi kai kanoume theologikh syzhthsh kai epeidh kserei poso me peirazei, gia na mou deiksei thn perifronhsh pou exei se mena, sta pistevw mou kai otidhpote mou petaksei xristopanagia, etsi entona kai syllavista na oum, tha me peiraksei eksisou me th zwgrafia tou katwrimou.
En prokeimenw, den nomizw oti yparxei kaneis edw mesa pou epikrotei papades na viazoun agorakia, yparxei mono o malakas pou dhlwnei xristianos kai o opoios einai parempiptontws aytos pou vgazei malaka ton kartounista pou prokalei to thriskeytiko synaisthima tou allou. Sto kapaki vgainei h zwgrafia pou prosvallei kai to diko tou thriskeytiko synaisthima, etsi gia na deiksei o katwrimos poso poly yposthrizei thn eleftheria tou logou.
E, loipon den ta egrafa thewritika ayta pou elega prin. Ontws exw thriskeytiko synaisthima pou mporei na prosvlithei. Isws den hmoun arketa katatopistikos otan elega oti na prosvlithei to thriskeytiko mou synaisthima isoutai me piasimo ths kardias kai stenoxwria. To an h zwgrafia stiliteyei kati yparkto oudolws me endiaferei sthn prokeimenh. Prosvallomai me thn gnhsia-etymologikh-istorikh ennoia tou orou. Kalo tha htan, mias kai allou perifronithike h aksia ths etymologias genikotera, na epaneksetasei o katwrimos ti tha pei prosvolh tou thriskeytikou synaisthimatos giati den shmainei "thymwnw kai tsantizomai pou mou thn eipes". Epeidh oi perissoteroi thymwnoun me tis prosvoles mporei na to katalavainei etsi alla einai kati arketa vathytero.
Isws o katwrimos den katalavainei ti tha pei thriskeytiko synaisthima, isws den eixe idea oti mporei na me peiraksei toso kai aposyrw ton xarakthrismo "malakas". Afelhs einai kai anideos.
Den ton exw toso afelh kai anideo omws sto na mhn kserei oti an kotsareis ayto to skitso sthn mapa mou einai elleipsh sevasmou sto proswpo mou. An den me sevetai, dikaiwma tou, den to diekdikw. Dikaiwma tou kai na kanei post to skitso. Egw epanalamvanw, to dikaiwma mou na prosvallomai kai na thlivomai to diathrw?
------------
Akoma kai se anarxiko periodiko na empaine gia na kataggeilei tous kakous xristianous pou kseroun kai den milane (poious anarwtiemai but I digress) pali to thewrw vlakwdes kai proklhtiko. Sigoura tous xristianous pou thelei na kataggeilei (syneferei, poios kserei ti) den tha tous kanei na poune "A! To asteio ayto skitso exei skopo na stiliteysei ta kakws keimena, ti xaritwmenh idea!" alla na ourliazei gia aforismous. Plaka exei na vlepeis thn Louka na wryetai den lew, alla isws yparxoun kai kapoioi pou den einai san thn Louka alla par'ola ayta na yparxei kai kati pou tous enoxlei kai tous dyo.
Polla egrapsa kai teleiwnw me ayto to thema. Lypamai poly pantws genikotera kai oxi, to lypamai den to lew perifronhtika.
Με πόσους διαφορετικούς τρόπους πρέπει να το πει ο Vic για να το καταλάβετε;
deggial κ λοιποί προοδευτικοί της 1ης δημοτικού, ένα απλό παράδειγμα:
Έχετε κάθε δικαίωμα να μου βρίσετε τη μάνα in public. Δε το κάνετε όμως γιατί ξέρετε ότι θα σας σπάσω τα μούτρα μόλις σας πετύχω =)
Άντε μετά πες μου ότι είσαι ελεύθερος να λες τις απόψεις σου οπουδήποτε κιεοποτεδήποτε.
Οι αντιδράσεις των Μουσουλμάνων είναι υπερβολικές ναι, αλλά που είναι το περίεργο, εφόσον ξέρουμε ότι στάνταρ θα ξεσπάσουν λόγω φανατισμού;
χαζέψτε τώρα για κάμποση ώρα τα παρακάτω:
To mono pou tha kanw einai mesa mou na sxhmatisw thn apopsh oti den me sevesai katholou kai oti eisai aplws malakas. San ton kartounista malakas. Ypothetw oti yparxoun arketoi mousoulmanoi mesa sta ekatommyria pou den theloun na sfaksoun thn mana tou kartounista. Akoma kai an den yparxoun (pou amfivallw) to thema ths elleipshs sevasmou paramenei.
Sigoura prepei na ginei kati gia to tyflo misos twn mousoulmanwn kai ton fanatismo tous. To na prokaleis to misos tous isws kai na mhn einai h kalyterh idea (eidika otan ksereis oti tha to prokaleseis). Ektos kai an skopos sou einai kalh wra na isopedwseis thn Mesh Anatolh pou eipe kapoios.
katwrimos
03-02-2006, 18:37
Katwrime, mpravo. Mou edeikses oti thewreis tragikh kai ypokritikh thn ekklhsia kai ton xristianismo kai den kserw kai gw ti allo.
Em? Afto katalaves esy apo to skitso? Oti to postara gia na prosvalo to sinolo tis xristianikis thriskeias? Kala krasia file...
Enas antikeimenikos paratiritis tha simfonisei oti to skitso mou (btw den to zografisa ego) einai SAFESTATO oti strefetai enantion ton pederaston papadon.
Ypothetw pws den se exw prosvallei pote, oute sou exw deiksei elleipsh sevasmou se kati pou thewreis iero (oti kai an einai ayto).
Se plhroforw oti emena me prosevalles idiaiterws, pragmatika pianetai h kardia mou na vlepw tetoies eikones, dioti egw mesa mou exw kati teleiws diaforetiko apo ayto pou exeis esy (an einai lathos ayto einai provlhma mou, ypothetw to sevesai ayto). Stenoxwriemai, pws to lene.
Ta parapona sou, kanta stous papades pou kakopoioun paidakia. Katanoo ti lypi sou, alla ypefthinoi gia aftin einai oi papades, oxi o filos mou pou sxediase to skitso gia na tous satirisei, i ego pou to postara. Anti na prospatheis na mou emfisiseis enoxes (den tha to katafereis), an ONTOS sfigetai i kardia sou, kai an ONTOS niotheis opos les, tote palepse enantion ton papadon pou viazoun mikra paidakia, oxi enantion emena pou tous stilitevo.
Kai gia mena yparxoun pragmata pou theoro Iera, opos px i aristeri ideologia mou. An mou postareis ena skitso pou dixnei to stalin na mastigonei euraious, profanos tha stenaxoritho opos ki esy. Omos ego den tha theoriso esena malaka, i oti den me sevesai, edo akrivos einai kai i megali diafora mas.
To mono pou tha kanw einai mesa mou na sxhmatisw thn apopsh oti den me sevesai katholou kai oti eisai aplws malakas.
Signomi, alla kaneis lathos oson afora to proto. Sevomai opoiondipote theoro oti aksizei to sevasmo, akoma kai an diafono mazi tou. Den tha me deis pote na vrizo ton Churchil i ton Napoleonta as poume, ki as miso ta osa presvevoun, giati mesa apo tin poreia tous exoun kerdisei to sevasmo mou. Oi papades den exoun kerdisei ton sevasmo mou, os ek toutou tha tous satirizo oso thelo. To oti den sevomai esena den katalavaino apo pou to symperanes... Tautizeis ton eafto sou me tous anomalous papades? Tous dikaiologeis?
Anyway, paroti mou dineis entiposi atomou me midamini antilipsi (kirios epidi prosvalesai apo ena skitso pou stilitevei SAFESTATA tous anomalous papades, stous opoious den nomizo oti anoikeis) tha sou apefthino ena erotima:
Esy theoreis oti o danos skitsografos ofeile na sevastei ta Iera ton mousoulmanon. Exeis skeftei pote oti o dimosiografos theorei Ieri tin eleftheria tou typou? Exeis skeftei oti oso asxima aisthanesai esy i o mousoulmanos pou tou prosvaleis ti thriskeia, alo toso asxima aisthanetai o Danos dimosiografos otan anagkazetai na logokrinei ton eafto tou??
Profanos theoreis ta Iera ton xristianomousoulmanon sevasta, kai ta Iera ton ditikon oti prepei na parakamptotai. Oraio skeptiko filarako, klap klap klap (eironiko xeirokrotima)
Sinopsizontas filtate vic:
A. Stamata na vlepeis fantasmata pantou. Kaneis den ksypnaei to proi katastronontas sxedia gia to pos tha se prosvalei satirizontas ti thriskeia sou.
B. Mathe na diavazeis (esto kai geloiografies).
C. Mathe na apefthineis tis efthines ekei pou prepei. Gia ta egglimata ton diestramenon papadon ftaine aftoi pou ta kanoun, oxi aftoi pou sta deixoun
Afta filika
PS. Ta yponooumena peri afairesis ton skitson mou, pou les oti einai stin "krisi ton moderators an tha ta afairesoun" VALTA STON KOLO SOU.
Eftixos oi moderators den exoun se exoun akolouthisei se tetoia epipeda kathisterisis oste na logokrinoun posts. Kai an nomizeis oti afto to leo gia na glypso ton dragonlord or sth, se papapempo sta apeira flames pou exo kanei mazi tou kata kairous.
ANEKDOTO NOUMERO ENA:
Skaei enas Palaistinios se ena bar....
ANEKDOTO NOUMERO DUO:
Skaei enas Palaistinios se ena bar ki efuge kommatia.
ANEKDOTO NOUMERO TRIA:
Pane 2 Palaistinioi se ena bar...
- Po, malakia paixtike, den exei kosmo..
- Kala more, min skas.
http://www.strangemilitary.com/images/content/2821.jpg
phadom duck έπαναλαμβάνεις τα ίδια. Διάβασε το ποστ μου που προκάλεσε θρησκευτικό φλέιμ από την χριστιανική σκοπιά και ίσως καταλάβεις
Phantom Duck
03-02-2006, 21:56
Έχετε κάθε δικαίωμα να μου βρίσετε τη μάνα in public. Δε το κάνετε όμως γιατί ξέρετε ότι θα σας σπάσω τα μούτρα μόλις σας πετύχω =) Άντε μετά πες μου ότι είσαι ελεύθερος να λες τις απόψεις σου οπουδήποτε κιεοποτεδήποτε.
Κάτσε ρε Βάιρους, ποιος μίλησε για προσβολή χωρίς αιτία; Το ίδιο είναι να λες "γαμώ τη μάνα των μουσουλμάνων, ο Μωάμεθ είναι πόρνη επειδή έτσι γουστάρω" και να τους κατηγορείς για φανατισμό και τυφλή υποδούλωση σε δυο τρεις σειρές του Κορανίου με τον πιο απλό τρόπο, χρησιμοποιώντας δηλαδή το σύμβολο του Ισλάμ, το Μωάμεθ; Είναι ακριβώς αυτό που είπε ο Ντράγκονλορντ πιο πριν για τα δύο σχέδια, το ένα ήταν μια μαλακία και μισή που δεν είχε απολύτως κανένα νόημα, ενώ το δεύτερο απεικόνιζε κάτι που συμβαίνει. Είναι προσβλητικό να πεις στον Αλβανό "είσαι σκουπίδι". Είναι προσβλητικό να του πεις όμως "είσαι από την Αλβανία, εκεί πεινάτε" πχ;
Καντίρου, έχω σταματήσει πια να διαβάζω τα δισέλιδα ποστς σου. Γενικά τα ποστς σου που ξεπερνούν τις 50 λέξεις :)
Solo Carriera
03-02-2006, 22:49
οκ, αυτό λέγεται νταβατζιλίκι. έχεις το δικαίωμα να το κάνεις αλλά αν το κάνεις θα σου σπάσω τα μούτρα. ας περιοριστούμε λοιπόν μη τυχόν και μας πλακώσουν οι νταβατζήδες.
αρχιδιές λέει ο βικ.
Καντίρου, έχω σταματήσει πια να διαβάζω τα δισέλιδα ποστς σου. Γενικά τα ποστς σου που ξεπερνούν τις 50 λέξεις :)
δηλαδή είναι πιό βολικό και προτιμότερο να μετρήσεις πρώτα τις λέξεις και μετά να αποφασίσεις να διαβάσεις; :shock:
Katwrime, mpravo. Mou edeikses oti thewreis tragikh kai ypokritikh thn ekklhsia kai ton xristianismo kai den kserw kai gw ti allo.
Em? Afto katalaves esy apo to skitso? Oti to postara gia na prosvalo to sinolo tis xristianikis thriskeias? Kala krasia file...
Enas antikeimenikos paratiritis tha simfonisei oti to skitso mou (btw den to zografisa ego) einai SAFESTATO oti strefetai enantion ton pederaston papadon.
Exeis dikio. Profanws ypertimhsa ton skopo tou skitsou. Ayto ftaiei giati thewrhsa aytonohto oti otan deixneis enan ierea me ton poutso eksw mesa se mia ekklhsia me mia eikona pisw na katouraei/xynei (den voitha to skitso) ena paidaki, gnwrizeis oti h eikona prosvallei enan Xristiano. Profanws kai den to gnwrizeis, oute esy, oute o skitsografos.
Twra to ksereis.
To exw pei ouk oliges fores sta prohgoumena post mou oti posws me endiaferei an to skitso anaferetai se pragmatiko gegonos. Mesa apo thn methodo kataggelias stous paiderastes pappades prosvallontai iera kai osia, dika mou kai kapoiwn allwn ekatomyriwn.
[quote:19s9tl75]Ypothetw pws den se exw prosvallei pote, oute sou exw deiksei elleipsh sevasmou se kati pou thewreis iero (oti kai an einai ayto).
Ta parapona sou, kanta stous papades pou kakopoioun paidakia. Katanoo ti lypi sou, alla ypefthinoi gia aftin einai oi papades, oxi o filos mou pou sxediase to skitso gia na tous satirisei, i ego pou to postara. Anti na prospatheis na mou emfisiseis enoxes (den tha to katafereis), an ONTOS sfigetai i kardia sou, kai an ONTOS niotheis opos les, tote palepse enantion ton papadon pou viazoun mikra paidakia, oxi enantion emena pou tous stilitevo.
[/quote:19s9tl75]
Prospathw na kratithw gia na mhn ta parw sto kranio giati pistevw oti eisai ontws tromera afelhs kai den ta les epithdes. An se kapoio shmeio apo edw kai pera ginw poly epithetikos, zhtaw prokatavolika syggnwmh.
Kat'arxas ksekinaw me to teleytaio: Parakalw na mou ypodeikseis enan tropo na palepsw enantiwn twn viastwn pappadwn. Theleis na gyrnaw tis enories rwtwntas tous an viazoun paidakia kai an apantane thetika na tous sapizw sto ksylo? Theleis na vgw sta kanalia (o Xardavellas einai mia kalh periptwsh, trelainetai gia kati tetoia) na kataggeilw oti stantar se kapoia ekklhsia yparxei enas anwmalos, fate ton Xristianoi? Akouw protaseis giati den gnwrizw pragmatika poia tha mporouse na einai mia apodotikh methodos.
Gia thn lyph mou, pou parempiptontws den katanoeis katholou, efthynetai to sygkekrimeno skitso. Mporei h empneysh tou skitsou na einai ena dis fores xeiroterh kai den tha me deis na diafwnw, opws den diafwnw me tis kathgories enantion twn fanatikwn mousoulmanwn. Ayto den kanei to skitso ligotero prosvlhtiko, oute empodizei na pianetai h kardia mou otan to vlepw.
Pes mou alitheia, o filos sou to ekane gia kataggelia 'h gia thn kafrila tou pragmatos? Giati egw, vlepontas fantasmata pantou gyrw mou kai me thn mhdaminh mou antilhpsh nomizw oti to ekane giati exei plaka, oxi giati pernaei ena mhnyma mesa apo thn politeymenh satira tou. H apanthsh sou genikotera file katwrime einai ypokritikh, dioti kryvesai pisw apo thn eleftheria tou logou kai to provlhma twn viastwn pappadwn (anathema to gia "provlhma", esy posous viastes papades ksereis?Mhpws einai tragika memonwmenes periptwseis kai oxi geniko fainomeno?) gia na dikaiologhseis mia malakia.
Sigoura o filos sou allwste evale ena sidhroun stavro gia na pei oti oi viastes papades einai opadoi twn Motorhead etsi?
To poso me enoxloun emena oi viastes pappades pantws, an exeis katalavei estw kai ligo kati, antilamvanesai oti me enoxlei sto periplou xiliaplasio apo oti enoxlei esena. Dioti gia mena peran ths terastias kthnwdias tou psyxikou kai swmatikou viasmou enos paidiou yparxei epipleon to sxhma tou ierea pou vlasfhmeitai katafora.
Kai gia mena yparxoun pragmata pou theoro Iera, opos px i aristeri ideologia mou. An mou postareis ena skitso pou dixnei to stalin na mastigonei euraious, profanos tha stenaxoritho opos ki esy. Omos ego den tha theoriso esena malaka, i oti den me sevesai, edo akrivos einai kai i megali diafora mas.
Oxi katwrime, allh einai h megalh diafora mas. H diafora mas einai oti esy den katalavaineis ti tha pei thriskeytiko aisthima. Ideologia kai pisth den einai to idio pragma.
Den antilamvanesai mallon oti h pisth sou sto theio einai amesa synyfasmeno me thn psyxh sou kai to egw sou, den kserw kan an pisteveis se psyxh. Mporei na to thewreis geloio kai dikaiwma sou, omws h prosvolh sta theia kapoiou, otan einai akraia xtypaei kateftheian sthn kardia. H prosvolh twn politikwn sou pistevw xtypaei ston egkefalo. Opws an sou vrisoun thn mana den einai to idio na sou vrizoun ton Marx kai ton Lenin.
To na postarw ena skitso pou kanei rompa kapoio indalma sou, oso kai na to agapas den mporei pote na einai to idio, giati den exeis dwsei thn psyxh sou ekei, oute exeis th sxesh agaphs pou exei enas Xristianos me ton Xristo. Kai den to lew oute ypotimhtika, oute sygkritika. Monos sou eipes oti den sou kanei thn idia aisthisi h eikona tou Stalin. Tha htan poly omorfa pragmatika, an den xreiazotan na sou ekshghsw kapoia pragmata kai apla me pisteves otan sou elega oti *egw* prosvallomai me tetoies eikones. Mporei na me sevesai ws atomo opws les, alla einai enas sevasmos xwris antikrysma dioti sto lew eythews (kai fantazomai to exeis ksanakousei) oti tetoies eikones einai aseveia, se ayto pou presvevoun kai se mena. Isws esy pisteveis oti an mpeis me ta papoutsia sou se ena tzami eksakoloutheis na sevesai ena mousoulmano san atomo, pantws aytos sigoura den tha to parei etsi. Kai to ksereis. Kai o kartounistas to iksere otan apeikonize ton Mwameth.
[quote:19s9tl75]To mono pou tha kanw einai mesa mou na sxhmatisw thn apopsh oti den me sevesai katholou kai oti eisai aplws malakas.
Signomi, alla kaneis lathos oson afora to proto. Sevomai opoiondipote theoro oti aksizei to sevasmo, akoma kai an diafono mazi tou. Den tha me deis pote na vrizo ton Churchil i ton Napoleonta as poume, ki as miso ta osa presvevoun, giati mesa apo tin poreia tous exoun kerdisei to sevasmo mou. Oi papades den exoun kerdisei ton sevasmo mou, os ek toutou tha tous satirizo oso thelo. To oti den sevomai esena den katalavaino apo pou to symperanes... Tautizeis ton eafto sou me tous anomalous papades? Tous dikaiologeis?
[/quote:19s9tl75]
Elpizw na katalaves apo pou to symperana. Isws den katalavaines oti tetoies eikones gia mena einai aseveis. Twra to katalaves. H teleytaia erwthsh sou einai geloia.
Anyway, paroti mou dineis entiposi atomou me midamini antilipsi (kirios epidi prosvalesai apo ena skitso pou stilitevei SAFESTATA tous anomalous papades, stous opoious den nomizo oti anoikeis) tha sou apefthino ena erotima:
Esy theoreis oti o danos skitsografos ofeile na sevastei ta Iera ton mousoulmanon. Exeis skeftei pote oti o dimosiografos theorei Ieri tin eleftheria tou typou? Exeis skeftei oti oso asxima aisthanesai esy i o mousoulmanos pou tou prosvaleis ti thriskeia, alo toso asxima aisthanetai o Danos dimosiografos otan anagkazetai na logokrinei ton eafto tou??
Exw varethei na milaw gia thn karamela ths eleftherias tou typou, thn opoia epithymw. Den epithymw thn asydosia kai thn aseveia eis to onoma ths eleftherias. Oso gia to ti einai iero kai oxi, prospathisa na dwsw mia apanthsh pio panw. Kai pistepse me, oson afora ideologies kai ti mporei na shmainoun gia ton kathena, gnwrizw poly kala. Mporei kai egw na thewrw kapoia pragmata "iera". Iera kai osia, kyriolektika, mono ta theia kai tous goneis (opoiousdhpote goneis).
Profanos theoreis ta Iera ton xristianomousoulmanon sevasta, kai ta Iera ton ditikon oti prepei na parakamptotai. Oraio skeptiko filarako, klap klap klap (eironiko xeirokrotima)
Exei plaka pou vazeis tous dytikous apo thn mia kai tous xristianous (san kai mena fantazomai) apo thn allh. Apples and Oranges filarako. To exeis katalavei ayto toulaxiston? Gia th diafora twn ideologiwn kai ths thriskeytikhs pisths ennow, oxi tous dytikous/xristianous. Alla kai ep'aytou pantws thewrw oti o eaytos mou exei polla stoixeia tou dytikou politismou kai kouvalaw poly dytikh koultoura panw mou. Den thewrw ta dyo dipola, einai endiaferon pou to vlepeis etsi pantws, shmainei oti vlepeis ton xristianismo san politiko systhma. Pithanws kai na exei katanthsei se polles mofes tou etsi (amerikh kai vatikano sigoura, se megalo vathmo o xristodoulos kai to synafi tou), pantws paramenei edw kai 2000 xronia akoma, pisth kai ekatomyria ton antilamvanontai etsi kai exoun poly diaforetikh sxesh mazi tou apo ayth pou esy katalavaineis.
Sinopsizontas filtate vic:
A. Stamata na vlepeis fantasmata pantou. Kaneis den ksypnaei to proi katastronontas sxedia gia to pos tha se prosvalei satirizontas ti thriskeia sou
Oxi. Apo agnoia to kanei telika. To ksekatharisa ayto nwritera. Afelh kai anideo den se xarakthrisa?
PS. Ta yponooumena peri afairesis ton skitson mou, pou les oti einai stin "krisi ton moderators an tha ta afairesoun" VALTA STON KOLO SOU.
Eftixos oi moderators den exoun se exoun akolouthisei se tetoia epipeda kathisterisis oste na logokrinoun posts. Kai an nomizeis oti afto to leo gia na glypso ton dragonlord or sth, se papapempo sta apeira flames pou exo kanei mazi tou kata kairous.
Kala, telika isws ayth h paragrafos na einai kai h pio endeiktikh...
Nai, zhtaw logokrisia. Sto lew eythews. Thelw na KRINEI (logo-KRISIA-get it?) kapoios to diko sou point kai to diko mou. Egw prosvallomai na tis vlepw. Esy prosvallesai an sta svhsoun. Ypothetw oti tha krithei an to diko sou dikaiwma na postareis tis SYGKEKRIMENES eikones einai shmantikotero apo thn proswpikh prosvolh pou aisthanomai.
Isws ayto me kanei skotadisth. Pantws yponooumeno den htan. Nomizw exw kanei xiliometrika posts se ayto to topic pou lew AYTO TO PRAGMA SYNEXWS.
Anathewrw omws kai exeis dikio. Se ena pragma eimai asynephs. Den to zhtaw apo tous moderators. To zhtaw apo esena. Den to katalaves? Nomizeis tha ikanopoiithw an tis vgalei o dragon? Esy thelw na tis vgaleis. Oi dragon kai dead kai opoios tha mou poun poly swsta oti an den sou kanei kefi mhn mpaineis edw. To na tis vgaloun aytoi *twra* einai htta ths eleftherias tou typou, epeidh omws epaikse xalia mpala. Krima einai omws. Mporeis na kanei oti theleis, to ti theleis einai to zhthma. An den theleis na tis vgaleis pantws, en gnwsei sou den me sevesai. An sou einai adiaforo, eilikrina, me olh mou thn kardia, paw paso. Se olo to thread.
Φαντομ και ειδικά Σολο: θέλετε να αναλύσω το παράδειγμα που ναι ότι πιο απλό υπάρχει; Τι νταβαντζιλίκι; Βλάκας είσαι; Αν μου προσβάλεις κάτι που θεωρώ τόσο σημαντικό για μένα θα σε πλακώσω. Δε πα να έχεις την απόλυτη ελευθερία να λες ότι θες, εμένα θα με προσβάλεις και θα υποστείς τις συνέπειες της ασέβειας σου. Αλλά το point του παραδείγματος είναι οτι ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ γιατί ΞΕΡΕΙΣ τι θα γίνει (εκτός αν γουστάρεις να τις φας).
Κάντε την αντιστοίχηση με τα γεγονότα τώρα. 'Η γουστάρουν τις αντιδράσεις των Ουγκαμπούγκα ή είναι καθυστερημένοι. Το να κάθεσαι να αναλύεις αν ήταν προσβλητικά (βάσει της δικής σου αντίληψης ή των Δανών) ή όχι αυτά που δημοσιεύτηκαν δεν έχει κ πολύ σημασία. Μπορεί και να συμφωνήσουμε σαυτό οκ, αλλά δες πιο πάνω πάλι.
Φαντομ και ειδικά Σολο: θέλετε να αναλύσω το παράδειγμα που ναι ότι πιο απλό υπάρχει; Τι νταβαντζιλίκι; Βλάκας είσαι; Αν μου προσβάλεις κάτι που θεωρώ τόσο σημαντικό για μένα θα σε πλακώσω. Δε πα να έχεις την απόλυτη ελευθερία να λες ότι θες, εμένα θα με προσβάλεις και θα υποστείς τις συνέπειες της ασέβειας σου. Αλλά το point του παραδείγματος είναι οτι ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ γιατί ΞΕΡΕΙΣ τι θα γίνει (εκτός αν γουστάρεις να τις φας).
Κάντε την αντιστοίχηση με τα γεγονότα τώρα. 'Η γουστάρουν τις αντιδράσεις των Ουγκαμπούγκα ή είναι καθυστερημένοι. Το να κάθεσαι να αναλύεις αν ήταν προσβλητικά (βάσει της δικής σου αντίληψης ή των Δανών) ή όχι αυτά που δημοσιεύτηκαν δεν έχει κ πολύ σημασία. Μπορεί και να συμφωνήσουμε σαυτό οκ, αλλά δες πιο πάνω πάλι.
Με βάση την δική σου σχετικιστική αντίληψη, δεν έχει καμία σημασία να κρίνουμε κανέναν - γιατί κρίνουμε με βάση την δική μας αντίληψη και όχι την δική τους. Γουάου.
Και το point του παραδείγματος σου είναι ότι εσύ ως άνθρωπος θα ήσουν διατεθιμένος να υπερβείς τον Νόμο ενώ ο άλλος που σου βρίζει τη μάνα όχι. Οπότε ναι, μιλάμε για νταβατζιλίκια και εκβιασμούς και τέτοια.
Τέλος, ό,τι ήθελα να πω τα είπε πολύ απλά ο Scrag -exclude FUCK ISLAM όπου θα έβαζα FUCK ALL RELIGIONS. Επειδή αυτοί έχουν μείνει πίσω πολιτισμικά -και ναι ο πολιτισμός μας αντικειμενικά είναι πιο μπροστά από τον δικό τους- δεν σημαίνει ότι θα μας τραβήξουν πίσω.
Και νομίζω ότι υπερβολή είναι να το κάνετε θέμα για τους μουσουλμάνους ενώ όλοι είστε φανζ του Τζήζας βέρσους Φρόστυ.
Επίσης να προσθέσω για το θέμα τις προσβολής για να ανοίξουν τα μάτια μερικών.
Προσβλητικό μπορεί να είναι να βρίζεις κάτι που ο άλλος έχει ιερό ή να είναι πολύ σημαντικό γι'αυτόν. Έχει σκεφτεί όμως ο άλλος αν για μένα είναι προσβλητικό να έχει ιερό ή πολύ σημαντικό αυτό το κάτι; Η οπτική του "είναι σημαντικό για μένα" είναι λάθος, οδηγεί σε άπειρα παράδοξα κτλ κτλ. Δηλαδή, σκεφτείτε όσοι νομίζετε ότι σας προσβάλλουμε τον θεό ή την πίστη ή την οικογένεια ή whatever, σκεφτείτε πρώτα αν αυτό που κάνετε ήδη παραβιάζει την ηθική άλλων. Και αν λοιπόν σκοπεύουμε να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα πρέπει να κοιτάμε τα πράγματα διαφορετικά. Αμέσως αμέσως σκέφτομαι δύο τρόπους: 1)να αποκτήσουμε όλοι την ίδια ηθική/αισθητική, κάτι το οποίο θα ήταν ιδανικό και 2)να μάθουμε να δεχόμαστε την κριτική, ακόμα και την πιο χυδαία, και να σκεφτόμαστε λογικά πρωτού ξεπεράσουμε κάποια όρια προς υπεράσπιση των πιστεύω μας.
Ekshghse mou, estw thwrhtika pws tha mporouse na se prosvallei kati pou niwthw mesa mou.
Elfstone
04-02-2006, 05:00
Η δική μου άποψη είναι ότι ιερά και όσια δεν υπάρχουν. Η ιερότητα είναι κάτι που εγκυμονεί κινδύνους γιατί συνεπάγεται το αλάνθαστο, το ακαταλόγιστο, το αδιαμφισβήτητο. Όταν αποδίδονται κάπου αυτές οι ιδιότητες, η λογική πάει περίπατο με συνήθως δυσάρεστες συνέπειες.
Από την άλλη, κάθε μας πράξη, πόσο μάλλον από κάποιο άτομο του τύπου, πρέπει να χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα και πρόνοια. Δεν έχω δει τα διαβόητα καρτουν άλλα είναι απαράδεκτο να δημοσιεύονται, όχι για το περιεχόμενο τους, άλλα για τα αναμενόμενα αποτελέσματα τους. Όταν προκαλείς πληθυσμούς που αναμεσά τους κυκλοφορούν δολοφόνοι, έστω και μέσω αυτοκτονίας, τότε είσαι εγκληματικά ανεύθυνος. Κάποιος θα απαντούσε ότι το ίδιο εγκληματικά ανεύθυνο είναι να είσαι πιστός. Ναι, άλλα το να πέσεις στο ίδιο επίπεδο και να πολεμάς την φωτιά με φωτιά είναι η πολυ-πολύ λάθος αντιμετώπιση.
Κατα τ'άλλα :thumbsup: :thumbsup: Phoebus.
Ekshghse mou, estw thwrhtika pws tha mporouse na se prosvallei kati pou niwthw mesa mou.
Μεγάλη συζήτηση. Θεωρητικά, αν το πάμε στα άκρα, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι πραγματική προσβολή δεν υπάρχει διότι τα πάντα μπορούν αυταπόδεικτα να αποτελέσουν προσβολή. Οτιδήποτε νιώθεις μέσα σου μπορώ να το θεωρήσω προσβολή. Έτσι. Το ότι νιώθεις μπορώ να το θεωρήσω προσβολή.
Επειδή όμως μιλάμε για την πραγματικότητα και όχι κάτι τόσο ισοπεδωτικό, αν ξεκινήσουμε από την υπόθεση ότι είμαστε άνθρωποι και ζούμε σε μια κοινωνία η οποία προϋποθέτει συμβιβασμούς μεταξύ των ανθρώπων, οτιδήποτε πέραν αυτών μπορεί να αποτελέσει προσβολή. Ένα ακραίο παράδειγμα: σε μια κοινωνία ανθρώπων εμφανίζεται ένας κανίβαλος οποίος νιώθει ότι πρέπει να τρώει ανθρώπους. Επειδή αυτή η ανάγκη του υπερβαίνει το κοινωνικό συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την ένταξη του στο κοινωνικό σύνολο πρέπει 1)είτε να φύγει και να ζήσει με άτομα ομοίων γαστρονομικών προτιμήσεων είτε 2)να αλλάξει διατροφή. Επειδή προφανώς το 1) δεν είναι εφικτό, είναι απαραίτητη η αλλαγή της διατροφής του. Το πως δεν μας απασχολεί νομίζω. Δεν έχει να κάνει με το τι είναι σωστό. Έχει να κάνει με το τι είναι κοινώς αποδεκτό.
Το πρόβλημα με τον σχετικισμό είναι όμως ότι πάντα δημιουργεί συγκρούσεις. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις οι άνθρωποι να έχουν δικαιολογίες σε ό,τι κάνουν, αφαιρώντας από τους υπόλοιπους την αντικειμενικότητα για να τους κρίνουν "επειδή δεν το ζουν όπως εκείνοι" και όταν τελικά δέχονται τα πυρά της κριτικής προσπαθούν να θέσουν τα πράγματα σε μια αντικειμενική βάση ενώ το υπόβαθρό τους είναι σχετικιστικό. Πάνω κάτω ό,τι λες δηλαδή. Παραπονιέσαι ότι σε προσβάλλει κάτι το οποίο σατυρίζει αυτό που σέβεσαι ενώ δεν καταλαβαίνεις ότι προσβάλλεις από πριν κάποιον με αποτέλεσμα να σε προσβάλλει, και όλο αυτό γυρνάει συνέχεια.
Αν σεβόσασταν το ίδιο πράγμα βέβαια δεν θα υπήρχε διαφωνία. Η προσβολή λοιπόν φίλε Vic, ξεκινάει από την στιγμή που κάποιος ξεπερνάει τα όρια του νόμου και κάνει ό,τι του καβλώσει. Ο νόμος ορίζει σε ένα γενικό πλαίσιο τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Δέξου λοιπόν ότι ο άλλος αν σου βάζει τον Χριστό με τον Άγιο Βασίλη να παίζουνε καράτε για πλάκα δεν παραβαίνει το νόμο.
Ισχύουν και όλα αυτά που αναφέρθηκαν για τους νόμους της κάθε χώρας κτλ. Δεν μπορούν να σου απαγορέψουν να κάνεις κάτι σε μια χώρα που το επιτρέπει. Μην μιλήσω και για το πόδι που βάζει η θρησκεία στα πολιτικά γιατί θα γίνουμε κώλος.
Άααααααντε καλό ξημέρωμα
Solo Carriera
04-02-2006, 09:27
οκ, το παράδειγμα ήταν εξ αρχής απολύτως ατυχές. καταλάβετε πλιζ ότι η προσβολή για την προσβολή ("σου γαμώ την μάνα") δεν έχει κανένα κοινό σημείο με την σάτιρα και την κριτική (τα γνωστά κόμιξ). ο τύπος στηλίτευσε κάτι που θεωρεί παράλογο, οι αντιδράσεις ήταν φυσικό επακόλουθο, δεν είναι ανάγκη ούτε να τον παίζει με αυτές, ούτε να ανακαλέσει όσα είπε (ομγκ, λες και μιλάω για τον εαυτό μου στο xioumor thread). αρκεί αυτό που έκαναν όλοι, να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση απέναντι στο νταβατζιλίκι των μουσουλμάνων.
επίσης η στάση που κρατάτε είναι θλιβερή. ζητάτε να σκάσει ο κάθε στηλιτευτής επειδή υπάρχει ένας μπαμπούλας που σας φοβερίζει. μπράβο μαλάκες.
Solo Carriera
04-02-2006, 09:55
Kai gia mena yparxoun pragmata pou theoro Iera, opos px i aristeri ideologia mou. An mou postareis ena skitso pou dixnei to stalin na mastigonei euraious, profanos tha stenaxoritho
μαλάκα μου, αυτό ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. έχω μείνει κόκκαλο.
Kai gia mena yparxoun pragmata pou theoro Iera, opos px i aristeri ideologia mou. An mou postareis ena skitso pou dixnei to stalin na mastigonei euraious, profanos tha stenaxoritho
μαλάκα μου, αυτό ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. έχω μείνει κόκκαλο.
η έννοια της ιερότητας στην αριστερή ιδεολογία είναι μεταφορικής φύσης και αποστασιοποιημένη από το αντικείμενο λατρείας. Σ' ό,τι αναπαράσταση και να κάνεις, πχ τον στάλιν με ζαρτιέρες, με την σβάστικα, κλπ μόνο καμιά παθολογική περίπτωση αριστερού θα αντιδράσει. Με λίγα λόγια η ιερότητα σε αυτή την περιπτωση δεν δομείται γύρω από ένα ταμπού, έναν αποκλεισμό ή εξωβελισμό.
Επιπλέον, μπορεί κάποιος να είναι χριστιανός, ή μουσουλμάνος αλλά να κρατά μια απόσταση από την κυριολεξία των ταμπού αυτών, άλλοτε μικρότερη, άλλοτε μεγαλύτερη. Οσο πιο μικρή είναι αυτή η αποσταση από το αντικείμενο λατρείας τόσο πιο μεγαλύτερη θα είναι και η προσβολή. Η πλήρης ταύτιση με το αντικείμενο λατρείας ισοδυναμεί με παράνοια: πχ πορωμένοι μουσουλμάνοι που θα κυνηγάν σε όλη τους τη ζωή να σκοτώσουν τον καρτουνιστα.
Η διαφορά λοιπον μεταξύ ιεροτήτων είναι τεράστια
Theoro prosvoli tis noimosunis mou to oti uparxoun akoma atoma pou pane kai filane to xeri kapoiou ierea pou prin 1 ora exune ena paidaki opos sto skitso pou postare o katwrimos. Sou ftanei?
phthoggon
04-02-2006, 11:53
:puke:
Ναι, αυτό ήταν για το σχόλιο σου Fixxer. Όχι, δεν είμαι χριστιανός.
Pou na deis kai tin fotografia na goustareis.
Στα γρήγορα το διάβασα(βαριέμαι να διαβάσω μετασχηματισμούς Laplace :() και έχω να πω 2 πράγματα:
1) Καντιρού, είναι προφανές ότι δεν έχει πρόβλημα με sites όπως αυτό (http://www.resist.com/racistgames/index.htm). Άλλωστε το λέει καθαρά, "If you feel that my freedom of speech is a direct -THREAT- of your -CIVIL RIGHTS- do not continue with this page. If you do continue and you feel -THREATENED- then that is YOUR OWN FAULT, not mine. I will not be held responsible for what -FEELINGS- this page provokes.". Ούτε φυσικά έχεις πρόβλημα με τέτοια sites να κατακλίσουν το διαδίκτυο.
2) Οι υπόλοιποι μην τολμήσετε να πείτε "Τζεχόβα" γιατί θα φέρω μια στρατιά γυναίκες που φοράνε μούσια να σας λιθοβολήσουν μέχρι θανάτου.
Συμπέρασμα: Είστε των άκρων.
EDIT: Και για να μη ξεχνιόμαστε, άτομα σαν τον φίξξξερ θεωρούν πως προσβάλεται η νοημοσύνη τους όταν βλέπουν παπάδες. Άλλωστε...
http://blue-whitegt.com/covers/CIMG0819.JPG
phthoggon
04-02-2006, 12:07
Ναι, και εσύ επειδή ξέρεις οτι υπάρχει μία, δυο τρεις φωτογραφίες με παπάδες να χύνουν στη μούρη μικρών παιδιών είσαι βέβαιος ότι όλοι οι παπάδες ανεξαιρέτως και συμπεριλαμβανόμενου του παπά που πάει και φιλάει το χέρι του ο Vic χύνουν στη μούρη μικρών παιδιών. Και το πετάς και σαν επιχείρημα στο Politics.
Sieg Heil
:moutza:
Xereis ti? Oxi, tha katso ki ego na filiso to xeri tou papa kai tha eimai sostos xristianos epeidi uparxei mia pithanotita pano apo 90% na min exei xusei se kapoio paidaki pio prin!!! Oles oi alles malakies tou xristianismou kai ton thriskeion genikotera, de tha me enoxlisoun, auto tha me kanei na prosvlitho!!! Diladi esy otan diabazeis ena paradeigma se opoiodipote forum i se opoiadipote ekthesi ta pairneis ola kuriolektika fantazomai...
Pou na sou leo tora gia Staurofories kai Ierous polemous kai sugxoroxartia kai tetoia, einai psila grammata gia sena, e? Alla ok, an autoi pou ta kanan ola auta DEN eixan xusei kapoio paidaki, tote eimaste ok fantazomai!!!
phthoggon
04-02-2006, 12:36
Theoro prosvoli tis noimosunis mou to oti uparxoun akoma atoma pou pane kai filane to xeri kapoiou ierea pou prin 1 ora exune ena paidaki opos sto skitso pou postare o katwrimos. Sou ftanei?
Και όλα αυτά σαφώς και υπονοούνται με το ποστ αυτό. Μπράβο.
steel assasin, εγώ γουστάρω πολύ τα ρατσιστικά και σεξιστικά ανέκδοτα,παιχνίδια, κλπ, γιατί γελάω του σκασμού με την αρρωστημένη φαντασία των δημιουργών. Ειδικά αυτή με τον κυνηγών πουστών η φωτό μόνο είναι έπος! Η αποθέωση της κρυπτοομοφυλοφιλίας και του άγχους συνειδητοποίησής της.
τα δικά μου ιερά και όσια δεν έχουν ταμπού έχουν ανακλαστικότητα :wink:
tamagothi
04-02-2006, 13:06
βαριέμαι να διαβάσω μετασχηματισμούς Laplace
symfwnw apolytws. epitelous kapoios ta eipe xyma.
on topik, fantazomai to metasximatismo Z na jifomaxei me to Laplace kai sto telos na tou grafei "Z" me to spathi tou.
Οφτόπικ να κάτσεις να διαβάσεις. Άκουσα Ψαράκης θέλει να διώξει τα μεγάλα έτη, άρα με λίγη τύχη ίσως γίνει το θαύμα σήμερα.
PS: Αν μπορείς σε σμίκρυνση επιλεκτικά ασκήσεις από τα pdf.
freak brother
04-02-2006, 14:45
Να δεχθούν την απολογία της δανικής εφημερίδας που δημοσίευσε πρώτη τα σκίτσα του Μωάμεθ, προκαλώντας τη μήνι των αραβικών κρατών κατά της Δανίας κάλεσε ο Κόφι Ανάν τους «μουσουλμάνους αδελφούς» του. Απηύθυνε επίσης έκκληση για ηρεμία.
«Μοιράζομαι τη λύπη των μουσουλμάνων φίλων μου που εκτιμούν ότι αυτά τα σκίτσα προσβάλλουν τη θρησκεία τους. Υπερασπίζομαι επίσης την ελευθερία του Τύπου. Αλλά αυτή η τελευταία δεν είναι ποτέ απόλυτη, εμπεριέχει μια ευθύνη. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η εφημερίδα που δημοσίευσε αυτά τα σκίτσα ζήτησε συγγνώμη» είπε ο Ανάν.
Ο Κόφι Ανάν είχε δηλώσει χθες, Παρασκευή, πως «η ελευθερία του Τύπου οφείλει πάντοτε να ασκείται με πλήρη σεβασμό των πολιτών και των πυλώνων όλων των θρησκειών».
Κάλεσε τους «μουσουλμάνους αδελφούς μου να συγχωρήσουν, στο όνομα του Αλλάχ του ελεήμονα» να«δεχθούν τη συγγνώμη της εφημερίδας που δημοσίευσε τα σκίτσα» και να «προχωρήσουν μποροστά».
«Καλώ όλο τον κόσμο να απέχει από μέτρα που μπορεί να δηλητηριάσουν την κατάσταση. Δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα για να τιμωρηθεί ολόκληρο το δανικό έθνος ή ολόκληρη η Ευρώπη για τις πράξεις ορισμένων ατόμων» τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.
«Πιστεύω λοιπόν ότι οι μουσουλμάνοι αδελφοί μου πρέπει να αποδεχθούν τη συγγνώμη» κατέληξε ο Κόφι Ανάν.
Η δημοσίευση από την δανική εφημερίδα Jyllands Posten 12 σκίτσων του Μωάμεθ θεωρήθηκε προσβολή από τους μουσουλμάνους και οδήγησε σε σειρά διαδηλώσεων κατά της Δανίας σε πολλές αραβικές χώρες. Η εφημερίδα ζήτησε συγγνώμη, αλλά όχι και η επίσημη κυβέρνηση της Κοπεγχάγης με αποτέλεσμα η κόντρα να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Οφτόπικ να κάτσεις να διαβάσεις. Άκουσα Ψαράκης θέλει να διώξει τα μεγάλα έτη, άρα με λίγη τύχη ίσως γίνει το θαύμα σήμερα.
PS: Αν μπορείς σε σμίκρυνση επιλεκτικά ασκήσεις από τα pdf.
Koprites ...
ok ας ξεκινήσουμε διαφορετικά αυτή τη φορά. Ναι Phoebus κ Solo, συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρχει σάτιρα κ κριτική, duh, δεν είμαι κατά της ελευθερίας του λόγου. Οι πράξεις των μουσουλμάνων μου φαίνονται υπερβολικές κιεμένα, αφού είχε πλάκα γιατί χαλιούνται ρε πούστη!!!! Ας ξεχάσουμε επίσης τι λέει το κοράνι περί αλλόθρησκων γιατί έτσικιαλλιώς για τις δημόσιες σχέσεις το χουν ξεχάσει κιαυτοί αρκετές φορές (πετρέλαια κτλ). Ωραία, ξαναπάμε πίσω στην ελευθερία του λόγου κ στα νταβατζιλίκια στους εκβιασμούς κ στα άλλα μαφιόζικα, bang bang!
Για κάθε δράση υπάρχει μια αντίδραση.- Όπως στο παράδειγμα μου εγώ θα αντιδρούσα (ξεχάστε το πως, έλεος εκεί κολλήσατε;) έτσι και οι μουσουλμάνοι θα αντιδρούσαν κάπως, είτε σταρχίδια τους, είτε όπως εξελλίσεται. Ξέρεις ήδη ότι είναι λαός με ιερά κ όσια κ αντιδραστικός άρα ξέρεις κ τι έπεται περίπου. Χάρην ομαλότητας των σχέσεων δε θα κανες κάτι να τους προκαλέσεις παρόλο που σαι ελεύθερος να σατιρίζεις κτλ. Δλδ στοιχειώδεις κοινωνικές/δημόσιες σχέσεις και σεβασμός. Η ελευθερία λόγου (εκφράζομαι, πιστεύω το τάδε μπλαμπλαμπλα κ όλα είναι ok) έχει μια α διαφορά με την ελευθερία να προκαλέσω. Το να μην χεις σεβασμό για τα πιστεύω του άλλου, όσο και αν διαφωνείς ή τα βρίσκεις γελοία (που είναι ok, άποψή σου ρε παιδίμ) θα χαλάσει την υπάρχουσα ομαλότητα, πόσο πιο απλό. Το τι γίνεται μετά είναι κιαυτό κατακριτέο αλλά κάπως λογικό κ αναμενόμενο. Κιόχι δε μπορεί όλη η υφήλιος να έχει την ίδια αντίληψη με σένα.
Δυστηχώς και μένα μου θυμίζει αρκετά το χιούμορ thread.
Επίσης θυμήθηκα ένα ελεεινό που πε ο deggial κάποιες σελίδες πριν περί πολιτισμού. Πολιτισμός σίγουρα δεν είναι η προοδευτική (και καλά) ασυδοσία. Σεβασμός όμως στα πιστεύω του άλλου είναι σίγουρα μια καλή βάση για πολιτισμό και πρόοδο. (c)
Solo Carriera
04-02-2006, 17:07
Κιόχι δε μπορεί όλη η υφήλιος να έχει την ίδια αντίληψη με σένα.
αυτό ισχύει και για τους μουσουλμάνους,
κατά τα άλλα πλέον επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια. η διαφωνία μας βρίσκεται στο ότι εγώ πιστεύω ότι καλά έκανε και δεν αυτολογοκρίθηκε αλλά έκανε την κριτική του στην θρησκεία παρα της πιθανές συνέπειες ενώ εσείς όχι. δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι περαιτέρω να αναλύσουμε.
Μα η αντίληψη σου είναι σίγουρα διαφορετική κ το σέβονται οι μουσουλμάνοι (παρόλο το τι λέει το κοράνι περί αλλόθρησκων ξαναλέω) όσο δε τους προκαλείς κ προσβάλεις δημόσια.
Στα βασικά συμφωνούμε όλοι, που κολλάτε περαιτέρω;
Solo Carriera
04-02-2006, 17:14
όχι, με το να απειλούν με αντίποινα και να ζητάνε να τιμωρηθεί ο κομίστας (δεν θυμάμαι ακρίβως τώρα τι ζήτησαν και βαριέμαι να το κοιτάξω, ότι ζήτησαν τέλος πάντων) δεν σέβονται τις αντιλήψεις των δυτικών.
katwrimos
04-02-2006, 17:17
Exeis dikio. Profanws ypertimhsa ton skopo tou skitsou. Ayto ftaiei giati thewrhsa aytonohto oti otan deixneis enan ierea me ton poutso eksw mesa se mia ekklhsia me mia eikona pisw na katouraei/xynei (den voitha to skitso) ena paidaki, gnwrizeis oti h eikona prosvallei enan Xristiano. Profanws kai den to gnwrizeis, oute esy, oute o skitsografos.
An esy dikseis enan kinezo komounisti na ektelei enan antikathestotiko, profanos tha prosvlitho. Omos to lathos den tha einai diko sou. Tha einai tou kommounisti. POSO PIO APLA NA STO PO???
To exw pei ouk oliges fores sta prohgoumena post mou oti posws me endiaferei an to skitso anaferetai se pragmatiko gegonos. Mesa apo thn methodo kataggelias stous paiderastes pappades prosvallontai iera kai osia, dika mou kai kapoiwn allwn ekatomyriwn.
Opote na min katagkeloume/geloiografoume paiderastes papades? Oraia, tote na min katagkeloume/geloigrafoume oute kommounistes, giati prosvaloun ta dika mou pistevo.
Kat'arxas ksekinaw me to teleytaio: Parakalw na mou ypodeikseis enan tropo na palepsw enantiwn twn viastwn pappadwn. Theleis na gyrnaw tis enories rwtwntas tous an viazoun paidakia kai an apantane thetika na tous sapizw sto ksylo? Theleis na vgw sta kanalia (o Xardavellas einai mia kalh periptwsh, trelainetai gia kati tetoia) na kataggeilw oti stantar se kapoia ekklhsia yparxei enas anwmalos, fate ton Xristianoi? Akouw protaseis giati den gnwrizw pragmatika poia tha mporouse na einai mia apodotikh methodos.
Den me afora. Ego irtha na sou zitiso na mou ypodikseis pos tha xtipiso tous kakous aristerous? Esy eisai o xristianos, diki sou einai i efthini na kathariseis tin ekklisia.
Gia thn lyph mou, pou parempiptontws den katanoeis katholou, efthynetai to sygkekrimeno skitso. Mporei h empneysh tou skitsou na einai ena dis fores xeiroterh kai den tha me deis na diafwnw, opws den diafwnw me tis kathgories enantion twn fanatikwn mousoulmanwn. Ayto den kanei to skitso ligotero prosvlhtiko, oute empodizei na pianetai h kardia mou otan to vlepw.
Katanoo ti lipi sou megale. Esy eisai aftos pou den katanoei kati:
AITIA GIA TI LIPI SOU EINAI I PAPADES POU KAKOPOIOUN PAIDAKIA. O logos pou to skitso sou proksenei tosi lipi, einai oti ksereis oti anaferetai se pragmatiko gegonos. An px prostariza papades na prodidoun kratika mistika, tha se enoxlouse ligotero, giati ksereis oti kati tetoio de symvainei. To vathytero provlima sou, den einai to skitso, einai i diafthora orismenon papadon. An esy nomizeis oti i lisi sto provlima einai na klineis ta matia stis kakopoiiseis paidion logokrinontas geloiografies, dikaioma sou. Ego diafono kai den prokeitai na se akolouthiso.
Pes mou alitheia, o filos sou to ekane gia kataggelia 'h gia thn kafrila tou pragmatos? Giati egw, vlepontas fantasmata pantou gyrw mou kai me thn mhdaminh mou antilhpsh nomizw oti to ekane giati exei plaka, oxi giati pernaei ena mhnyma mesa apo thn politeymenh satira tou
Pes mou ilikrina, otan eisai TOSO prokatilimenos, oxi mono apenanti se mena (pou paei sto diaolo, pes oti exeis mia eikona gia mena meso ton post mou), alla kai apenanti se ena filo mou pou den exeis gnorisei pote sou, pos perimeneis na sou apantiso sta sovara? Eisai toso tyflomenos apo ton fanatismo sou pou oti kai na sou po den tha to pistepseis.
.
H apanthsh sou genikotera file katwrime einai ypokritikh, dioti kryvesai pisw apo thn eleftheria tou logou kai to provlhma twn viastwn pappadwn (anathema to gia "provlhma", esy posous viastes papades ksereis?Mhpws einai tragika memonwmenes periptwseis kai oxi geniko fainomeno?) gia na dikaiologhseis mia malakia.
Esy to theoreis malakia. Ego oxi. Ego den prospatho na sou epivalo tin apopsi mou. Esy prospatheis.
Katalaves tora giati pos exei dimiourgithei i fimi tou skotadisti stous xristianous?
[quote:340itrcr]
Oxi katwrime, allh einai h megalh diafora mas. H diafora mas einai oti esy den katalavaineis ti tha pei thriskeytiko aisthima. Ideologia kai pisth den einai to idio pragma. [/quote:340itrcr]
Den eipa oti einai to idio pragma. Omos apo pou ki os pou to thriskeutiko sinaisthima einai "anotero" apo tin politiki ideologia?
Opos ego den sou zitao na logokrineis otidipote afora ta pistevo mou, giati esy thes na logokrino oti afora ta dika sou pistevo?
Gia na katalavo, theoreis ta dika sou pistevo (thriskeftiko synaisthima) anotero apo ta dika mou (politiki ideologia)??
Pliz apantise mou EFTHEOS.
Den antilamvanesai mallon oti h pisth sou sto theio einai amesa synyfasmeno me thn psyxh sou kai to egw sou
Loipamai pou sou xalao ti fantasiosi, alla AKRIVOS TO IDIO pou isxyei gia tin pisti sou sto theo, isxyei kai gia tin pisti sou se mia ideologia. Otan tin pisteveis para poly, einai amesa synifasmeni me tin psixi sou kai to ego sou.
Mporei na to thewreis geloio kai dikaiwma sou, omws h prosvolh sta theia kapoiou, otan einai akraia xtypaei kateftheian sthn kardia
Ante pali. DEN SOU PROSEVALA TA THEIA. DEN APOIKONISA TON XRISTO NA VIAZEI PAIDAKIA. Ama ekana kati tetoio, ontos tha imoun malakas. O theos sou einai o PAPAS??
. H prosvolh twn politikwn sou pistevw xtypaei ston egkefalo. Opws an sou vrisoun thn mana den einai to idio na sou vrizoun ton Marx kai ton Lenin.
Exo gnorisei polla atoma gia ta opoia einai akrivos to idio. Oi kinezoi theoroun ton mao tse toung patera tous. Oi kouvanoi theoroun ton tse gkevara patera tous, topothetoun tin eikona tou dipla sto xristo, kai an tous vriseis ton tse tha antidrasoun AKRIVOS kai opos an tous vriseis ton xristo.
Aploustata esy, theoreis oti aftou pou isxiei gia sena (to na sou vrisoun ti mana einai xeirotero apo to na sou vrisoun tin ideologia) prepei anagkastika na isxyei gia olo ton kosmo.
To na postarw ena skitso pou kanei rompa kapoio indalma sou, oso kai na to agapas den mporei pote na einai to idio, giati den exeis dwsei thn psyxh sou ekei, oute exeis th sxesh agaphs pou exei enas Xristianos me ton Xristo
Ego oxi, alla yparxoun polloi kommounistes pou exoun dosei tin psixi tous kai ti zoi tous stin ideologia tous.
. Mporei na me sevesai ws atomo opws les, alla einai enas sevasmos xwris antikrysma dioti sto lew eythews (kai fantazomai to exeis ksanakousei) oti tetoies eikones einai aseveia, se ayto pou presvevoun kai se mena.
Sou ksanaeksigo oti o sevasmos den epivaletai. KERDIZETAI. Oi pederastes papades den exoun kerdisei to sevasmo mou kai den tous sevomai. Kai afto den to kryvo. Esena se sevomai os synomiliti, alla sevomai kai to dikaioma tou candirou i tou dragonlord na doune ena skitso pou oi idioi isos theoroun asteio.
Isws esy pisteveis oti an mpeis me ta papoutsia sou se ena tzami eksakoloutheis na sevesai ena mousoulmano san atomo, pantws aytos sigoura den tha to parei etsi. Kai to ksereis. Kai o kartounistas to iksere otan apeikonize ton Mwameth.
Den tha empaina pote se ena tzami me ta papoutsia, opos den mpaino stin ekklisia forontas kapelo. Den einai omos to idio. O kartounistas "sevomenos" tous mousoulmanous tha eprepe na diksei asevia pros tin eleftheria tou typou. Poios eisai esy pou tha apofasiseis ti apo ta dyo prepei na sevastei? Afti einai epilogi pou tin kanei o kathe anthropos monos tou. Kai vasi aftis tis epilogis KRINETAI, alla DEN LOGOKRINETAI. Toulaxiston stis eleftheres dimokratikes koinonies.
Elpizw na katalaves apo pou to symperana. Isws den katalavaines oti tetoies eikones gia mena einai aseveis.
Gia sena oi eikones aftes einai aseveis. Gia mena i logokrisia einai asevis. Esy thes na mou epivaleis ti gnomi sou kai na afereso tis fotografies. Ego den prospatho na sou epivalo ti gnomi mou kai afino stin efxeria sou na me krineis. Katalavaineis pos sas vgainei i fimi tou skotadisti?
[quote:340itrcr]Anyway, paroti mou dineis entiposi atomou me midamini antilipsi (kirios epidi prosvalesai apo ena skitso pou stilitevei SAFESTATA tous anomalous papades, stous opoious den nomizo oti anoikeis) tha sou apefthino ena erotima:
Exw varethei na milaw gia thn karamela ths eleftherias tou typou, thn opoia epithymw.[/quote:340itrcr]
Faskeis kai antifaskeis. Ti mia mas les oti epithimeis tin eleftheria tou tipou. Tin alli mas les oti epithimeis logokrisia sto skitso mou apo tous mods. Tin paraalli mas les oti epithimeis autologokrisia sto skitso mou apo emena. Apofasise ti apo ta 3 epithimeis kai ta leme.
Kai btw, mou egrapses 20 xiliades asxeta, alla sto MONADIKO erotima pou sou ethesa den apantises. Afta peri sevasmou. Giati otan sevesai to sinomiliti sou, apantas toulaxiston sto erotima tou.
Den epithymw thn asydosia kai thn aseveia eis to onoma ths eleftherias.
Kai poios eisai esy (i opoiosdipote allos) pou tha apofasisei ti einai asydosia?
Oso gia to ti einai iero kai oxi, prospathisa na dwsw mia apanthsh pio panw. Kai pistepse me, oson afora ideologies kai ti mporei na shmainoun gia ton kathena, gnwrizw poly kala. Mporei kai egw na thewrw kapoia pragmata "iera". Iera kai osia, kyriolektika, mono ta theia kai tous goneis (opoiousdhpote goneis).
Esy theoreis Iera mono tin thriskeia kai tous goneis, ego kai o danos theoroume Ieri kai osia tin eleftheria tou typou. Esy thes ta dika sou iera kai osia na min prosvalontai, alla otan prosvalontai ta iera kai osia tou danou i emena, STARXIDIA SOU.
Etsi gia na katalavaineis giati olos o kosmos sas theorei skotadistes...
Exei plaka pou vazeis tous dytikous apo thn mia kai tous xristianous (san kai mena fantazomai) apo thn allh. Apples and Oranges filarako
DUH. Apo pou ki os pou tous vazo apo ti mia kai apo tin alli? Ego aplos eipa oti einai diaforetika. Den eipa oti exoun xoristei se 2 stratopeda pou einai sygkrouomena.
.
To exeis katalavei ayto toulaxiston? Gia th diafora twn ideologiwn kai ths thriskeytikhs pisths ennow, oxi tous dytikous/xristianous. Alla kai ep'aytou pantws thewrw oti o eaytos mou exei polla stoixeia tou dytikou politismou kai kouvalaw poly dytikh koultoura panw mou.
Dytiki koultoura: Diafono me osa les alla tha kano ta panta gia na mporeis na ta les.
Anatoliki koultoura: Mporeis na les oti theleis, arkei na mi mou thikseis ta Iera kai osia.
Dytiki koultoura: I eleftheria tou typou den airetai POTE.
Anatoliki koultoura: I eleftheria tou typou airetai otan prosvalei to thriskeftiko synaisthima
Dialegeis kai pairneis filarako. An dialegeis tin dytiki koultoura, xairomai PARA POLY :)
Vasika perimeno pos kai pos na mou peis ti apo ta parapano dialegeis.
Den thewrw ta dyo dipola, einai endiaferon pou to vlepeis etsi
Den to vlepo etsi. Xristianomousoulmaniki koultoura kai ditiki koultoura (enoontas panta tis arxes tou diafotismou, oxi tin ideologia tou xrimatos e) den einai to idio. Afto pistevo ego. Omos ego den pistevo oti to gegonos tis mi tautisis, synipagetai me sygkrousi. Esy profanos theoreis oti opoios den einai mazi mas einai enantion mas.
pantws, shmainei oti vlepeis ton xristianismo san politiko systhma. Pithanws kai na exei katanthsei se polles mofes tou etsi (amerikh kai vatikano sigoura, se megalo vathmo o xristodoulos kai to synafi tou), pantws paramenei edw kai 2000 xronia akoma, pisth kai ekatomyria ton antilamvanontai etsi kai exoun poly diaforetikh sxesh mazi tou apo ayth pou esy katalavaineis.
Den ton vlepo san politiko systima. An mia akoma fora mou valeis logia (to ekanes idi 2-3 fores) tha stamatiso na asxoloumai mazi sou.
O xristianismos einai thriskeia. Den antilego. Omos apo pou kai os pou o sevasmos se mia thriskeia einai anoteros apo ton sevasmo se mia themeliodi arxi tis dimokratias??
Oxi. Apo agnoia to kanei telika. To ksekatharisa ayto nwritera. Afelh kai anideo den se xarakthrisa?
I prokatalipsi se olo tis to megaleio. Opoios den simfonei mazi mou einai adais kai anideos. Kai meta anarotieste giati sas theoroume skotadistes
Nai, zhtaw logokrisia. Sto lew eythews.
:D
Thelw na KRINEI (logo-KRISIA-get it?) kapoios to diko sou point kai to diko mou.
Mikre mou gkempels, an zitouses tetoiou eidous logokrisia, tha itan oraio. Omos esy den zitas kapoios na krinei to point mou. Zitas kapoios na aferaisei to point mou apo ti sizitisi.
Ego afto akrivos thelo. Na dei o allos to point mou kai na apofasisei an eimai kalos geloiografos i malakas. Esy thes na afaireseis apo ton anagnosti to dikaioma na krinei poios exeis dikio kai poios adiko.
Os ektoutou, kleise to PC kai ante na kapseis kana vivlio.
Egw prosvallomai na tis vlepw. Esy prosvallesai an sta svhsoun.Ypothetw oti tha krithei an to diko sou dikaiwma na postareis tis SYGKEKRIMENES eikones einai shmantikotero apo thn proswpikh prosvolh pou aisthanomai.
Afto akrivos prospatho na sou eksigiso (kai oxi ego mono). Oti den ginetai na egkataleipsoume ta stoixeiodi dikaiomata mas, epidi prosvaloun kapoious.
Isws ayto me kanei skotadisth. Pantws yponooumeno den htan.
Distixos filarako mou, to na zitas apomakrinsi opoias geloiografias se prosvalei, se kanei skotadisti.
Anathewrw omws kai exeis dikio. Se ena pragma eimai asynephs. Den to zhtaw apo tous moderators. To zhtaw apo esena. Den to katalaves? Nomizeis tha ikanopoiithw an tis vgalei o dragon? Esy thelw na tis vgaleis.
Giafto akrivos se theoro adiko. Giati theoreis oti i diki sou ikanopoiisi (na min vlepeis mia geloiografia) einai sovaroteri apo tin diki mou (eleftheria tou typou). Kai gia na epivaleis ti diki sou ikanopoihsh apaiteis logokrisia.
Katalavaineis tora giati o kosmos sas theorei skotadistes?
An den theleis na tis vgaleis pantws, en gnwsei sou den me sevesai. An sou einai adiaforo, eilikrina, me olh mou thn kardia, paw paso. Se olo to thread.
File vic, profanos tin akolouthi protasi tha tin theoriseis ypokritiki (afou sto idio sou to post kaneis 500 xaraktirismous gia emena kai to filo mou xoris na me ksereis katholou, eisai diladi apistefta prokatilimenos apenanti mou). Ego omos tha tin po, kai an thes tin pisteveis.
Se sevomai kai an ypirxe tropos na se ikanopoihso tha to ekana. Epidi omos gia na sevasto esena tha prepei na mi sevasto to dikaioma ton ypoloipon users stin eleftheria tou typou, ta pragmata mpainoun se mia zigaria. Ti einai pio sovaro? I elefhteria tou typou i to thriskeftiko synaisthima tou Vic. Loipamai file vic, alla i eleftheria tou typou einai sovaroteri apo to prosopiko sou synaisthima.
Epidi omos pragmatika den exo os skopo na se thikso, tha sou proteino ton eksis simvivasmo. Apo do kai mpros an einai na kano kapoio post pou einai prosvlitiko gia esena, tha vazo prota mia proeidopoihsi (px to emoticon tou spoiler) oste na mporeis na to prosperaseis. Etsi oute esy tha stenaxoriesai vlepontas ta vlasfima post mou, oute to dikaioma ton ypoloipon sto na diavasoun ta post mou kai na me krinoun tha katapatatai. Ti les? Fair enough?
Solo: Μα δεν είπα κιότι συμφωνώ με ότι κάνουν, μαλακίες. Απλά και η δημοσιεύση των προσβλητικών για κάποιους comix εξαρχής ήταν επίσης μαλακία. Σου λέω ναι γελάμε με αυτά, έτσι το αντιλαμβανόμαστε εμείς αλλά όσο δε λαμβάνουμε υπόψιν τις αντιλήψεις των άλλων κιαυτοί δεν λαμβάνουν υπόψιν το χιούμορ μας. Δεν είναι θέμα ελευθερίας λόγου απλά. Η ελευθερία λόγου απλά χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή ως δικαιολογία του κώλου.
Επίσης η ελευθερία του λόγου έχει πολλές μαλακισμένες συνέπειες, πχ να λέει ο κατώριμος ότι μλκια του κατέβει κ να τρώει bandwidth. Αλλά ευτυχώς δε προσβάλει κανέναν, απλά λέει πίπες. Σέβομαι λοιπόν το δικαιωμά του να λέει πίπες κ αν θέλω του απαντάω, αλλά βαριέμαι.
Επειδή όμως μιλάμε για την πραγματικότητα και όχι κάτι τόσο ισοπεδωτικό, αν ξεκινήσουμε από την υπόθεση ότι είμαστε άνθρωποι και ζούμε σε μια κοινωνία η οποία προϋποθέτει συμβιβασμούς μεταξύ των ανθρώπων, οτιδήποτε πέραν αυτών μπορεί να αποτελέσει προσβολή. Ένα ακραίο παράδειγμα: σε μια κοινωνία ανθρώπων εμφανίζεται ένας κανίβαλος οποίος νιώθει ότι πρέπει να τρώει ανθρώπους. Επειδή αυτή η ανάγκη του υπερβαίνει το κοινωνικό συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την ένταξη του στο κοινωνικό σύνολο πρέπει 1)είτε να φύγει και να ζήσει με άτομα ομοίων γαστρονομικών προτιμήσεων είτε 2)να αλλάξει διατροφή. Επειδή προφανώς το 1) δεν είναι εφικτό, είναι απαραίτητη η αλλαγή της διατροφής του. Το πως δεν μας απασχολεί νομίζω. Δεν έχει να κάνει με το τι είναι σωστό. Έχει να κάνει με το τι είναι κοινώς αποδεκτό.
Se exw xasei. Thelw na mou deikseis kati pou exei na kanei me synaisthima. Hdh sthn prwth paragrafo mou les oti an to pame sta akra den vgainei akrh kai na mhn ta isopedwnoume...
Sto paradeigma sou o kanivalos prepei na parei anthrwpinh zwh. Profanws to phgaineis sthn yperaspistikh grammh tou kanivallou (to niwthw mesa mou ws anagkh). Alla den einai dikaio ayto pou kaneis dioti o kanivallos einai aytos pou eisvallei ston allo. Sthn periptwsh mou egw dexomai epithesh apo enan kanivallo pou aisthanetai anagkh na ekfrasei thn dysforia tou.
Akoma kai sto nomiko plaisio na to pareis (pou den thelw kai ayto einai kentriko thema sta posts mou), oi eikones aytes einai antithetes me to nomo (kai oi 2).
Το πρόβλημα με τον σχετικισμό είναι όμως ότι πάντα δημιουργεί συγκρούσεις. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις οι άνθρωποι να έχουν δικαιολογίες σε ό,τι κάνουν, αφαιρώντας από τους υπόλοιπους την αντικειμενικότητα για να τους κρίνουν "επειδή δεν το ζουν όπως εκείνοι" και όταν τελικά δέχονται τα πυρά της κριτικής προσπαθούν να θέσουν τα πράγματα σε μια αντικειμενική βάση ενώ το υπόβαθρό τους είναι σχετικιστικό. Πάνω κάτω ό,τι λες δηλαδή. Παραπονιέσαι ότι σε προσβάλλει κάτι το οποίο σατυρίζει αυτό που σέβεσαι ενώ δεν καταλαβαίνεις ότι προσβάλλεις από πριν κάποιον με αποτέλεσμα να σε προσβάλλει, και όλο αυτό γυρνάει συνέχεια.
Oxi. Dhmiourgei sygkrouseis otan kryvontai pisw apo sofisties kai synaisthimata. Koitakse, den thelw na to anagoume se filosofikh syzhthsh. Profanws kai thewritika o sxetikismos mporei na odhghsei ekei. Egw omws milaw gia kati pou empeirika mporeis na to parathrhseis kai kyriws (edw thelw na stathw) milaw se mia koinwnikh omada h opoia den psaxnetai na maxairwsei h mia thn allh piswplata. Leitourgw me to plaisio oti an pw kati kai esy me pistepseis, den tha psakseis anagkastika na vreis mia antistoixh apanthsh gia na me "isofariseis". Den eipa aplws oti satiristike kati pou sevomai. Eipa kati pou apotelei to epikentro ths yparkshs mou. Kai edwsa hdh to elefthero ston kathena na synexizei na to prosvallei an aytos to protima. Kinoumai loipon entos tou "koinws apodektou plaisiou".
Gia to an empeirika mporeis na parathrhseis oti egw ontws thlivomai, exeis thn kritikh ikanothta kai esy kai o opoiosdhpote na vgaleis apopsh gia to an lew alitheia. Ektos kai an pisteveis oti to kataskeyazw, xrhsimopoiw varygdoupes lekseis gia na perasei to diko mou. Kai pali paw paso. Den xtyphsa to dikaiwma tou katwrimou na postarei thn eikona, alla milhsa gia to apotelesma ayths ths prakshs tou se mena.
Den eimai paralogos otan lew oti h ideologia den mporei na prosvlithei sto idio vathmo me thn thriskeytikh pisth. Einai kati pou mporoume na parathrhsoume apo thn pragmatikh zwh. Sthn periptwsh tou kartounista, poios den perimene oti ekatomyria mousoulmanoi tha eksagriwnontan? Exoume istorika paradeigmata. Sthn dikh mou periptwsh, ypothetw oti kaneis den perimene oti kati mporei na me prosvallei toso kai gia ayto sthn ekseliksh twn post mou ksekatharisa thn thesh mou. Fysika an den me pairneis sta sovara 'h an den se endiaferei mporeis na synexiseis na kaneis ayto pou theleis kai sou epitrepetai kai einai sto xeri mou na kanonisw thn poreia mou.
Exw omws kai egw empeirikh gnwsh ths ideologias kai ton sevasmo sthn eleftherh ekfrash tou kathenos. Oudemia stigmh amfisvhthsa to dikaiwma na to kanei. Den ekrina an o katwrimos paravainei ton nomo. Ekrina an me stenoxwrhse. Kai to ekane. Se parakalw ekshghse mou pws *egw* stenoxwrhsa ton katwrimo me ton idio tropo *prin*. Pes mou to kai paw paso.
An einai me ton idio tropo pou perigrafei o Fixxxer, exw hdh apanthsei. Allo h prosvolh ths nohmosynhs kai allo ths psyxhs. Kai den to prosferw ws nomikh yperaspish. An to katalave, to katalave, an to apodexetai, to apodexetai. An oxi, einai plhrws eleftheros (kai den tha me vrei mprosta tou) sto na synexisei na me prosvallei oso goustarei kai kanonizw egw thn dikia mou poreia.
(btw, an yparxei atomo pou en gnwsei tou filaei to xeri kapoiou ierea viasth, paw pente xiliades paso. Mhpws anhksw se aythn thn kathgoria? 'H mhpws ws Xristianos prepei na parw stis plates mou ta egklhmata twn dytikwn ekklhsiwn? kathe malakia xristianou? ti na pw, emena pantws mou eipane na ta valw me tous viastes pappades, esy vale ta mazi mou. Den thymamai pantws na sou zhthse kaneis edw na gineis xristianos kai na filas ta xeria pappadwn...)
Telos pantwn. Paraitoumai. Nomiza oti to zhthma einai aplo. Oti genikws vre aderfe, otan stenoxwreis kapoion (o opoios malista de sou ftaiei kai se tipota ek twn pragmatwn) se genikes grammes den theleis na to kaneis. An theleis na to kaneis, den einai adiko o allos na symperanei oti ton exeis grammeno.
Αν σεβόσασταν το ίδιο πράγμα βέβαια δεν θα υπήρχε διαφωνία. Η προσβολή λοιπόν φίλε Vic, ξεκινάει από την στιγμή που κάποιος ξεπερνάει τα όρια του νόμου και κάνει ό,τι του καβλώσει. Ο νόμος ορίζει σε ένα γενικό πλαίσιο τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Δέξου λοιπόν ότι ο άλλος αν σου βάζει τον Χριστό με τον Άγιο Βασίλη να παίζουνε καράτε για πλάκα δεν παραβαίνει το νόμο.
Oxi. H prosvolh den eksartatai apo ton nomo. Oso kai na theleis na apofygeis thn anameiksh tou ypokeimenikou synaisthimatos den ginetai. Kai o nomos allwste ekei pataei. H dhmosia aidws kai to thriskeytiko synaisthima (pou an den kanw lathos prostateyontai kai nomika) vasizontai akrivws sto oti prosvalloun to synaisthima kapoiou allou. Egw pantws to ti einai swsto 'h lathos den to eksagw apo ton nomo. Oute kai esy fantazomai. Pithanotero einai o nomos na vasizetai sto ti einai swsto kai lathos gia mena kai sena kai ton meso oro ths koinwnias gia thn opoia grafthke.
Kai gia xiliosth fora, den arnithika pote oti o allos mporei na to kanei. An theleis na paraitithw apo to dikaiwma mou na prosvallomai (les kai einai kati pou mporeis na elegkseis sto vathmo pou ennoeis), oxi den to kanw.
Ισχύουν και όλα αυτά που αναφέρθηκαν για τους νόμους της κάθε χώρας κτλ. Δεν μπορούν να σου απαγορέψουν να κάνεις κάτι σε μια χώρα που το επιτρέπει. Μην μιλήσω και για το πόδι που βάζει η θρησκεία στα πολιτικά γιατί θα γίνουμε κώλος.
Nai, alla exw grapsei ena dis posts oti kaneis edw mesa den eipe na tou to apagoreysoun. Den eipa paranomo ton kartounista. Malaka ton eipa. Dikh tou epilogh htan. Gia tous mousoulmanous epishs exw anaferthei ouk oliges fores...
Solo Carriera
04-02-2006, 17:44
virus, η ελευθερία του λόγου δεν είναι το άλλοθι μας για όταν πετάμε μαλακίες. είναι η κατοχύρωση του δικαιώματος να εκφραζόμαστε ελεύθερα και έπειτα ο καθένας κρίνει τα λεγόμενα μας σύμφωνα με τις αντιλήψεις του. εσυ πιστεύεις ότι ο τύπος έκανε μαλακία γιατί δεν σεβάστηκε τις πεποιθήσεις των μουσουλμάνων. εγώ πιστεύω ότι καλά έκανε και δεν τις σεβάστηκε. δηλαδή, οκ, όταν κάνεις σάτιρα/κριτική λογικό είναι να προσβληθεί μέρος του στόχου της, αλλιώς τη σκατά σάτιρα/κριτική είναι;
επίσης, οκ, το να υποβιβάζουμε το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση στο επίπεδο της φτηνής δικαιολογίας μου ακούγεται πραγματικά πολύ τρομακτικό.
Εγώ αυτό βλέπω, χρησιμοποιείται ως φτηνή δικαιολογία. Και όπως είπαμε, ΦΥΣΙΚΑ έχουν το δικαίωμα να κάνουν σάτιρα κ να εκφραστούν όπως θέλουν κ οι αντιδράσεις δεν δικαιολογούνται κ μπλαμπλα. Άσε τα νομικά, εκεί συμφωνούμε, πάμε στα ηθικά/κοινωνικά. Ήταν η σωστή κίνηση τη σωστή στιγμή; ... με όλα τα δεδομένα που ξέρουμε. Όχι μαλακία ήτανε.
Solo Carriera
04-02-2006, 17:56
με αυτή τη λογική ποτέ δεν θα ήταν σωστή στιγμή. δηλαδή αν περιμέναμε απ' τους ισλαμιστές να βγουν από τον σκοταδισμό τους πριν τον κριτικάρουμε τότε δεν θα είχε και πολύ νόημα η κριτική, έτσι δεν είναι;
επίσης, απλά ΔΕΝ είναι δικαιολογία. είναι η απάντηση σε όσους ζητάνε λογοκρισία.
Όχι μαλακία ήτανε.
Καμία αντίρρηση, ήταν μεγάλη μαλακία, αδικαιολόγητη, ήταν ανήθικο, ελεεινό, τρισάθλιο κι ό,τι άλλο θες. Αυτό, ωστόσο, δε δικαιολογεί την προσπάθεια λογοκρισίας μέσω πολιτικών πιέσεων, πόσο μάλλιστα με τον τρόπο που έγινε.
Dragonlord
04-02-2006, 18:03
Προφανώς δεν εννοεί ότι η συγκεκριμένη στιγμή είναι ακατάλληλη λόγω του σκοταδισμού των μουσουλμάνων ε.
Πρέπει δλδ οπωσδήποτε, πάσει θυσία, είναι αναγκαίο, να προσβάλλεις τους ισλαμιστές τώρα τώρα τώρα. Αν δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό ok ρε παιδίμ, βγες και λέγε ότι θες και κάντα πουτάνα, αφού είναι σκοταδιστές τι να κάνουμε τώρα, έτσι ζούνε.
Πες μου τώρα και τι κέρδισαν οι σκιτσογράφοι. Να σου πω εγώ; Γούσταραν να γίνει τζερτζελές κ να ακουστεί το όνομα τους απλά. Κιας έχει οποιαδήποτε συνέπεια, πχ να γαμηθούν οι σχέσεις τόσων κρατών. Είμαι σίγουρος οτι τώρα γελάνε κιεμείς το συζητάμε. Η ελευθερία λόγου είναι το άλλοθι τους για να κλάνουν στο γέλιο με όσους ασχολούνται, μουσουλμάνους ή όχι.
Deggial πάμε πάλι:
ok ας ξεκινήσουμε διαφορετικά αυτή τη φορά. Ναι Phoebus κ Solo, συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρχει σάτιρα κ κριτική, duh, δεν είμαι κατά της ελευθερίας του λόγου. Οι πράξεις των μουσουλμάνων μου φαίνονται υπερβολικές κιεμένα, αφού είχε πλάκα γιατί χαλιούνται ρε πούστη!!!!
Solo Carriera
04-02-2006, 18:10
Πες μου τώρα και τι κέρδισαν οι σκιτσογράφοι. Να σου πω εγώ; Γούσταραν να γίνει τζερτζελές κ να ακουστεί το όνομα τους απλά.
α, σαν εκείνους που αστειεύονται με παιδιά που σκοτώθηκαν σε τροχαία δηλαδή.
οκ, διαφωνούμε, προσωπικά δεν έχω κάτι παραπάνω να πω.
Σου είπα ότι μου θυμίζει πολύ εκείνο το thread.
Vic, λοιπόν θα σου απαντήσω σε 2 σημεία, ένα για τον νόμο και ένα για την ηθική που συμπεριλαμβάνει και τις έννοιες της ψυχής, της νοημοσύνης κτλ κτλ που ανέφερες.
Πρώτα όμως πρέπει να αντιληφθείς ότι δεν πρέπει να ελέγχεις στιγμιότυπα της πραγματικότητας. Δεν μπορούμε να μπούμε σε συζήτηση αν το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό. Η κοινωνία είναι ένα δυναμικό, αυτοτροφοδοτούμενο σύστημα, συνεχώς αυτοαξιολογείται και επειδή πχ αναφέρεις τον νόμο, ναι δέχομαι ότι εγώ και εσύ και ο οποιοσδήποτε φτιάχνουμε τους κανόνες που θέλουμε να ζούμε και κατοχυρώνονται με έναν νόμο όλα αυτά τα πράγματα κτλ, ΑΛΛΑ μην ξεχνάς ότι ο νόμος επιβάλλει στον υπόλοιπο κόσμο πως συμπεριφέρεται. Αυτό είναι στοιχείο που έρχεσαι εσύ σε επαφή. Έρχεσαι σε επαφή με τον Νόμο και αυτός σε διαμορφώνει, όχι εσύ με όλο τον υπόλοιπο κόσμο ώστε να διαμορφώσετε τον Νόμο.
Για τον Νόμο λοιπόν, εφόσον κάποιος _εισβάλλει_ ή αλλιώς παραβιάζει ένα όριο που έχουμε θέσει ως κοινωνία πρέπει να συμμορφωθεί. Και δυστυχώς, επειδή υπάρχει αυτός ο γαμημένος σεβασμός που τόσο θέλετε και υποστηρίζετε γιατί και καλά προωθεί την πρόοδο, και πραγματικά μου διαφεύγει στην σημερινή κοινωνία πως μπορούμε ως Δυτικοί πχ από την μία να δεχόμαστε μια φανατική θρησκεία και από την άλλη να μην δεχόμαστε την βία σε γυναίκες στην Ανατολή. Αλλά ξέρεις, από την μία έχουμε τα θεσμοθετημένα δικαιώματα του ανθρώπου ανά την υφήλιο! Δεν υπάρχει η έννοια του σεβασμού σε κάτι που σε προσβάλλει. Και σε παρακαλώ μην την πας εκεί τη συζήτηση, όταν κάτι ΜΕ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ... ΜΕ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ! ΤΕΛΟΣ. Δεν το σέβομαι, δεν κάνω υποχώρηση, δεν κάνω συμβιβασμούς. Και αυτό, για να μην με παρεξηγήσεις, σε ουσιαστικά ζητήματα μεταξύ των ανθρώπων που έχουν να κάνουν με τη ζωή και τον θάνατο και αλήθεια και την εύρεση της, όχι σε trivial ζητήματα του τύπου "η γυναίκα φοράει παντελόνι". ΟΚ; Για τον Νόμο δεν νομίζω να διαφωνείς, άλλωστε εγώ και συ στην ίδια κοινωνία ζούμε και σ'αυτά τα ζητήματα η πλειοψηφία των ανθρώπων έχουν τις ίδιες απόψεις. Δεν θέλουμε να σκοτώνονται αθώοι, δεν θέλουμε να κακοποιούνται γυναίκες και παιδιά, δεν θέλουμε να υπάρχει εκμετάλλευση των αδυνάτων...
Πάμε και εκεί που ουσιαστικά διαφωνούμε:
Στην ηθική, πραγματικά, θα με βρεις προσωπικά απόλυτο. Εφόσον πλέον μιλάμε για ένα σύστημα αξιών που οδηγεί τον άνθρωπο στην πρόοδο, μπορώ να σου πω ξεκάθαρα ότι θέλω αυτές οι αξίες να προσδιορίζονται λογικά, χωρίς την υπόθεση ότι υπάρχει κάτι υπερφυσικό, κάτι ανώτερο. Επιχειρήματα του πέους "ο άνθρωπος έμφυτα έχει την τάση να πιστεύει σε κάτι ανώτερο" τα θάβω και χέζω τον τάφο τους, αλήθεια. Σε προσβάλλει αυτό; Πραγματικά στα ζουμερά μου αρχίδια σε γράφω και εσένα και όλους. Και μην νομίζεις ότι δεν ξέρω ότι θλίβεσαι όταν ακούς άτομα σαν εμένα να λένε τέτοια πράγματα. Ίσως να νιώθεις ότι προσβάλλεσαι, κατάλαβε όμως ότι αυτοί οι άνθρωποι που αποβάλλουν ενσυνείδητα και κάθε έννοια του υπερφυσικού σε όλη τους τη ζωή έχουν αντιληφθεί την πραγματική έννοια της συμπόνοιας (εγώ ακόμα την παλεύω γιατί ομολογώ υπάρχει πολύ μίσος μέσα μου :P) Κατάλαβε ότι όταν σε βλέπουν να φιλάς το χέρι ενός παπά και να δηλώνεις δούλος ενός Θεού τους πονάει που αφαιρείς από τον εαυτό σου την δυνατότητα να είσαι κύριος του εαυτού σου. Δεν μπορώ να στο πω πιο απλά. Μερικοί πιο έξυπνοι από μένα που την έχουν ψάξει και περισσότερο μπορούν να σου επιχειρηματολογήσουν πολύ καλά ότι αυτό αποτελεί προσβολή προς την ανθρώπινη φύση σου. Και πως προσδιορίζεται η ανθρώπινη φύση σου; Από την νοημοσύνη που έχεις, από την ψυχή που έχεις, από την συνείδηση σου. Όλα αυτά είναι πτυχές του ίδιου πράγματος, δεν μπορούν να υπάρχουν ξεχωριστά ή όλα χωρίς κάποιο. Αν λοιπόν, η ανθρώπινη φύση σου σού υπαγορεύει ότι πρέπει να πιστεύεις σε κάτι υπερφυσικό, τότε προσβάλλεις τους υπόλοιπους που έχουν την ίδια ανθρώπινη φύση με σένα...!!!
<sieges even>Truthful words that make some sense.</sieges even> ελπίζω.
Κάντε και ένα split.
Adynatw katwrime.
Paw paso.
Den exw allo tropo na sou ekshghsw kapoia pragmata. Mou epanalamvaneis ta idia kai ta idia. O iereas einai prwta ena sxhma kai meta ena atomo. An ayto den to katalavaineis, paw paso.
Mporeis na kataggeleis tous paiderastes pappades oso theleis. An prepei na to kaneis vlasfhmwntas kai se iera sxhmata, exeis to dikaiwma. Egw o skotadisths tha protimousa na mhn to ekanes etsi. Alla paw paso. Pantws, mhn ginesai toso yperopths wste na nomizeis oti ksereis kalytera apo mena ti einai ayto pou me stenoxwrei. Sou ekshghsa ti akrivws htan kai den to katalaves, isws einai entels kseno sthn nootropia sou. Paso.
Zhtaw syggnwmh gia thn krish pou ekana gia thn empneysh tou skitsou. Den htan gia thn kafrila kai to asteio. Htan ontws kaystiko sxolio se koinwniko provlhma. Egw pantws den to katalava etsi. Afou to les esy, ksereis kalytera. Paso.
Se parakalw omws ekshghse mou pote phga na sou epivlithw. Aposyrontas to sxolio peri moderators (apo prin kiolas), se poio shmeio eniwses na sou lew "aposyre tis or else". To monadiko or else pou yparxei einai na aisthanthw ton mh sevasmo sou, pou hdh ton paramerises xarin ths eleftherias tou typou. Synepws den sou kaigetai karfaki gia ayto to or else. H epivolh mou poia einai?
H erwthsh sou pantws gia to ti einai anwterh empiptei sto erwthma tou Phoebus. Sxetikismos. Pisteva oti den xreiazetai na ftasoume ekei. Oxi. To diko sou dikaiwma einai eksisou varyshmanto me to diko sou. Leitourgousa under the premise oti stenoxwrithika pio poly apo oti esy an h sygkekrimenh eikona den empaine. Ekana lathos kai paw paso. Ase tis ekei an se xalaei toso na fygoun. Eilikrina. Den tha tis ksanadw mprosta mou.
To paradeigma sou me tous Kouvanous kai tous Kinezous profanws einai yper mou an den to katalaves omws. Dioti o Tse kai o Mao Tse Toung exoun yperypswthei twn atomwn pou antiproswpeyoun mia ideologia kai exoun mpei sto status tou patera, sxedon tou theikou. Elpizw na katalavaineis poia einai h diafora. Sxedon phga na pw oti einai anwterh, giati nomizw pws to vlepeis kai esy. Gia na mhn pesoume sthn pagida tou sxetiskismou, paw paso. O Tse kai o Mao Tse einai ideologia, den einai oi pateres/swthres. Gia thn latreia pou mporei na exoun sthn ideologia tous, ok. Pantws an ontws isxyei ayto, den skopevw na paw se enan Kouvano kai na tou deiksw mia eikona me ton Tse na pipwnei ena skylo.
Gia to tzami pou den mpaineis, einai to idio. Sto exw pei apeires fores alla den to katalavaineis giati den to pisteveis oti isxyei. To sxhma tou ierea kai o naos einai *iera*.
Oso gia thn diafora krishs kai logokrisias, pou eides na kanw kati diaforetiko? Malaka ton eipa kai oti eprepe na dialeksei allo tropo na perasei to mhnyma tou pou den xtypaei sto thriskeytiko synaisthima. Egw pistevw oti se ayta ta themata, otan apo monos sou deixneis sevasmo mporeis na exeis kai thn pita oloklhrh kai ton skylo xortato. Apparently not. Otan sou valw to pistoli ston krotafo na vgaleis tis eikones, pes me skotadisth. Ekklhsh einai, oxi apaithsh. Diafwneis?
Apo ta tria pou me rwtas epithymw ta 2. Eleftheria tou typou kai thn aytologokrisia. Thewrw oti kai ta 2 synyparxoun, giati to na skefteis kai na apofasiseis ti tha postareis den to thewrw katapathsh ths eleftherias sou. Clear enough 'h eimai skotadisths?
Ta Iera kai osia ta dika sou kai tou danou an den kanw lathos den prosvlithikan. An h krish mou sta logia sou (h logokrisia pou legame) se prosvallei, tote mallon esy antifaskeis. Pantws protimw na valw ton anthrwpo panw apo tis ideologies. Aytes eksyphretoun ton anthrwpo kai oxi to antitheto. Alla isws ayto na einai mia skotadistikh apopsh. Paso.
Den epilegw metaksy dytikhs kai anatolikhs koultouras opws ta theteis, giati pote den ethesa tetoia dillhmata. Den eipa oti einai kaneis ypoxrewmenos na sevastei ta thriskeytika synaisthimata. Eipa oti an den to kanei einai elleipsh sevasmou. Dystyxws, an esy theleis kai thn pita oloklhrh kai to skylo xortato me ayton ton tropo den ginetai.
Ta dillhmata metaksy ths thriskeias kai twn arxwn ths dhmokratias ta apanthsa. Otan erthw spiti sou kai se anagkasw na vgaleis tis eikones me ksanarwtas. Pes mou omws esy pou sevesai thn dhmokratia kai tis arxes tis. Ayta ta 2 sygkekrimena skitsa, epitrepetai na dhmosieythoun sthn Ellada? Rwtaw apo periergeia.
Anideo kai afelh den se lew giati den symfwneis mazi mou. Giati den gnwrizeis oti einai prosvolh gia enan xristiano h eikona pou evales. Opws eipa kai sthn arxh adynatw na sto dwsw na katalaveis to giati kai paraitoumai.
Gkempels me eipes epeidh thelw na afairesw to point sou apo thn syzhthsh. ALitheia, mono ayton ton tropo exeis sth diathesh sou na stiliteyseis tous paiderastes pappades? Enan tropo pou den prosvallei to thriskeytiko mou synaisthima? An ontws sou elega "mhn akousw gia pappades pou viazoun paidia, den pianoume tous pappades sto stoma mas!" tha eixes apolyto dikio. Exeis katalavei toulaxiston oti den lew ayto?
To na zitaw (kai oxi apaitw) thn apomakrynsh mias *SYGKEKRIMENHS* eikonas pou me prosvallei *APO ESENA* me kanei yperevaisthito, malaka, aderfh kai gia sena isws geloio. Skotadisth den me kanei pantws. Toulaxiston den vlepw pws.
Gia thn teleytaia protash sou, kane ayto pou niwtheis esy kalytero. Tha ithela na mporousa na diavazw aytousia ta posts sou xwris na yparxei zhthma prosvolhs alla efoson ayto den ginetai, einai ki ayto mia lysh. Esy pws vlepeis to gegonos oti tha allakseis ton tropo pou postareis gia na ikanopoihseis enan skotadisth omws?
Ένα άλλο αποτέλεσμα των καρτούν: :P
http://mmorts.com/
Πάμε και εκεί που ουσιαστικά διαφωνούμε:
Στην ηθική, πραγματικά, θα με βρεις προσωπικά απόλυτο. Εφόσον πλέον μιλάμε για ένα σύστημα αξιών που οδηγεί τον άνθρωπο στην πρόοδο, μπορώ να σου πω ξεκάθαρα ότι θέλω αυτές οι αξίες να προσδιορίζονται λογικά, χωρίς την υπόθεση ότι υπάρχει κάτι υπερφυσικό, κάτι ανώτερο. Επιχειρήματα του πέους "ο άνθρωπος έμφυτα έχει την τάση να πιστεύει σε κάτι ανώτερο" τα θάβω και χέζω τον τάφο τους, αλήθεια. Σε προσβάλλει αυτό; Πραγματικά στα ζουμερά μου αρχίδια σε γράφω και εσένα και όλους. Και μην νομίζεις ότι δεν ξέρω ότι θλίβεσαι όταν ακούς άτομα σαν εμένα να λένε τέτοια πράγματα.
Ίσως να νιώθεις ότι προσβάλλεσαι, κατάλαβε όμως ότι αυτοί οι άνθρωποι που αποβάλλουν ενσυνείδητα και κάθε έννοια του υπερφυσικού σε όλη τους τη ζωή έχουν αντιληφθεί την πραγματική έννοια της συμπόνοιας (εγώ ακόμα την παλεύω γιατί ομολογώ υπάρχει πολύ μίσος μέσα μου :P)
Oxi, den prosvallomai. Eilikrina, me to xeri sthn kardia, katholou. An thlivomai einai giati oloi mas tha thelame oloi na skeftontai kai na aisthanontai opws emeis. Ayto einai antanaklastiko, sthn pragmatikothta den thelw na yparxei mia isopedwsh twn pantwn kai oloi na ginoume karmpon. Opws den aisthanomai oti moirazomai polla pragmata me pollous xristianous mesa sthn ekklhsia (kai moirazomai perissotera me sena se polles ennoies), etsi kai se ayto. Ayto pou kyriws metraei einai na mporoume na katsoume oi dyo mas kapou kai na pioume mia mpyra kai na perasoume kala, xwris exthrothta metaksy mas. To pws kai to giati exei odhghsei ton kathena se ayto to shmeio, ligo me endiaferei.
Κατάλαβε ότι όταν σε βλέπουν να φιλάς το χέρι ενός παπά και να δηλώνεις δούλος ενός Θεού τους πονάει που αφαιρείς από τον εαυτό σου την δυνατότητα να είσαι κύριος του εαυτού σου. Δεν μπορώ να στο πω πιο απλά. Μερικοί πιο έξυπνοι από μένα που την έχουν ψάξει και περισσότερο μπορούν να σου επιχειρηματολογήσουν πολύ καλά ότι αυτό αποτελεί προσβολή προς την ανθρώπινη φύση σου. Και πως προσδιορίζεται η ανθρώπινη φύση σου; Από την νοημοσύνη που έχεις, από την ψυχή που έχεις, από την συνείδηση σου. Όλα αυτά είναι πτυχές του ίδιου πράγματος, δεν μπορούν να υπάρχουν ξεχωριστά ή όλα χωρίς κάποιο. Αν λοιπόν, η ανθρώπινη φύση σου σού υπαγορεύει ότι πρέπει να πιστεύεις σε κάτι υπερφυσικό, τότε προσβάλλεις τους υπόλοιπους που έχουν την ίδια ανθρώπινη φύση με σένα...!!!
Tous stenoxwrw isws, opws kai esy me "stenoxwreis" pou den pisteveis sto Theo. Den me prosvalleis, kai den se prosvallw, toulaxiston oxi se *pragmatiko* epipedo. Ayto to gnwrizw ws pragmatikothta, dioti oi perissoteroi filoi mou einai atheoi, apo anarxikous mathimatikous mexri mousikous. Kai nomizw an se rwthsw an niwtheis prosvevlhmenos apo thn parousia mou kai ta pistevw mou den tha peis "nai".
Den thelw na mpw se themata ti tha pei na filas to xeri enos ierea kai h ypakoh klp... Ayta den einai gia forum kai irl einai gia kouventes 2 atomwn pou exoun oreksh na ta lene. Pantws to na eimai kyrios tou eaytou mou safws mou dinei to dikaiwma na epileksw na ypotaxthw. To giati einai terastia, yparksiakh syzhthsh pou den exei kamia thesi edw. (kai split na ginei den symmetexw :P)
Thn kanw, einai Savvato kai exw faei poly wra mprosta apo ena PC, paw na zhsw :P
Phantom Duck
04-02-2006, 21:22
Πες μου τώρα και τι κέρδισαν οι σκιτσογράφοι. Να σου πω εγώ; Γούσταραν να γίνει τζερτζελές κ να ακουστεί το όνομα τους απλά.
Έστω. Τώρα όμως κρίνεις την πρόθεση του κομίστα κι όχι την πράξη του αυτή καθαυτή. Εσύ προσωπικά διαφωνείς ότι οι Μουσουλμάνοι είναι σκοταδιστές, φανατισμένοι κι όλα τα παρόμοια σκατά;
σήμερα η ελευθεροτυπία είχε ένα απόσπασμα από άρθρο μουσουλμανικής εφημερίδας που κρατούσε αξιοπρεπή και αποστασιοποιημένη στάση. Κατανοούσε τους λόγους που ήταν προκλητικά, αλλά καλούσε και σε αυτοσυγκράτηση επικαλούμενη κάποιες ανθρωπιστικές αρχές του Ισλάμ, αλλά και επίκληση στο χιούμορ. Μόνο που απαγόρεψε η Ιορδανία νομίζω την κυκλοφορία της.
Υπάρχει λοιπόν και το άλλο Ισλάμ, όμως η παιδαριώδης προκλητικότητα της Δύσης σε κάθε τομέα και σε αυτές τις συγκυρίες, το συνθλίβουν και καλλιεργούν το δίπολο που ΑΥΤΗ εγκαινίασε: 'Η με αυτούς ή με εμάς.
freak brother
05-02-2006, 00:17
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ανά τις αραβικές χώρες αντιδράσεις για τη δημοσίευση 12 σκίτσων του Μωάμεθ σε εφημερίδα της Δανίας, γεγονός για το οποίο η Κοπεγχάγη δεν ζήτησε συγγνώμη. Εξαγριωμένοι διαδηλωτές έκαψαν την πρεσβεία της Δανίας στη Δαμασκό, την ώρα που χιλιάδες μουσουλμάνοι διαδήλωναν ειρηνικά στη Ναζαρέτ. Επίθεση δέχθηκαν και τα γραφεία της ΕΕ στη Γάζα.
Το κτήριο της δανικής πρεσβείας στη Δαμασκό υπέστη σοβαρές ζημιές από τη φωτιά. Οι διαδηλωτές εκτόξευσαν και πέτρες, σπάζοντας τα παράθυρα.
Ευτυχώς, η πρεσβεία ήταν κλειστή την ώρα εκείνη και δεν υπήρχαν άνθρωποι μέσα στο κτήριο, αλλά μόνο μερικοί αστυνομικοί έξω από αυτό. Σχεδόν ταυτόχρονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης της Δανίας, η οποία κάλεσε τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν αμέσως τη Συρία.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως Σύροι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν αντλίες νερού και δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι απάντησαν πετώντας πέτρες. Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν περισσότερα από 10 άτομα.
Διαδηλωτές επιχείρησαν να κινηθούν και εναντίον της πρεσβείας της Γαλλίας, αλλά επενέβη εγκαίρως η αστυνομία και τους απομάκρυνε, κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Στην πρεσβεία της Νορβηγίας, παρά τον αστυνομικό κλοιό, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά, εισέβαλαν στο κτήριο και προκάλεσαν ζημιές, σπάζοντας τζάμια και πετώντας έπιπλα.
Στη Γάζα, εξοργισμένοι νεαροί Παλαιστίνιοι έριξαν πέτρες εναντίον του κτηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Παλαιστίνιοι αστυνομικοί. Αρκετοί διαδηλωτές, αφού έσπασαν τη τζαμαρία, κατάφεραν να μπουν μέσα στο κτήριο, αλλά στη συνέχεια απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς. Τα γραφεία της ΕΕ στη Γάζα έχουν κλείσει από την Πέμπτη.
Στη Ναζαρέτ, αρκετές χιλιάδες μουσουλμάνοι κατέβηκαν στους δρόμους της παλιάς πόλης και διαδήλωσαν ειρηνικά, φωνάζοντας συνθήματα όπως «η επίθεση εναντίον του προφήτη είναι επίθεση εναντίον όλων των μουσουλμάνων του κόσμου».
Στη Χεβρώνα, στη Δυτική Όχθη, μερικές δεκάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από την έδρα της Προσωρινής Διεθνούς Παρουσίας, μίας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης διεθνών παρατηρητών, που παρακολουθούν την κατάσταση στην πόλη.
Οι διαδηλωτές έκαψαν μια σημαία της Δανίας και επέδωσαν στους παρατηρητές ένα μήνυμα με παραλήπτη την Κοπεγχάγη, απαιτώντας από την κυβέρνηση της Δανίας να ζητήσει συγγνώμη.
Στη Δανία, σε εφημερίδα (Jyllands Posten) της οποίας πρωτοδημοσιεύτηκαν οι γελοιογραφίες, η ακροδεξιά οργάνωση «Μέτωπο» οργάνωσε διαδήλωση, διαμαρτυρόμενη για «τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον της χώρας και της σημαίας της» από τους μουσουλμάνους.
Την ίδια ώρα, αριστερές οργανώσεις διαδήλωναν στο Χίλεροεντ (βορειοδυτικά της Κοπεγχάγης) κατά των ρατσιστικών, όπως τις χαρακτηρίζουν, αντιδράσεων της άκρας Δεξιάς. Στο Φρέντρικσμπερκ, κοντά στην πρωτεύουσα, τα μέλη του κινήματος «Αμοιβαίος Σεβασμός» οργάνωσαν μια τρίτη συγκέντρωση, τασσόμενοι υπέρ του διαλόγου.
Στο Λονδίνο, περίπου 400 άτομα (κυρίως άνδρες, αλλά και ορισμένες γυναίκες με μπούργκα) συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία της Δανίας, ζητώντας απ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να «ασκήσουν πιέσεις» στον Τύπο, ώστε να αποσυρθούν οι «προσβλητικές» γελοιογραφίες.
«Ζητούμε από τους ηγέτες του μουσουλμανικού κόσμου να διακόψουν αμέσως κάθε σχέση, διπλωματική και οικονομική, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που επιτρέπουν τη δημοσίευση αυτών των προσβλητικών σκίτσων» τόνισε ο Ιμράν Ουαχίντ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Χιζμπί Ταχρίρ στη Βρετανία.
Ανταποκρινόμενος στο αίτημα αυτό, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα των οικονομικών σχέσεων του Ιράν με τη Δανία και τις υπόλοιπες χώρες που δημοσιεύτηκαν γελοιογραφίες του προφήτη Μωάμεθ. «Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις οικονομικές συμφωνίες με τις χώρες που ξεκίνησαν αυτή τη δυσάρεστη ενέργεια και με εκείνες που τη συνέχισαν» υπογράμμισε.
Ο Ιρανός πρόεδρος δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση, καταγγέλοντας «την προσβολή εναντίον του προφήτη, που δείχνει πόσο μισούν το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους οι σιωνιστές που κυβερνούν αυτές τις χώρες» και την «απουσία σοβαρής αντίδρασης εκ μέρους της ηγεσίας των χωρών αυτών».
Εν τω μεταξύ, η γαλλική εφημερίδα Le Monde δημοσιεύει στο φύλλο της Κυριακής δύο από τα 12 επίμαχα σκίτσα. Σε άρθρο της, η εφημερίδα σημειώνει ότι αποφεύγει να δημοσιεύσει τις πιο «προσβλητικές» γελοιογραφίες, αλλά θέλει να τις παρουσιάσει, ώστε να γίνουν κατανοητά τα αίτια που προκάλεσαν την κρίση αυτή.
Τις ίδιες δύο γελοιογραφίες είχε δημοσιεύσει την Παρασκευή η, επίσης γαλλική, Liberation. Τόσο η Liberation όσο και η ισπανική El Pais απαγορεύθηκαν στο Μαρόκο εξαιτίας των σκίτσων αυτών, όπως είχε γίνει και την 1η Φεβρουαρίου, με το φύλλο της εφημερίδας France Soir.
http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle ... 682388.stm (http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/4682388.stm)
Τώρα όμως κρίνεις την πρόθεση του κομίστα κι όχι την πράξη του αυτή καθαυτή. Εσύ προσωπικά διαφωνείς ότι οι Μουσουλμάνοι είναι σκοταδιστές, φανατισμένοι κι όλα τα παρόμοια σκατά;
Για πες μου τι διαφορά έχει να κρίνεις την πρόθεση και την πράξη; Μαζί πάνε. Όσο για το άλλο πάμε άλλη μια φορά:
... αφού είναι σκοταδιστές τι να κάνουμε τώρα, έτσι ζούνε.
Deggial πάμε πάλι:
ok ας ξεκινήσουμε διαφορετικά αυτή τη φορά. Ναι Phoebus κ Solo, συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρχει σάτιρα κ κριτική, duh, δεν είμαι κατά της ελευθερίας του λόγου. Οι πράξεις των μουσουλμάνων μου φαίνονται υπερβολικές κιεμένα, αφού είχε πλάκα γιατί χαλιούνται ρε πούστη!!!!
Solo Carriera
05-02-2006, 16:49
οκ, είναι τουλάχιστον θλιβερό κάποιος να έχει το θάρρος να κάνει κριτική που θα προκαλέσει αντιδράσεις (η πιο ουσιώδης κριτική ίσως;) και αντί να επιβραβεύεται να καρηγορείται ότι το έκανε για να δημιουργηθεί θόρυβος γύρω από το όνομα του.
πόση στενομυαλιά πια; να σκάσουν όλοι οι επικριτές μη τυχόν και τους πουν ψωνάρες;
συνέλθετε μλκ, είστε τρομακτικοί.
Μπορείς να κάνεις και κριτική χωρίς να προσβάλεις. Έλεος, οι γουαναμέικΤζέρτζελος.
Δε κατηγορώ, υποθέτω/είμαι βέβαιος ότι αυτός ήταν ο σκοπός τους και ασκώ αυτή τη στιγμή κριτική στους σκιτσογράφους. Φυσικά μπορούσα να βρω κάτι που να τους προσβάλει και να το δημοσιεύσω παγκόσμια αν είχα τα κονέ αυτά αντί να κριτικάρω απλά σε ένα "οικογενειακό" φόρουμ.
Γαμώ τη ΚΑΙ ΚΑΛΑ προοδευτικότητα σας λέμε. Δε καταλαβαίνετε χριστό.
Solo Carriera
05-02-2006, 17:37
στον πούτσο μας αν προσβάλλονται, σόρρυ κιόλας. άμεση συνέπεια της κριτικής είναι αυτή, αλλιώς μάλλον κάνει κάτι λάθος ο επικριτής.
Πάλι τα ίδια λέμε. Η αντίδραση λοιπόν, αν και μλκισμένη και υπερβολική είναι αναμενόμενη. Δεν είναι νταβαντζιλίκι, είναι δε με σέβεσαι/δε σε σέβομαι, με προσβάλλεις/αντιδρώ. Απλά πράγματα. Βαρέθηκα, αν θες απάντηση ξαναδές τα προηγούμενα ποστς.
katwrimos
05-02-2006, 18:15
Den exw allo tropo na sou ekshghsw kapoia pragmata. Mou epanalamvaneis ta idia kai ta idia. O iereas einai prwta ena sxhma kai meta ena atomo. An ayto den to katalavaineis, paw paso.
An katalavaino kala, enoeis oti o kakos papas apotelei meros enos genikoterou sinolou, ara den prepei na satirizo tous kakous papades gia na min prosvalo to sinolo ton Iereon, sosta? An enoeis kati allo, mporeis na mou to eksigiseis
An omos katalava kala, tha sou eksigiso to eksis: Opos o papas einai prota ena sxima kai meta ena atomo, etsi kai o kommounistis stratiotis einai prota ena sxima (apotelei melos tou stratou pou filodoksei na apeleftherosei ton kosmo apo tin ekmetalefsi) kai meta ena atomo. Opos ston xristianismo yparxoun kalloi papades (opos o Makarios) kai kakoi papades (opos o pederastis papas), etsi kai ston komounismo yparxoun kaloi stratiotes (opos o tse, i roza luxemburg, etc) kai kakoi stratiotes (opos o kinezos pou varaei foitites stin tien an men). Tha mporousa loipon ego na sou afereso to dikaioma na satirizeis tous kakous kommounistes stratiotes, epidi apoteloun tmima enos genikoterou sinolou??
Mporeis na kataggeleis tous paiderastes pappades oso theleis. An prepei na to kaneis vlasfhmwntas kai se iera sxhmata, exeis to dikaiwma.Egw o skotadisths tha protimousa na mhn to ekanes etsi. Alla paw paso.
Signomi alla pali faskeis kai antifaskeis. Ti mia zitas apo tous moderators na me logokrinoun, tin alli mou les oti exo to dikaioma na satirizo me opoio tropo thelo. Apofasise ti akrivos pisteveis kai ta ksanaleme.
Se parakalw omws ekshghse mou pote phga na sou epivlithw. Aposyrontas to sxolio peri moderators (apo prin kiolas), se poio shmeio eniwses na sou lew "aposyre tis or else". To monadiko or else pou yparxei einai na aisthanthw ton mh sevasmo sou, pou hdh ton paramerises xarin ths eleftherias tou typou. Synepws den sou kaigetai karfaki gia ayto to or else. H epivolh mou poia einai?
Prospatheis na mou epivlitheis emmesa kai amesa.
Amesa zitontas na logokritho. To oti to pires piso sto anagnorizo alla apo ti mia to pires piso katopin eortis (otan ego to eixa dei idi) kai apo tin alli, pos perimeneis na katanoiso tis apopseis sou otan tis allazeis kathe dio posts? I theleis logokrisia i den theleis. To na katalaveis to lathos sou kai na aposyreis to sxolio peri logokrisias safos se tima, alla apo tin alli ela sti thesi mou. Poso efkolo einai nomizeis na katalavo tis apopseis enos atomou pou ti mia zitaei na logokrithei to post mou kai tin alli to pairnei piso??
H erwthsh sou pantws gia to ti einai anwterh empiptei sto erwthma tou Phoebus. Sxetikismos. Pisteva oti den xreiazetai na ftasoume ekei. Oxi. To diko sou dikaiwma einai eksisou varyshmanto me to diko sou. Leitourgousa under the premise oti stenoxwrithika pio poly apo oti esy an h sygkekrimenh eikona den empaine. Ekana lathos kai paw paso. Ase tis ekei an se xalaei toso na fygoun. Eilikrina. Den tha tis ksanadw mprosta mou.
Sou eipa, to oti katanoeis to lathos sou se timaei. Apo tin alli omos, den mporeis na me katigoreis oti den se katalavaino, i oti adiaforo na se katalavo. Afto giati einai adynato na katalaveis kapoion pou postarei antifatika sxolia. An ego ti mia postariza "logokrinete tous exthrous tou komounismou" kai tin alli "oi exthroi tou komounismou exoun dikaioma stin kritiki" tha mporouses esy na katalaveis tis apopseis mou?
To paradeigma sou me tous Kouvanous kai tous Kinezous profanws einai yper mou an den to katalaves omws. Dioti o Tse kai o Mao Tse Toung exoun yperypswthei twn atomwn pou antiproswpeyoun mia ideologia kai exoun mpei sto status tou patera, sxedon tou theikou
Den einai oute iper sou, oute yper mou. Apodikneioun apla mia pragmatikotita pou ki esy tin paradexesai. Oti akrivos ta idia esthimata pou trefeis esy gia ti thriskeia sou, mporei na trefei kai enas kommounistis gia tin ideologia tou. Opos ki esy anagnorizeis , me ton idio tropo pou agapas esy ton xristo, agapaei enas kouvanos ton Tse. Mporoume omos na logokrinoume kapoion pou thelei na satirisei ton xristo i ton tse? Den nomizo. Poso malon otan i satira mou den apefthinotan sto xristo, alla se enan pederasti papa.
O Tse kai o Mao Tse einai ideologia, den einai oi pateres/swthres.
Exm? Diavase perissotera sxetika me ton tse. Me ton idio AKRIVOS tropo pou thisiastike o xristos gia ti sotiria tou kosmou, thisiastike kai o tse.
Oso gia thn diafora krishs kai logokrisias, pou eides na kanw kati diaforetiko? Malaka ton eipa kai oti eprepe na dialeksei allo tropo na perasei to mhnyma tou pou den xtypaei sto thriskeytiko synaisthima.
Exeis kathe dikaioma na ton theoreis malaka. Ego pou eida tis geloiografies kai tis vrika eustoxes ton theoro kalo geloiografo. Oi mousoulmanoi pou prosvalontai, mporoun aplos na min agorasoun tin efimerida.
Egw pistevw oti se ayta ta themata, otan apo monos sou deixneis sevasmo mporeis na exeis kai thn pita oloklhrh kai ton skylo xortato. Apparently not. Otan sou valw to pistoli ston krotafo na vgaleis tis eikones, pes me skotadisth. Ekklhsh einai, oxi apaithsh. Diafwneis?
Oxi, alla Skotadisti den se eipa gia tin eklisi se mena, se eipa gia tin ekklisi stous mods. Episis an diavaseis to post mou tha deis oti den grafo "kake vic eisai skotadistis", grafo "etsi vgainei to onoma stous xristianous oti einai skotadistes", pragma pou simainei oti polles fores xristianoi opos esy, drontas kato apo thlipsi i fanatismo, i orgi, provainoun se akraies energeies (px logokrisia, kapsimo vivlion). Epidi poloi ligoi anagnorizoun to lathos tous (esy apoteleis ekseresi) vgainei to onoma.
Apo ta tria pou me rwtas epithymw ta 2. Eleftheria tou typou kai thn aytologokrisia. Thewrw oti kai ta 2 synyparxoun, giati to na skefteis kai na apofasiseis ti tha postareis den to thewrw katapathsh ths eleftherias sou. Clear enough 'h eimai skotadisths?
Oxi, se afto to zitima simfonoume, afou stin anagnorizeis se emena kai ton Dano na epilegoume monoi mas ton tropo ekfrasis mas.
Ta Iera kai osia ta dika sou kai tou danou an den kanw lathos den prosvlithikan.
Afto den mporeis na to ksereis. O kathe anthropos theorei Iera kai osia diaforetika pragmata. Opos esy theoreis to xristo, polloi dimosiografoi theoroun Ieri kai Osia tin eleftheria tous na vlasfimoun.
. Ayta ta 2 sygkekrimena skitsa, epitrepetai na dhmosieythoun sthn Ellada?
Afti tin aporia exo ki ego. Logika nai, ektos an exei kseminei kanenas fasistikos nomos apo tin epoxi tou metaksa.
Anideo kai afelh den se lew giati den symfwneis mazi mou. Giati den gnwrizeis oti einai prosvolh gia enan xristiano h eikona pou evales.
Apo pou ki os pou ekprosopeis tous xristianous? To oti i eikona einai prosvoli gia esena den simainei oti einai prosvoli gia tous xristianous genikotera. Ksero pollous, ma para pollous xristianous pou oxi mono den prosvlithikan, alla gelasan kiolas me ti geloiografia tou filou mou.
Gkempels me eipes epeidh thelw na afairesw to point sou apo thn syzhthsh. ALitheia, mono ayton ton tropo exeis sth diathesh sou na stiliteyseis tous paiderastes pappades? Enan tropo pou den prosvallei to thriskeytiko mou synaisthima? An ontws sou elega "mhn akousw gia pappades pou viazoun paidia, den pianoume tous pappades sto stoma mas!" tha eixes apolyto dikio. Exeis katalavei toulaxiston oti den lew ayto?
Safos, kai pote den se katigorisa gia kati tetoio. Oson afora to an exo alous tropous na stiliteuso tous pederastes papades, nomizeis oti einai dyskolo na vretoun? Omos eimai eleftheros na epilekso ton tropo pou tha kano kritiki kai na kritho ek ton isteron.
Gia thn teleytaia protash sou, kane ayto pou niwtheis esy kalytero. Tha ithela na mporousa na diavazw aytousia ta posts sou xwris na yparxei zhthma prosvolhs alla efoson ayto den ginetai, einai ki ayto mia lysh. Esy pws vlepeis to gegonos oti tha allakseis ton tropo pou postareis gia na ikanopoihseis enan skotadisth omws?
Den tha alakso ton tropo pou postaro. Opoiosdipote epilegei tha mporei na diavasei ta vlasfima posts mou, kai opoiosdipote prosvaletai na ta parakampsei. Opos enas skinothetis pou girizei mia tainia me viaiotites kai vazei mia proeidopoihsi, den logokrinei ton eafto tou, apla dinei ston theati to dikaioma na epileksei an tha dei tin tainia i oxi.
daydreamer
05-02-2006, 19:15
Πάλι τα ίδια λέμε. Η αντίδραση λοιπόν, αν και μλκισμένη και υπερβολική είναι αναμενόμενη. Δεν είναι νταβαντζιλίκι, είναι δε με σέβεσαι/δε σε σέβομαι, με προσβάλλεις/αντιδρώ. Απλά πράγματα. Βαρέθηκα, αν θες απάντηση ξαναδές τα προηγούμενα ποστς.
Νταβατζιλίκια είναι οι επίσημες αντιδράσεις των μουσουλμανικών κρατών, οργανώσεων και λοιπά που απαιτούν από την Δανία να μην επιτρέπει τέτοιου είδους δημοσιεύσεις. Imo θα έπρεπε να κρατήσουν πολύ πιο μετριοπαθή στάση και να το βουλώσουνε, από τη στιγμή άλλωστε που η ίδια η εφημερίδα απολογήθηκε.
Solo Carriera
05-02-2006, 19:23
πω, δεν κρίνω τις αντιδράσεις αυτή τη στιγμή.
λέω απλά, η κριτική που προκαλεί αντιδράσεις είναι και η πιο εύστοχη, λογικό δεν είναι; αλλιώς, αν ήταν ανώδυνη, δεν θα προκαλούσε τέτοιες, έτσι δεν είναι;
ναι.
An katalavaino kala, enoeis oti o kakos papas apotelei meros enos genikoterou sinolou, ara den prepei na satirizo tous kakous papades gia na min prosvalo to sinolo ton Iereon, sosta? An enoeis kati allo, mporeis na mou to eksigiseis
Oxi. Teleytaia prospatheia. To sxhma tou ierea einai iero. Eyloghmeno apo to Ag. Pnevma. Den exei shmasia pia omws. Nomizw oti to exoume eksantlhsei kai efoson den dexesai proswpika thn ierothta ayth panw apo thn ierothta enos komounisth stratiwth (dekton btw, ek twn pragmatwn pistevw oti den isxyei ayto alla paso) den exw logo na to xrhsimopoiw san epixeirhma.
meta ena atomo. Opos ston xristianismo yparxoun kalloi papades (opos o Makarios) kai kakoi papades (opos o pederastis papas),
Parenthesi. O Makarios mporei na htan enas kalos politikos (pou gia mena den htan oute me sfaires alla asxeto), kalos iereas den htan. Ayto me thn proypothesh oti krinoume ton kalo ierea san ayton pou yphretei thn ekklhsia opws prepei (opou ekklhsia me ton orismo tou Ap. Pavlou). O Makarios htan politikos. Ayto apo mono tou einai tragiko. Pio poly de dioti pathse panw sthn idiothta ayth gia na ferei ton kosmo me to meros tou. Antistoixa o Xristodoulos einai tragikos ierarxhs. Mporei an ekline pros thn dikh sou ideologia kai oi prakseis tou htan arestes apo ton kosmo na htan "kalos" papas", gia thn ekklhsia pantws den einai (ypenthymizw oti me ton oro ekklhsia den ennow thn dioikhsh kai tous organwmenous opadous ths).
[qupte]
Mporeis na kataggeleis tous paiderastes pappades oso theleis. An prepei na to kaneis vlasfhmwntas kai se iera sxhmata, exeis to dikaiwma.Egw o skotadisths tha protimousa na mhn to ekanes etsi. Alla paw paso.
Signomi alla pali faskeis kai antifaskeis. Ti mia zitas apo tous moderators na me logokrinoun, tin alli mou les oti exo to dikaioma na satirizo me opoio tropo thelo. Apofasise ti akrivos pisteveis kai ta ksanaleme.
[/quote]
Den kserw an to kaneis epithdes, pantws exw ksekatharisei apo to deytero post mou oti den to zhtaw ayto Apo thn arxh to paranohses. To "yponooumeno" htan oti oi moderators tha krinoun an prepei na meinoun ta skitsa. Ayto phgaine sto oti den krinw egw, egw kanw gnwsto oti me prosvalloun. Kakista enedwsa sthn kathgoria sou, thelontas na proxwrhsoume parakatw gia na sou pw oti to zhtaw apo esena, giati ekei patas twra. Alla estw, as poume oti h antifash yphrxe mexri kai to deytero post mou. Tosa post meta, na mou ferneis ws epixeirhma oti akoma den exeis katalavei ti zhtaw otan sto exw pei efthews kai ksekathara, dyskoleyomai na pistepsw oti den to kaneis ek tou ponhrou gia na yperaspisteis to point sou.
To oti sou exw anagnwrisei to dikaiwma na satirizeis oti theleis kai opws theleis sto exw dwsei apo to prwto post. Exei prhstei to xeri mou na grafw oti prosvlithika apo ton tropo pou eksaskhses to dikaiwma sou. Synepws, an mperdeythkes ep'aytou den eythynomai egw, exw hdh dwsei arketes fores ti ennow logokrisia.
An theleis parenthesi kathe fora pou xrhsimopoiw thn leksh na epivevaiwnw to ayto, einai megalos mpelas gia mena...
Prospatheis na mou epivlitheis emmesa kai amesa.
Amesa zitontas na logokritho.
AKYRO. Akoma kai an dextw oti to zhthsa apo tous moderators (pou poly kakws to dexthka telika...), apo to deytero post kai meta eisai pantelws akyros. Poso mallon otan exw ksekatharisei ekato fores ti ennow logokrisia (pou sou arese kiolas).
To oti to pires piso sto anagnorizo alla apo ti mia to pires piso katopin eortis (otan ego to eixa dei idi) kai apo tin alli, pos perimeneis na katanoiso tis apopseis sou otan tis allazeis kathe dio posts? I theleis logokrisia i den theleis. To na katalaveis to lathos sou kai na aposyreis to sxolio peri logokrisias safos se tima, alla apo tin alli ela sti thesi mou. Poso efkolo einai nomizeis na katalavo tis apopseis enos atomou pou ti mia zitaei na logokrithei to post mou kai tin alli to pairnei piso??
Einai tragiko omws na patas se ayto synexws e? Mou ekanes kai eytheies erwthseis kai phres kai eytheies apanthseis. 'H oxi? Meta apo kathe post mou ypotithetai to epianes ayto. Mhpws prepei aplws na paradexteis oti oudepote prospathisa na sou epivlithw? Toulaxiston ayto den prepei? ESTW, apo to deytero post kai meta den yphrxe thema oti sou epivallw thn apopsh mou?
To emmesa akoma den to ekshghses. Elpizw na mhn ennoeis oti prospathisa na sou dhmiourghsw enoxes. An sou dhmiourgithikan aytes tis dhmiourgei h syneidhsh sou, egw den eipa psemmata gia tis prokalesw pantws. Kai exeis hdh pei oti pote den eixes enoxes, opote akoma perimenw thn emmesh epivolh pou sou ekana...
[quote:uebj5zcp]H erwthsh sou pantws gia to ti einai anwterh empiptei sto erwthma tou Phoebus. Sxetikismos. Pisteva oti den xreiazetai na ftasoume ekei. Oxi. To diko sou dikaiwma einai eksisou varyshmanto me to diko sou. Leitourgousa under the premise oti stenoxwrithika pio poly apo oti esy an h sygkekrimenh eikona den empaine. Ekana lathos kai paw paso. Ase tis ekei an se xalaei toso na fygoun. Eilikrina. Den tha tis ksanadw mprosta mou.
Sou eipa, to oti katanoeis to lathos sou se timaei. Apo tin alli omos, den mporeis na me katigoreis oti den se katalavaino, i oti adiaforo na se katalavo. Afto giati einai adynato na katalaveis kapoion pou postarei antifatika sxolia. An ego ti mia postariza "logokrinete tous exthrous tou komounismou" kai tin alli "oi exthroi tou komounismou exoun dikaioma stin kritiki" tha mporouses esy na katalaveis tis apopseis mou?
[/quote:uebj5zcp]
Malista. Mia protroph. Diavase olo ayto to kommati exontas thn epignwsh oti einai dhlwsh paraithshs. Makes more sense now? "H eirhnh einai spoudaiwtera ths dikaiosynhs". Ayth einai h arxh pou akolouthw genikotera, kai eidikotera ston metaksy mas dialogo oso proxwraei. An ontws stenoxwriosoun oso egw an den postares thn eikona, tote nai, anagnwrizw to lathos mou. Akoma den me exeis peisei gia kati tetoio an theleis na ksereis pragmatika, alla who knows? Den yparxei tropos na mathw, para mono an se gnwrisw apo konta, kanoume parea kai mathw ti atomo eisai. Ti na pw? Gia na apofygw olh thn adieksodh syzhthsh pali kai to provlhma tou sxetikismou pou periegrapse o Phoebus, paw paso kai sou dinw dikio. Dexomai to epixeirhma sou oti h prosvolh tou na mhn valeis se ayto to thread to skitso tha sou epiane thn kardia opws emena pou to eida. To ksekatharizw dioti isws na mhn me timaei opws pisteveis.
Den einai oute iper sou, oute yper mou. Apodikneioun apla mia pragmatikotita pou ki esy tin paradexesai. Oti akrivos ta idia esthimata pou trefeis esy gia ti thriskeia sou, mporei na trefei kai enas kommounistis gia tin ideologia tou. Opos ki esy anagnorizeis , me ton idio tropo pou agapas esy ton xristo, agapaei enas kouvanos ton Tse. Mporoume omos na logokrinoume kapoion pou thelei na satirisei ton xristo i ton tse? Den nomizo. Poso malon otan i satira mou den apefthinotan sto xristo, alla se enan pederasti papa.
ksekatharizontas ena meros ths syzhthshs as mhn paremvalloume pragmata pou exoume ksekatharisei allou, ksana apo thn arxh. Kaneis den milaei gia to dikaiwma sthn satira. To exoume pei ayto etsi? Pio prin to katalavaines, ti mou to les pali? Gia ton tropo satiras milame kai an ypervainei oria xarin sevasmou ston allo. Alla estw. Oxi pali apo thn arxh.
[quote:uebj5zcp] O Tse kai o Mao Tse einai ideologia, den einai oi pateres/swthres.
Exm? Diavase perissotera sxetika me ton tse. Me ton idio AKRIVOS tropo pou thisiastike o xristos gia ti sotiria tou kosmou, thisiastike kai o tse.
A. Htan eirwniko to sxolio mou, mallon den eprepe na to valw giati se mperdepse.
B. Exw diavasei thn viografia tou Tse kai parolo pou katalavainw pws to ennoeis, ta megethi den einai sygkrisima. San Xristianos ayto einai aytonohto, alla nomizw kai apo antikeimenikh/athriskeytikh skopia epishs...
[quote:uebj5zcp]Oso gia thn diafora krishs kai logokrisias, pou eides na kanw kati diaforetiko? Malaka ton eipa kai oti eprepe na dialeksei allo tropo na perasei to mhnyma tou pou den xtypaei sto thriskeytiko synaisthima.
Exeis kathe dikaioma na ton theoreis malaka. Ego pou eida tis geloiografies kai tis vrika eustoxes ton theoro kalo geloiografo. Oi mousoulmanoi pou prosvalontai, mporoun aplos na min agorasoun tin efimerida.
Den katalavainw ti theleis na mou peis. Ena dieykrinistiko sxolio ekana, oxi erwthsh. Sto erwthmatiko pou yparxei (rhtoriko htan etsi ki alliws) den apanthses. Gia to ti eprepe na kanoun oi Mousoulmanoi ta exw pei ena dis fores. Egw lew gia to an o geloiografos exei kanei malakia 'h oxi. Einai endiaferousa h syzhthsh peri prothesewn metaksy tou Virus kai tou phantom, dioti egw safws pistevw oti h malakia eksartatai apo thn prothesi. opoia prothesi kai na eixe mou vgainei malakas o kartounistas. Plaka an ithele na kanei einai xontropetsos kai asevhs. Kritikh an ithele na kanei, elpizw na xairetai me thn methodo didaskalias tou (ta xw ksanapei ayta kai stamatw)... Esy ti itheles na mou peis pantws?
[quote:uebj5zcp]Egw pistevw oti se ayta ta themata, otan apo monos sou deixneis sevasmo mporeis na exeis kai thn pita oloklhrh kai ton skylo xortato. Apparently not. Otan sou valw to pistoli ston krotafo na vgaleis tis eikones, pes me skotadisth. Ekklhsh einai, oxi apaithsh. Diafwneis?
Oxi, alla Skotadisti den se eipa gia tin eklisi se mena, se eipa gia tin ekklisi stous mods. Episis an diavaseis to post mou tha deis oti den grafo "kake vic eisai skotadistis", grafo "etsi vgainei to onoma stous xristianous oti einai skotadistes", pragma pou simainei oti polles fores xristianoi opos esy, drontas kato apo thlipsi i fanatismo, i orgi, provainoun se akraies energeies (px logokrisia, kapsimo vivlion). Epidi poloi ligoi anagnorizoun to lathos tous (esy apoteleis ekseresi) vgainei to onoma.
*sigh*. Estw. Pantws exeis poly eykolh thn karamela tou skotadismou otan ksekathara skopos den einai na fimwsw ayto pou theleis na peis alla na sou pw oti o sygkekrimenos tropos pou to kaneis einai esfalmenos (kata thn gnwmh mou fysika...mhn ksanakanoume syzhthsh ep'aytou please). Skotadismos einai na epithymw thn fimwsh sou. Alla telos pantwn. Eksairesh opws tha eides isws kai na mhn eimai telika...
[quote:uebj5zcp]
Ta Iera kai osia ta dika sou kai tou danou an den kanw lathos den prosvlithikan.
Afto den mporeis na to ksereis. O kathe anthropos theorei Iera kai osia diaforetika pragmata. Opos esy theoreis to xristo, polloi dimosiografoi theoroun Ieri kai Osia tin eleftheria tous na vlasfimoun.
Me tetoies atakes typou "e, den to ksereis, mporei kiolas na prosvallontai" den exw tyxh. Einai h loumpa tou sxetikismou. Egw pistevw oti den einai toso iera kai osia telika, oute ayto synevh sthn pragmatikothta kai thn sygkekrimenh peristash. Den mporw na apodeiksw tipota apo ayta kai eimai ypoxrewmenos na dextw oti etsi einai. Anagnwrizw oti ekana lathos loipon (an kai den kserw kata poson dexesai oti einai anagnwrish alla there it is)
[quote:uebj5zcp]Anideo kai afelh den se lew giati den symfwneis mazi mou. Giati den gnwrizeis oti einai prosvolh gia enan xristiano h eikona pou evales.
Apo pou ki os pou ekprosopeis tous xristianous? To oti i eikona einai prosvoli gia esena den simainei oti einai prosvoli gia tous xristianous genikotera. Ksero pollous, ma para pollous xristianous pou oxi mono den prosvlithikan, alla gelasan kiolas me ti geloiografia tou filou mou.
Ti na pw? Edw me epiases. Pragmatika kai ousiastika. Sigoura den ekproswpw olous tous xristianous, oute exw dikaiwma na krinw thn eylaveia kanenos. Einai h prwth parathrhsh sou pou me ekane na kontostathw kai na skeftw. Edw exw lathos. Ara afelhs kai anideos den eisai. Ayto einai ena lathos mou pou anagnwrizw pragmatika. Den allazei ousiastika ayto pou thelw na pw alla kakws genikeysa oti h dikh mou prosvolh afora kathe xristiano. Afora pollous alla oxi olous. Sigoura oxi arketous wste na ksereis oti afora kai emena.
[quote:uebj5zcp]Gkempels me eipes epeidh thelw na afairesw to point sou apo thn syzhthsh. ALitheia, mono ayton ton tropo exeis sth diathesh sou na stiliteyseis tous paiderastes pappades? Enan tropo pou den prosvallei to thriskeytiko mou synaisthima? An ontws sou elega "mhn akousw gia pappades pou viazoun paidia, den pianoume tous pappades sto stoma mas!" tha eixes apolyto dikio. Exeis katalavei toulaxiston oti den lew ayto?
Safos, kai pote den se katigorisa gia kati tetoio. Oson afora to an exo alous tropous na stiliteuso tous pederastes papades, nomizeis oti einai dyskolo na vretoun? Omos eimai eleftheros na epilekso ton tropo pou tha kano kritiki kai na kritho ek ton isteron.
To point mou einai an se aythn thn epilogh den tha eprepe na mpainei kai to stoixeio tou sevasmou tou thriskeytikou synaisthimatos tou allou. Ws ypenthymish ayto.
[quote:uebj5zcp]Gia thn teleytaia protash sou, kane ayto pou niwtheis esy kalytero. Tha ithela na mporousa na diavazw aytousia ta posts sou xwris na yparxei zhthma prosvolhs alla efoson ayto den ginetai, einai ki ayto mia lysh. Esy pws vlepeis to gegonos oti tha allakseis ton tropo pou postareis gia na ikanopoihseis enan skotadisth omws?
Den tha alakso ton tropo pou postaro. Opoiosdipote epilegei tha mporei na diavasei ta vlasfima posts mou, kai opoiosdipote prosvaletai na ta parakampsei. Opos enas skinothetis pou girizei mia tainia me viaiotites kai vazei mia proeidopoihsi, den logokrinei ton eafto tou, apla dinei ston theati to dikaioma na epileksei an tha dei tin tainia i oxi.[/quote:uebj5zcp]
Fair enough.
ο Ηρόδοτος αναφέρει μια ιστορία: Ενας Πέρσης Μονάρχης κάλεσε κάποιους Ελληνες και μια φυλή Ινδών και τους έθεσε το εξής ερώτημα: Ποια η μέγιστη τιμή στους γονείς σας όταν πεθάνουν;
Οι Ελληνες απάντησαν ότι τους καίνε στην πυρά. Οι Ινδοί φρικάραν.
Ρωτάει τότε ο μονάρχης τους Ινδούς την ίδια ερώτηση. Και αυτοί απαντάνε ότι τους τρώνε. Ηρθε η ώρα των Ελλήνων να φρικάρουν
Τυπικό παράδειγμα σχετικισμού. Κάτι που σε κάποιον είναι η ύψιστη τιμή, σε άλλους είναι φρικαλέο.
Κάτι που σε εμάς είναι αδιάφορο και απόλυτα φυσιολογικό, σε άλλους λαούς είναι η ύψιστη προσβολή.
Μπράβο Candiru, δεν νομίζω να είχε καταλάβει ποτέ κανείς ότι οι Μουσουλμάνοι το παίρνουν περισσότερο στα σοβαρά από τους Δανούς μέχρι να postάρεις.
Επίσης.
στον πούτσο μας αν προσβάλλονται, σόρρυ κιόλας. άμεση συνέπεια της κριτικής είναι αυτή, αλλιώς μάλλον κάνει κάτι λάθος ο επικριτής.
Θεωρείς δηλαδή την προσβολή κάτι σαν πιστοποιητικό ορθής τεχνικά κριτικής?
Solo Carriera
06-02-2006, 01:12
όχι. ο σκοπός των κόμιξ δεν ήταν να προσβάλλουν, ήταν να σχολιάσουν. έτσι το βλέπω εγώ τουλάχιστον.
tamagothi
06-02-2006, 01:22
ο Ηρόδοτος αναφέρει μια ιστορία: Ενας Πέρσης Μονάρχης κάλεσε κάποιους Ελληνες και μια φυλή Ινδών και τους έθεσε το εξής ερώτημα: Ποια η μέγιστη τιμή στους γονείς σας όταν πεθάνουν;
Οι Ελληνες απάντησαν ότι τους καίνε στην πυρά. Οι Ινδοί φρικάραν.
Ρωτάει τότε ο μονάρχης τους Ινδούς την ίδια ερώτηση. Και αυτοί απαντάνε ότι τους τρώνε. Ηρθε η ώρα των Ελλήνων να φρικάρουν
Τυπικό παράδειγμα σχετικισμού. Κάτι που σε κάποιον είναι η ύψιστη τιμή, σε άλλους είναι φρικαλέο.
Κάτι που σε εμάς είναι αδιάφορο και απόλυτα φυσιολογικό, σε άλλους λαούς είναι η ύψιστη προσβολή.
thymaste to epeisodio sto gyro tou kosmou se 80 meres (to kinoumeno sxedio) sto opoio eswzan to gkomenaki??? ='))
Solo Carriera
06-02-2006, 02:02
όχι. ο σκοπός των κόμιξ δεν ήταν να προσβάλλουν, ήταν να σχολιάσουν. έτσι το βλέπω εγώ τουλάχιστον.
βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο να αντέδρασαν λόγω της απεικόνισης του μοχμούτ και μόνο και όχι λόγώ σχολίων όπως το "we ran out of virgins" το οποίο εγώ βρίσκω πολύ πετυχημένο. όπως και να 'χει δε μπα να γαμιούνται θάνατος στους αλλόθρησκους κλπ.
αλλά γενικότερα, ναι, θεωρώ τις αντιδράσεις ένδειξη πετυχημένης κριτικής. άλλωστε όταν απλά προσπαθείς να προσβάλλεις γίνεσαι γραφικός και οι αντιδράσεις είναι μάλλον αχρείαστες.
ΕΝΤΙΤ: και για να απαντήσω και στην σωστή ερώτηση, ενδεχομένως και την προσβολή (ως αποτέλεσμα, όχι ως σκοπό). άλλωστε συνήθως χρησιμοποιείται απλά ως πρόσχημα.
:spoiler:
όλα τα σκιτσα έπαιζαν με τοθέμα του ταμπού της απεικόνισης. Το we run out of virgins θα μπορούσε να είναι με μια ταμπέλα και ουσιαστικά να κορόιδευε μόνο τους καμικάζι, όπως και η γελοιογραφία με την σχολή τρομοκρατών που πόσταρα. Αυτό δεν θα ενοχλούσε, όπως και δεν ενόχλησε η δεύτερη.
Ολες οι γελοιογραφίες ήταν ολοφάνερα κακόβουλες. Για μένα πετυχημένη ήταν αυτή με την έλλειψη παρθενών και αυτή που είχε μια λωρίδα μαύρη στα μάτια ανάμεσα σε δύο κουκουλωμένες γυναίκες με μια λουρίδα ανοίγματος στα μάτια. Επίσης και μία στην ελευθεροτυπία όπου ένας έγραφε χίλιες φορές δεν θα ξανααπεικονίσω τον προφήτη, όμως οι προτάσεις είχαν τέτοιους προσανατολισμούς που τον απεικόνιζαν.
http://michellemalkin.com/archives/004413.htm
Μονόπλευρο αλλά ενδιαφέρον.
Spoiler: Περιέχει και τα σκιτσάκια.
enitharmon
13-02-2006, 16:44
δεν είναι τόσο θέμα ελευθερίας του λόγου, είναι κυρίως θέμα σεβασμού
μία θρησκεία που δε δείχνει καμία ανεκτικότητα απέναντι στα σύμβολα και τις λειτουργίες άλλων θρησκειών, απαιτεί από μας το σεβασμό που η ίδια δε διαφυλάσει. Αν έδιναν οι ίδιοι μια καλύτερη εικόνα του ισλάμ, αυτού του είδους το χιούμορ δε θα είχε λόγο ύπαρξης.
Βγαίνουν στο δρόμο να διαμαρτυρηθούν για την επίθεση της δύσης στις αξίες και τα πιστεύω τους, αλλά ποτέ μεγάλες ομάδες δε διαμαρτυρήθηκαν για τις επιθέσεις κατά αμάχων, για τη θρησκευτική ανελευθερία στις χώρες τους, την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γυναίκες που δε βγαίνουν ούτε για ψώνια χωρίς την άδεια του άντρα τους και χωρίς μόρφωση, βγήκαν να διαμαρτυρηθούν γνωρίζοντας το περιεχόμενο μιας ευρωπαικής εφημερίδας όντας εξοπλισμένες με σημαίες.
Μετά τη δολοφονία του van Gogh κανείς δεν απαίτησε συγνώμη από τα ισλαμικά κράτη, ούτε ποτέ οι μουσουλμανικές κοινότητες των ευρωπαικών χωρών καταδίκασαν επίσημα και δυνατά τους φόνους τιμής που διαπράτουν μέλη της. Οι ίδιοι μόνοι τους διασύρουν το ισλάμ και κάποιοι δράτονται της ευκαιρίας να το χλευάσουν. Οι καρικατούρες δεν διαπραγματεύονται θέματα που οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι δεν υποστηρίζουν δια της σιωπής. Και όταν ένας Ιορδανός δημοσιογράφος τολμά να αναρωτηθεί ποιος προσβάλει περισσότερο το ισλάμ, οι ξένοι ή οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι, όχι μόνο απολύεται, αλλά μυνήεται κιόλας για προσβολή των θείων (ή όπως λέγεται αυτο το αδίκημα).
όταν το Μάιο του 2005 το Newsweek είχε κάνει γνωστό ότι στο Guantanamo χρησιμοποιήθηκε το Κοράνι ως χαρτί τουαλέτας, οι αντιδράσεις θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερες, αλλά ούτε αίμα χύθηκε (αν θυμάμαι καλά) και πέρα από μερικές σημαίες δεν κάηκε καμια πρεσβεία, κι ας είναι η προσβολή πολύ μεγαλύτερη.
Όσο για το δυτικό κόσμο ή αυτόν που θέλει να συγκαταλέγεται στο δυτικό, είναι υποκριτικός. Δε μπορείς να δημοσιεύεις αυτού του είδους χιούμορ επικαλούμενος την ελευθερία του λόγου, αλλά να σοκάρεσε με αστεία για τους Εβραίους, το Ολοκαύτωμα, τους μαύρους και τον Πάπα.
το τελευταίο που λες δεν είναι ισοδύναμο αν εξαιρέσουμε τον Πάπα
Δεν νομίζω πως αποπειράθηκε να κάνει σύγκριση, απλά λέει πως όταν θίγεται ένα θέμα προσβλητικό για τον απέναντι, τότε έχουμε ελευθερία λόγου, όταν γίνεται το ίδιο για εμάς, κάνουμε κ εμείς τους θιγμένους.
το να παράγεις μειωτικά αστεία απέναντι σε μια εθνότητα ή κοινωνική ομάδα είναι πολύ μεμπτό, αλλά με ευρύτυτα πνεύματος το ανατρέπεις (πχ αυτό που γράφω για κατάδειξη της αρρωστημένης φαντασίας του δημιουργού τους.
Ομως, έχουμε δικαίωμα να χλευάζουμε τα δικά μας όσον αφορά τα ιεράκαι τα όσια, γιταί είμαστε (το κατά δύναμιν βέβαια) ανοιχτή κοινωνία κι εκοσμικευμένη. Ο χλευασμός των δικών μας ιερών και οσίων αντιστοιχεί σε μια άμυνα απέναντι στην κάθε αξίωση της εκκλησίας για εξουσία, καθώς και στην υποκριτικότητά της και τα ψέματά της. Επίσης και σε ένα άνοιγμα της φαντασίας και ξεπέρασμα των κάθε λογής καθηλώσεών της.
Μόνο που τα παραπάνω αφορούν αποκλειστικα την ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ που έχει πετύχει αυτό το άνοιγμα και τον αναστοχασμό της, τα οποία δυστυχώς όχι μόνο τα κάνει κακή χρήση, αλλά και τείνει να τα αποδυναμώσει.
Δεν έχουμε δικαίωμα, όμως, να εφαρμόζουμε τον αναστοχασμό και την περιπαικτική διάθεση σε κουλτούρες οι οποίες για πολλούς λόγους (μερικοί είναι και η πολιτική της δύσης) παραμένουν ακόμα κλειστές. Αυτές οι ίδιες, αν το καταφέρουν, θα απελευθερωθούν από τα φαντασιακά δεσμά τους. Αυτού του είδους η προκλητική αντιπαράθεση, ακόμα και αν είναι bonafide είναι κακή πολιτική και τακτική και σε άσχημες συγκυρίες.
Ενίθαρμον, όλες αυτές τις αντιφάσεις του ισλάμ που αναφέρεις, μόνο οι ίδιοι και κάτω από καλύετρες διεθνείς συνθήκες θα μπορούσαν να τις εντοπίσουν και να στοχαστούν πάνω τους. Επίσης το ισλάμ δεν είναι μόνο αυτό το μονολιθικό φονταμενταλιστικό. οχι μόνο ιστορικά είχε και πολύ φιλελεύθερες πτυχές, αλλά και σήμερα ακόμα έχει πολλές διαφοροποιήσεις σε ερμηνεία του κορανίου, σε κοινωνικό επίπεδο, κλπ. Πχ οι Τουαρέγκ είναι μουσουλμάνι, όμς οι γυναίκες τους είναι σε ισότιμη σχέση με τους άντρες. Επίσης πολύ φιλελεύθερη είναι και η αίρεση των αλεβίδων. Τα διαφωτιστικά και μαρξιστικά κινήματα δεν έλειψαν καθόλου από το Ισλάμ, ειδικά την δεκαετία του 60-70 είχαν αρκετή πέραση. Μόνο που η δύση προτίμησε την ενίσχυση των ακρων για τους γνωστούς λόγους.
ΒΤW αρχίσανε διαγωνισμό γελοιογραφίας με θέμα το Ολοκαύτωμα εκεί κάτω και καλά για αντίποινα κετς.
Που είναι αυτός ο πούστης ο μετεωρίτης όταν τον χρειάζεσαι.
enitharmon
14-02-2006, 13:59
Δεν έχουμε δικαίωμα, όμως, να εφαρμόζουμε τον αναστοχασμό και την περιπαικτική διάθεση σε κουλτούρες οι οποίες για πολλούς λόγους (μερικοί είναι και η πολιτική της δύσης) παραμένουν ακόμα κλειστές. Αυτές οι ίδιες, αν το καταφέρουν, θα απελευθερωθούν από τα φαντασιακά δεσμά τους. Αυτού του είδους η προκλητική αντιπαράθεση, ακόμα και αν είναι bonafide είναι κακή πολιτική και τακτική και σε άσχημες συγκυρίες.
κανείς δεν τους ανάγκασε να αλλάξουν κάτι, απλά σου λέω ότι δίνουν το δικαίωμα να τους χλευάζουν. Και επαναλαμβάνω ότι στα σχέδια δεν υπήρχαν εικόνες που δεν έχουν σχέση με την επικαιρότητα.
Το σχόλιο του Ιορδανού δημοσιογράφου το πέρασες στο ντούκου ε;
Ενίθαρμον, όλες αυτές τις αντιφάσεις του ισλάμ που αναφέρεις, μόνο οι ίδιοι και κάτω από καλύετρες διεθνείς συνθήκες θα μπορούσαν να τις εντοπίσουν και να στοχαστούν πάνω τους.
Βάλε το φυλλάδιο με τη γραμμή του κόμματος στην άκρη και δώσε βάση: με το ίδιο ισλάμ δεν ασχολήθηκα καθόλου στο ποστ μου, μόνο με τους πιστούς του και το τρόπο τους να αντιδρούν σε καταστάσεις και να χειρίζονται τα πράγματα. Ή μάλλον, είπα ότι "μία θρησκεία που δε δείχνει καμία ανεκτικότητα απέναντι στα σύμβολα και τις λειτουργίες άλλων θρησκειών, απαιτεί από μας το σεβασμό που η ίδια δε διαφυλάσει.", μόνο εδώ αναφέρθηκα και ευχαρίστως το αναγάγω στην εφαρμογή του από τα κράτη και όχι στη θρησκεία (γιατί και στη Βίβλο λέει διάφορα, δεν αναγκαζόμαστε να τα ακολουθούμε όλα).
Και έχουν τόση όρεξη να στοχαστούν πάνω τους, όση όρεξη έχει και ένας παπάς να αμφισβητήσει την άμωμη σύλληψη και την ανάσταση του χριστού.
Επίσης το ισλάμ δεν είναι μόνο αυτό το μονολιθικό φονταμενταλιστικό. οχι μόνο ιστορικά είχε και πολύ φιλελεύθερες πτυχές, αλλά και σήμερα ακόμα έχει πολλές διαφοροποιήσεις σε ερμηνεία του κορανίου, σε κοινωνικό επίπεδο, κλπ. Πχ οι Τουαρέγκ είναι μουσουλμάνι, όμς οι γυναίκες τους είναι σε ισότιμη σχέση με τους άντρες. Επίσης πολύ φιλελεύθερη είναι και η αίρεση των αλεβίδων. Τα διαφωτιστικά και μαρξιστικά κινήματα δεν έλειψαν καθόλου από το Ισλάμ, ειδικά την δεκαετία του 60-70 είχαν αρκετή πέραση. Μόνο που η δύση προτίμησε την ενίσχυση των ακρων για τους γνωστούς λόγους.
Οι Τουαρέγκ είναι νομάδες και οι νομάδες έχουν δικιές τους παραδόσεις, ό,τι και να κάνουν οι ιεραπόστολοι οι παγανιστικές τους παραδόσεις παραμένουν. Στα ισλαμικά κράτη δεν περιτομούνται οι γυναίκες, στη Σομαλία και σε μερικά μέρη της Αιγύπτου όμως το κάνουν, όπως το κάνουν και οι Μασάι. Δεν έχει σχέση με το ισλάμ αυτο.
Μη σε στενοχωρήσω, αλλά οι σουνίτες θέλουν το κεφάλι των αλεβιτών επί πινάκι, από τους υπόλοιπους μουσουλμάνους θεωρούνται ότι ντροπιάζουν τη θρησκεία τους. Α, ναι, και οι σιίτες (που ιδεολογικά είναι οι πιο κοντινοί στους αλεβίτες) κυβερνούν το Ιραν. Πολύ φιλελευθεροι ε; Αυτούς που εσύ μάλλον εννοείς είναι οι αλεβίτες Τούρκοι και Κούρδοι, που δεν παίρνουν και κατά γράμμα το κοράνι και αυτό δεν έχει να κάνει με τη διαφορετική "ερμηνεία" που του δίνουν, αλλά ότι απλά δεν ενδιαφέρονται.
Τα μαρξιστικοκομμουνιστικά τα ξέρεις καλύτερα. Μόνο που αυτό το βλέπω πιο πολύ ως κοινωνικό κι όχι ως θρησκευτικό κίνημα. Α, ναι, και η δύση λοιπον...
βιαστικά γιατί δεν ε΄χω χρόνο απαντάω μόνο στο ότι το ισλάμ, όσο σκοταδιστική έκφανση και να έχει, δεν προσβάλει θρησκευτικά σύμβολα του χριστιανισμού, άλλωστε τιμάει η ίδια τους η θρησκεία τους τα πρόσωπα του χριστιανοσμού και ιουδαΙσμού, όχι τίποτα αλλο, αλλά γιατί έτσι τους επιβάλλει η θρησκεία.
Πολλά έχω να σου απαντήσω, ίσως αύριο
να και μια πιο εκτενής απάντηση:
κανείς δεν τους ανάγκασε να αλλάξουν κάτι, απλά σου λέω ότι δίνουν το δικαίωμα να τους χλευάζουν. Και επαναλαμβάνω ότι στα σχέδια δεν υπήρχαν εικόνες που δεν έχουν σχέση με την επικαιρότητα.
Το σχόλιο του Ιορδανού δημοσιογράφου το πέρασες στο ντούκου ε;
Αναφέρεσαι στο τρίτο πληθυντικό πρόσωπο, σαν να αποτελούν όλοι οι μουσουλμάνοι μια ενιαία παράλογη και σκοταδιστική οντότητα. Για τους λόγους που ο σκοταδισμός κυριαρχεί όλο και πιό πολύ στις μάζες σήμερα τα έχω αναλύσει πιό πάνω.
Για την Ιορδανική εφημερίδα εγώ έγραψα πρώτος και μάλιστα είναι μια ένδειξη ότι αυτή απευθύνονταν σε ένα μετριοπαθέστερο μουσουλμανικό κοινό. Kαι βέβαια η φυσική ύπαρξη της εφημερίδας αυτής μαρτυρεί ότι όντως υπάρχει ένα τέτοιο κοινό που την διαβάζει. Aξιοσημείωτη είναι η προτροπή της στον αναστοχασμό και την κριτική σκέψη με ανάδειξη των σημερινών αντιφάσεών του: τι είναι πιό προσβλητικό για το Ισλάμ: μερικά σκίτσα με τον προφήτη ή οι δημόσιοι αποκεφαλισμοί ομήρων, κλπ..Το ότι απαγορεύτηκε η κυκλοφορία της μετά, δείχνει ότι η ιορδανική κυβέρνηση προτίμησε να συμπλεύσει με την πλειοψηφία για να μην την δυσσαρεστήσει, γνωρίζοντας την ψυχολογική βαρύτητα της συγκεκριμένης εξέγερσης του πλήθους.
Αναλογικά πάντα (εντάξει δεν φημίζεται για δημοκρατία και ελευθερία λόγου η Ιορδανία) και σε εμάς η «κοσμική» και «δημοκρατική» κυβέρνηση απόσυρε τον πίνακα από το αουτλούκ και απαγόρεψε τον τελευταίο πειρασμό πριν πολλά χρόνια και ένα σωρό ακόμη τέτοιες περιπτώσεις για να μην δυσαρεστήσει, όχι τόσο τα μένεα πλήθη, αλλά μια ευρύτερη βάση ψηφοφόρων. Αν πχ αντί για το έργο με το σταυρό και τον πούτσο, ήταν απλώς η σταύρωση σε σουρεαλιστική ή κυβιστική αναπαράσταση και κάποιοι πορωμένοι διαδήλωναν για το ότι αυτή η αναπαράσταση προσβάλει την τυπική απεικόνιση του Θείου Πάθους και το πρόσωπο του Χριστού (πχ παραμορφωμένο αλά Πικάσο), κανένας δεν θα τους έπαιρνε στα σοβαρά και θα επικαλούνταν την ελευθερία της έκφρασης, κλπ.
Γενικότερα, το Ισλάμ δεν είναι μια ενιαία σκοταδιστική πανούκλα, έγραψα μερικές περιπτώσεις σημαντικών διαφοροποιήσεων και τρόπου ενσωμάτωσης του μουσουλμανισμού σε τοπικές παραδόσεις, κάτι που σημαίνει ότι το ισλάμ στην πραγματικότητα είναι μια εύπλαστη ιδεολογία/θρησκεία, ανοιχτή σε ερμηνεία, όπως όλες οι θρησκείες και τα ιδεολογήματα. Συγκεκριμένες κοινωνικοπολιτικές συγκυρίες, αλλά και εθνοφυλετικοί λόγοι δίνουν συγκεκριμένο περιεχόμενο σ’ αυτό.
Επίσης και τα κινήματα γυναικών ακόμα και στα πιό σκοταδιστικά καθεστώτα (Νιγηρία, Αφγανιστάν επί ταλιμπάν: οργανώσεις BAOBAB, RAWA αντίστοιχα, http://www.iospress.gr/ios2003/ios20030525a.htm), όπως και μεγάλο μέρος μουσουλμάνων διανοούμενων σε πολλές χώρες που καταδικάζουν κάθε φονταμενταλιστική ακρότητα, αλλά συνάμα δείχνουν και πολύ πιο κριτικό πνεύμα από την δυτική κοινή γνώμη που έχει πάψει πλέον να αναστοχάζεται τον εαυτό της.
Και τα κινήματα γυναικών και οι διανοούμενοι που καταδικάζουν κάθε ακρότητα του ισλάμ, από τους λιθοβολισμούς μέχρι τις καταστροφές μνημείων με προσωπογραφίες θεών, τα μαρξιστικά κινήματα, κλπ αποτελούν αυτή την δυνητική εκοσμικευμένη ΡΩΓΜΗ στο κυρίαρχο κλειστό φαντασιακό του ισλάμ. Μόνο που η κατασταλτική και πολωτική πολιτική της Δύσης (πόσο οπισθοδρομικό και σκοταδιστικό το δόγμα Μπους ή με εμάς ή με αυτούς) εμποδίζουν την εξάπλωσή τους:Φταίει λοιπόν δική της κλειστότητα απέναντι στην κατανόηση του διαφορετικού, είτε έχει καλές διαθέσεις (κατάργηση δημοσίων εκτελέσεων, δικαιώματα γυναικών, κλπ), είτε κακές (ιμπεριαλισμός και εκμετάλλευση).
Με το συμπάθειο, αλλά το δικό σου ποστ έχει χαρακτηριστικά κομματικής γραμμής, θεωρόντας το Ισλάμ μια ενιαία κατηγορία και τίς όποιες αποκλίσεις του άσχετες εξαιρέσεις. Δεν ξέρω σε τι επίπεδο συγγενεύουν σιίτες και αλεβίτες, πάντως οι δεύτεροι έχουν σαφώς πιό φιλελεύθερη κοσμοθεωρία, κάτι που δεν το έχουν οι σιίτες. Αν σου φαίνεται γραφικό το ότι θέλουν την κεφαλή των αλεβιτών επί πίνακι, κοίτα τι παίζει αναλογικά και στη χώρα μας με τις αιρέσεις (μονοφυσίτες), τους ιεχωβάδες και την μπλακ λιστ της εκκλησίας στην οποία περιλαμβάνονται μέχρι και εναλλακτικές επιστήμες. Αυτός ο σκληροπυρηνικός κύκλος της εκκλησίας χαρακτηρίζει όλο τον χριστιανισμό; Οχι βέβαια.
Αναλογικά ο φονταμενταλισμός είναι ΜΟΝΟ μια έκφραση του ισλάμ, μια πολύ στενή ερμηνεία του. Η κυριαρχία και εξάπλωσή του σήμερα είναι πιό πολύ ψυχοκοινωνικός μηχανισμός άμυνας και περιχαράκωσης απέναντι στην Δύση από την οποία το μόνο που βλέπουν από την επαφή της μαζί τους είναι η δυστυχία, ο όλεθρος και τα ανούσια υποπροϊόντα της (καταναλωτισμός, μηδενισμός, λατρεία του χρήματος, κλπ) και όχι οι αξίες του διαφωτισμού περί ανθρωπισμού και ελευθεριών.
Αλλά για να μπορέσουν να (ξανα)γίνουν ορατά τα δεύτερα θα πρέπει οπωσδήποτε να εξαλειφτούν και τα τελευταία ίχνη από τα πρώτα, ειδάλλως πάπαλα: Ή θα περιμένουμε απαθείς τον μελλοντικό Αρμαγεδδώνα, ή θα βιώνουμε πολλούς μικρούς όπως τώρα, μόνο που δεν είναι καθόλου βέβαιο ποιός είναι ο «καλός» και ποιός ο «κακός» σ’ αυτή την ιστορία.
enitharmon
18-02-2006, 23:55
Αναφέρεσαι στο τρίτο πληθυντικό πρόσωπο, σαν να αποτελούν όλοι οι μουσουλμάνοι μια ενιαία παράλογη και σκοταδιστική οντότητα. Για τους λόγους που ο σκοταδισμός κυριαρχεί όλο και πιό πολύ στις μάζες σήμερα τα έχω αναλύσει πιό πάνω.
χμου, όχι δεν το πιστεύω αυτό. Σκοταδιστές θεωρώ τους θρησκευτικούς αρχηγούς τους. Ο λαός είναι απλώς έρμαιο επειδή τους ανέχεται ακόμα.
Αυτό για το outlook τι σχέση έχει, είπα ότι η Ελλάδα είναι ο κύριος εκφραστής της ελευθερίας λόγου;
Γενικότερα, το Ισλάμ δεν είναι μια ενιαία σκοταδιστική πανούκλα, έγραψα μερικές περιπτώσεις σημαντικών διαφοροποιήσεων και τρόπου ενσωμάτωσης του μουσουλμανισμού σε τοπικές παραδόσεις, κάτι που σημαίνει ότι το ισλάμ στην πραγματικότητα είναι μια εύπλαστη ιδεολογία/θρησκεία, ανοιχτή σε ερμηνεία, όπως όλες οι θρησκείες και τα ιδεολογήματα. Συγκεκριμένες κοινωνικοπολιτικές συγκυρίες, αλλά και εθνοφυλετικοί λόγοι δίνουν συγκεκριμένο περιεχόμενο σ’ αυτό.
το ισλάμ είναι μια σκοταδιστική μπούρδα, όπως είναι και ο χριστιανισμός (ή για να είμαι ακριβής, όπως τον κατήντησαν οι διάφοροι πατέρες). Το ότι οι χριστιανικές κοινωνίες έχουν προοδεύσει δεν το οφείλουν στο χριστιανισμό, αλλά σε αυτούς που τον αψήφησαν. Οι διαφοροποιήσεις στο ισλάμ και η διαφορετική κοσμοθεώρηση από περιοχή σε περιοχή έχει να κάνει με την εκάστοτε κοινωνία και όχι με τις διαφορετικές ερμηνείες του κορανίου. Σε διαφορετικό βαθμό το εφαρμόζουν οι πρώην παγανιστές, αλλίως οι πρώην χριστιανοί, αλλιώς οι πρώην νομάδες.
Μόνο που η κατασταλτική και πολωτική πολιτική της Δύσης (πόσο οπισθοδρομικό και σκοταδιστικό το δόγμα Μπους ή με εμάς ή με αυτούς) εμποδίζουν την εξάπλωσή τους:[/b]Φταίει λοιπόν δική της κλειστότητα απέναντι στην κατανόηση του διαφορετικού, είτε έχει καλές διαθέσεις (κατάργηση δημοσίων εκτελέσεων, δικαιώματα γυναικών, κλπ), είτε κακές (ιμπεριαλισμός και εκμετάλλευση).
χμου
για την επανάσταση στο Ιραν το '79 δεν ξέρω αν φταίει η κατασταλτική και πολωτική πολιτική της Δύσης πάντως
θεωρόντας το Ισλάμ μια ενιαία κατηγορία και τίς όποιες αποκλίσεις του άσχετες εξαιρέσεις. Δεν ξέρω σε τι επίπεδο συγγενεύουν σιίτες και αλεβίτες, πάντως οι δεύτεροι έχουν σαφώς πιό φιλελεύθερη κοσμοθεωρία, κάτι που δεν το έχουν οι σιίτες. Αν σου φαίνεται γραφικό το ότι θέλουν την κεφαλή των αλεβιτών επί πίνακι, κοίτα τι παίζει αναλογικά και στη χώρα μας με τις αιρέσεις (μονοφυσίτες), τους ιεχωβάδες και την μπλακ λιστ της εκκλησίας στην οποία περιλαμβάνονται μέχρι και εναλλακτικές επιστήμες. Αυτός ο σκληροπυρηνικός κύκλος της εκκλησίας χαρακτηρίζει όλο τον χριστιανισμό; Οχι βέβαια.
Για το bold, δεν ήθελα να περάσω αυτό. Απλά οι όποιες εξαιρέσεις δε γίνονται με βάση τη θρησκεία, αλλά με βάση την υγιή ανθρώπινη νόηση.
Όσο για το χριστιανισμό, μην πας να με πείσεις πόσο σκοταδιστές είναι και αυτοί, να χαρείς
Αναλογικά ο φονταμενταλισμός είναι ΜΟΝΟ μια έκφραση του ισλάμ, μια πολύ στενή ερμηνεία του. Η κυριαρχία και εξάπλωσή του σήμερα είναι πιό πολύ ψυχοκοινωνικός μηχανισμός άμυνας και περιχαράκωσης απέναντι στην Δύση από την οποία το μόνο που βλέπουν από την επαφή της μαζί τους είναι η δυστυχία, ο όλεθρος και τα ανούσια υποπροϊόντα της (καταναλωτισμός, μηδενισμός, λατρεία του χρήματος, κλπ) και όχι οι αξίες του διαφωτισμού περί ανθρωπισμού και ελευθεριών.
βσκ όχι. Ο φονταμενταλισμός είναι ακριβώς το ισλάμ, όπως και οι σταυροφορίες είναι ακριβώς η αντίδραση του χριστιανισμού.
Ζέπελιν μας τα έχεις κάνει με τη Δύση όμως. Πήγαινε να ζήσεις σε μια μη δυτική χώρα να χαλαρώσεις επιτέλους
το 79 έπεσε το δυτικόφιλο κοσμικό καθεστώς του σάχη που όμως ήταν εξαιρετικά καταπιεστικό και διεφθαρμένο. Αυτό από μόνο του επιβεβαιωνει την βασική μου θέση ότι η καταπιεστικη πολιτική της δύσης πριχαρακώνει σε σκληροπυρηνικότερες ιδεολογίες το ισλάμ.
Εκείνη την εποχή έπαιζαν και σημαντικά μαρξιστικής προέλευσης κινήματα στην Ιρανική επανάσταση, όμως η ζυγαριά έγερνε δραματικά προς τον φονταμενταλισμό ως φαντασιακή κάθαρση από την διαφθορά. Αναλογικά όπως σε εμάς παίζει το ελλάς θρησκεία ορθοδοξία ως αντίπαλο δεος στις σημερινές συγκυρίες. Η διαφορά είναι στο ότι σε εμάς λίγοι τα πιστεύουν αυτά βαθειά.
το ότι το ισλάμ δεν είναι μονολιθικό κοίτα πόσοι μουσουλμάνοι υπάρχουν που είτε χλαπαδιάζουν χοιρινά, είτε δηλώνουν απλώς μουσουλμάνοι καταδικάζοντας κάθε φονταμενταλιστική ακρότητα.
enitharmon
19-02-2006, 14:36
το 79 έπεσε το δυτικόφιλο κοσμικό καθεστώς του σάχη που όμως ήταν εξαιρετικά καταπιεστικό και διεφθαρμένο. Αυτό από μόνο του επιβεβαιωνει την βασική μου θέση ότι η καταπιεστικη πολιτική της δύσης πριχαρακώνει σε σκληροπυρηνικότερες ιδεολογίες το ισλάμ.
ε;
γιατί δεν έχουμε παντού τότε θρησκευτικές επαναστάσεις;
το ότι το ισλάμ δεν είναι μονολιθικό κοίτα πόσοι μουσουλμάνοι υπάρχουν που είτε χλαπαδιάζουν χοιρινά, είτε δηλώνουν απλώς μουσουλμάνοι καταδικάζοντας κάθε φονταμενταλιστική ακρότητα.
ναι και; σε τι μου απαντάς τώρα;
σου είπα:
"Οι διαφοροποιήσεις στο ισλάμ και η διαφορετική κοσμοθεώρηση από περιοχή σε περιοχή έχει να κάνει με την εκάστοτε κοινωνία και όχι με τις διαφορετικές ερμηνείες του κορανίου".
και σταμάτα να γράφεις λες και ο απέναντι σου είναι ηλίθιος και άσχετος, θα με υποχρέωνες
α, και μια απάντηση στο γιατί επιλέγεις να ζεις σε δυτική χώρα, ενώ τις σιχαίνεσαι, θα την εκτιμούσα
ε;
γιατί δεν έχουμε παντού τότε θρησκευτικές επαναστάσεις;
για λόγους που έχουν να κάνουν με τις ιδιαιτερότητες (κοινωνικές, πολιτικές, ιδεολογικές, κλπ) κάθε χώρας.
ναι και; σε τι μου απαντάς τώρα;
σου είπα:
"Οι διαφοροποιήσεις στο ισλάμ και η διαφορετική κοσμοθεώρηση από περιοχή σε περιοχή έχει να κάνει με την εκάστοτε κοινωνία και όχι με τις διαφορετικές ερμηνείες του κορανίου".
ακριβώς, η κάθε κοινωνια δίνει περιεχόμενο σε ένα σύνολο κειμένων σύμφωνα με τα δικά της ερμηνευτικά σχήματα, άρα διαφορετική κοινωνία, διαφορετική και η ερμηνεία.
και σταμάτα να γράφεις λες και ο απέναντι σου είναι ηλίθιος και άσχετος, θα με υποχρέωνες
δεν το έπιασα αυτό
α, και μια απάντηση στο γιατί επιλέγεις να ζεις σε δυτική χώρα, ενώ τις σιχαίνεσαι, θα την εκτιμούσα
το μη χείρον βέλτιστον, αλλά δεν μπορώ να μην επισημαίνω ότι η δική μας ευημερία στηρίζεται στον κατατρεγμό των άλλων
εξαιρετική και διεισδυτική ανάλυση της υπόθεσης των σκίτσων. Τα μπολντ δικά μου
Η ελευθερία του ισχυρού
Υπάρχει μια ηθελημένη παρανόηση που συνοδεύει την τεράστια διεθνή συζήτηση για τα σκίτσα του Μωάμεθ και τις ταραχές που ακολούθησαν. Την ελευθερία της έκφρασης επικαλέστηκαν όσα μέσα ενημέρωσης της Δύσης επέλεξαν να αναδημοσιεύσουν τα σκίτσα επιμένοντας ότι πρόκειται για θέμα αρχής. Αλλά η ελευθερία της έκφρασης και η υπεράσπισή της απέναντι σε κάθε λογοκρισία δεν έχει νόημα παρά μόνο ως υπεράσπιση μιας διωκόμενης, μειοψηφικής και «αιρετικής» άποψης. Αυτό το δικαίωμα -όπως και όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα- κρίνεται ανάλογα με την εξουσία που επιχειρεί να το καταπνίξει.
Αλλά τι συνέβη στην προκειμένη περίπτωση; Η αντιδραστική δανέζικη εφημερίδα «Γίλαντς Πόστεν» που δημοσίευσε τα σκίτσα δεν εμπνεύστηκε εν κενώ την κακόγουστη σειρά. Είχε ένα σαφή στόχο: τη μουσουλμανική κοινότητα που ζει στη Δανία. Εμφανίστηκαν, δηλαδή, οι εκπρόσωποι της χριστιανικής πλειοψηφίας να περιγελούν μια μειονότητα, η οποία ήδη υφίσταται τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το δημοσίευμα αυτό δεν υπήρξε τυχαίο. Ηταν το κερασάκι στην τούρτα μιας ρατσιστικής καμπάνιας που διεξήχθη καθ' όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα στη χώρα και καθοδηγήθηκε από τον ίδιο το σημερινό πρωθυπουργό. Η Δανία της τελευταίας δεκαετίας δεν είναι η ανεκτική φιλελεύθερη κοινωνία που είχε μεταπολεμικά διαφημιστεί ως μέρος του σκανδιναβικού θαύματος. Η μουσουλμανική μειονότητα που ζει στη χώρα και φτάνει τις 200.000 έχει αντιμετωπίσει την άρνηση των αρχών να επιτρέψουν την ανέγερση ενός τζαμιού στην Κοπεγχάγη, ενώ ακόμα και τώρα δεν υπάρχει μουσουλμανικό νεκροταφείο στη χώρα.
Η δημοσίευση αυτών των σκίτσων δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να ενισχύει την πεποίθηση του ισλαμικού κόσμου ότι υφίσταται μια συνολική επίθεση από τη Δύση. Και η πεποίθηση αυτή δεν είναι βέβαια αβάσιμη, την περίοδο των μεγάλων Σταυροφοριών του κ. Μπους και της ανοιχτά ρατσιστικής αντιμετώπισης των μεταναστών και των λαών του Τρίτου Κόσμου. Σ' αυτά δεν έχει καμιά θέση η υπεράσπιση αρχών, όπως η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης. Φυσικά από κει και πέρα μπαίνουν στο χορό και οι κρατικές υπηρεσίες ορισμένων χωρών με ισχυρά φονταμενταλιστικά κινήματα. Αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν υπήρξε η αρχική σκόπιμη πρόκληση.
Ας μην παρεξηγηθούμε. Δεν εισηγούμαστε νόμους απαγόρευσης ή λογοκρισίες και δεν συμμεριζόμαστε τις απόψεις υπερπροστασίας των θρησκειών. Το αντίθετο, μάλιστα. Εχουμε από καιρό υποστηρίξει ότι πρέπει να καταργηθεί και στη χώρα μας η ποινικοποίηση της βλασφημίας.
Αλλά αυτό είναι άλλο και άλλο η προσβολή μιας μειονότητας που ήδη αποτελείται από πολίτες δεύτερης σειράς. Η υπόθεση δεν έχει καμιά σχέση με το χιούμορ. Ενα μικρό παράδειγμα: οι Εβραίοι διαθέτουν εξαιρετικό χιούμορ όταν αυτοσαρκάζονται, αλλά το χάνουν εντελώς όταν βλέπουν να τους ειρωνεύονται σε έντυπα όλου του κόσμου. Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι τα στερεότυπα του «λαϊκού χιούμορ», όταν προέρχονται από «άλλους» που θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο, δεν διαφέρουν από τον ανοιχτό αντισημιτισμό. Για το λόγο αυτό η γελοιοποίηση του αντιπάλου είναι κλασικό όπλο της πολιτικής προπαγάνδας σε πολεμικές περιόδους. Αυτό που μας έχει μείνει από τον πόλεμο του '40 είναι ο «φουκαράς» και «μακαρονάς» Ντούτσε.
Την επιβεβαίωση ότι η υπόθεση δεν έχει καμιά σχέση με την ελευθερία της έκφρασης μας την έδωσε άθελά του ο ίδιος ο εμπνευστής των κακόγουστων σκίτσων. Ο υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος της «Γίλαντς Πόστεν» θέλησε να σώσει τα προσχήματα μετά το διεθνή σάλο που προκάλεσε ο ίδιος και να επιδείξει όψιμη ανεξιθρησκία. Ανακοίνωσε, λοιπόν, ότι σκοπεύει να δημοσιεύσει αντιχριστιανικά και αντισημιτικά σκίτσα στην εφημερίδα, για να ισοσταθμίσει τα πράγματα. Το αποτέλεσμα ήταν να επέμβει ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας και να τον θέσει σε διαθεσιμότητα. Για να αποδειχθεί περίτρανα ότι η «ελευθερία κριτικής» των θρησκειών πρέπει να περιοριστεί στη γελοιοποίηση του Μωάμεθ.
(Ελευθεροτυπία, 11/3/2006)
www.iospress.gr (http://www.iospress.gr)