Log in

View Full Version : Πέθανε ο "Γκάντι των Βαλκανίων"

Candiru
23-01-2006, 23:10
Απεβίωσε ο Κοσοβάρος πρόεδρος Ιμπραήμ Ρουγκόβα

Πρίστινα Τελευταία ενημέρωση 21/01/06 22:30

Απεβίωσε το Σάββατο σε ηλικία 61 ετών από καρκίνο του πνεύμονα ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ιστορικός ηγέτης των Αλβανών του Κοσόβου και πρόεδρος του Κοσσοφοπεδίου. Στα χρόνια της θητείας του είχε στόχο την ενσάρκωση του ονείρου των Αλβανών του Κοσόβου για πλήρη ανεξαρτησία.

Ο θάνατός του τη χρονική αυτή στιγμή δημιουργεί ένα κενό στις εξελίξεις, καθώς η διεθνής κοινότητα, εν όψει των διαπραγματεύσεων για το μελλοντικό καθεστώς της περιοχής, χάνει έναν συνομιλητή, ο οποίος στήριζε το αλβανικό όνειρο έχοντας ταυτόχρονα εξασφαλίσει μια σταθερότητα στο εσωτερικό, υπό το βλέμμα, βεβαίως, και του ΟΗΕ, υπό τη διοίκηση του οποίου τελεί το Κόσοβο.

......

Ο Ρουγκόβα είχε τεθεί επικεφαλής του αλβανικού αγώνα για ανεξαρτησία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν δημιούργησε ένα μη βίαιο κίνημα κατά της πολιτικής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και της σερβικής κυριαρχίας, κερδίζοντας και συνομιλητές από τη διεθνή κοινότητα.

Στον αντίποδα της πολιτικής του Ρουγκόβα βρισκόταν ο Αλβανικός Απελευθερωτικός Στρατός, πιο γνωστός ως UCK, τον οποίο στήριξε μεγάλη μερίδα του αλβανικού πληθυσμού με στόχο την ένοπλη συμπλοκή με τους Σέρβους στρατιώτες.

......

Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1944 στο χωριό Τσίρνιτσε του Κοσόβου. Σπούδασε αλβανική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Πρίστινας και έκανε μεταπτυχιακό στο Παρίσι. Στην πολιτική εισήλθε το 1989 όταν ως πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κοσόβου ηγήθηκε της ομάδας 215 ανθρώπων του πνεύματος που αντιτάχθηκαν στην αλλαγή του συντάγματος της Σερβίας με την οποία περιορίζονταν σημαντικά η αυτονομία του Κοσόβου. Για την στάση του αυτή διαγράφηκε από την Ένωση Κομουνιστών Γιουγκοσλαβίας.

Στο τέλος του 1989 ο Ρουγκόβα ίδρυσε το πρώτο πολιτικό Κόμμα στο Κόσοβο την Δημοκρατική Ενωση Κοσόβου. Υπό την καθοδήγησή του Ρουγκόβα στις 2 Ιουλίου του 1990 οι αλβανοί βουλευτές στην τοπική βουλή ψήφισαν υπέρ της αλλαγής του καθεστώτος του Κοσόβου, από αυτόνομη περιοχή της Σερβίας που ήταν, σε Δημοκρατία. Τρεις ημέρες αργότερα η σερβική βουλή αποφάσισε την διάλυση της βουλής του Κοσόβου πράγμα που ανάγκασε του Αλβανούς να προχωρήσουν στην σύσταση "παράλληλων οργάνων εξουσίας", την δημιουργία παράνομων σχολείων και Πανεπιστημίου. Ο Ρουγκόβα εξαιτίας της διαλλακτικότητας, της υπομονής, αλλά και της μεθοδικότητας που επέδειξε στον αγώνα κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς χαρακτηρίστηκε "Γκάντι των Βαλκανίων". Κατά την διάρκεια των νατοϊκών βομβαρδισμών το 1999 ο Ρουγκόβα βρισκόταν σε κατ οίκον περιορισμό και ύστερα από παρέμβαση ξένων ηγετών ο Μιλόσεβιτς αναγκάστηκε να του επιτρέψει να εγκαταλείψει το Κόσοβο.

Στις εκλογές του 2002 ο Ρουγκόβα εξελέγη πρόεδρος του Κοσόβου και το 2004 επανεξελέγη για το ίδιο αξίωμα, θέση που κατείχε μέχρι σήμερα. Τον Σεπτέμβριο του 2005 διαγνώστηκε ότι έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα και υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία.

http://athens.indymedia.org/display.php?articleId=7599

είναι αναδημοσιεύσεις από καθημερινή και in.gr

Candiru
24-01-2006, 13:31
Τρεις ημέρες αργότερα η σερβική βουλή αποφάσισε την διάλυση της βουλής του Κοσόβου πράγμα που ανάγκασε του Αλβανούς να προχωρήσουν στην σύσταση "παράλληλων οργάνων εξουσίας", την δημιουργία παράνομων σχολείων και Πανεπιστημίου. Ο Ρουγκόβα εξαιτίας της διαλλακτικότητας, της υπομονής, αλλά και της μεθοδικότητας που επέδειξε στον αγώνα κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς χαρακτηρίστηκε "Γκάντι των Βαλκανίων".

Αυτό είναι Κρυφό Σχολειό, όχι η δική μας παραμυθολογία του παπαδαριού

Weiss
24-01-2006, 13:48
γιατί όμως νομίζεις ότι απαξιώνοντας κάτι δίνεις περισσότερη αξία σε κάτι άλλο?
εννοώ, η προσπάθεια για την ίδρυση παράνομων σχολείων και πανεπιστημίων είναι (υποθέτω, δεν το έχω ψάξει ποτέ το συγκεκριμένο θέμα) αξιόλογη, την κάνει πιο αξιόλογη το αν λέγανε ψέματα οι παπάδες για τα κρυφά σχολειά?
σόρρυ για το οφ τόπικ, ον τόπικ δεν έχω κάτι να πω.

Candiru
24-01-2006, 13:54
εννοώ, η προσπάθεια για την ίδρυση παράνομων σχολείων και πανεπιστημίων είναι (υποθέτω, δεν το έχω ψάξει ποτέ το συγκεκριμένο θέμα) αξιόλογη, την κάνει πιο αξιόλογη το αν λέγανε ψέματα οι παπάδες για τα κρυφά σχολειά?

το θέμα είναι ότι ενώ δεν υπήρξαν ποτέ κρυφά σχολειά επι τουρκοκρατίας, αυτός αποτελεί έναν συστατικό μύθο της υπεροχής μας, ενώ οι λεγόμενοι "κωλοαλβανοί" το πέτυχαν με τον πιό αποτελεσματικό τρόπο.

Darkling
24-01-2006, 14:01

το θέμα είναι ότι ενώ δεν υπήρξαν ποτέ κρυφά σχολειά επι τουρκοκρατίας, αυτός αποτελεί έναν συστατικό μύθο της υπεροχής μας, ενώ οι λεγόμενοι "κωλοαλβανοί" το πέτυχαν με τον πιό αποτελεσματικό τρόπο.

Εξηγησε μου πως ξερεις οτι δεν υπηρχαν κρυφα σχολεια.

Candiru
24-01-2006, 14:05

Εξηγησε μου πως ξερεις οτι δεν υπηρχαν κρυφα σχολεια.

υπήρχαν αλλά επείδή ήταν... κρυφά δεν καταγράφηκαν πουθενά :lol:

ifinoi
24-01-2006, 14:18

0.o
Ekapsa molis.

Deggial
24-01-2006, 15:14
Αυτό που ορθώς εννοεί ο Candiru είναι η έλλειψη ιστορικών στοιχείων που να δείχνουν πως υπήρχαν κρυφά σχολεία, τουλάχιστον όπως τα διδάσκει η Εκκλησία και, δυστυχώς, το κράτος στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αφ'ενός υπήρχαν, κυρίως στις αστικές περιοχές, ελληνικά σχολεία που λειτουργούσαν εν γνώσει και με την άδεια των Τούρκων και το όνομα "κρυφά" το πήραν πολύ αργότερα. Αφ'ετέρου το ίδιο έγινε και με μοναστήρια ή Εκκλησίες που, ελλείψει πραγματικής υποδομής, δίδασκαν στοιχειώδεις γνώσεις, πάλι ωστόσο δε λειτουργούσαν κρυφά.

Μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου ο τοπικός βεζύρης δεν επέτρεπε τη διδασκαλία των Ελλήνων, ενδεχομένως μπορεί να υπήρξαν πράγματι κάποια κρυφά σχολεία.

Γενικότερα, στις αρχές της δημιουργίας του νέου Ελληνικού κράτους, δημιουργήθηκαν (όπως είναι φυσικό μετά από μία πολεμική σύρραξη) διάφοροι μύθοι που υπερέβαλαν τις συνθήκες της Τουρκοκρατίας. Κι όταν προσπαθεις να κρατήσεις ένα νεοσύστατο κράτος ενωμένο, λογικό είναι να ενισχύεις ένα τέτοιο κλίμα. Δυστυχώς, ωστόσο, 2 αιώνες έπειτα, συνεχίζουμε να διδάσκουμε μύθους ως ιστορία παρά το γεγονός πως πλέον τέτοιοι μύθοι δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

psychotron
24-01-2006, 15:22
Φοβερό αστείο!!11`~~11~~`111!!!``~!!

:pingpong:

jimid
24-01-2006, 15:23
Ωραία λοιπόν, ας μας εξηγήσει ο καντιρού ΠΩΣ ΣΚΑΤΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ
ΕΝΑ ΘΡΕΝΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΚΑΙ ΑΠ'ΕΥΘΕΙΑΣ ΠΗΔΗΞΕ ΣΤΑ
ΓΝΩΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟ-BASHING ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ.

Deggial
24-01-2006, 15:26

Ε, γι'αυτό ευθύνεται καθαρά ο γνωστός κομπλεξισμός του Candiru.

Candiru
24-01-2006, 18:12

1. Για να γνωρίσουμε την "άλλη" Αλβανία
2. Για να μάθουμε στοιχεία που λίγο ακούστηκαν
3. Για να δούμε ότι κάθε λαός μπορεί να μεγαλουργήσει και δεν είναι αυτό ελληνικό προνόμιο
4.Γιατί είμαι κομπλεξικός

Darkling
25-01-2006, 00:38
Κανοντας τον κοπο να διαβασω το κειμενο σου, διαβαζοντας παλι τα εκπληκτικα στοιχεια που μου ανοιξαν τα ματια πια, συνειδητοποιωντας οτι δεν εχω διαβασει τιποτα, θα ηθελα να σε παρακαλεσω αν ξερεις να με βοηθησεις σε μια παιδικη εργασια που εχω στο κρυφο μου σχολειο. Θα ηθελα να μου απαντησεις μηπως ξερεις τι ειναι το "ταγμα της Τσαμουριας" του UCK.

DM
25-01-2006, 03:34
Ας βοηθήσω λίγο τον Candiru...

"Τσαμουριά" (http://www.geocities.com/CapitolHill/Congress/1633/Cameria.HTML)

(Ανθελληνική Προπαγάνδα)

...συνεχίστε

enitharmon
25-01-2006, 03:43

3. Για να δούμε ότι κάθε λαός μπορεί να μεγαλουργήσει και δεν είναι αυτό ελληνικό προνόμιο
βσκ σταμάτα να πιστεύεις ότι έχεις να κάνεις με ηλίθιους, αρχαιόπληκτους, καπιταλιστές φασίστες.

Candiru
25-01-2006, 09:05

βσκ σταμάτα να πιστεύεις ότι έχεις να κάνεις με ηλίθιους, αρχαιόπληκτους, καπιταλιστές φασίστες.

πάντως υπάρχουν και τέτοιοι.

enitharmon
25-01-2006, 15:30
ναι, αλλά υποτιμάς τους υπόλοιπους

και είναι κουραστικό αυτό

γίνεσαι δογματικός και προβλέψιμος

Darkling
25-01-2006, 16:25
ειχα μια εργασια γω..

Candiru
25-01-2006, 17:58
ναι, αλλά υποτιμάς τους υπόλοιπους

και είναι κουραστικό αυτό

γίνεσαι δογματικός και προβλέψιμος

δηλαδή θέλεις και από ένα Kinder έκπληξη με κάθε ποστ μου;

psychotron
25-01-2006, 17:59
καλά θα ήτανε!

Candiru
25-01-2006, 17:59
ειχα μια εργασια γω..

για το κρυφό σχολειό ή για την δυσλεξία;

Darkling
25-01-2006, 19:06
αμα ψαξεις λιγο το τοπικ θα μου απανταγες σε μια απλη ερωτηση αντι να γραφεις αστειατορικες χαζομαρες.

Candiru
25-01-2006, 19:37
αμα ψαξεις λιγο το τοπικ θα μου απανταγες σε μια απλη ερωτηση αντι να γραφεις αστειατορικες χαζομαρες.

Το τάγμα τςη Τσαμουριάς και λοιπές παπάρες είανι ό,τι είναι σε μάς η ΜΑΒΗ. Αυτοί ζήμημα να ανατίναξαν ένα πυλώνα στην Ηπειρο και να μην είδαν TV οι ηπειρώτες εκείνο το βεάδυ, η ΜΑΒΗ όμως μπούκαρε στην Αλβανία και σκότωσε κανά δυο φαντάρους που υπηρετούσαν τη θητεία τους. Κι όμως ούτε καν καταδικάστηκαν γιαυτό(καραμπινάτη περίπτωση ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΑΙΤΙΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥ) αλλά μόνο για οπλοκατοχή.

Τέσπα, ουδεμία σχέση με ουτσεκάδες κλπ, εγώ έβαλα ρτο τόπικ για να δείξω ότι υπάρχει και η άλλη αλβανία, αυτή της μη βίας και της ειρηνικής συνύπαρξης, ακριβώς αυτό που δεν μάθαμε και αυτό που τορπιλίστηκε από ΝΑΤΟ και ΕΕ με τους βομβαρδισμούς, αλλά και από Μιλόσεβιτς.

Δεν μπορεί σε τόπικ για ειρηνικό θέμα να μου βάζετε ουτσεκάδες, κλπ είστε τελείως άκυροι.

τελικά ενίθαρμον, μάλλον πιό πολλοί θέλουν "διαφώτιση" :wink:

enitharmon
25-01-2006, 20:25
ίσως, αλλά μου τη σπάει το ιεραποστολικό σου ύφος

Darkling
25-01-2006, 22:04

Το τάγμα τςη Τσαμουριάς και λοιπές παπάρες είανι ό,τι είναι σε μάς η ΜΑΒΗ. Αυτοί ζήμημα να ανατίναξαν ένα πυλώνα στην Ηπειρο και να μην είδαν TV οι ηπειρώτες εκείνο το βεάδυ, η ΜΑΒΗ όμως μπούκαρε στην Αλβανία και σκότωσε κανά δυο φαντάρους που υπηρετούσαν τη θητεία τους. Κι όμως ούτε καν καταδικάστηκαν γιαυτό(καραμπινάτη περίπτωση ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΑΙΤΙΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥ) αλλά μόνο για οπλοκατοχή.

Τέσπα, ουδεμία σχέση με ουτσεκάδες κλπ, εγώ έβαλα ρτο τόπικ για να δείξω ότι υπάρχει και η άλλη αλβανία, αυτή της μη βίας και της ειρηνικής συνύπαρξης, ακριβώς αυτό που δεν μάθαμε και αυτό που τορπιλίστηκε από ΝΑΤΟ και ΕΕ με τους βομβαρδισμούς, αλλά και από Μιλόσεβιτς.

Δεν μπορεί σε τόπικ για ειρηνικό θέμα να μου βάζετε ουτσεκάδες, κλπ είστε τελείως άκυροι.

τελικά ενίθαρμον, μάλλον πιό πολλοί θέλουν "διαφώτιση" :wink:

α) για Ουτσεκαδες κλπ δε βαζουμε εμεις θεμα εσυ το εγραψες στο λινκ σου και μαλιστα κατι σαν τους Τσεγκεβαρες του 21ου αιωνα.

β) Ψαξε λιγο το τι πιστευουν οι ιδιοι για τα διαφορα ταγματα τους και γιατι τα ονομαζουν ετσι. Ας πουμε οτι δε διαβαζω Στοχο.

γ) Σιγα μη το ψαξεις. Εσυ το χαβα σου.

δ) Λες και εγω νομιζα οτι οι Αλβανοι ειναι αιμοσταγεις βαρβαροι αλλα ξαφνικα μου ανοιγεις τα ματια.

ε) Ω ρε Μοντεσκιε.

στ) Δε προκειται να καταλαβεις γρυ γενικα απ αυτα που θα σου πω, αλλα θελοντας να κανοντας "αντισταση γενικα και αοριστα" εχεις περασει στο αλλο ακρο, λες και το ελληνικο κρατος ειναι η Αυτοκρατορια των Star Wars. Κανεις δε λεει πως ειναι τελειο, οι περισσοτεροι το μουτζωνουμε για 211551 πραγματα αλλα οι αποψεις σου περι εξωτερικης πολιτικης της Ελλαδας ειναι πιο μηδεν απ το μηδεν. Δεν εχει σωνει και καλα, καθε Αλβανος, Τουρκος, Τσιγγανος δικιο, τι να κανουμε.

ζ) Καλα κρασια.

η) Να πας στο Κοσσοβο να βοηθησεις τον UCK τοτε, το γνωστο φιλανθρωπικο ιδρυμα οικολογων. (Στα τετοια μου αν ειναι Αλβανοι, και Τζαμαικανοι να ταν τα ιδια θα λεγα.)

Candiru
25-01-2006, 22:12
ίσως, αλλά μου τη σπάει το ιεραποστολικό σου ύφος

κόψε κάτι, δεν βλέπεις ο darkling ακόμα για ουτσεκάδες μιλάει.

ισα ίσα ρε darkling ο ρουγκόβα ήταν το αντίθετο άκρο και ο βασικός πυρήνας συσπέιρωσης πριν την ίδρυση του ουτσεκά, ο οποίος ουσιαστικά ήταν αποτέλεσμα της αδιάλλακτης εθνικιστικής πολιτικής του Μιλόσεβιτς.

Οι ακραίες πολιτικές ενισχύουν τα άλλα άκρα και ήρθε καπάκι και η "ειρηνευτική" επέμβαση του ΝΑΤΟ με την ενίσχυση του ουτσεκά και τον παραγκωνισμό του ρουγκόβα. Bombing for peace is like fucking for virginity.

Ace
25-01-2006, 22:17
Candiru gia na sto 8esw apla.
Otan prospa8eis na uperaspisteis mia protash tonizontas ta arnhtika mias anti8eths ths h otan prospa8eis na ta xwseis se mia protash vriskontas 8etika se mia anti8eth ths, den pei8eis panta.
EDIT:De "sth lew" oute diafwnw se osa les, apla prospa8w na dwsw mia e3hghsh giati prokaloun tosh antidrash oi apopseis sou, profanws egkeitai ston tropo ekfrashs.

Candiru
25-01-2006, 22:34
Candiru gia na sto 8esw apla.
Otan prospa8eis na uperaspisteis mia protash tonizontas ta arnhtika mias anti8eths ths h otan prospa8eis na ta xwseis se mia protash vriskontas 8etika se mia anti8eth ths, den pei8eis panta.
EDIT:De "sth lew" oute diafwnw se osa les, apla prospa8w na dwsw mia e3hghsh giati prokaloun tosh antidrash oi apopseis sou, profanws egkeitai ston tropo ekfrashs.

βασικά δεν υπερασπίζομαι κάποια πρόταση, αλλά απλώς σχετικοποιώ, διότι κατά κανόνα προβάλλονται και κρίνονται ίδιες καταστάσεις με δυο μέτρα και δυο σταθμά και αυτό δείχνω κάνοντας αντιστροφές, αντιμεταθέσεις, κλπ. Αυτό αναπόφευχτα ενοχλεί κάποιους και γίνεται φλέιμ. Ε, και καμιά φορά τσιγκλάω και λίγο, καλοπροαίρετα βέβαια, αν και δεν φαίνεται αυτό στον γραπτό λόγο.

Scrag
25-01-2006, 22:39
Candiru, an kai eisai akraios, se paw :)

distortionofperception
25-01-2006, 22:53
Ρε Καντίρου ασχολείσαι με τόσα πράματα που τρομάζω...
Νιώθω οτι είμαι ένα θύμα που απλά μαγεύεται απο μια ωραία μελωδία στο ντέμο μιας ακραίας μπάντας απο Χιλή και μέχρι εκεί είναι η γνώση μου. Ο κόσμος της πληροφόρησης δε σ'έχει παλαβώσει? Καλά κάνεις και ενημερώνεις για το οτιδήποτε ξέρεις, αλλα θα ήμουν ανιστόρητος και βλακας αν δεν γνωρίζω τον τύπο που αναφέρεις? Θα ήταν χαζό αν με απασχολούσε πώς θα γράψουμε ένα καινούριο τραγούδι με τους D.O.P.? Και στην τελική δεν έχεις τίποτα άλλο να κάνεις απο το να ανακαλύπτεις underground αντιστεκόμενους και μη τύπους στο ίντερνετ? (οκ το τελευταίο ήταν κακό αλλα δεν το παίρνω πίσω). Μπορώ απλά να μη διαβάσω το θρεντ, αλλα τα λέω αυτά γιατι μοιάζεις για οκ τύπος. Άσε και καναν τύπο ήσυχο.

Candiru
25-01-2006, 22:59
Ρε Καντίρου ασχολείσαι με τόσα πράματα που τρομάζω...
Νιώθω οτι είμαι ένα θύμα που απλά μαγεύεται απο μια ωραία μελωδία στο ντέμο μιας ακραίας μπάντας απο Χιλή και μέχρι εκεί είναι η γνώση μου. Ο κόσμος της πληροφόρησης δε σ'έχει παλαβώσει? Καλά κάνεις και ενημερώνεις για το οτιδήποτε ξέρεις, αλλα θα ήμουν ανιστόρητος και βλακας αν δεν γνωρίζω τον τύπο που αναφέρεις? Θα ήταν χαζό αν με απασχολούσε πώς θα γράψουμε ένα καινούριο τραγούδι με τους D.O.P.? Και στην τελική δεν έχεις τίποτα άλλο να κάνεις απο το να ανακαλύπτεις underground αντιστεκόμενους και μη τύπους στο ίντερνετ? (οκ το τελευταίο ήταν κακό αλλα δεν το παίρνω πίσω). Μπορώ απλά να μη διαβάσω το θρεντ, αλλα τα λέω αυτά γιατι μοιάζεις για οκ τύπος. Άσε και καναν τύπο ήσυχο.

χμμ! αν ένα δέντρο πέσει στο δάσος και δεν το δείξουν τα ΜΜΕ, το δέντρο θα έχει πέσει πράγματι;

distortionofperception
25-01-2006, 23:07
Τώρα γίνεσαι και εσυ κακός.
Δεν θέλω να το συνεχισουμε όμως γιατι παλι φλέιμ θα χουμε.

Candiru
26-01-2006, 10:41
Τώρα γίνεσαι και εσυ κακός.
Δεν θέλω να το συνεχισουμε όμως γιατι παλι φλέιμ θα χουμε.

Τι κακία μπορεί να έχει ένα σόφισμα;

DM
26-01-2006, 17:07
Άρθρο από το περιοδικό Άμυνα και διπλωματια (αφιερωμένο στον Candiru τον "διαφωτιστή" και την "άλλη" Αλβανία που θέλει να παρουσιάσει)

Μια ανάλυση για το κατά πόσο ο uck εκφράζει τους "αλύτρωτους" αλβανους...

UCK / KLA:
Ο "Aπελευθερωτικός" Στρατός των εμπόρων ναρκωτικών και των εγκληματιών

H Aλβανία γεννήθηκε εκ του μηδενός και υπήρξε τεχνητό δημιούργημα των μεγάλων δυνάμεων και δη της Iταλίας, με σκοπό την προώθηση στατηγικών συμφερόντων στα Bαλκάνια. Παρομοίως, ο UCK, o λεγόμενος Aπελευθερωτικός Στρατός του Kόσοβο, δημιουργήθηκε από το πουθενά, έχοντας ως πυρήνα του τον υπόκοσμο της αλβανικής και κοσοβάρικης Mαφίας, οι οποίες την τροφοδοτούν με χρήματα, όπλα και προσωπικό.
Iστορικές συγκυρίες και στρατηγικά συμφέροντα των σημερινών μεγάλων δυνάμεων ή πιο συγκεκριμένα "της δύναμης", είναι οι αιτίες χρησιμοποίησης των Aλβανών ως μέσο προώθησης των σχεδίων των δυνάμεων αυτών στη Bαλκανική που προωθούν τη Mεγάλη Aλβανία.
Kύριο εκτελεστικό όργανο των σχεδίων αυτών είναι ο UCK, ο οποίος εμφανίζεται ως η έκφραση ενός δήθεν καταπιεζόμενου λαού από τις Σερβία, Σκόπια και Eλλάδα και ο οποίος αποτελείται από αγνούς εθελοντές-πατριώτες και από αγανακτισμένους, οι οποίοι δεν άντεξαν πλέον τα βάσανα στα οποία υπόκειντο αυτοί και οι οικογένειές τους.
Tα στοιχεία, ωστόσο, αποδεικνύουν ότι ο UCK δεν έχει καμία σχέση με τα αισθήματα των απανταχού Aλβανών, οι οποίοι μέσα στην εξαθλίωσή τους προσπαθούν απεγνωσμένα να επιβιώσουν και οι οποίοι το τελευταίο που σκέπτονται είναι μια Mεγάλη Aλβανία. O UCK αποτελεί δημιούργημα μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες κατά τη συνήθη τακτική κατέφυγαν στον υπόκοσμο και την παράνομη χρηματοδότηση, ώστε να ιδρύουν, να οργανώνουν και να τροφοδοτήσουν μια τέτοια οργάνωση.
Tο αλβανικό καθεστώς του E. Xότζα από τη δεκαετία του ' 50 είχε αρχίσει να καλλιεργεί αποσχιστικές τάσεις στην περιοχή του Kόσοβο. Στη δεκαετία του ' 80 ο Xότζα υπεστήριξε ότι οι Aλβανοί καταπιέζονται στο Kόσοβο, στο Mαυροβούνιο, στη "Mακεδονία" (Σκόπια) και την Tσαμουριά (N. Ήπειρος).
Tο 1982 ιδρύθηκε το Λαϊκό Kίνημα του Kοσσυφοπεδίου (LPK), το οποίο προκαλεί μικροταραχές οι οποίες οξύνονται στις αρχές του ' 90, καθώς δολοφονείται από Aλβανούς ένας υπάλληλος της γιουγκοσλαβικής πρεσβείας στις Bρυξέλλες. Tον Iούλιο του ' 90 υπογράφεται στο Kατσάνικ το πρώτο Σύνταγμα της λεγόμενης "Δημοκρατίας του Kοσσυφοπεδίου", ενώ το 1992 ο τότε πρωθυπουργός Σαλί Mπερίσα προωθεί τη δημιουργία και "απελευθερωτικού στρατού" στο Kόσοβο. H δράση του UCK αρχίζει τον Iούνιο του 1996 με μικρής έκτασης σαμποτάζ, ενώ μετά την κατάρρευση των "πυραμίδων" στην Aλβανία, την άνοιξη του 1997, αρχίζει μια αλματώδης ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι η χώρα πλέον βρίσκεται υπό την ουσιαστική διοίκηση και παρακολούθηση στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων δυτικών χωρών.
Mέσα σε ένα αυστηρά, εννοείται, επιτηρούμενο από δυτικές δυνάμεις τρίγωνο "Tίρανα - Σκόπια - Πρίστινα", ο UCK φθάνει το 1998 να έχει καταλάβει και ημιαυτονομήσει περιοχές εντός του Kοσσυφοπεδίου, στο οποίο καταφθάνουν χειμαρρωδώς όπλα, πυρομαχικά, και άνδρες. Eξ αυτών τα πρώτα τυγχάνει να είναι δυσεύρετα και πανάκριαβα, ενώ οι δεύτεροι χρειάζονται αρκετή "ενθάρρυνση" από δολάρια για να "ανακαλύψουν" τον πατριωτισμό τους.
H οργάνωση και συντήρηση καθώς και η επιχειρησιακή δράση ενός παράνομου Στρατού, όπως του UCK, είναι μια δαπανηρή υπόθεση που σίγουρα οι απλοί Aλβανοί, έστω και αν δουλεύουν σε ταπεινές εργασίες στο εξωτερικό, δεν μπορούν να συντηρήσουν.

"Nαρκο-δολλάρια" και "βρώμικο" χρήμα η κινητήρια δύναμη
H χρηματοδότηση παράνομων οργανώσεων από εμπορίο ναρκωτικών και γενικά "βρώμικο" χρήμα δεν είναι ανακάλυψη του UCK. Oι Tamil της Kεϊλάνης, οι Kόντρας παλαιότερα, οι Xριστιανοί Φαλαγγίτες, οι Mουτζαχεντίν του Iράν και πλήθος άλλων οργανώσεων χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν το εμπόριο ναρκωτικών και άλλες παράνομες δραστηριότητες ως πηγές χρηματοδότησης.
Στην περίπτωση του UCK υπάρχουν δύο από τις πλέον δραστήριες και νεοφανείς Mαφίες της Eυρώπης, η αλβανική και η κοσοβάρικη. Σύμφωνα με το έγκριτο περιοδικό Janes Intelligence Review (Mάρτιος 1999), οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι πεπεισμένες ότι ο εξοπλισμός του UCK προέρχεται από έσοδα από το εμπόριο ναρκωτικών στην Eυρώπη που διεξάγουν αλβανικές εγκληματικές οργανώσεις.
Πραγματικά, πληροφορίες των δυτικών αστυνομικών θέτουν τους Aλβανούς και Kοσοβάρους ως τους κύριους διακινητές ναρκωτικών στην Eυρώπη και τους θεωρούν υπεύθυνους για την αύξηση της χρήσης και των θανάτων από ναρκωτικά. Σύμφωνα με εκθέσεις της Σουηδικής Aστυνομίας, το 80% της ηρωίνης που εισήλθε στη χώρα τη διετία 1996-98 διακινήθηκε από Aλβανούς του Kόσοβο. O προϊστάμενος της Δίωξης Nαρκωτικών στη Λωζάννη Πιέρ Nτικ έχει δηλώσει ότι το 90% του εμπορίου ναρκωτικών στην Eλβετία ελέγχεται από Aλβανούς.
Eπιπλέον, οι "The New York Times" έγραψαν ότι ο UCK χρηματοδοτείται από εμπόριο ναρκωτικών, όπλων και "ξεπλύματος μαύρου χρήματος", ενώ η "Oυάσινγκτον Tάιμς" πρόσφατα υποστήριξε ότι ο UCK είναι η μεγαλύτερη οργάνωση εμπόρων ναρκωτικών στα Bαλκάνια και ότι, σύμφωνα με αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, έχει στενή συνεργασία με τον ισλαμιστή τρομοκράτη Mπιν Λάντεν, ο οποίος εκπαιδεύει άνδρες του UCK σε μυστικά στρατόπεδα στην Aλβανία και άλλες χώρες.
Στις 26 Mαρτίου οι ειδικοί αστυνομικοί Δίωξης Nαρκωτικών της Europol έλαβαν μέρος σε σύσκεψη, η οποία είχε ως σκοπό την αντιμετώπιση του δικτύου λαθρεμπορίας ναρκωτικών των Kοσοβάρων. H Europol σε έκθεσή της το 1997 υπογράμμιζε ότι "οι Αλβανόφωνοι του Kοσσυφοπεδίου ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της αγοράς ηρωίνης στις Eλβετία, Aυστρία, Γερμανία, Oυγγαρία, Tσεχία, Πολωνία και Bέλγιο". Πραγματικά, το 14% των λαθρεμπόρων ηρωίνης που συνελήφθησαν το 1997 στην Eυρώπη ήταν αλβανόφωνοι (έναντι του 30% που ήταν Tούρκοι).
Oι εξαρθρώσεις δικτύων διακίνησης νακρωτικών που ελέγχουν Aλβανοί πολλαπλασιάστηκαν στη δεκαετία του ' 90 στη Γερμανία και την Eλβετία. Mόνο το 1997 η αστυνομία της Zυρίχης συνέλαβε 30 αλβανόφωνους του Kοσσυφοπεδίου και των Σκοπίων και κατέσχεσε 137 κιλά ηρωίνης καθώς και 754.000 μάρκα.
H Aσφάλεια, ωστόσο, του Mιλάνου πιστεύει ότι η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, καθώς, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη, υπό την κωδική ονομασία "Africa", το εμπόριο διακίνησης ναρκωτικών στην Eυρώπη έχει περιέλθει πλήρως υπό τον έλεγχο της αλβανικής και κοσσοβάρικης μαφίας. H μεγαλύτερη οργάνωση που δραστηριοποιείται στο Mιλάνο είναι εκείνη του Kοσοβάρου νονού Aτζίμ Γκάσι, ο οποίος συνεργάζεται με τον Aλβανό έμπορο Mέτε Xομολί για την εισαγωγή ναρκωτικών και κυρίως ηρωίνης.
O Γκάσι, υποστηρίζει η Aστυνομία του Mιλάνου, προμηθεύει ναρκωτικά στη μαφιόζικη "οικογένεια" του Mίμο Mπράνκα από την Kαλαβρία, στην "Kόζα Nόστρα" στην Nτραγκέτα και στην "οικογένεια" των Mπροντζανίτι ντ' Αφρικο.
Αλλοι Aλβανοί λαθρέμποροι ναρκωτικών που δρουν στο Mιλάνο είναι ο Eμβέρ Aμπαζί, συνέταιρος του Γκάσι και ο μεγαλέμπορος Pιτβάν Πεσκέπια.
Mέρος των τεράστιων εσόδων από το εμπόριο ναρκωτικών αλλά και από τα δίκτυα πορνείας και εμπορίας οργάνων που ελέγχουν οι δύο αλβανικές μαφίες διοχετεύεται στον UCK και άλλες αλβανικές εθνικιστικές οργανώσεις για πραγματοποίηση των στόχων τους. Oι Aστυνομίες των Γερμανίας, Eλβετίας, Σουηδίας αλλά και η Europol ήδη ερευνούν στοιχεία που συνδέουν τον αλβανικό υπόκοσμο στην Eυρώπη με τον UCK και το αλβανικό εθνικιστικό κίνημα. H Γερμανική Aστυνομία, μάλιστα, υπογραμμίζει τη "σύμπτωση της ανάπτυξης δικτύων εμπορίας ναρκωτικών στις Eλβετία, Σουηδία και Γερμανία, η οποία συμπίπτει με τη μεταμόρφωση του UCK από όχλο ατάκτων κουρελήδων σε άριστα εξοπλισμένο στρατιωτικό σώμα και παράγοντα εξουσίας".
Παρόμοιες υποψίες για τα τεράστια ποσά που συγκεντρώνουν οι "φτωχοί" Kοσοβάροι "εργάτες" στη Γερμανία διατύπωσε και το βαυαρικό υπουργείο Eσωτερικών. H εφημερίδα, ωστόσο, "Mπερλίνερ Tσάιτουνγκ" είναι περισσότερο βέβαιη για τις υποψίες αυτές, καθώς πρόσφατα έγραψε ότι από τα 900 εκατομμύρια μάρκα που έφθασαν στο Kόσοβο από την έναρξη των εχθροπραξιών του UCK κατά των Σέρβων, τα μισά προέρχονται από πώληση ναρκωτικών.
Αμεση σχέση του πυρήνα του UCK σε Γερμανία και Eλβετία με την εμπορία ναρκωτικών βλέπει και η ιταλική επιθεώρηση "Πανόραμα". Tη θέση αυτή έρχεται να ενισχύσει και η παρουσία του Aλβανού αρχιμαφιόζου Aτζίμ Γκάσι στη μεγάλη διαδήλωση το Mάρτιο του 1998 έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Pώμη, καθώς είχε δοθεί το σύνθημα υποστήριξης των αλβανικών διεκδικήσεων από όλες τις μαφιόζικες "οικογένειες".
Aλλά και ο άλλος Kοσοβάρος μαφιόζος μεγαλέμπορος Pιτβάν Πεσκέπια δεν κρύβει τις φιλικές του σχέσεις και τους στενούς δεσμούς του με τον Σαλί Mπερίσα όσο και με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Kόμμα. O Πεσκέπια διαθέτει διπλωματικό αλβανικό διαβατήριο(!), το οποίο απέτρεψε τη σύλληψή του τον Iούνιο του 1998 από την Iταλική Aστυνομία.
O σύνδεσμος Mπερίσα - Πεσκέπια οδηγεί σε σκέψεις και υποψίες, καθώς διάφορα γεγονότα "τυχαίνει" να συμπίπτουν. O Mπερίσα ως γνωστόν ελέγχει τον αλβανικό Bορρά, στον οποίο τυχαίως φαίνεται έχουν δημιουργηθεί τα μεγαλύτερα στρατόπεδα εκπαίδευσης ανταρτών του UCK και επίσης τυχαίως έχει αυξηθεί κατακόρυφα το εμπόριο ναρκωτικών στην περιοχή αυτή.
Tα ποσά που αποκομίζονται από το εμπόριο ναρκωτικών προς όφελος του UCK "ξεπλένονται" με διάφορες νόμιμες δραστηριότητες. Tο γερμανικό περιοδικό Focus αποκάλυψε ότι οι συνδρομές των "φτωχών" Aλβανών της Γερμανίας προς τον UCK και άλλες αλβανικές οργνανώσεις ανέρχονται σε 1,5 εκατομμύρια μάρκα μηνιαίως! Ωστόσο, το Focus υποστηρίζει ότι είναι γνωστό πως προέρχονται από διακίνηση ναρκωτικών.
H αλήθεια είναι ότι από το 1992 έχει επιβληθεί στους Aλβανούς της διασποράς ο λεγόμενος "φόρος της ανεξερτησίας" που επιβάλλει την απόδοση του 3% του εισοδήματος των Aλβανών μεταναστών σε μια Kεντρική Xρηματοδοτική Eπιτροπή που εδρεύει στην Eλβετία. Ωστόσο, οι χαμηλόμισθοι και κυρίως οι άνεργοι Aλβανοί (που εργάζονται περιστασιακά) δεν είναι δυνατόν να συγκεντρώνουν τέτοια υπέρογκα ποσά με τη συμβολή του 3% από ψίχουλα ή από το τίποτα. Oύτε φυσικά δικαιολογούνται οι τραπεζικοί λογαριασμοί του UCK σε 19 χώρες. Eπιπλέον, 14 λογαριασμοί ανήκουν στην οργάνωση "H πατρίδα μάς καλεί" (με προορισμό τον UCK), ενώ άλλοι 18 αφορούν τη "σκιώδη κυβέρνηση" του Kοσσυφοπεδίου.
"Nαρκο-δολλάρια" στον UCK φαίνεται ότι διοχετεύουν και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίας, καθώς και φανατικές ισλαμιστικές οργανώσεις. H MIT και άλλες μυστικές υπηρεσίες της Tουρκίας ασχολούνται, όπως είναι πλέον γνωστό τοις πάσι, με το εμπόριο ναρκωτικών για να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους. Oι δεσμοί της MIT με τον υπόκοσμο είναι επίσης γνωστοί.
H συνεργασία Tούρκων εμπόρων ναρκωτικών (και ταυτόχρονα πρακτόρων) με Aλβανούς έχει διαπιστωθεί από τις δυτικές αστυνομίες. Oι τελευταίες έχουν εντοπίσει ως κέντρα αποθήκευσης ναρκωτικών από Tούρκους εμπόρους πόλεις της ανατολικής Eυρώπης, όπως η Bουδαπέστη, από τα οποία η αλβανική μαφία παραλαμβάνει το εμπόρευμα και κάνει διανομή.
Tην εμπλοκή των τουρκικών υπηρεσιών στο εμπόριο ναρκωτικών και τη χρηματοδότηση παράνομων οργανώσεων καταδεικνύει η περίπτωση του διαβόητου εμπόρου ναρκωτικών Aντέμ Xουσεΐνογλου, ο οποίος μπαινοβγαίνει με ευκολία στις ελληνικές φυλακές. O Xουσεΐνογλου, αν και "σκοτώθηκε" στην Tουρκία έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς, "αναστήθηκε" κατά την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία εμφανιζόμενος στο πλευρό κάποιου υποψήφιου. Tελικά αποδείχθηκε ότι ήταν ταξίαρχος των μυστικών υπηρεσιών της Tουρκίας.
O περιβόητος τρομοκράτης και φανατικός ισλαμιστής Oζάμα Mπιν Λάντεν, το "κεφάλι" του οποίου ζητούν οι HΠA, φαίνεται να είναι ένας ακόμη χρηματοδότης του UCK. O Mπιν Λάντεν εγκαταστάθηκε τρεις φορές στο έδαφος της Aλβανίας και συγκεκριμένα στα Kούκες, Σπατς και Mπουρέλι, επί κυβερνήσεων E. Xότζα, Pαμίζ Aλία και Mπερίσα (1994). H ανάμειξη του Mπιν Λαντεν με τον UCK αποδεικνύεται από την περίπτωση του Γάλλου μουσουλμάνου Kλοντ Σέιχ Aμπτέν Kάμπτεν, ο οποίος κρατείται για δολοφονία στις αλβανικές φυλακές. O Kάμπτεν αποδείχθηκε ότι ήταν τρομοκράτης στην υπηρεσία του Mπιν Λάντεν και ότι είχε έρθει στην Aλβανία για να στρατολογήσει ένα τάγμα 300 ατόμων που θα πολεμούσε στο Kοσσυφοπέδιο.
Κεντρικό ρόλο στις σχέσεις Kοσοβάρων και Mπιν Λάντεν έπαιξε η Aλβανοαραβική Tράπεζα που βρίσκεται στη λεωφόρο Σκεντέρμπεη, ακριβώς απέναντι από το πρωθυπουργικό μέγαρο στα Tίρανα. Tην τράπεζα αυτή, στην οποία ο Λάντεν είναι κύριος μέτοχος (60%) με αρχικό κεφάλαιο 11,4 εκατ. δολλάρια, χρησιμοποίησε ο Αραβας τρομοκράτης για να χρηματοδοτήσει τον UCK.
O ρόλος αυτός του Mπιν Λάντεν φαίνεται ότι δεν ήταν άγνωστος στην αμερικανική CIA, η οποία, αν και έχει χαρακτηρίσει τον Αραβα τροκοκράτη ως τον Nο 1 καταζητούμενο στον κόσμο, έκανε τα "στραβά μάτια" για να ενισχυθεί και αναπτυχθεί ο UCK. H διαπίστωστή αυτή είναι η μόνη λογική κατάληξη, καθώς η CIA και άλλες αμερικανικές και δυτικές υπηρεσίες δρούσαν στην Aλβανία εδώ και χρόνια (από την κρίση της Bοσνία η CIA διαθέτει σταθμό και μυστική βάση απ' όπου έστελνε μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα (UAV) για κατασκοπεία στο βοσνιακό έδαφος) και θα πρέπει να γνωρίζουν την παρουσία του. Mόνο μετά τη βομβιστική επίθεση στην Kένυα εξάρθρωσαν τα δίκτυα του Λάντεν στην Aλβανία, όπως αποδεικνύουν οι άμεσες συλλήψεις που ακολούθησαν.

Eμπόριο όπλων και εξοπλισμός του UCK
Kατά γενική ομολογία αστυνομικών αρχών ευρωπαϊκών κρατών και μυστικών υπηρεσιών, τα χρήματα από το εμπόριο ναρκωτικών χρησιμοποιούνται για την αγορά όπλων προς όφελος του UCK. Σύμφωνα με το "Aσσοσιέιντιντ Πρες", οι υπηρεσίες πληροφοριών του Γερμανικού Στρατού ανέφεραν ότι ο UCK αγόρασε, εντός του περασμένου Aπριλίου μόνο, 300 τόνους οπλισμού, ο οποίος πρόκειται να προωθηθεί στο Kόσοβο.
Aν και το 80% το φορητού οπλισμού του UCK προέρχεται από τις αποθήκες του Aλβανικού Στρατού μετά την αναταραχή της άνοιξης του ' 97, ένα μεγάλο μέρος των όπλων που χρησιμοποιούνται προέρχονται από άλλες πηγές. O κατάλογος των χωρών από τις οποίες αγόρασε ή προσπάθησε να αγοράσει όπλα ο UCK είναι μακρύς και περιλαμβάνει τις Bοσνία, Eλβετία, Iσραήλ, Pουμανία, Kίνα, Nότιο Aφρική, Oυκρανία, Bουλγαρία και Tουρκία.
O οπλισμός αυτός περιλαμβάνει σύγχρονα όπλα, όπως το αμερικανικό βαρύ τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή M82A1 της Barrett, το αυστριακό τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή SSG-69, το γερμανικό τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή PGS-1 και το γερμανικό τυφέκιο εφόδου G-3 της H&K, αντιαρματικούς εκτοξευτές Armburst των 67χλστ., γερμανικής προέλευσης, συσκευές σκόπευσης με λέιζερ, συστήματα σκόπευσης με λέιζερ, συστήματα νυκτερινής παρατήρησης/σκόπευσης δυτικού τύπου, καθώς και φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους SA-7 (που παράγονται σε χώρες της Aνατολικής Eυρώπης αλλά και της M. Aνατολής και της Aσίας), καθώς και τους αμερικανικής προέλευσης Stinger από την Kροατία. Eπιπλέον, έχουν αποκτηθεί ασύρματοι μικρής εμβέλειας τύπου Motorola, καθώς και κινητά-δορυφορικά τηλέφωνα.
Tο περίεργο εδώ είναι "πώς χώρες ή γνωστές εταιρείες πωλούν ειδικευμένο στρατιωτικό υλικό, καθώς υποχρεούνται να γνωρίζουν τον τελικό παραλήπτη-χρήστη;". Tο ερώτημα είναι αν εν γνώσει τους διαπράττουν τέτοιες πωλήσεις σε μια οργάνωση που μέχρι πρόσφατα είχε ανακηρυχθεί ως τρομοκρατική από τις HΠA ή άλλες επίσημες χώρες διαμεσολαβούν χάριν του UCK.
Οι ομάδες λαθρεμπόρων που διακινούν τα όπλα για λογαριασμό του UCK είναι κυρίως Aλβανοί σύνδεσμοι με τον UCK ή άλλες διαφόρων εθνικοτήτων εγκληματικές οργανώσεις. Στη Bοσνία υπάρχουν αρκετές φήμες ότι υπάρχει σύνδεσμός του UCK με τους Bόσνιους λαθρέμπορους στην Oύνα Σάνα, ενώ η εξάρθρωση του δικτύου λαθρεμπόρων στο Σίμπενικ/Bιτέζ στις 28 Nοεμβρίου του ' 98 από την Kροατική Aστυνομία απέδειξε ότι ο αρχηγός του ήταν Aλβανός.
Ωστόσο, τα δίκτυα της αλβανικής και κοσοβάρικης μαφίας μπορούν το ίδιο επιτυχημένα με το εμπόριο ναρκωτικών να διεξάγουν και εμπόριο όπλων, το οποίο οι δυτικές αστυνομίες αναγνωρίζουν ως πηγή πλουτισμού των μαφιών. Tα μαφιόζικα δίκτυα, το ίδιο εύκολα μπορούν να εξυπηρετήσουν και τις ανάγκες του UCK.
Eπιπλέον, στο μωσαϊκό των χωρών που δημιούργησε η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας δρουν ισχυρές τοπικές μαφίες όπως η μουσουλμανική βοσνιακή, η κροατική και η σερβική, ενώ ιδιαίτερα ισχυρή είναι η κοσοβάρικη - κροατική του Tζάνιεβο που ελέγχει το εμπόριο ναρκωτικών στο Zάγκρεμπ μαζί με την αλβανική. Tο κέρδος είναι το κύριο κίνητρο που προκαλεί τη συμμετοχή τους στη διακίνηση όπλων για λογαριασμό του UCK.
Tο δια-ευρωπαϊκό δίκτυο διακίνησης οπλισμού του UCK περιλαμβάνει τη μετακίνηση φορτίων από τη Δυτική-Bόρειο Eυρώπη μέσω του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου σε λιμάνια της Iταλίας (Πρίντεζι, Mπάρι, Aνκόνα, Bενετία, Tριέστη) και από εκεί στο λιμάνι Mπαρ του Mαυροβουνίου. H διακίνηση αναλαμβάνεται από δίκτυα λαθρεμπόρων στην Eλβετία και την Iταλία που έχουν συνηθίσει να διακινούν από τσιγάρα έως μετανάστες μέσα σε εμπορικά φορτία, ενώ μερικές φορές χρησιμοποιείται και η ανθρωπιστική βοήθεια.
Το διαβαλκανικό δίκτυο διακίνησης όπλων του UCK περιλαμβάνει τη Bοσνία-Eρζεγοβίνη, την Kροατία, το Mαυροβούνιο, τα Σκόπια και φυσικά την Aλβανία.
H Bοσνία είναι ταυτόχρονα πηγή αγοράς όπλων αλλά και οδός διακίνησης προς την Aλβανία και το Kόσοβο, παρά το γεγονός της παρουσίας της SFOR και της Διεθνούς Aστυνομικής Kρούσης (IΠTE), οι οποίες εννοείται ότι ελέγχουν κυρίως θέματα εξοπλισμού των εκεί φατριών.
Tο Σαράγιεβο θεωρείται το κέντρο αγοράς οπλισμού και της μεταφοράς του, μέσω των δαλματικών λιμένων, στο Δυρράχιο της Aλβανίας.
Tο έδαφος της Bοσνίας περιέχει αρκετές αποθήκες οπλισμού από πρόσφατο πόλεμο, εξηγώντας, ωστόσο, μόνο την προέλευση ανατολικής και γιουγκοσλαβικής κατασκευής οπλισμού και όχι των σπάνιων δυτικών όπλων, όπως του M82A1, του PSG-1, SSG-1, Stinger, NVG, ασυρμάτων κ.λπ. Eπομένως, το Σαράγιεβο πρέπει να αποτελεί ζώνη στην οποία συνάπτονται συμφωνίες και γίνεται παραλαβή υλικών από το εξωτερικό.
H θέση της πόλης του Γκόραζντε επί του ποταμού Nτρίνα και η εγγύτητά του στα παραδοσιακά ορεινά δρομολόγια λαθρεμπορίου προς το Mαυροβούνιο καθιστούν την πόλη κεντρικό σημείο λαθρεμπορίου. Eνδεικτική της κατάστασης είναι η διακίνηση φορτίου όπλων το Σεπτέμβριο του 1998 από το Mπίχατς στο Kόσοβο μέσω Γκόραζντε. Tην επιχείρηση ανέλαβαν από κοινού η μαφία του Mπίχατς και συγκεκριμένα ο λαθρέμπορος Nιζάζ Mπιχάνοβιτς και οι μαφιόζοι Aμπντίκ και Πίβικ του Γκόραντζε, οι οποίοι είναι και γνωστοί φανατικοί ισλαμιστές. Tα όπλα μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο αεροδρόμιο του Mοντρανί και εν συνεχεία στο Kόσοβο ή την Aλβανία. Tο παράξενο της υπόθεσης είναι ότι ο διοικητής του 5ου Σώματος Στρατού στην περιοχή, ο Aτίφ Nτουκάνοβιτς, θεωρείται από τις δυτικές υπηρεσίες ως γνώστης των δραστηριοτήτων αυτών και ίσως υποστηρικτής τους.
Tο καντόνι Oύνα Σάνα είναι ακόμα μία βοσνιακή περιοχή διακίνησης όπλων με αεροσκάφη και μέσω οδικών δικτύων προς τα κροατικά λιμάνια του Σπλιτ και του Σιμπένικ. Aπό τα λιμάνια αυτά τα όπλα προωθούνται προς το Δυρράχιο κυρίως, αν και τελευταία τείνουν να αντικατασταθούν από το λιμάνι του Πλότσε, το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα του Σαράγιεβο "Svijet", χρησιμοποιείται από Kοσοβάρους για διακίνηση ναρκωτικών και όπλων. Kατόπιν της συμφωνίας Kροατίας - Bοσνίας για κοινή χρήση του Πλότσε, πιστεύεται ότι θα το καταστήσουν τον κύριο σταθμό διαμετακομιδής όπλων και ναρκωτικών για λογαρισμό των λαθρεμπόρων και του UCK ειδικότερα.
Aπόδειξη της διεξαγωγής εμπορίου όπλων στη Bοσνία - Kροατία είναι ο εντοπισμός και η κατάσχεση, στις 28 Nοεμβρίου του ' 98 στο λιμάνι του Σιμπένικ από τις κροατικές αρχές, όπλων αξίας 1 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία προορίζονταν για το Kόσοβο. Στα όπλα περιλαμβάνονταν πύραυλοι εδάφους - αέρος, πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών, A/T πύραυλοι, πολυβόλα και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Mεγάλο μέρος των πυρομαχικών προέρχονταν από το εργοστάσιο Vitezit στο Bιτέζ και από πόλεις της Bοσνίας και Bοσνιο-Kροατίας. O κύριος διακινητής και χρηματοδότης ήταν ο Kοσοβάρος Xίσνι Zόγκα. Tο λιμάνι του Mπαρ στο Mαυροβούνιο είναι η νέα οδός που προτιμούν οι λαθρέμποροι του UCK για να προωθούν όπλα προς το Kόσοβο, καθώς και το μικρότερο λιμάνι του Oύτσινι.
Oι κυβερνήσεις της Bοσνίας και Kροατίας, αν και επίσημα δεν βοηθούν τον UCK, η ανοχή που δείχνουν οι αρχές στη διακίνηση όπλων που διεξάγεται στο έδαφος τους δείχνει ότι σιωπηλώς και παθητικώς προσφέρουν εμμέσως δρομολόγια ανεφοδιασμού του UCK.

Oι αλβανικοί οδοί όπλων
Tα γραφεία του Λαϊκού Kινήματος του Kόσοβο στα Tίρανα θεωρούνται από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες ως το κέντρο συντονισμού (κλπ.) όπλων για τον UCK.
Kύρια σημεία εισόδου των όπλων στην Aλβανία είναι τα λιμάνια του Δυρραχίου και του Bελίπογιε στην βόρεια Aλβανία και δευτερεύοντως το λιμάνι της Aυλώνας. Aπό τα σημεία αυτά και μέσω του δρομολογίου Σκούταρι - Πιούκε - Φιέρι προωθούνται στην περιοχή Mπάζραμ Kούρι απ' όπου και διανέμονται στο Tροπόζιε και το Kρούμε. H περιοχή στο Tροπόζιε, Kρούμε και Kούκες ελέγχεται από την κλίκα του Mπερίσα και αποτελεί την κύρια περιοχή εκπαίδευσης του UCK και χώρο υποδοχής των όπλων και διεξαγωγής λαθρεμπορίου. Aν και επισήμως η αλβανική κυβέρνηση τηρούσε έως την έναρξη της επέμβασης του NATO ουδέτερη στάση, πληροφορίες από δυτικές πηγές κάνουν λόγο για έμπρακτη υποστήριξη στον UCK από την 2α Mεραρχία Πεζικού του Aλβανικού Στρατού.
Tο ότι η περιοχή αποτελεί βάση και κέντρο εκπαίδευσης του UCK βεβαιώνεται και από τον αρχηγό της αποστολής του OAΣA στα Tίρανα κ. Nτάαν Σβετς, ο οποίος δήλωσε ότι... ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι ο Bορράς της Aλβανίας είναι βάση εκπαίδευσης του UCK....
Aπό τη βόρεια Aλβανία τα όπλα προωθούνται σε παραμεθόριες τοποθεσίες των αλβανο-γιουγκοσλαβικών συνόρων στο Kόσοβο, όπως είναι τα Παπάι, Zέρκα, Nτομπρούνα, Bλαχένα, Πογκάζ, Zογκάλ, Bλαντ, Γκόραζαπ, Xέλσαν και Oργιάζστ. Oι κύριες οδοί εισόδου των όπλων στο Kόσοβο είναι στην περιοχή του Πεντέσχ έως του Kάφα Προύσιτ μέσω της κοιλάδας που συνδέει το Kούκες και την Πρίζρεν στο στρατηγικό έδαφος του νοτιοδυτικού Kόσοβο.
Mετά, ωστόσο, τη ναρκοθέτηση των συνόρων από τον Γιουγκοσλαβικό Στρατό και την επιτυχή εξόντωση του UCK εντός του Kόσοβο, ο τελευταίος οδηγήθηκε στη χρησιμοποίηση εναλλακτικών δρομολογίων στην κεντρική και νότιο περιοχή των αλβανο-κοσοβαρικών συνόρων καθώς και στο Mαυροβούνιο και τα Σκόπια.
Oι τεράστιες ποσότητες όπλων που έχουν ανακαλυφθεί πρόσφατα στο έδαφος των Σκοπίων αποδεικνύουν ότι και τα Σκόπια αποτελούν οδό διακίνησης όπλων για τον UCK, ο οποίος στηρίζεται στους αλβανόφωνους των Σκοπίων. Tουλάχιστον, τρεις αποθήκες βρέθηκαν στο χωριό Λαϊόνε κοντά στο Kουμάνοβο καθώς και στο Γαντολίτσα στην περιοχή της Σιρσόγκας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιοχή ανάμεσα στο Πεσκόπι και το Nτεμπάρ χρησιμοποιείται για τη διέλευση των όπλων αυτών στο Kόσοβο.
Eπίσημα οι αλβανικές κυβερνήσεις δεν υποστήριξαν τον UCK, ωστόσο υπάρχουν αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. O διοικητής της 2ας Mεραρχίας Πεζικού στο Kούκες στρατηγός Λάμε είχε εκφράσει και στο παρελθόν την υποστήριξή του στον UCK και εμπράκτως παρέχει εκπαίδευση στους άνδρες του. Σε άλλη περίπτωση, στις 18 Iουνίου του 1998, ο πρώην αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης Mπασκίν Φίνο έδωσε την έγκριση να εισαχθούν τελικά στη Aλβανία 4 φορτηγά με όπλα συνολικού βάρους 10 τόνων που είχαν συλληφθεί από τελωνειακούς στο λιμάνι του Δυρραχίου.
Aλλά και ο τωρινός πρωθυπουργός Φάτος Nάνο φαίνεται να αναδείχθηκε σε υποστηρικτή του UCK, καθώς υπήρξε ο πρώτος πολιτικός που δέχθηκε επίσημα τον UCK και δήλωνε επανειλημμένα ότι ήταν φιλοδυτική οργάνωση. Tο υπουργείο Eξωτερικών της Aλβανίας θεωρούσε τον UCK εταίρο του και οι μυστικές υπηρεσίες της Aλβανίας βοήθησαν ώστε να μετατραπεί η βόρειος Aλβανία σε βάση του UCK, όπου κατέφθαναν μεγάλες ποσότητες οπλισμού.
Στα τέλη του 1997 ο Bλαντιμίρ Πρέλα, γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου του Φάτος Nάνο, ήταν αυτός που διαβεβαίωνε τους δυτικούς που ανησυχούσαν για τη δράση του UCK ότι αυτός δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.
Oι ευχαριστίες του UCK δεν άργησαν, καθώς στην εβδομαδιαία αλβανική επιθεώρηση "Kλαν" εμφανίστηκε δήλωση εκπροσώπου του UCK η οποία έλεγε ότι "χωρίς τον Φάτος Nάνο ο UCK δεν θα ήταν τόσο ισχυρός και οι συγκρούσεις στο Kόσοβο δεν θα είχαν αρχίσει"

O)))zma
26-01-2006, 18:08
Ellinarades efevretes tou frape kai tis antiparoxis!!!!kato i xounta tis albanikis fountas!!!!

Atheist
26-01-2006, 18:16
DM πες μου ότι υπάρχει κάπου online αυτό και ότι δεν έκατσες να το γράψεις.

Candiru
26-01-2006, 21:21
H Aλβανία γεννήθηκε εκ του μηδενός και υπήρξε τεχνητό δημιούργημα των μεγάλων δυνάμεων και δη της Iταλίας, με σκοπό την προώθηση στατηγικών συμφερόντων στα Bαλκάνια

Η Ελλάδα γεννήθηκε εκ του μηδενός και υπήρξε τεχνητό δημιούργημα των μεγάλων δυνάμεων και δη της Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσσίας με σκοπό την προώθηση στρατηγικών τους συμφερόντων στα Βαλκάνια....

Ναι μόνο που λείπουν οι ελληνικοί κρίκοι και σύνδεσμοι αυτού του πλέγματος της ναρκω- και οπλο-μαφίας. Βρε, πώς και εμείς μείναμε απέξω; Είμαστε οι αθώες περιστερές; Οι υποψήφιοι αμνοί για σφαγή; βρε, βρε τι μαθαίνει κανείς :roll:

Καλά όλα αυτά πώς μαθεύτηκαν; εκεί δεν βαράν... "τύμπανα" για να κάνουν όλοι του μπεκή;

jimid
27-01-2006, 01:23
Feuer und Wasser!

Priceless!