PDA

View Full Version : Κινητά Τηλέφωνα

Veinsaw
17-01-2006, 14:53
Λοιπόν μου έστειλε πανικόβλητη η αδερφή μου ένα email γεμάτο με κάτι ηλίθιες στατιστικές για καρκινικούς όγκους κτλ από την χρήση κινητών. Ενώ από τη μία το email είναι εντελώς γελοίο γιατί δεν αναφέρει κανέναν φορέα ως εκτελεστή της ερευνητικής διαδικασίας, και έχει κάτι στατιστικές του στυλ "παιδιά κάτω των 16: καρκίνος 90%", μου θύμισε ένα θέμα στο οποίο δεν υπάρχει κάποια standard απάντηση. Εσάς ποιά είναι η θέση σας?

(Είμαι σχεδόν βέβαιος πως κάπου θα υπάρχει κάποιο άλλο thread, αλλά κάποιος που νοιάζεται περισσότερο από εμένα θα το βρει πιο γρήγορα!)

jimid
17-01-2006, 15:00
Μήπως πρόκειται για hoax?

Μήπως έλεγε στο τέλος: Αν δεν θέλετε να πάθετε κι εσείς καρκίνο
στο κεφάλι στείλτε αυτό το μήνυμα σε 12131234234 επαφές σας;

Η κινητή τηλεφωνία χρησιμοποιείται στην Αμερική πολλά χρόνια και
αυτά τα εξωφρενικά νούμερα δεν έχουν προκύψει από πουθενά.

Weiss
17-01-2006, 15:09
έκανα μια εργασία στο προηγούμενο εξάμηνο για αυτό ακριβώς, λοιπόν το θέμα είναι ότι η χρήση των κινητών γενικά αυξάνει τη θερμοκρασία στο κεφάλι, έχει δλδ θερμικά αποτελέσματα που μπορεί να είναι αρνητικά.
Τα θέματα πάντως είναι τα εξής. Πολύ συχνά οι έρευνες που γίνονται για τα κινητά και τις δράσεις τους χρηματοδοτούνται από τις ίδιες τις εταιρίες της κινητής τηλεφωνίας και δεν μπορείς να περιμένεις να πουν "ναι, τα προϊόντα μας προκαλούν καρκίνο".
δεύτερον, ο καρκίνος είναι κάτι που εξαρτάται από τόσους πολλούς παράγοντες που γενικά δεν μπορεί να απομονωθεί.
πάντως, εμένα η εργασία μου ήταν για τα αποτελέσματα των κινητών τηλεφώνων που δεν έχουν σχέση με την αύξηση της θερμοκρασίας. Αφού είδα τα αποτελέσματα περίπου άπειρων μελετών, τίποτα δεν έχει αποδειχθεί. Οι μόνες εργασίες στις οποίες προέκυπτε ότι προκαλείται καρκίνος από μη-θερμική δράση, ήταν ή ανεπαρκώς ορισμένες ή γινόντουσαν κάτω από αμφίβολες συνθήκες.
αυτά.

Ghoul
17-01-2006, 15:15
(Είμαι σχεδόν βέβαιος πως κάπου θα υπάρχει κάποιο άλλο thread, αλλά κάποιος που νοιάζεται περισσότερο από εμένα θα το βρει πιο γρήγορα!)

http://forum.electricrequiem.com/viewtopic.php?t=14012

noiazomai..

Deggial
17-01-2006, 15:21
Τα κινητά τηλέφωνα είναι πάρα πολύ χρήσιμα. Στα υπόλοιπα με κάλυψε η Weiss.

Veinsaw
17-01-2006, 15:23
Weiss, ξέρεις αν υπάρχει κάποια άλλη συσκευή με παρεμφερή μικροκυματική δράση που να είναι όντως βλαβερή? Κάποτε ακουγόντουσαν τα ίδια και για τα φουρνάκια μικροκυμάτων, αλλά δεν ξέρω αν αναφερόντουσαν και τότε στα non-thermal effects.

Και ο μόνος λόγος που απλά δεν λέω "χέστε μας και εσείς και η τρομολαγνεία σας" είναι αυτό που είπες, πως σιγά μην έβγαινε η Nokia να πει έστω και σε διατύπωση δεκαδικού ποσοστού πως τα πορϊόντα της προκαλούν καρκίνο.

Ghoul ό,τι και να κάνεις θα σ'αγαπώ.

Ghoul
17-01-2006, 15:25
prospatheia gia xioumor that is. :|

Weiss
17-01-2006, 15:28
α) για τα κινητά το βασικό πρόβλημα θεωρούνται τα thermal effects - γενικά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνεται αρκετά η θερμοκρασία. για το πόσο αυτό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή άλλα προβλήματα, δεν ξέρω, (προφανώς υπάρχει σαφές πρόβλημα σε ανθρώπους με οποιοδήποτε εμφύτευμα με μεταλλικά μέρη). μας έλεγαν πάντως πως η χρήση handsfree βοηθάει πολύ την κατάσταση γιατί μειώνετα τετραγωνικά με την απόσταση η θερμότητα.
β) δεν ξέρω κάποια άλλη μικροκυματική συσκευή που να προκαλεί επιβεβαιωμένα προβλήματα, can't help
γ) απλά εμένα η εργασία μου ήταν στα μη-θερμικά και γι'αυτό λέω ότι για τα μη-θερμικά δεν έχει αποδειχθεί κάτι.

Deggial
17-01-2006, 15:29
Κοίτα, και οι CRT οθόνες εκπέμπουν ακτινοβολίες σε μη επιθυμητές συχνότητες που ενδεχομένως να επιβαρύνουν προσθετικά την υγεία. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει ντε και καλά να πετάξουμε όλες τις οθόνες, όπως θα αντιδρούσε κανείς από την αντίστοιχη τρομολαγνεία (sic) που δημιουργείται απ'τον χειρισμό τέτοιων θεμάτων απ'τα ΜΜΕ.

Δεδομένης της χρησιμότητας των κινητών για τον απλό καταναλωτή, δε βλέπω λόγο να σταματήσει να τα χρησιμοποιεί. Αυτό δε σημαίνει απ'την άλλη πως πρέπει να είναι πλήρως εφυσηχασμένος, ούτε πως η επιστημονική κοινότητα και οι επιχειρήσεις δε θα έπρεπε να ασχολούνται με μεθόδους προστασίας και μείωσης των ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων απ'την χρήση κινητών.

Weiss
17-01-2006, 15:34
δεν είπα ποτέ να πετάξουμε οτιδήποτε. εγώ ακόμη το χρησιμοποιώ το δικό μου, απλά αναφέρω αυτά που διάβασα. imo, υπάρχουν τόσα πολλοί παράγοντες για τον καρκίνο που το να σταματήσεις να χρησιμοποιείς κινητό τηλέφωνο ενώ πχ καπνίζεις / βγαίνεις σε μέρη που έχουν άπειρο καπνό, είναι επιεικώς ηλίθιο.

Deggial
17-01-2006, 15:55
Δεν αναφερόμουν σ'εσένα. Too many posts at once. Και συμφωνώ.

enitharmon
17-01-2006, 16:08
Είμαι πάρα πολύ σκεπτικός απέναντι σ'αυτές τις στατιστικές γιατί είναι εντελώς χύμα, απλά συνδιάζουν ό,τι στοιχεία θέλουν. Πχ αν κάποιος εμφάνισε καρκίνο στο κεφάλι και ο ίδιος δηλώνει ότι χρησιμοποιούσε κάθε μέρα κινητό τότε η έρευνα το εμφανίζει αλλά χωρίς να εξηγεί αν το ένα γεγονός προκύπτει από το άλλο. Τις περισσότερες φορές οι έρευνες αυτές είτε προέρχονται από ανεξάρτητα ινστιτούτα αμφιβόλου ποιότητος είτε από παρανοϊκά site.

Το σίγουρο είναι ότι οι ακτινοβολίες δεν μεταφέρουν πολλή ενέργεια οπότε αν όντως προκαλούν προβλήματα τα αποτελέσματα θα τα δούμε πολλά χρόνια μετά. Δεν παθαίνει ένας άνθρωπος λευχαιμία από ακτινοβολίες χαμηλών συχνοτήτων έτσι εύκολα πχ...

Και ναι, παίζει να υπάρχει thread ήδη.

μετέφερα εδώ το κουοτ του Φοίβου, το άλλο θρεντ (του παπαρα) σβήνεται

DM
17-01-2006, 16:24
Αν κάποιος γνωρίζει για το αν η χρήση hands free μειώνει την εκπομπή ακτινοβολίας, παρακαλώ ας απαντήσει είτε εδώ είτε σε PM.

Όπως έχω διαβάσει και πιστεύω μέχρι σήμερα, μειώνει έστω και λίγο.

Weiss
17-01-2006, 16:32
α) για τα κινητά το βασικό πρόβλημα θεωρούνται τα thermal effects - γενικά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνεται αρκετά η θερμοκρασία. για το πόσο αυτό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή άλλα προβλήματα, δεν ξέρω, (προφανώς υπάρχει σαφές πρόβλημα σε ανθρώπους με οποιοδήποτε εμφύτευμα με μεταλλικά μέρη). μας έλεγαν πάντως πως η χρήση handsfree βοηθάει πολύ την κατάσταση γιατί μειώνετα τετραγωνικά με την απόσταση η θερμότητα.

DM
17-01-2006, 16:50
doh

Danke Weiss. :)

Candiru
17-01-2006, 16:55
οι θερμικές επιδράσεις και μόνο στον εγκέφαλο θα έπρεπε να σας ανησυχήσουν.

Είναι πολύ νωρίς ακόμα για επιδημιολογικες μελέτες, επίσης πρέπει να μας ανησυχεί και η όλο και πιό συχνή και αλόγιστη χρήση τους ειδικά από όλο και μικρότερες ηλικίες και οι όλο και περισσότερες απαιτήσεις για πύκνωση του δικτύου των κεραιών και του ανταγωνισμού των εταιρειών με μόνο κίνητρο και σκοπό το κέρδος.

Γενικώς οι ενδείξεις είναι ότι βλάπτουν. Χρήσιμα είναι στην πραγματικότητα μόνο σε ορισμένα επαγγάλματα. ΑΠό τη στιγμή όμως που κάτι μπαίνει στη ζωή μας, γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτό. Το θέμα είναι να στοχαστούμε πάνω σε αυτή τη θέση. Είναι κάτι χρήσιμο καθεαυτό ή με τον καιρό και την χρόνια χρήση του μας γίνεται αναγκαίο;

Πριν την εποχή των κινητών δηλ. ζούσαμε στην εποχή των σπηλάιων; Εγώ δεν ε΄χω ούτε είχα ποτέ και δεν μου λείπει καθόλου και ζω μια χαρά, ούτε καν το επιθυμώ.

Deggial
17-01-2006, 17:03
Πριν την εποχή των κινητών δηλ. ζούσαμε στην εποχή των σπηλάιων; Εγώ δεν ε΄χω ούτε είχα ποτέ και δεν μου λείπει καθόλου και ζω μια χαρά, ούτε καν το επιθυμώ.

Τραγικό σχόλιο, ομοίως και τα περί αναγκαιότητας, μιας και κανείς δεν ισχυρίστηκε πως το κινητό είναι αναγκαίο και χωρίς αυτό δεν θα είχαμε σπίτια, πατάτες τηγανιτές και πολιτισμό.

Η επικοινωνία μου με φίλους έχει γίνει πολύ ευκολότερη απ'ό,τι πριν αγοράσω κινητό. Τα SMS είναι τρομερά βολικά για να αφήνεις κάποιο μήνυμα το οποίο μπορεί να το διαβάσει ο άλλος με την άνεση του όποτε μπορεί. Κι αρκετές φορές με έχει σώσει από μπελάδες για την οδική βοήθεια σε έρημες τοποθεσίες ή για επείγοντες υποθέσεις.

Άρα, ω τι παράλογο συμπέρασμα, το κινητό είναι ένα χρήσιμο accessory. Όχι, δεν είναι απαραίτητο για να ζήσει κανείς, όχι, η έλλειψη κινητού δε θα φέρει 7 χρόνια γρουσουζιάς. Αλλά η απόκτηση του κάνει μερικές πτυχές της ζωής ευκολότερες.

Για να συνοψίσω, χρήσιμο =/= αναγκαίο.

Η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η ανάπτυξη μεθόδων προστασίας από επιβλαβείς συνέπειες της χρήσης τους ή των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Η υποτίμηση της χρησιμότητας τους, πόσο μάλλον το ακραίο της απαίτησης της κατάργησης τους ή η τρομολαγνεία που αναφέρθηκε πριν, δε προσφέρει τίποτε.

Candiru
17-01-2006, 17:27
εγώ έγραψα για γενικευση χρήσης, να τρως, να χέζεις μέχρι και να γαμάς με το κινητό δίπλα σου, καθώς και για τις μικρότερες ηλικίες.

μακάρι απλώς να το είχες μόνο στο αυτοκίνητο για ώρα ανάγκης.

Είναι πλέον ενσωματωμενο στο βιοσύστημά μας όπως το αυτοκίνητο. Αυτό πρέπει να μας ανησυχεί και όχι η εφεύρεσή του που θα μπορούσε να έχει λελογισμένη χρήση.

Deggial
17-01-2006, 17:44
εγώ έγραψα για γενικευση χρήσης, να τρως, να χέζεις μέχρι και να γαμάς με το κινητό δίπλα σου, καθώς και για τις μικρότερες ηλικίες.

μακάρι απλώς να το είχες μόνο στο αυτοκίνητο για ώρα ανάγκης.

Είναι πλέον ενσωματωμενο στο βιοσύστημά μας όπως το αυτοκίνητο. Αυτό πρέπει να μας ανησυχεί και όχι η εφεύρεσή του που θα μπορούσε να έχει λελογισμένη χρήση.

Αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα προσαρμογής της κοινωνίας στις πολιτισμικές αλλαγές λόγω της τεχνολογίας, όπως συμβαίνει και με το internet (με τη προσπάθεια προσαρμογής της νομοθεσίας αλλά και την οικιακή χρήση), τη τηλεόραση (couch potatoes), κοκ.

Είναι φυσικό σε τέτοιες αλλαγές να παρουσιάζονται και ακραίες εκφάνσεις, όπως η χρήση κινητού σε ιδιαίτερα μικρές ηλικίες (που παίζουν με το κινητό μέσα στην τάξη αντί να παρακολουθούν το μάθημα). Ωστόσο θεωρώ πως με το πέρασμα του χρόνου η κοινωνία καταλήγει σιγά σιγά στη δική της αποδεκτή ισορροπία, την οποία θα πρέπει να βρει χωρίς κρατικές παρεμβάσεις.

Mayhem
18-01-2006, 02:09
Lupamai polu alla tha anagkasto na simfoniso me Candiru. To exoun kseftulisei to thema. Ouk oliges fores exo dei atoma na min mporoun na exoun to kinito tous gia liges ores kai na kanoun san trelloi. Ase pou sunexeia akouo na milane kai na xreonontai gia na poune ena karo malakies kai oxi tipota aparaitito. Katse re megale.

FIXXXER
18-01-2006, 02:53
Gia karkino den xero, alla egkefalika kuttara sigoura ta kaine...

Estelle
18-01-2006, 13:50
Yparxei kapoiom arthro online me auta pou lete?
Grapste kanena link an paizei kati tetoio.
Thanx :)

epp355
18-01-2006, 14:07
Διάβαζα σε κάποιο άρθρο ότι κανείς δεν ξέρει ακόμα τις μακροπρόθεσμες συνέπειες απο την χρήση κινητών τηλεφώνων, οπότε δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτα απο τις πιθανές επιπτώσεις.Για αυτό με μέτρο η χρήση, γιατί αν και δεν είναι απαραίτητα έχουν βρεί τον δρόμο στις ζωές μας.