View Full Version : Amorphis - Eclipse
dyingfreedom
03-01-2006, 16:15
http://i15.photobucket.com/albums/a356/Eurynome_HKI/eclipse.jpg
http://www.amorphis.net/
1. Two Moons
2. House Of Sleep
3. Leaves Scar
4. Born From Fire
5. Under A Soil And Black Stone
6. Perkele (The God Of Fire)
7. The Smoke
8. Same Flesh
9. Brother Moon
10. Empty Opening
Νέο Amorphis λοιπόν. Ενώ το χω ακούσει πάμπολλες φορές εδώ και κάνα δυό βδομάδες, αποφάσισα να γράψω τώρα μιας και τα συναισθήματα μετά τα πρώτα ακούσματα ήταν ανάμεικτα και ήθελα να σιγουρευτώ για την ποιότητα (ή όχι) του δίσκου. Και ανάμεικτα γιατί αφενός μεν είχα ξενερώσει με την φυγή του Pasi Koskinen, ο οποίος είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μου τραγουδιστές και αφετέρου γιατί ο Esa Holopainen είναι ένας ταλαντούχος συνθέτης που είναι ικανός να δημιουργήσει αριστουργήματα. Ομολογώ πως ήμουν αρκετά επιφυλακτικός με την πρώτη ακρόαση του δίσκου, καθώς δεν ήξερα τις φωνητικές ικανότητες του νέου τραγουδιστή τους (Tomi Joutsen).
Καταρχάς το ''Eclpise'' είναι ένα concept album που βασίζεται σε ένα παραδοσιακό Φιλανδικό ποίημα που λέγεται Kalevala.
Στα μουσικά τώρα, περιέχει όλα εκείνα που αγαπήσαμε στους Amorphis από την εποχή του Elegy και μετά. Δηλαδή, μελωδικές ριφάρες, φωνητικά με γρέτζο και ενίοτε brutal (\m/), folk ύμνους και εκπληκτικά keyboards. Όπως πάντα το γκρούπ έτσι και με αυτήν την κυκλοφορία του εντάσσεται πιο πολύ μεταξύ 70's rock και progressive metal.
10 καλοδουλεμένες συνθέσεις που εμένα προσωπικά μου φάνηκαν σαν ένα best of τους. O Esa πάντως συνεχίζει να μας χαρίζει απλόχερα μερικές απίστευτες στιγμές όπως το ανατριχιαστικό 2ο μέρος του Under A Soil And Black Stone, που πραγματικά ξεφεύγει. Εκπληκτικό σημείο.
Το Perkele (The God Of Fire) είναι το Greed του 2006 με καφρίλα στα φωνητικά και φοβερό riff.
Το Brother Moon για μένα είναι το καλύτερο κομμάτι του δίσκου. Επικό folk με πολύ ωραία φωνητικά, φοβερό ξέσπασμα, εκλπηκτικό σόλο.Σίγουρα από τα καλύτερα κομμάτια των Amorphis.
To κομμάτι που κλείνει το δίσκο (Empty Opening ) θα μπορούσε να είναι άνετα στο am universum.
Σε γενικές γραμμές μπορώ να πώ πως έχω ενθουσιαστεί, καθώς δεν περίμενα με τίποτα τέτοιο come back από τους Amorphis. O καινούριος πάντως τραγουδιστής καλύπτει επάξια το κενό του Pasi ( :( ) , αν και μοιραία γίνονται συγκρίσεις και πόσο θα γαμούσε αν τραγουδούσε αυτές τις εντυπωσιακές συνθέσεις. Προσωπικά το Far From The Sun μου 'χε φανεί αδιάφορο πέρα από μερικά φοβερά κομμάτια. Το Eclipse με κέρδισε κατευθείαν.Ίσως η επιστροφή σε πιό σκληρές φόρμες να βοήθησε, δεν ξέρω, πάντως αξίζει να τον ακούσετε.
17 Φλεβάρη κυκλοφορεί.
Θα ακολουθήσει και σε νέο Katatonia review ( :headbang: ) κάποια στιγμή.
Συμφωνώ πάνω κάτω. Ο δίσκος δεν ξέρω κατά πόσο θα έβγαινε όπως είναι με έναν Koskinen στα φωνητικά. Ο Joutsen τα λέει όπως πρέπει, τα brutal του είναι πολύ καλά (και μοιάζουν αρκετά και με αυτά του άλλου Tomi) και τα καθαρά του είναι βαθιά και έχουν φοβερό πάθος (ενώ ο Pasi στο τελευταίο ειδικά για μένα ήταν σαν να έκανε απλά τη δουλειά του - τον αγαπάμε όμως). Σε γενικές γραμμές δηλαδή, δε μου κάνει αίσθηση -όση νόμιζα ότι θα μου έκανε έστω- που λείπει ο τύπος από εδώ. Όσο για τα κομμάτια, ok, τι να πεις. Κάθε κομμάτι και riffάρα(-ες), είναι σαν κάθε κομμάτι να γράφτηκε γύρω από ένα κορυφαίο riff. Άμεσα και ξεκάθαρα πράγματα και ομολογώ ότι δε μου λείπουν τα ψυχεδελο-τέτοια και οι πιο αργές στιγμές γιατί εδώ δε θα κόλλαγαν imo. Γενικά πάντως μου φέρνει περισσότερο σε επιστροφή στα τοπία του Elegy (σε φόρο τιμής δέκα χρόνια μετά, ίσως) παρά σε σύνοψη της πορείας τους κι ας υπάρχουν κάποιες παραπομπές στο Tales. Δε νομίζω ότι ακούμε κάτι καινούριο αλλά και μόνο για το πάθος του, για την ενέργειά του ή πολύ απλά για τις κομματάρες του, το Eclipse είναι για μένα η έκπληξη της χρονιάς - και θα παραμείνει.
Kveldssanger
03-01-2006, 18:45
To album γαμάει. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο κατά τη γνώμη μου. Οφείλω να ομολογήσω ότι ξεπέρασε αρκετά τις προσδοκίες μου (αν και είμαι από τους λίγους που ειδικά το προηγούμενο τους άρεσε πάρα πολύ). Ο καινούριος τα σπάει πραγματικά, κρατώντας το δικό του στυλ αλλά καταφέρνοντας να ακούγεται τόσο μα τόσο Amorphis. Οι συνθέσεις είναι εκπληκτικές, θυμίζοντας αρκετά εποχές Elegy, έχουν φοβερό πάθος, απίστευτες μελωδίες (ειδικά εκείνη του Brother Moon είναι ασύλληπτη) και γενικά δείχνει ένα συγκρότημα που ακόμα έχει πράγματα να δώσει. Ακόμα και τα ψιλοCharon σημεία σε καμιά περίπτωση δεν ακούγονται παράταιρα ή άσχημα. Το μόνο που μου λείπει ίσως λίγο είναι ότι έχει μειωθεί η 70ίλα στα πλήκτρα. Από εκεί και πέρα, το Eclipse είναι δισκάρα και το 2006 ξεκινάει πολύ πολύ καλά.
Αν και οι Amorphis ποτέ δε μου λέγαν κάτι (άντε να εξαιρέσουμε κανένα Tales άντε και κάνα Elegy βαριά βαριά) ο δίσκος είναι ομολογουμένως καλός (αν και είμαι μόνο με 2 ακροάσεις, σημείο θετικό). Επιτέλους διώξαν τον παπάρα. 8)
Stormrider
06-01-2006, 05:44
Θα ακολουθήσει και σε νέο Katatonia review ( :headbang: ) κάποια στιγμή.
:pink:
Επιτέλους διώξαν τον παπάρα. 8)
:moutza:
Επιτέλους βγάλαν μέτριο, για να μη πω κακό, δίσκο.
Συνθέσεις μέτριες, μελωδίες βαρετές κ χιλιοπαιγμένες, φωνητικά ανύπαρκτα κ χωρίς χαρακτήρα.
... και άλλα τέτοια που δεν αλλάζουν μετά απο κάθε ακρόαση δυστυχώς.
Emena mou arese polu, 8a elega arketa perissotero ap ta prohgoumena tous. :)
Το Brother Moon για μένα είναι το καλύτερο κομμάτι του δίσκου. Επικό folk με πολύ ωραία φωνητικά, φοβερό ξέσπασμα, εκλπηκτικό σόλο.Σίγουρα από τα καλύτερα κομμάτια των Amorphis.
Epishs to Two Moons gamaei san Intro.
dyingfreedom
14-01-2006, 20:53
http://myspace-625.vo.llnwd.net/00401/52/62/401432625_l.jpg
χεχεχε.
blackbird
14-01-2006, 21:12
ama xepernas to arxiko shock sto two moons me to neo tragoudisth o diskos einai poly kalos kai i ermhneia tou Joutsen strwnei kata diarkeia tou eclipse.To house of sleep moizei me to Day of your beliefs ap ton prohgoumeno (poly kalo imo) disko to under a soil.. me to klassiko delay stin kithra thymizei stigmes(xalares) apo tuonela
Xehwrizw aneta ta to smoke san to pio kalo kommati tou disko me tis allages me ta brutal fwnhtika pou mas eixan lhpsei omologoumenws
kai to perkele(greed meets magic and mayhem)
Epeidi exo arketa koina akousmata me tous protous 3 posters eimai arketa aisiodoxos, alla i apopsi tou Virusxiou, o opoios einai gamo ta paidia ki exo polu kairo na tou to po kai sigoura me theorei gay pleon :D , me anisixei.
Opos kai na xei eimai sigouros oti o neos de tha einai sta epipeda tou Pasi. Tha to promitheuto pantos.
PS Katerina, Kosta, Pano, long time no seen re gmt. Greetings kai elpizo na ste kala.
Kingryche
17-01-2006, 00:10
Ωραιότατο δισκάκι...στην αρχή με παραξένεψε ο τραγουδιάρης αλλά είναι μια χαρά, διαφοροποιεί και κάπως την μπάντα από προηγούμενες δουλειές και εν τέλει αυτό λειτουργεί καλά.
Two Moons, House Of Sleep, Under A Soil And Black Stone, Shame Flesh και Brother Moon ξεχώρισα.
Μην τρελαθούμε κιόλας, Tuonela δεν είναι με τίποτα, όμως ακούγεται ολόκληρο ευχάριστα.
lost_icon
18-01-2006, 13:17
oute zesth oute kryo,apla enas kalos diskos.
dyingfreedom
28-01-2006, 01:15
http://img.photobucket.com/albums/v304/twinkleblackstar/Emoticons/flyeramorphis.jpg
To ξανάκουσα 2-3 φορές πάλι μπας κ αναθεωρήσω. @@, είναι καλούλι μεν αλλά για συνθέσεις Amorphis είναι κάποιες σκάλες κάτω, ακόμα και απ'το προηγούμενο. Μελωδίες πρόχειρες κ αναμασήματα, ξεφεύγουν λίγο το Born From Fire κ το Brother Moon με το κλεμμένο Emerald ;) Το μόνο αξιόλογο κομμάτι είναι το Stonewoman.
Emena to agapimeno mou album ton Amorphis einai xwris skepsi to Tuonela. Kai ksekinaw me auto giati osoi goustaroun to sigrotima kai theloun na tonisoun tin progressive kai pio "poiotiki" fasi tou vazoun san metro sigrisis auto to album. To proigoumeno album eilikrina me apogoiteuse kai omologw oti to eclipse to pira kuriws gia sinaisthimatikous logous. Otan to evala na paiksei omws arxisan ta magika.... Me to patima tou koumbiou ksekinaei ena 40 lepto party me merika apo ta pio emporika tragoudia pou egrapsan pote oi Amorphis. Eilikrina den kserw na sas pw an o diskos tha meinei classikos kai kata poso einai kaliteros apo diskous san to elegy i to Tuonela. Xwris deuteri kouventa omws diskoi pou na sou afinoun to aisthima euphorias pou afinei to eclipse stis meres mas poly poly diskola vgainoun.
P.S. O neos tragoudistis -eidika sta kathara tou- thimizei poli Taneli Jarva (Hail!)
P.S.1. Kathe fora pou akouw to disko, mou aresei perissotero allo tragoudi. Auto mporei na einai kai i apodiksi oti emporikos diskos den simainei aparaitita kai eukolos diskos.
imo to elegy einai a3eperasto
eleventh guardian
17-02-2006, 23:00
Βγήκε τελικά σήμερα;
Ξέρει κανείς;
Kingryche
20-02-2006, 15:46
Ο δίσκος πρέπει να κυκλοφόρησε Πέμπτη - Παρασκευή...
Παρασκευή πάντως το είχαν στην Πάτρα.
Κατά τα άλλα ο δίσκος όλο και μεγαλώνει, πρόκειται για δισκάρα και έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει το 2ο αγαπημένο μου Amorphis album μετα το Tuonela.
Επίσης, είχε πλάκα στο τελευταίο hammer που ανακυρήχθηκε "δίσκος του μήνα" και δεν το είχε ούτε ένας συντάκτης στο playlist του. Και που να το ακούγανε... Κατάντια...
[/img]
Darkling
20-02-2006, 19:45
To αλμπουμ παντως μ αρεσει πολυ. Επειδη ειμαι καλο παιδακι θα δωσω σε ολους σας δικιο, χαχα.. Ναι μεν, οι μελωδιες του ειναι σχετικα μη πρωτοτυπες αλλα γαμανε. Και γενικα ειναι απ τα λιγα αλμπουμς που ακουγονται σερι απ την αρχη ως το τελος. Το The Smoke ειναι για μενα η κορυφη του αλμπουμ αν και ολα τα τραγουδια ειναι μια χαρα. Τωρα που το σκεφτομαι και το Shame Flesh και το Leaves Scar και και και...
Χμ, ρε σεις, μονο σε μενα το Brother Moon απ τη μεση και μετα φαινεται η ιδεα των Αμορφις πανω στο Ides of March ??
Χμ, ρε σεις, μονο σε μενα το Brother Moon απ τη μεση και μετα φαινεται η ιδεα των Αμορφις πανω στο Ides of March ??
haha intint. Kαι πριν είναι το Emerald. Και στο τέλος πάλι το Emerald. Κομματάρα το Emerald.
eleventh guardian
02-03-2006, 16:00
Δεν διαφωνώ με τους προγράψαντες (sic). Ο δίσκος με έχει αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο και κάθε φορά που τον ακούω μ' αρέσει πιο πολύ. Σίγουρα θέλει μερικές ακροάσεις για να συνηθίσεις τον νέο τραγουδιστή, αλλά μόλις περάσεις κι αυτό το στάδιο το ακούς και δεν το χορταίνεις.
Δεν υπάρχει τραγούδι που να μην είναι καλό, με το Perkele και το πωρωτικό και πιασάρικο Brother Moon να είναι -μέχρι στιγμής- οι αδυναμίες μου. Και τα Under a Soil..., The Smoke, Same Flesh είναι υπέρτατες κοματάρες. Ακόμα και το HIM meets Nightwish κομμάτι (βλ. House of Sleep) είναι πολύ καλή προσπάθεια.
Δεν μπαίνω στη διαδικασία σύγκρισης με τα προηγούμενα. Αφ' ενός γιατί δεν έχω ακούσει όλο το Far From The Sun και αφ'ετέρου γιατί το Elegy, ως ο πρώτος δίσκος Amorphis που άκουσα, είναι για προσωπικούς συναισθηματικούς λόγους αξεπέραστος. Οχι ότι δεν είναι δισκάρες το Τuonela ή το Tales, αλλά καταλαβαίνετε.
Paradoxos mou arese para polu. To exo liosei. An kai goustaro polu ton tragoudisti, den tolmo na fantasto poso pio gamo tha itan me Pasi. Giati kalos o kainourios alla Pasi :worship:
To exo liosei leme. Aneta apo ta kalutera album tis xronias, an oxi to kalutero gia mena. House Of Sleep, Two Moons, Born From Fire, Under A Soil And Black Stone kai Same Flesh ta agapimena mou, alla ola maresoun. Bravo re Amorphis... to kanate pali to thauma.
House Of Sleep - To hitακι της χρονιας.