View Full Version : παρελάσεις
για τις στρατιωτικές
http://www.omhroi.gr/article_1820.htm
Χρίστος Σχοινάς, ταξίαρχος ε.α., Φούρκα Κασσάνδρας.
«Ως παλαιός ΛΟΚατζής θυμάμαι με φρίκη τις επανειλημμένες πρόβες που μας καταπονούσαν επί έναν τουλάχιστον μήνα και μας εξέτρεπαν από την κύρια αποστολή μας (εκπαίδευση). Σε κανένα πολιτισμένο κράτος δεν γίνονται τέτοιες παρελάσεις. Ο δοξασμένος στρατηγός Κόρκης δεν κατάφερε να πείσει την πολιτική ηγεσία να τις καταργήσει. Ισως κάποτε να είχαν τη σκοπιμότητά τους οι παρελάσεις, αλλά σήμερα ταλαιπωρούν άσκοπα το προσωπικό, φθείρουν το υλικό και επιβαρύνουν σοβαρά τον προϋπολογισμό του ΥΕΘΑ. Δεν αποκλείεται μάλιστα ν' αποκαλύπτουν και όπλα ή μηχανήματα που πρέπει να τηρούνται μυστικά. Ετσι, οι μόνοι που χαίρονται τις παρελάσεις είναι οι Ψωμιάδηδες και τα μικρά παιδάκια».
και για τις μαθητικές
Από ανακοίνωση εκπαιδευτικών ενάντια στις μαθητικές παρελάσεις:
http://www.agitprop.gr/article/28/parelaseis
Το μαθητικό συμπλήρωμα στις στρατιωτικές παρελάσεις ξεκίνησε στα χρόνια του Μεταξά, όταν η ομοιομορφία της εμφάνισης μαθητών και μαθητριών ήταν δεδομένη ενώ η στρατιωτικοποίηση της νεολαίας ήταν βασικός στόχος του καθεστώτος. Από τότε οι μαθητικές παρελάσεις συνεχίζονται αδιάλειπτα καθοριζόμενες από ένα θολό νομοθετικό πλαίσιο -«προαιρετικά και με το ζόρι», παρά την καταδίκη της χώρας μας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το θέμα της υποχρεωτικότητας της συμμετοχής μαθητών και εκπαιδευτικών σ΄ αυτές.....
......................
Από τη σκοπιά της παιδαγωγικής προφανώς, η μαθητική παρέλαση (και μάλιστα στρατιωτικού τύπου) δεν αντέχει ούτε τη στοιχειώδη κριτική προσέγγιση από οποιαδήποτε σύγχρονη παιδαγωγική σκοπιά, εκτός ίσως της νεοσυντηρητικής. Αφού όλα στην παρέλαση παραπέμπουν σε παιδαγωγικούς αρχαϊσμούς στρατιωτικού τύπου. Και ως γνωστό «ο στρατός αρχίζει εκεί που σταματά η λογική». Γι’ αυτό και όλη η προετοιμασία είναι μια ξεκομμένη δράση στο χώρο του σχολείου. Συναντά τη χαρούμενη αποδοχή των μαθητών/τριών, μόνο γιατί γίνεται «έξω» και αντιμετωπίζεται με την ιλαρότητα ενός παιχνιδιού ρόλων. Έτσι όμως η «εγχάραξη» επιτυγχάνεται πολύ ευκολότερα, αφού οι «συνθήκες πρόσληψης» είναι σχεδόν ιδανικές (πολύ θα θέλαμε ένα μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας να γίνεται «έξω» και με «παιχνιώδη» διδακτική προσέγγιση).
Όμως τι ακριβώς «εγχαράσσεται»;
α) διαχωρισμός-διακρίσεις: αγόρια μπροστά, κορίτσια πίσω (καλά, αυτό επιδέχεται κριτική για τον ολοφάνερο σεξισμό του), αλλά και ψηλοί/ές μπροστά, κοντοί/ές πίσω (τι κριτική να κάνεις στον εκπαιδευτικό που συγκρίνει το ύψος δυο ισοϋψών μαθητών/τριών). Και κυρίως άξιοι/ες ξεχωριστά -η Ελλάδα της σημαίας, πληβείοι πίσω. Μάλιστα η εξάδα μόνο πηγαίνει συνήθως στη Δοξολογία και πάντα μπροστά ξεκομμένη από τον υπόλοιπο μαθητικό όχλο. Εδώ, αφήνοντας τη σκωπτική διάθεση, συναντάμε και το μεγάλο θέμα της απόρριψης των παιδιών με αναπηρίες και υστερήσεις. Η ύπαρξη ανάπηρου σημαιοφόρου αποτελεί καταφανώς επικοινωνιακό τρικ και πάντως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γενικευτεί, αφού οι απαιτήσεις για τη συμμετοχή στα «παρελαύνοντα τμήματα» δεν σέβονται διόλου τις ιδιαίτερες δυσκολίες και ανάγκες αυτών των παιδιών.
β) Θηριοδαμαστικός παβλοφισμός: Όλοι/όλες περπατάμε με το ίδιο βήμα, της χήνας ή του χάνου -φανταστείτε ένα τύπο να κινείται στο δρόμο με βήμα παρέλασης (!). Άλλο η ζωή, άλλο το σχολείο-τσίρκο την περίοδο εθνικών εορτών και παρελάσεων. Εδώ «στοιχιζόμαστε» και βλέπουμε μόνο το κεφάλι του μπροστινού μας και «ζυγιζόμαστε» ρίχνοντας ματιές στο πλάι στο/στη διπλανό/ή μας και προφανώς κινούμαστε σαν ρομποτάκια με το ρυθμό που επιβάλλει η σφυρίχτρα ή το «ένα στο αριστερό».
γ) Αγελισμός - ομοιομορφία: συνδέεται με το προηγούμενο όσον αφορά στην κίνηση στο χώρο, αλλά επεκτείνεται και στην ενδυμασία. Την πιο ορατή προσπάθεια υποταγής του ατόμου στην ομοιομορφία του συνόλου. Τώρα τελευταία, μάλιστα, έχουμε σύνδεση του εθνικοσοσιαλιστικού αυτού κατάλοιπου με το θεσμό της χορηγίας. Συνήθως φροντιστήρια «χορηγούν» μέρος (φουλάρια, γιλέκα, μπερέδες κ.λ.π.) της ενδυμασίας.
δ) Υποταγή μέσω της «απόδοσης τιμών»: Από ποιο φεουδαρχικό χρονοντούλαπο άραγε βγαίνουν αυτοί οι «επίσημοι» που στέκονται κάθε φορά στην εξέδρα ( δεσπότης, στρατηγός, νομάρχης -οι αρχές και εξουσίες του τόπου) επιθεωρώντας με βλοσυρό βλέμμα τους υπηκόους τους, καθώς αυτοί τους «αποδίδουν τιμές» (γιατί άραγε;) στρέφοντας την κεφαλή δεξιά, ενώ ταυτόχρονα κοιτάνε λοξά τη «στοίχισή» τους και ακόμα πιο λοξά τη «ζύγισή» τους;
ε) Κιτς και αισθητική κακογουστιά: Εκτός από τον τρόπο που κινούμαστε και τα ρούχα που φοράμε στην παρέλαση ακούμε και μουσική (δεν υπάρχει τελετουργία χωρίς μουσική υπόκρουση άλλωστε, εκτός από αυτές που απαιτούν πλήρη σιωπή). Και τι μουσική! Στρατιωτικά εμβατήρια (την κακοποίηση, δηλαδή, της όποιας συμφωνικής παράδοσης της Δύσης) που επενδύουν μουσικά κάποια άτεχνα στιχάκια εθνικιστικού κρεσέντου.
στ) εθνικιστική μονοπολιτισμικότητα: παρά τα ρητορικά φληναφήματα περί «σεβασμού των πολιτισμικών διαφορών» οι παρελάσεις αποτελούν έναν ακόμη μηχανισμό (τον πιο χοντροκομμένο, ίσως) για την επιβολή είτε της αφομοίωσης είτε της ρατσιστικής απόρριψης και του αποκλεισμού του «διαφορετικού» από την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι «καθιερωμένες» πλέον αντιπαραθέσεις γύρω από το ζήτημα των αλλοδαπών σημαιοφόρων (παρά τη συνήθως επιδερμική προσέγγισή τους) το αποδεικνύουν περίτρανα.
Ποιά η γνώμη σας;
εγώ πάντως μόνο αυτό το καλό βρίσκω:
http://i42.photobucket.com/albums/e341/grammat/28140842shmaiofros.jpg
και ένα σπέσιαλ ζουμάρισμα:
http://i42.photobucket.com/albums/e341/grammat/28155725.jpg
Κάθε χρονιά το συζητούμε. :P
Οι μαθητικές παρελάσεις δε προσφέρουν τίποτε. Πρόκειται για έθιμο δικτατορικό που αντιμετωπίζεται απ'τους μαθητές ως υποχρέωση παρά ως εκδήλωση κάποιας γιορτής. Ομοίως, η αντίδραση των νεαρών θεατών με τη ρήψη φρούτων μάλλον δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με τον λόγο του εορτασμού. :P Συμφωνώ στα περισσότερα σημεία του παραπάνω κειμένου, εκτός απ'το θέμα της ομοιομορφίας, το οποίο και είναι υπερβολικό όταν αναφερόμαστε σε μία εκδήλωση που απλώς συμβαίνει μία-δυο φορές το χρόνο.
Τουλάχιστον οι στρατιωτικές παρελάσεις είναι θεαματικές. Στις μαθητικές, ποιό στο καλό είναι το θέαμα ή η συμβολική τους σημασία (σε σχέση με τον λόγο του εορτασμού); Ωστόσο, οι στρατιωτικές παρελάσεις έχουν υψηλό κόστος και σπαταλούν αδίκως τον χρόνο του στρατιωτικού ανθρώπινου δυναμικού.
Darkling
18-10-2005, 14:23
Εχουν νοημα. Βλεπουμε ποιος προπονητης δεν την προλαβαινει καθε φορα και βαζουμε τα στοιχηματα.
The Good Son
18-10-2005, 14:24
egw pistebw oti to copy paste einai eknebristiko, grapse kati diko sou at last.
on topic eimai kata (gia tis mathitikes) kathws parapempoun se stratiwtiko klima, den e3yphretoun to skopo tous pou pistebw pws einai na timhsoun thn mnhmh twn hrwwn - agwnistwn, kathws pws timas thn mnhmh perpatwntas? kai einai kati pou oi perissoteroi ma8htes to kanoun apo aggareia. Akoma kai tpt na mhn ginotan stis epeteious, oi ma8htes megalyterh agaph tha etrefan gia tous agwnistes.
Apla prepei kai oi stratokabloi na xaroun me kapoio tropo.
blackbird
18-10-2005, 15:25
episis as mi xehname ta ntavatzilikia twn dieuthintwn kai twn gymnastwn "opoios de parelasei tha parei xamhlo vathmo sti gymnastiki-adikaiologites apousies klp"
toulaxiston sta dhmosia tetoies mlkies ginontousan
egw pistebw oti to copy paste einai eknebristiko, grapse kati diko sou at last.
on topic eimai kata (gia tis mathitikes) kathws parapempoun se stratiwtiko klima, den e3yphretoun to skopo tous pou pistebw pws einai na timhsoun thn mnhmh twn hrwwn - agwnistwn, kathws pws timas thn mnhmh perpatwntas? kai einai kati pou oi perissoteroi ma8htes to kanoun apo aggareia. Akoma kai tpt na mhn ginotan stis epeteious, oi ma8htes megalyterh agaph tha etrefan gia tous agwnistes.
Apla prepei kai oi stratokabloi na xaroun me kapoio tropo.
το αστείο ειναι πως είτε δικό μου γράψω είτε αντιγράψω, είτε ποστάρω εγκυρα λινκ ή αμφιλεγόμενα, θα την ακούσω ούτως ή άλλως :lol:
αυτή τη φορά πάντως φρόντισα να είναι εκλυστικό το περιεχόμενο :wink:
LINKS ZWO, LINKS ZWO, LINKS ZWO, DREI, VIER LINKS.
το αστείο ειναι πως είτε δικό μου γράψω είτε αντιγράψω, είτε ποστάρω εγκυρα λινκ ή αμφιλεγόμενα, θα την ακούσω ούτως ή άλλως :lol:
Αν νομίζεις πως αυτό γίνεται λόγω κάποιου είδους αντίδραση που δε δημιουργείται λόγω γνήσιας διαφωνίας με τις απόψεις σου ή τον τρόπο δράσης σου στο ER, απατάσαι.
The Good Son
18-10-2005, 16:50
αυτή τη φορά πάντως φρόντισα να είναι εκλυστικό το περιεχόμενο :wink:egw perissotera post proboskides me links blepw, epishs afto to thinking einai kapws komple3iko.
to gamato stis pics einai oti exoun idia tsakish sth fousta alla allo xrwma. Epishs sthn prwth h parastatria sto bathos den foraei gantia, prepei na einai albanida.
UmbilicalResidue
18-10-2005, 18:24
Epishs sthn prwth h parastatria sto bathos den foraei gantia, prepei na einai albanida.
?
bleeding
18-10-2005, 18:44
Εχουν νοημα. Βλεπουμε ποιος προπονητης δεν την προλαβαινει καθε φορα και βαζουμε τα στοιχηματα.
auto
as kanoume mia poERia loipon.....oloi kata twn ma8htikwn fasistoeidwn parelasewn.
Angelcurse
18-10-2005, 23:45
episis, enas allos simantikos logos gia na sinexisoun na ifistanto oi ma8htikes parelaseis einai to vrwmo3ilo pou peftei sto telos.
akoma thimamai to 3ilo tou 53 me to peiramatiko tou votanikou :P
Ωχ, όχι πάλι αυτή η συζήτηση...
Μετά θα κάνετε και θρεντ για το δικαίωμα των Αλβανών μαθητών να είναι σημαιοφόροι στις ελληνικές παρελάσεις;
:(
μην τους βαζεις ιδεες γαμω το 8εο σου...εδω μεσα τα παιρνουν ολα πατριωτικα
UmbilicalResidue
19-10-2005, 01:34
Όχι και όλοι κούκλα! :wink:
:rofl: :rofl: :rofl:
οκ σκάσε.
Μίλα πιο ευγενικά αγόραρε.
οκ σκάσε.
προβοκάτσια μου μυρίζει εδώ :?
Δυο ερωτήσεις σχετικά με την σημαία και τους Αλβανούς:
Αμα βγει ένας Αλβανός αριστούχος και δηλώσει δημόσια ότι αρνείται να σηκώσει την ελληνική σημαία γιατί δεν τον εκφράζει, διότι άλλη είναι η πατρίδα του, ποια θα ήταν η αντίδραση όλων αυτών των πατριδοκάπηλων;;;;;;;
Αν ο Τσενάι γίνει μεγάλος και τρανός στα ΗΠΑ όπου πήγε με υποτροφία, ποιά θα είναι η αντίδραση όλων αυτών; Μήπως θα είναι πλέον το "δικό μας το παιδί", όπως "δικοί μας" είναι οι τόσες και τόσοι άρον άρον ελληνοποιηθέντες αθλητές/τριες που πήραν χρυσά και αργυρά;;;;;
Ο Τσενάι, επειδή ξέρω άτομα που τον γνώριζαν, ήταν μεταλάς και έπαιζε σε σχολικό συγκρότημα. Κρίμα για όλη αυτή την συμπεριφορά, μόνο που του βγήκε σε πολύ καλό. Ελπίζω φέτος να μην ξαναέχουμε τέτοιες γελοιότητες, μια και πέρσι είχαμε με μια αλβανίδα αριστούχο στην χαριλάου
The Good Son
19-10-2005, 11:57
Ο Τσενάι, επειδή ξέρω άτομα που τον γνώριζαν, ήταν μεταλάς και έπαιζε σε σχολικό συγκρότημα.
An afto to eipes me to skeftiko na ton sympa8hsei to er, pabw na se sympathw logw blakeias.
Ο Τσενάι, επειδή ξέρω άτομα που τον γνώριζαν, ήταν μεταλάς και έπαιζε σε σχολικό συγκρότημα.
An afto to eipes me to skeftiko na ton sympa8hsei to er, pabw na se sympathw logw blakeias.
υπάρχει μέλος του ER που να με συμπαθεί; :roll: :lol:
πάντως οι απαντήσεις στις παραπάνω ερωτησεις θα δείξουν και το εύρος της βλακείας όλων αυτών των πατριδοκάπηλων
katwrimos
19-10-2005, 12:41
re candirou eleos, to ER einai xalara to pio proodeftiko forum pou tha vreis sto elliniko internet.
δεν αντιλέγω, όμως είναι ανοιχτό σε κάθε άποψη (εκτός των ιντιμεντιακών :lol: ) οπότε ήδη έχω διαβάσει σε άλλα τόπικς απόψεις που θα τις χαρακτήριζα σεξιστικές ρατσιστικές, κλπ
Darkling
19-10-2005, 12:58
Μηπως να ΜΗΝ ειμαστε ανοιχτοι σε καποιες αποψεις δηλαδη ????
symposium_lexotanil
19-10-2005, 13:05
fasismos sto ER loipon :dfinger:
Μηπως να ΜΗΝ ειμαστε ανοιχτοι σε καποιες αποψεις δηλαδη ????
όχι, καλύτερα έτσι, για να τα "ακούν" μερικοί μερικοί
δεν αντιλέγω, όμως είναι ανοιχτό σε κάθε άποψη (εκτός των ιντιμεντιακών :lol: )
Γιατί, σου αρνήθηκε κανείς να γράψεις τις "ιντυμεντιακές" απόψεις σου; Αν μη τι άλλο, έγινε αρκετή συζήτηση σε μερικά threads σου. Εκτός αν έχεις την απαίτηση ντε και καλά να συμφωνήσουμε με τις απόψεις αυτές.
Αυτό που κατέντησε εκνευριστικό είναι η υπερβολή του φαινομένου να αρκείσαι στο ποστάρισμα links χωρίς να αναφέρεις τη δική σου άποψη (ιδίως στις απαντήσεις του στυλ "Διάβασε αυτό κι αυτό"). Είχες δώσει την αίσθηση πως προσπαθείς να κάνεις κύρηγμα και να "μας ανοίξεις τα μάτια" σε απόψεις ή γεγονότα που, για κάποιον περίεργο λόγο, νόμιζες πως δεν είχαμε υπόψη.
symposium_lexotanil
19-10-2005, 13:23
o candiru einai mia miksi kalki-medusas sto politiko
Ελεος ρε Deggial, χιούμορ έκανα :)
Σαφώς προτιμότερο από το ιντυμεντια όπου ακόμα και υποψία σεξισμού κινδύνευε να κοπεί
Darkling
19-10-2005, 13:48
Σαν να μου φαινεται οτι ειναι ωρα να περασουμε κανα βραδυ μια βολτουλα απο το Ιντυμηντια.
Να μαθουμε αν τα ξυριζουν τουλαχιστον.
symposium_lexotanil
19-10-2005, 13:57
Σαφώς προτιμότερο από το ιντυμεντια όπου ακόμα και υποψία σεξισμού κινδύνευε να κοπεί
eno sto er pou vrithei seksiston/ratsiston/akrodeksion akougontai oles oi apopseis kai ginetai gamati syzitisi
eno sto er pou vrithei seksiston/ratsiston/akrodeksion akougontai oles oi apopseis kai ginetai gamati syzitisi
πάντως δεν υπάρχει πολιτική δημοσίευσης τέτοιου τύπου, οπότε ο καθένας εκφράζεται ελεύθερα και άμα λάχει τα ακούει.
symposium_lexotanil
19-10-2005, 15:53
e?
Darkling
19-10-2005, 17:23
http://www.animemundi.net/images/candy/candy_02.jpgρου.
UmbilicalResidue
19-10-2005, 17:30
οκ σκάσε.
προβοκάτσια μου μυρίζει εδώ :?
μπε προσπα8ούσα να βρώ ένα τρόπο για να μην αστειευτείς με το παραπάνω. Επίσης νοιώ8ω οτι πρέπει να σου πω και πάλι οτι τουλάχιστον σε οτι αφορά εμένα ( πιστεύω ισχύει καί για άλλους ) οι διαφωνίες μου μαζί σου δεν είναι πολιτικής φύσεως αλλα κυρίως ζήτημα ιστορικής ή επιστημονικής αλή8ειας, επίσης αισ8ητικής ίσως. Για παράδειγμα το να μιλάμε για τις παρελάσεις και να ποστάρουμε φώτος κοριτσιώνε με μίνι και το κοντάρι της σημαίας στα μουνιά τους είναι μαλακοκαφρίλα γνώριμη στο περι8ώριο κά8ε πολιτικής τοπο8έτησης απο τους πεδινούς μέχρι τους ορεινούς. Εγώ την σιχαίνομαι έτσι κιαλλιώς.
Ακόμα το προφίλ του ψιλοκατατρεγμένου πόστερ του ιντυμέντια που γνωρίζει την αντιπά8εια απο αντιδραστικούς μη το πολυζορίζεις. Αφ' ενός γιατι το ιντυμέντια παρα την πολύ ενδιαφέρουσα ανοιχτή πολιτική του σε 8έματα ανωνυμίας και ελευ8ερίας και την χρησικμότητα του σε ζητήματα ενημέρωσης σφύζει απο κα8υστερημένους. Οπότε το να είσαι ποστερ του δε σημαίνει και πολλά. Αφ' ετέρου γιατι το ερ είναι, όπως είπαν κιαλλοι, όντως ένα αρκετά ελεύ8ερο φόρουμ όπου η οποιαδήποτε μαλακία ακούγεται και συνή8ως υπάρχει και αρκετά ποιοτικός αντίλογος. Και μάντεψε, το τελευταίο δε σημαίνει οτι υπάρχει παντα τέτοιος. Οπότε μη πολυπατρονάρεις τον κα8ένα εδω μέσα.
ELEOOOOOS!!!
Βρε διαβάστε αυτά που γράφω σχετικά με την αντιμετώπισή μου πιό χαλαρά και με χιουμοριστική διάθεση!
Για μένα ER-παλιό indymedia είναι ισότιμοι χώροι ανταλλαγής σοβαρών απόψεων, χαβαλέ και καφρίλας.
Ελα τώρα U.R. που δεν σου άρεσαν οι φωτό, ούτε ανέραστη indyάνα φεμινίστρια νάσουν :lol: :lol: (By the way, από εκεί τις κατέβασα και τόσα χρόνια δεν τις κόψαν)
το e; της sympo-lexo δεν το έπιασα.
UmbilicalResidue
19-10-2005, 19:27
Ελα τώρα U.R. που δεν σου άρεσαν οι φωτό, ούτε ανέραστη indyάνα φεμινίστρια νάσουν (By the way, από εκεί τις κατέβασα και τόσα χρόνια δεν τις κόψαν)
Ξέρεις η ευαισ8ησία σε κάμερες και φωτογραφίες με πρόσωπα υπο δημοσίευση και γενικά οι απόψεις τέτοιου τύπου 8έλουν κάποια ορισμένα αρχίδια. Έχουν κοπεί ποστς στο indymedia; Αν ναι, απο ποιόν;
το ψαλίδι στο ιντυμέντια έχει παράδοση, άλλωστε η νέα του φόρμα, που εκμηδένισε την ποιότητα των συζητήσεων παραμερίζοντάς τες, δεν είναι τυχαία.
Τώρα αν νομίζεις ότι θίγω προσωπικά δεδομένα, τι να πω: Αυτές οι φωτό δημοσιεύτηκαν στον τύπο στοχεύοντας στο μοναδικό πλέον περιεχόμενο των μαθητικών παρελάσεων στο κοινό: Αυτό του "κολύριου" :shock: :lol: .
Εγώ τις χρησιμοποιώ σατυρίζοντας αυτήν την κατάσταση, όπως και με την ίδια διάθεση μπήκαν και παραμένουν ακόμα στο παλιό ιντυμέντια.
Οι φωτό αυτές έχουν βγει προ ετών σε εφημερίδες (η πρώτη σίγουρα στο Βημαγκαζίνο πριν 2-3 έτη), δε περίμεναν εμάς να τις δημοσιεύσουμε. :P
UmbilicalResidue
19-10-2005, 19:54
το ψαλίδι στο ιντυμέντια έχει παράδοση, άλλωστε η νέα του φόρμα, που εκμηδένισε την ποιότητα των συζητήσεων παραμερίζοντάς τες, δεν είναι τυχαία.
Δε μπαίνω στο φόρουμ του οπότε δεν έχω ιδέα αλλα ποιός είναι υπεύ8υνος για το moderating; δεν υπήρξαν αντιδράσεις;
Τώρα αν νομίζεις ότι θίγω προσωπικά δεδομένα, τι να πω: Αυτές οι φωτό δημοσιεύτηκαν στον τύπο στοχεύοντας στο μοναδικό πλέον περιεχόμενο των μαθητικών παρελάσεων στο κοινό: Αυτό του "κολύριου" :shock: :lol: .
Εγώ τις χρησιμοποιώ σατυρίζοντας αυτήν την κατάσταση, όπως και με την ίδια διάθεση μπήκαν και παραμένουν ακόμα στο παλιό ιντυμέντια.
Για να είμαι ειλικρινής δε δίνω μια (ενδεχομένως και οι ίδιες), αλλα το ζήτημα είναι λίγο πιο λεπτό. Με βάση τη λογική της παρέλασης (δείτε μας πόσο γαμάμε κτλπ) είναι απολύτως λογικό να δημοσιεύονται φωτογραφίες στον τύπο. Η απομόνωση και το ζουμάρισμα είναι η καφρίλα. Τώρα αν δημοσιεύονταν φωτογραφίες απο μια οποιαδήποτε πορεία όπου φαίνονται πρόσωπα 8α γινόταν της πουτάνας (και είναι λογικό). Αν και είναι σαφώς αλλο επίπεδο σοβαρότητας είναι μάλλον καλό να δείχνεις τις ίδιες ευαισ8ησίες παντού όμως. Εγώ ας πούμε δε 8α γούσταρα να περιφέρεται η μαπα μου οπουδήποτε χωρίς την άδεια μου.
Εγώ ας πούμε δε 8α γούσταρα να περιφέρεται η μαπα μου οπουδήποτε χωρίς την άδεια μου.
Αρα δεν θα έκθετες τον εαυτό σου σε μια τέτοια πασαρέλα. προφανώς η κοπελιά την καταβρίσκει και με την παρούσα αμφίεση και με τη σημαία: Είμαι Η Κάποια και όχι απλώς κάποια. Τώρα άμα εμείς την προσγειώσουμε απότομα αλλάζοντας το πλαίσιο θέασης κάνουμε μια πολιτική πράξη, ανάλογης αλλά κατά πολύ δημιουργικότερης υφής με το να την πετούσε κάποιος κέρματα.
UmbilicalResidue
19-10-2005, 20:18
Εγώ ας πούμε δε 8α γούσταρα να περιφέρεται η μαπα μου οπουδήποτε χωρίς την άδεια μου.
Αρα δεν θα έκθετες τον εαυτό σου σε μια τέτοια πασαρέλα. προφανώς η κοπελιά την καταβρίσκει και με την παρούσα αμφίεση και με τη σημαία: Είμαι Η Κάποια και όχι απλώς κάποια. Τώρα άμα εμείς την προσγειώσουμε απότομα αλλάζοντας το πλαίσιο θέασης κάνουμε μια πολιτική πράξη, ανάλογης αλλά κατά πολύ δημιουργικότερης υφής με το να την πετούσε κάποιος κέρματα.
Κάνεις λά8ος. Το να ζουμάρεις στο μουνί της είναι ξεκά8αρα πολιτική πράξη και είμαι σίγουρος οτι η κοπελιά βρίσκεται εκει πέρα για αυτόν ακριβώς το λόγο. Είναι ξεκά8αρο οτι επιχείρησε να πρωτεύσει όλη τη χρονιά ώστε να μπορέσει ο υπεύ8υνος παρελάσεων του σχολείου της να της δώσει την ευκαιρία να αποτελέσει υλικό για μαλακία σε αν8ρώπους με ανεπτυγμένες ευαισ8ησίες γύρω απο τα προσωπικά δεδομένα.
Ποιά προσωπικά δεδομένα; Είναι φωτογραφία από δημόσια εκδήλωση. Η δε δεύτερη δε δείχνει πρόσωπο με το οποίο θα μπορούσες να το συνδυάσεις και να λες "χαχα, την είδα αυτή στο Requiem". Αν δε σου αρέσουν αισθητικά, πρόβλημα σου, αλλά τα περί προσωπικών δεδομένων είναι ασυνάρτητα.
UmbilicalResidue
19-10-2005, 20:33
Ποιά προσωπικά δεδομένα; Είναι φωτογραφία από δημόσια εκδήλωση. Η δε δεύτερη δε δείχνει πρόσωπο με το οποίο θα μπορούσες να το συνδυάσεις και να λες "χαχα, την είδα αυτή στο Requiem". Αν δε σου αρέσουν αισθητικά, πρόβλημα σου, αλλά τα περί προσωπικών δεδομένων είναι ασυνάρτητα.
Δε νομίζω οτι κατάλαβες τι λέω.
Καταλαβαίνω τι λες, αλλά δε το θεωρώ βάσιμο.
UmbilicalResidue
19-10-2005, 20:47
Καταλαβαίνω τι λες, αλλά δε το θεωρώ βάσιμο.
Δεδομένου οτι δεν αναφέρω που8ενά οτι τί8εται νομικό ζήτημα καταπάτησης προσωπικών δεδομένων (νομίζω οτι αυτό κατάλαβες), πιστεύεις οτι το οτι είναι δικαίωμα της κοπελίτσας να μη γουστάρει είναι αβασιμο;
Ασχέτως νομικών ζητημάτων, δεν εκθέτει κανέναν, διότι πρόκειται για στυγμιότυπο δημόσιας εκδήλωσης. Κι αν μη τι άλλο, σίγουρα ήξερε πως θα υπάρχουν φωτογραφίες της εκδήλωσης, τουλάχιστον από τους γονείς των παρελαύνοντων. Είτε της αρέσει της συγκεκριμένης κοπέλας είτε όχι η δημοσίευση της συγκεκριμένης φωτογραφίας στον τύπο, είναι αδιάφορο.
UmbilicalResidue
19-10-2005, 21:06
Ασχέτως νομικών ζητημάτων, δεν εκθέτει κανέναν, διότι πρόκειται για στυγμιότυπο δημόσιας εκδήλωσης. Κι αν μη τι άλλο, σίγουρα ήξερε πως θα υπάρχουν φωτογραφίες της εκδήλωσης, τουλάχιστον από τους γονείς των παρελαύνοντων. Είτε της αρέσει της συγκεκριμένης κοπέλας είτε όχι η δημοσίευση της συγκεκριμένης φωτογραφίας στον τύπο, είναι αδιάφορο.
Μπε η χρήση της εδώ ενδεχομένως η ίδια να 8εωρεί οτι την εκ8έτει δε μπορείς να το ξέρεις. Επαναλαμβάνω ωστόσο οτι δε με ενδιαφέρει το κατα πόσο 8ίγεται ή οχι η κοπέλα και παρενέβηκα για το κατα πόσο 8α μπορούσε να τε8εί 8έμα στο indymedia.
http://athens.indymedia.org/old/front.p ... _id=100086 (http://athens.indymedia.org/old/front.php3?lang=el&article_id=100086)
στο παραπάνω thread βρίσκονται κάπου προς το τέλος οι φωτογραφίες και γίνεται ωραίος χαβαλές. Δεν κόπηκαν διότι δείχνουν με χιουμοριστικό τρόπο το σύγχρονο περιεχόμενο των μαθητικών παρελάσεων.
Πρόσεξε λίγο παρακάτω ότι κάποιος επικρίνει τον δημοσιεύσαντα με ένα σχετικό άρθρο συντηρητικού γυμναστή και αυτός ανταπαντάει πετυχημένα με άλλη φωτό από χορευτικό συγκρότημα. Θέλω να πω ότι αυτού του είδους η πασαρέλα αισθητικά ενοχλεί πιό πολύ τους εθνοπατριώτες παρά τους επικριτές των παρελάσεων οι οποίοι το χρησιμοποιούν με διασκεδαστικό τρόπο.
UmbilicalResidue
19-10-2005, 21:34
Οι ε8νοπατριωτικές 8έσεις μου είναι γνωστές.
enitharmon
20-10-2005, 00:02
αν δεν ήθελε να δημοσιεύουν τη φώτο της, ας φόραγε πιο μακριά φούστα
Darkling
20-10-2005, 00:08
Καντυρου απ οτι εχω καταλαβει στο Ιντημηντια κοβονται αβερτα (σικ) τα θεματα ε??
Μιλαμε για φιλελευθερους..
enitharmon
20-10-2005, 00:15
συγκεντρώσου στο 5000 μη στείλουμε τους μπράβους
Retali-ator
20-10-2005, 00:57
loipon, oson afora tis sxolikes parelaseis eimai tis apopsis oti prepei na katargithoun.
efoson to sxoleio den einai pia se thesi na emfysisei patriotiko fronima kai na dosei ethniki syneidisi stous neous, poios o logos na tous talaiporoume? afou oute den katalavainoun gia poio logo parelaunoun... as pane sto diaolo na ysixasoume
Αυτό μάλλον θα το θεωρούσαν βρισιά στο ιντυμήντια. :P
katwrimos
20-10-2005, 01:10
Καντυρου απ οτι εχω καταλαβει στο Ιντημηντια κοβονται αβερτα (σικ) τα θεματα ε??
tis dikias sou!!
The Charon
20-10-2005, 01:38
Eimai uper sto na tis katarghsoun tis parelaseis.
Fusika na katarghsoun k tis argies , na einai ergasimes meres kanonika.Akou ekei , argeia.........sthn europh.....oute sthn kina ginontai auta.
εκτός από κάποια όντως απαράδεκτα, πολλά ψαλίδια ήταν τελείως αψυχολόγητα, πχ άμα έγραφε κάποιος στον αποπάνω "κάνεις σαν τη γυναίκα εκλιπώντος (εντιτ από ένι) στο κρεβάτι", αυτό θεωρούνταν σεξιστικό και κόβονταν πάραυτα :lol:
Η γνώμη μου είναι να υπάρχει ελαστικότητα για να δημιουργείται και χώρος για την ανάλογη κριτική, ειδάλλως αυτή δεν γίνεται και το πρόβλημα παραμένει συγκαλυμμένο.
επίκαιρο μπάμπ:
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΧΑΪΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΛΑΣΕΩΝ
Το θέμα επαναπροσδιορισμού του ρόλου των μαθητικών παρελάσεων έρχεται πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτώβρη 2006 . Η δραστηριότητα της «Πρωτοβουλίας εκπαιδευτικών Αχαΐας των τριών βαθμίδων για την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων» μαζί με τη στήριξη φοιτητικών συλλογικοτήτων καθώς και άλλων οργανώσεων –κινήσεων συνεχίζεται. Είναι μια πρωτοβουλία που προκάλεσε κατά τη περσινή χρονιά συζητήσεις και προβληματισμούς στους συλλόγους εκπαιδευτικών και έγινε θέμα στα τοπικά και πανελλαδικά Μ.Μ.Ε.
Είναι καιρός να ξεκινήσει μια οργανωμένη συζήτηση στη «βάση» της κοινωνίας μεταξύ των κοινωνικών φορέων, οργανώσεων, κομμάτων για την ιστορική διαδρομή του θεσμού των μαθητικών παρελάσεων στη χώρα μας από το 1936 που καθιερώθηκαν από τη φασιστική δικτατορία του Μεταξά , όπου ήθελε την νεολαία πειθαρχημένη-υποταγμένη στην ιδεολογία του, μέχρι τις μέρες μας όπου συνεχίζονται με σημαντική διακομματική συναίνεση.
Μια συζήτηση για το αν η κοινωνική πρακτική των μαθητικών παρελάσεων εξυπηρετεί την καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης ή αποτελεί ένα ρηχό και επιφανειακό τρόπο να «θυμάται» κανείς και ειδικά οι μικροί μαθητές, τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα.
Μια συζήτηση για το νόημα που έχει η μαθητική συμμετοχή σε ένα στρατιωτικοποιημένο μοντέλο εορτασμού, με διαταγές –παραγγέλματα-στρατιωτικό βήμα-ένα στο αριστερό- κεφαλή δεξιά, σε μια εποχή που κατά τα άλλα συμφωνούμε ότι καλώς πρέπει να απαγορευτούν τα πολεμικά παιχνίδια και ότι δεν πρέπει να χαράζουμε στα μυαλά των παιδιών τη μιλιταριστική λογική. Μήπως πρέπει να βλέπουμε τους μαθητές σαν εν δυνάμει στρατιωτάκια που συμμετέχουν με τον τρόπο τους στη πολεμική προετοιμασία του έθνους;
Μια συζήτηση για την παιδαγωγική πλευρά των μαθητικών παρελάσεων και για το κατά πόσο καλλιεργούν διακρίσεις μεταξύ των μαθητών με βάση το φύλο, την επίδοση, την σωματική ικανότητα, τα ελληνορθόδοξα πιστοποιητικά. Είναι εκπαιδευτικά-παιδαγωγικά σωστό να επιμένουμε σε έναν θεσμό που γίνεται αφορμή για την εκδήλωση κάθε είδους διακρίσεων και ρατσιστικών αντιλήψεων που πολλές φορές τα τελευταία χρόνια έγινε πεδίο σοβαρών συγκρούσεων στα σχολεία και στην κοινωνία;
Μια συζήτηση για την αισθητική τους πλευρά που αναδύεται μέσα από παρωχημένα εμβατήρια που θυμίζουν άλλες εποχές, για τους κενούς περιεχομένου τυπικούς λόγους των επισήμων, για την ομοιομορφία βηματισμού και ντυσίματος (πάντα μέσα στη μόδα) και το τι εξυπηρετεί.
Μια συζήτηση για το αν πρέπει να έχουν , όσο υπάρχουν, υποχρεωτικό χαρακτήρα για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές. ( Όπως δηλαδή συμβαίνει με την συμμετοχή των φοιτητών ΑΕΙ που συμμετέχουν προαιρετικά) . Τι εξυπηρετούν οι έμμεσες απειλές για τιμωρία κάποιων διευθυντών σχολείων προς τους μαθητές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την απροθυμία συμμετοχής στην παρέλαση;
Μια συζήτηση για το πώς διαπλέκονται οι παρελάσεις και η ιδεολογία τους, με τις πιο συντηρητικές πολιτικές εκφράσεις και νοοτροπίες της εθνικοφροσύνης, των εξ επαγγέλματος πατριωτών, των εθνικιστών πατριδοκάπηλων που η κυριαρχία τους σε παλιότερες περιόδους και η απειλή ενδυνάμωσής τους στις μέρες μας μόνο δεινά θα έχει να φέρει στον τόπο μας, αφού αυτή η πλευρά, παρά τα μεγάλα λόγια της, αποτελεί ότι πιο «ενδοτικό» πολιτικό μόρφωμα υπάρχει.
Μια συζήτηση για να ανιχνεύσουμε εναλλακτικούς τρόπους επαναφοράς της ιστορικής μνήμης, με την δημιουργική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε συνεργασία με τα σχολεία. Δεν θα ήταν πιο παραγωγικό και δημιουργικό αν π.χ. ο τοπικός δήμος καλούσε όλους τους φορείς και τα σχολεία, και όλοι μαζί να αποφασίζουν κάθε φορά, χωρίς καταναγκασμούς και υποχρεωτικότητες, τις πρακτικές εορτασμού ; Αυτές θα μπορούσε να είναι: πορείες που θα συμμετέχει ελεύθερα όλος ο λαός, θεατρικά δρώμενα, χοροί, τραγούδια, συζητήσεις , ομιλίες κ.α.
Μια συζήτηση για να βρούμε τους καλύτερους τρόπους για να περάσουμε τα μηνύματα του αγώνα , του θάρρους, της αλληλεγγύης , της απελευθέρωσης του λαού μας από τους δυνάστες και κυρίως για να έχουμε μια καθημερινή αγωνιστική στάση ζωής , στάση υπεράσπισης αξιών και ιδεών πανανθρώπινων.
Η Πρωτοβουλία εκπαιδευτικών Αχαΐας των 3 βαθμίδων εκπαίδευσης είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη δράση της με στόχο την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων, με λόγο και πράξη, να ενθαρρύνει τη συζήτηση, τις πρωτοβουλίες και τις αντιστάσεις που προέρχονται από την κοινωνία και από τους λειτουργούς της εκπαίδευσης.
ΠΑΤΡΑ 23/10/2006
πάμε λοιπόν πάλι,
άλλωστε και οι γιορτές κάθε χρόνο είναι και τα ίδια θέματα πάντα εγείρουν: από τη μια η αρτηριοσκληρωμένη εθνοκαπηλεία περασμένων ιστορικών γεγονότων, από την άλλη το προβλημα των υποχρεωτικών μαθητικών παρελάσεων και των ελλήνων το γένος σημαιοφόρων.
Mitsmann
24-10-2006, 11:59
Not_saved
24-10-2006, 19:49
ahahahahahhahaahahhhahaha egrapse
On topic emas pantws to sxoleio mas tis eixe katargisei tis parelaseis kai den mas estelne apo kapoio simeio kai meta epeidi to thewrouse fasaria,opote siga tin eidisi.
Phantom Duck
24-10-2006, 20:34
Ναι, αλλά εσύ βγήκες από μπουρδέλο.
Δεν είναι ωραίο το έργο που αρχίσαμε να βλέπουμε κάθε 28η Οκτωβρίου με την παρέλαση των μαθητών και τη σημαία. Δεν είναι ωραία η σύγκρουση ανάμεσα σε πατριώτες και αξιοκράτες ούτε ο δημόσιος διάλογος εάν μπορεί να κρατάει τη σημαία Αλβανός μαθητής που κατάφερε να είναι άριστος.
Παρά τα φαινόμενα, ωστόσο, το λάθος δεν είναι με το μέρος εκείνων που φωνάζουν πως τη σημαία πρέπει να την κρατούν χέρια Ελλήνων. Αυτό που είναι παλιωμένο, αντίθετο με την ευρωπαϊκή εποχή μας και αντιδημοκρατικό είναι η στρατιωτική παρέλαση με τη σημαία μπροστά, γιατί η στρατιωτική παρέλαση των μαθητών και όλα όσα συμβολίζει πράγματι απαιτούν τη σημαία να την κρατάει εκείνος που αύριο θα πολεμήσει για την πατρίδα.
Το ζήτημα επομένως είναι αν το σχολείο ετοιμάζει στρατιώτες έτοιμους να πεθάνουν αύριο για την πατρίδα, οπότε η νεολαία παρελαύνει στρατιωτικά, τραγουδώντας εμβατήρια και τη σημαία την κρατούν Έλληνες. Αν, αντίθετα, το σχολείο ετοιμάζει τους αυριανούς Έλληνες ως πολίτες ενός κράτους με σύνορα αδιαπραγμάτευτα αλλά και οριστικά δεδομένα, για να γίνουν συνειδητοί πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να χτίσουν έναν κόσμο όπου οι διαφορές συμφερόντων ανάμεσα στα έθνη κράτη θα λύνονται με διάλογο, όλες οι πολιτισμικές διαφορές θα γίνονται σεβαστές, θα εφαρμόζονται πλήρως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τέλος η ειρήνη θα έχει την πρώτη προτεραιότητα, άρα θα επιδιώκονται συμμαχίες και θα γίνονται αποδεκτοί οι συμβιβασμοί, τότε δεν κάνει το σχολείο στρατιωτικές παρελάσεις. Τότε βρίσκει το σχολείο εναλλακτικούς και μοντέρνους τρόπους για να ερμηνεύσει στα μάτια των νέων τους πολέμους του παρελθόντος και να τιμήσει την ιστορία.
Με άλλα λόγια, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όσοι φωνάζουν πως τη σημαία πρέπει να την κρατούν χέρια Ελλήνων είναι απολύτως συνεπείς με το πρότυπο πατριωτισμού που συμβολίζει ο εορτασμός με τη στρατιωτική παρέλαση των μαθητών, πρότυπο άλλων εποχών, όταν η εθνική πολιτική διεκδικούσε εδάφη και ήταν επεκτατική, τότε που το σχολείο έπρεπε να προετοιμάζει στρατιώτες. Η στρατιωτική παρέλαση των μαθητών σημαίνει παρελαύνουν «τα νιάτα μας» που αύριο θα πολεμήσουν για την πατρίδα. Αυτό είναι και το κεντρικό επιχείρημα του κ. Παπαθεμελή:
Όποιος κρατάει τη σημαία πρέπει να είναι έτοιμος να σκοτώσει και να σκοτωθεί για την πατρίδα.
Δεν είναι δυνατό να γεφυρωθεί ο εθνικισμός άλλων εποχών με τις δημοκρατικές απαιτήσεις της ενσωμάτωσης των παιδιών μεταναστών στα σχολεία. Καμιά υπουργική εγκύκλιος δεν μπορεί να λύσει την αντίφαση ανάμεσα στη σημαία που συμβολίζει τον ηρωισμό των πατριωτών που θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές και πρώτη τη δική τους για να την καρφώσουν σ' ένα ύψωμα όπου θα ανεμίζει οριοθετώντας νέα εδάφη... και τους Αλβανούς μαθητές που αριστεύουν στα ελληνικά σχολεία.
Το ελληνικό σχολείο είναι ακόμα σήμερα παγιδευμένο στην εθνικιστική μυθολογία του 19ου αιώνα, δηλαδή στους εθνικούς μύθους που νομιμοποιούν τη διεκδίκηση εδαφών και προετοιμάζουν τους επεκτατικούς πολέμους. Τα βιβλία ιστορίας σε όλο το σχολείο, δημοτικό γυμνάσιο και λύκειο, έχουν αναλυθεί επιστημονικά και έχει επισημανθεί ότι καλλιεργούν μια εθνική ταυτότητα εύθραυστη και ανασφαλή, απολύτως ακατάλληλη για να βαδίσουν οι νέες γενιές στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.
Η ιστορία του σχολείου είναι σε μεγάλο ποσοστό μυθολογία, που αποσιωπά τη νεωτερική διάσταση της έννοιας έθνος και τη δημιουργία των εθνών, εμφανίζει το ελληνικό έθνος σαν οντότητα περίπου αιώνια και περίπου φυσική που ενώνουν δεσμοί αίματος, σαν μια οικογένεια με απόλυτη πάντοτε ομοιογένεια, ανεπηρέαστη πολιτισμικά από τα κοινωνικά γενόμενα και την πορεία της ιστορίας στη μακριά διάρκεια. Η ιστορία του σχολείου διαιρεί τον κόσμο σε «εμάς» τους Έλληνες και τους «άλλους» λαούς, αποδίδει σε «εμάς» τους Έλληνες μόνο δίκαια, ενώ στους «άλλους» αποδίδει άλλοτε άδικα και άλλοτε «συμφέροντα», αποδίδει όλα τα επιτεύγματα και τις πολεμικές νίκες στα χαρίσματα και στον ηρωισμό των Ελλήνων, ενώ αποδίδει όλα τα λάθη και τις πολεμικές ήττες στην αγριότητα των εχθρών και την αδιαφορία των συμμάχων, εμφανίζοντας έτσι την εκάστοτε ηγεσία του ελληνικού κράτους απολύτως ανεύθυνη για τις ήττες και τις καταστροφές. Η ιστορία του σχολείου ονομάζει απελευθερωτικούς όλους τους πολέμους του ελληνικού κράτους και άρα εμφανίζει σαν αμυντική την επεκτατική των κρατικών συνόρων εθνική πολιτική άλλων εποχών. Με τη διαίρεση των λαών σε «εμάς» και τους «άλλους» και το διπλό σύστημα αξιολόγησης, η ιστορία του σχολείου εμποδίζει την κατανόηση της ευθύνης των ηγεσιών και των καθεστώτων, κατασκευάζει έμμεσα μια εικόνα «κακών» και «καλών» λαών και αυτή η ρατσιστική γενίκευση εμποδίζει επιπλέον τη δυνατότητα να σκεφθούν οι μαθητές οποιαδήποτε πιθανή συμμαχία με τους «κακούς» λαούς.
Η εθνική ταυτότητα που καλλιεργούν τα περιεχόμενα των σχολικών βιβλίων ανήκει σε εποχές περασμένες, ανήκει στις εποχές των επεκτατισμών και των ηρώων. Δεν προετοιμάζει για την αποδοχή της πραγματικότητας που υπερκαθορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, η αυξανόμενη παρουσία αλλοδαπών, τόσο Ευρωπαίων πολιτών όσο και μεταναστών εργαζομένων.
Αν το σχολείο αρχίσει να διδάσκει ιστορία στη θέση της εθνικής μυθολογίας, θα βρεθούν και άλλοι τρόποι εορτασμού από τη στρατιωτική παρέλαση. Αν πάψει η σχολική ιστορία να εξυμνεί τον ελληνικό ηρωισμό και την περιφρόνηση του θανάτου στο αλβανικό μέτωπο, θα μάθει στα παιδιά να ξεχωρίζουν ανάμεσα στους επιθετικούς και τους αμυντικούς πολέμους του παρελθόντος και έτσι να καταλαβαίνουν τις νίκες άρα και τις ήττες. Αν πάψει η σχολική ιστορία να εμφανίζει ανεύθυνους όλους τους κρατικούς ηγέτες, θα σταματήσει να εξυμνεί τον Ιωάννη Μεταξά για το ηρωικό του «όχι» και θα αποπειραθεί να ερμηνεύσει γιατί ο φιλοναζιστής δικτάτορας τοποθέτησε το 1940 την Ελλάδα στο πλευρό των Άγγλων.
Πράγματι δεν είναι δυνατό να γεφυρωθεί ο εθνικισμός άλλων εποχών με τις δημοκρατικές απαιτήσεις της ενσωμάτωσης των παιδιών μεταναστών στα σχολεία.
Η Άννα Φραγκουδάκη είναι καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΤΑ ΝΕΑ , 17/11/2001
necropethamenos
28-10-2006, 10:51
ta eipe ola.
katwrimos
28-10-2006, 12:56
nai alla kati den paei kala me to senario tou na les "o metaksas pige me tous agglous giati theorouse oti akoma kai an xasoun ton polemo tha sinexisoun na elegxoun to xrima sti mesogeio meso emporiou" se enan dodekaxrono. OK, den kaliergeis pia ethnikia, kaliergeis enan lao pou pistevei oti oli i ipolipi anthropotita einai ypoula skoulikia.
nai alla kati den paei kala me to senario tou na les "o metaksas pige me tous agglous giati theorouse oti akoma kai an xasoun ton polemo tha sinexisoun na elegxoun to xrima sti mesogeio meso emporiou" se enan dodekaxrono. OK, den kaliergeis pia ethnikia, kaliergeis enan lao pou pistevei oti oli i ipolipi anthropotita einai ypoula skoulikia.
ναι μόνο που δεν θα έχει αλλάξει μόνο η όψη ή ερμηνεία αυτού του συγκεκριμένου γεγονότος, αλλά όλο το πλαισιο χρήσης της Ιστορίας ως μαθήματος.
Αν πάψει η σχολική ιστορία να εξυμνεί τον ελληνικό ηρωισμό και την περιφρόνηση του θανάτου στο αλβανικό μέτωπο, θα μάθει στα παιδιά να ξεχωρίζουν ανάμεσα στους επιθετικούς και τους αμυντικούς πολέμους του παρελθόντος και έτσι να καταλαβαίνουν τις νίκες άρα και τις ήττες.
σωστά, αφού μερικά πιθίκια πήγαν να σκοτωθούν αντί να μεταναστεύσουν και να αφήσουν τους καλούς ναζί να κάνουν κουμάντο σε όλη την Ευρώπη. Θα ήμασταν πολύ καλύτερα τώρα.
Κατα τ'αλλα, συμφωνώ με το υπόλοιπο κείμενο.
ikonoklast
29-10-2006, 02:52
αντε γαμήσου ρε φασίστα.
Cadaveric_Incubator
31-10-2006, 20:35
oti eipe o apo panw kai epishs....
oi mathitikes parelaseis einai oti pio ilithio kai axristo yparxei.oi progonoi timountai me thn giorth pou ginetai kathe fora sta sxolia h parelash einai teleiws anousia to na ntinoun ta paidia san shmaies me ta pouloverakia kai tis malakies to mono pou kanei einai na mhn tous tima.h monh shmasia pou exei h shmaia einai na thn parei o aristouxos kai na kamarwnoun oi dikoi tou kai otan thn parei kapoios metanasths na ton krazei o kathe ellhnaras kai na to deixnoun stis eidhseis.den pistevw oti yparxei mathiths pou kanei parelash kai niwthei oti timaei tous progonous tou.na gyrnas na koitas tous episimous kai tetoies poutses kai tibana kai malakies.h kalyterh parelash pou exw akousei einai se ena idiotiko ton kanta pou plakwthikan epeidh o pisw patage to papoutsi tou brosta kai gyrise kai tou edwse bouketo afth malista hrwikh parelash
sabbattack
01-11-2006, 04:02
αντε γαμήσου ρε φασίστα.
edw omws 8a sumfwnhsw.
Mayhem pasa mou eisai allou...toulaxiston allou.
ikonoklast
01-11-2006, 04:16
Αστειευόμουν. Αλή8εια.
necropethamenos
01-11-2006, 10:04
ναι μόνο που δεν θα έχει αλλάξει μόνο η όψη ή ερμηνεία αυτού του συγκεκριμένου γεγονότος, αλλά όλο το πλαισιο χρήσης της Ιστορίας ως μαθήματος.
e nai afto. ti epathes re candiru kai ta les swsta twra?
e nai afto. ti epathes re candiru kai ta les swsta twra?
πάντα σωστά τα λέω, απλώς από άλλη σκοπιά, όποιος τυχαίνει να σκέφεται από αυτή τη σκοπιά νομίζει ότι απλώς έχω εκλάμψεις λογικής :P
Phantom Duck
01-11-2006, 16:37
Μα σωστά, πώς δεν το σκέφτηκε νωρίτερα.
necropethamenos
01-11-2006, 17:03
πάντα σωστά τα λέω, απλώς από άλλη σκοπιά, όποιος τυχαίνει να σκέφεται από αυτή τη σκοπιά νομίζει ότι απλώς έχω εκλάμψεις λογικής :P
apo dw pou eimai egw pantws, mia stis deka kaneis tin ekpliksi.
otan den synwmosiologeis
Πρωτοφανείς απειλές σε σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης, για αποβολές σε όσους μαθητές δεν παρελάσουν κατά την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, κατήγγειλε, με ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή, ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης.
«Σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθούν οι μαθητικές παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στη δυτική Θεσσαλονίκη οι μαθητές και οι μαθήτριες που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτήν την αντιπαιδαγωγική διαδικασία, δέχθηκαν απειλές για τριήμερες αποβολές τους, από τη διεύθυνση του σχολείου», ανέφερε ο βουλευτής.
Αφού επισήμανε ότι η μαθητική, όπως και κάθε παρέλαση, είναι επί της ουσίας μια στρατιωτική εκδήλωση, όπου «οι διακρίσεις μεταξύ των μαθητών και μαθητριών ξεπερνούν κάθε προηγούμενο εκπαιδευτικής δραστηριότητας, με τα αγόρια μπροστά και τα κορίτσια πίσω, τους ψηλούς μπροστά και τους κοντούς στην ουρά και τα παιδιά με αναπηρίες στην αφάνεια εκτός της παρέλασης, με στόχο την παρουσίαση ενός δημόσια εκτεθειμένου ψέματος, αυτού μιας γενιάς ετοιμοπόλεμης απέναντι σε ένα φαντασιακό (μελλοντικό) εχθρό», έθεσε δύο ερωτήματα:
* Θα σταματήσουν επιτέλους και πώς οι παράνομες απειλές προς τους μαθητές που αρνούνται για συνειδησιακούς λόγους να συμμετέχουν σε μια αντιπαιδαγωγική δραστηριότητα που εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας;
* Θα αποδοθούν και πότε οι ευθύνες σε όσους παρεμβαίνουν με απειλές στη συνείδηση των μαθητών;
Πάντως, ο κ. Κουράκης δεν κατονόμασε συγκεκριμένα σχολεία όπου σημειώθηκαν τέτοια περιστατικά κι όταν ρωτήθηκε σχετικά, εξήγησε πως οι πληροφορίες προέρχονται από νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους απευθύνθηκαν συμμαθητές τους. «Ωστόσο», εξήγησε, «τους παρακάλεσαν να μην αναφέρουν σχολεία και ονόματα, γιατί φοβούνται ότι θα έχουν συνέπειες».
Το θέμα έθεσε η «Ε» στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης, Γιώργο Καρατάσιο, ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει συμβεί τέτοιο περιστατικό.
«Από το πρωί ερευνώ τα όσα ανέφερε ο κ. Κουράκης. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Μίλησα με όλους τους προϊσταμένους. Πουθενά, κανένας δεν έδωσε τέτοια οδηγία. Αν θέλει ο κ. Κουράκης, ας κάνει συγκεκριμένη καταγγελία», είπε.
Από την πλευρά τους, νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο.
«Γίνεται χρόνια στα περισσότερα σχολεία. Επειδή κάθε σχολείο υποχρεούται να παρουσιάσει τμήμα στην παρέλαση και πολλά παιδιά δεν θέλουν να συμμετάσχουν, συχνά οι υπεύθυνοι καθηγητές εκβιάζουν με αποβολές και απουσίες ή ζητούν γραπτή δήλωση άρνησης του κηδεμόνα, κάτι που είναι τελείως παράνομο», τόνιζαν."
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/10/200
Μήπως μαλώνατε για τη χώρα εκεί πάνω;
«οι διακρίσεις μεταξύ των μαθητών και μαθητριών ξεπερνούν κάθε προηγούμενο εκπαιδευτικής δραστηριότητας, με τα αγόρια μπροστά και τα κορίτσια πίσω, τους ψηλούς μπροστά και τους κοντούς στην ουρά και τα παιδιά με αναπηρίες στην αφάνεια εκτός της παρέλασης, με στόχο την παρουσίαση ενός δημόσια εκτεθειμένου ψέματος, αυτού μιας γενιάς ετοιμοπόλεμης απέναντι σε ένα φαντασιακό (μελλοντικό) εχθρό»
να καταργηθούν και οι ομάδες μπάσκετ ε. για να μην πω για το μάθημα των καλλιτεχνικών που βαθμολογούνται κιόλας τα παιδιά και εγώ προσωπικά που είμαι άχρηστη ένιωθα καταφανή ρατσισμό.
θέλει πραγματική προσπάθεια για να προσπαθήσεις να βγάλεις άχρηστες τις παρελάσεις και να το κάνεις με σύλλαθος επιχειρήματα, ffs
asimoulis
20-10-2007, 00:24
eisai ilithia...
Πέρα από τους Καντιρισμούς, παραμένει μία παράδοση που δεν έχει ιδιαίτερη σχέση ούτε με το γεγονός της εορτής, ούτε με την σύγχρονη εποχή (για να μην αναφέρω τον εκφυλισμό του, αφού συνηθίζεται να πετάνε διάφορα αντικείμενα στους παρελαύνοντες). Ήταν ένα μιλιταριστικής φύσεως έθιμο των φασιστικών καθεστώτων στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, το οποίο δεν βλέπω να έχει πλέον κάποιου είδους χρησιμότητα.
Βεβαίως την ίδια συζήτηση έχουμε και κάθε χρόνο. :)
και εγώ πού διαφώνησα? οι παρελάσεις είναι μια μαλακία και μισή.
το να λες ότι είναι έτσι επειδή είναι ρατσιστικές επειδή οι ψηλοί πάνε μπροστά και οι κοντοί πίσω, είναι επίσης μία μαλακία και μισή όμως!!
το να λες ότι είναι έτσι επειδή είναι ρατσιστικές επειδή οι ψηλοί πάνε μπροστά και οι κοντοί πίσω, είναι επίσης μία μαλακία και μισή όμως!!
κάθε άλλο! έχει την σημειολογία του και αυτό, όπως και τα κριτήρια για σημμαιοφόρο, καθώς και οι ρομποτικές κινησεις και η στροφή δεξία του κεφαλιού προς την εξέδρα των επισήμων. Αλλωστε όλο το ρεζουμέ είναι αυτή η στιγμή
carheart
20-10-2007, 13:06
Οι παρελάσεις να καταργηθούν επειδή μετά το πέρας τους όλα τα παιδάκια πάνε στα γειτονικά goodys και ενισχύουμε τον καπιταλισμό!
Shadowking
20-10-2007, 13:30
Γεμίζουνε και το ΜΕΤΑΛΛΑΔΙΚΟ του ΕΥΟΣΜΟΥ και δεν έχουμε που να πάμε εμείς.
asimoulis
20-10-2007, 16:58
Οι παρελάσεις να καταργηθούν επειδή μετά το πέρας τους όλα τα παιδάκια πάνε στα γειτονικά goodys και ενισχύουμε τον καπιταλισμό!
nai alla ton ntopio... oxi ton amerikaniko twn mcdonalds pou trofodotei ti mixani tou polemou ston planiti...
κάθε άλλο! έχει την σημειολογία του και αυτό, όπως και τα κριτήρια για σημμαιοφόρο, καθώς και οι ρομποτικές κινησεις και η στροφή δεξία του κεφαλιού προς την εξέδρα των επισήμων. Αλλωστε όλο το ρεζουμέ είναι αυτή η στιγμή
ρε. ήμαρτον.
Εμείς πάντως χαιρόμασταν με την όλη φάση γιατί χάναμε μαθήματα με τις πρόβες κτλ αλλά μάλλον θα ήμασταν το μοναδικό σχολείο που συνέβαινε αυτό. Τώρα που διαβάζω τι κρύβεται πίσω από αυτό τον σάπιο θεσμό και τη σημειολογία του λυπάμαι τα κακόμοιρα παιδάκια που τα βιάζουν ψυχικά στα σχολεία και τα κάνουν ιμπεριαλιστές με το ζόρι.
Να ξεσηκωθούμε :!:
Σοβαρά τώρα, προφανώς και η παρέλαση σαν θεσμός είναι άθλιος και αστείος και αν είχε ποτέ κάποιο νόημα αυτό ήταν πριν πάμπολλα χρόνια αλλά σταματήστε να κάνετε σαν κακογαμημένες αδερφές που τις ενοχλούν τα πάντα. Οι παρελάσεις γίνονται πλέον για να χαίρονται μερικοί κωλόγεροι και μερικές (πολλές) μαμάδες που καμαρώνουν τα λατρεμένα τους, αν ψάχνετε να βρείτε και εκεί τον Μεγάλο Εχθρό είστε σκατόμυαλοι και καντίρου.
ΠΑΣΟΚ :!:
εγώ πιστεύω οτι οι δεξιοί συμπεριφέρονται σαν τον de maio και οι αριστεροί σα θιγμένες αδερφές. στην ελλάδα σίγουρα τουλαχίστον. για πείτε.
ikonoklast
20-10-2007, 22:38
Δεν είναι αλή8εια οτι κάνουμε σα 8ιγμένες αδερφές εκτός αν αριστερά είναι το φόρουμ και ο σύριζα. Και ο καντίρου.
oχι εσύ, εσύ είσαι σοβαρός.
ikonoklast
20-10-2007, 22:44
Κι εσύ είσαι φασίστας αλλά δεν ήρ8α να σε πω de maio.
ε κι εσύ φασίστας είσαι απλα όχι de maio.
ikonoklast
20-10-2007, 22:50
ε κι εσύ φασίστας είσαι απλα όχι de maio.
μήπως με λες αδερφή;
ikonoklast
20-10-2007, 23:02
γιατί; μήπως είσαι ομοφοβικός;
ρε. ήμαρτον.
Εμείς πάντως χαιρόμασταν με την όλη φάση γιατί χάναμε μαθήματα με τις πρόβες κτλ αλλά μάλλον θα ήμασταν το μοναδικό σχολείο που συνέβαινε αυτό. Τώρα που διαβάζω τι κρύβεται πίσω από αυτό τον σάπιο θεσμό και τη σημειολογία του λυπάμαι τα κακόμοιρα παιδάκια που τα βιάζουν ψυχικά στα σχολεία και τα κάνουν ιμπεριαλιστές με το ζόρι.
Να ξεσηκωθούμε :!:
Σοβαρά τώρα, προφανώς και η παρέλαση σαν θεσμός είναι άθλιος και αστείος και αν είχε ποτέ κάποιο νόημα αυτό ήταν πριν πάμπολλα χρόνια αλλά σταματήστε να κάνετε σαν κακογαμημένες αδερφές που τις ενοχλούν τα πάντα. Οι παρελάσεις γίνονται πλέον για να χαίρονται μερικοί κωλόγεροι και μερικές (πολλές) μαμάδες που καμαρώνουν τα λατρεμένα τους, αν ψάχνετε να βρείτε και εκεί τον Μεγάλο Εχθρό είστε σκατόμυαλοι και καντίρου.
ΠΑΣΟΚ :!:
η σημειολογηία ξέρεις δεν είναι τόσο για τους παρελάυνοντες και μη μαθητές, όσο για τους γονείς και τα κωλογέρια!!!!!! Γιατί στους μαθητες άμα δεν γουστάρουν παρέλαση ή δίνουν κίνητρα ή στα ζόρια αν δεν μαζέψουν τα άτομα απειλούν και με αποβολή.
:!: είσαι σίγουρος γι'αυτό; έχεις κανα email που να το αποδεικνύει;
Εμείς πάντως, στο ξαναλέω μπας και, χαιρόμασταν πολύ με τις παρελάσεις και την όλη φασαρία και συνήθως οι αδικημένοι ήταν αυτοί που δε "χωρούσαν" στην παρέλαση και όχι όσοι πήγαιναν με το ζόρι (που δεν υπήρχαν τέτοιοι) αλλά και πάλι τι ξέρουμε εμείς οι ΒουΠου/ εκκολαπτόμενοι καπιταλιστές από αυτά;
Για τους γονείς τώρα που το λες παίζει να έχεις και δίκιο, θυμάμαι χαρακτηριστικά να περνάμε μπροστά από το Δημαρχείο και το μαζεμένο πλήθος να φωνάζει "είναι βαριά η πούτσα του τσολιά" αλλά τότε ήμουν μικρός και δεν καταλάβαινα τι εννοούσαν. :!:
Αν πιστεύεις ότι η πλειοψηφία των γονιών αντιλαμβάνεται τη σημειολογία της παρέλασης και τα ρατσιστικά και γλοιώδη μηνύματα της και ανησυχεί για κάτι παραπάνω από το να βγάλει καλές φωτογραφίες, ακούμπα εδώ ------------>.|.<------------ και θα αποκτήσεις μια πρώτη επαφή με την πραγματικότητα.
Επίσης np anal cunt - απαντάς στον καντίρου.
:!: είσαι σίγουρος γι'αυτό; έχεις κανα email που να το αποδεικνύει;
Εμείς πάντως, στο ξαναλέω μπας και, χαιρόμασταν πολύ με τις παρελάσεις και την όλη φασαρία και συνήθως οι αδικημένοι ήταν αυτοί που δε "χωρούσαν" στην παρέλαση και όχι όσοι πήγαιναν με το ζόρι (που δεν υπήρχαν τέτοιοι) αλλά και πάλι τι ξέρουμε εμείς οι ΒουΠου/ εκκολαπτόμενοι καπιταλιστές από αυτά;
Για τους γονείς τώρα που το λες παίζει να έχεις και δίκιο, θυμάμαι χαρακτηριστικά να περνάμε μπροστά από το Δημαρχείο και το μαζεμένο πλήθος να φωνάζει "είναι βαριά η πούτσα του τσολιά" αλλά τότε ήμουν μικρός και δεν καταλάβαινα τι εννοούσαν. :!:
Αν πιστεύεις ότι η πλειοψηφία των γονιών αντιλαμβάνεται τη σημειολογία της παρέλασης και τα ρατσιστικά και γλοιώδη μηνύματα της και ανησυχεί για κάτι παραπάνω από το να βγάλει καλές φωτογραφίες, ακούμπα εδώ ------------>.|.<------------ και θα αποκτήσεις μια πρώτη επαφή με την πραγματικότητα.
Επίσης np anal cunt - απαντάς στον καντίρου.
εκτός πραγματικότητας,
άλλωστε τα στοιχεία που θελεις τα έβαλα στο πρώτο ποστ που έκανα μπαμπ το τόπικ. Το ότι κάποιοι ένοιωθαν αδικημένοι για αυτη την "τιμή" μήπως έχει και κρυφορατσιστιά/κρυφοαποκλεισμού αίτια; :wink:
Επίσης, η επίδραση της σημειολογίας στα κωλογέρια φαίνεται πολύ πιο απροκάλυπτα στην επαρχία και είναι κάπως πιο συγκαλυμμένη και διαχυμένη στα μεγάλα αστικά κέντρα.
και ένα ανατρεπτικό παράδειγμα μπας και καταλάβει τίποτε ο τελίτσας εγκέφαλός σου:
Για φαντάσου στις φαντασιωτικές εικόνες των παρελαύνοντων "λεβεντόκορμων νέων και νεανίδων με την κορμοστασιά τους που είναι το καμάρι της πατρίδας" να μπαίναν όλοι οι γυαλαμπούκες, οι κοντοί/ές, οι χοντροί/ές, οι σπυριάρηδες, οι κουτσοί, στραβοί, κλπ κλπ και μάλιστα μπροστά.
ΚΟΝΤΕ ΧΟΝΤΡΕ ΣΠΥΡΙΑΡΗ ΓΥΑΛΑΜΠΟΥΚΑ ΤΟΥ ΕΛΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΥΤΣΑΣ
asimoulis
21-10-2007, 20:02
http://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/metafiles/finali71xqj.jpg
pitchfork
22-10-2007, 21:38
Πάντως εγώ με όσα διαβάζω εδώ μέσα έχω αρχίσει να ντρέπομαι που είμαι ψηλός γεροδεμένος κι όμορφος.
Τις απόκριες με βλέπω να μεταμφιέζομαι σε κοντό σπυριάρη γιαλαμπούκα για να έρθω στα ίσα μου και να νοιώσω ένα με την αδικημένη λαική κοινωνία.
τότε συμμετέχε σε παρέλαση για να νοιώσεις τα ρεύματα ηδονής της Αρείας φυλής να διατρέχουν το κορμί σου
hcpunksonacid
22-10-2007, 22:02
εμεις παντως στο σχολειο ειμασταν ψοφιοι για παρελασεις-οχι για να παρελασουμε εμεις(ποτε δεν εγινε κατι τετοιο)-αλλα για να κοζαρουμε τα γκομενακια απο την ικτινου οπως και απο καλαμαρια.και φυσικα να πεταξουμε στραγαλια με φυσοκαλαμο και να πεσουν και μαπες μετα την παρελαση.ωραια χρονια....
Καντιρου πες ρε μαλακα αν ξερεις/θυμασαι τον λογο για τον οποιο τα λυκεια του "Ευκλειδη" δεν κανουν ποτε παρελαση.... :D
pitchfork
22-10-2007, 22:34
Βασικά εμένα πάντως ρε καντιρού με ενδιαφέρει πρωτίστως να μπανίζω τα κοριτσάκια του Λυκείου με τα μίνι και τα στενά πουκάμισα.
ΝΑΙ στις παρελάσεις λοιπόν.
κοτες μονο με στραγαλια τη βγαζατε?
εμεις ειχαμε στο μενου και αβγα και μετα κυνηγι με τους μπατσους που ερχοντουσαν να μας την πουν.
hcpunksonacid
22-10-2007, 23:39
εμεις δεν χαλουσαμε το παρτυ ρε,η μεγαλη μαχη δινοταν με την ληξη της παρελασης.
ακομα παντως θυμαμαι πως επεσαν οι "καμπανες" (3ημερες) για τον τσαμπουκα που καναμε στα φλωρακια του 2ου,οπου γονεις καλεσαν τους τσεους και μας δωσαν ολους μαζι στον γυμνασιαρχη και πηξαμε στην αποβολη....
Καντιρου πες ρε μαλακα αν ξερεις/θυμασαι τον λογο για τον οποιο τα λυκεια του "Ευκλειδη" δεν κανουν ποτε παρελαση.... :D
δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο, για λέγε
ikonoklast
27-10-2009, 17:14
πάρτε μέρες πουναι και λίγο αριστερισμό εσείς που τη βρίσκετε μαυτά,
http://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/metafiles/atiparelasi_small.jpg
stam and the witches
27-10-2009, 17:27
ΣΕΚ....
irreligious
27-10-2009, 18:30
αχχααχχαχ, γαμάει η αφίσα, με τον πιο κοντό μαθητή πίσω πίσω.
Βασικά είναι σκίτσο από schooligans, οπότε δεν γαμάει
αυτό έχει μπει;
Ο Σύλλογος διδασκόντων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης αντιτίθεται στη συμμετοχή των μαθητών του στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου εκφράζοντας τις παιδαγωγικές αντιρρήσεις στο θεσμό της μαθητικής παρέλασης. Του Aρίστου Αναγνώστου.
«Η ολοκληρωτική νοοτροπία, ο αποκλεισμός και οι διακρίσεις, ο μιλιταρισμός, η ψυχολογία μαζικής πειθαρχίας και η αφομοίωση δεν έχουν προφανώς καμιά σχέση με την κατάκτηση της ιστορικής γνώσης και την κριτική προσέγγιση της συλλογικής μνήμης από τους μαθητές Αν κάτι πρέπει να διδάσκονται τα παιδιά από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο είναι αυτό που χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στους δρόμους με τη λήξη του πολέμου: “Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός στη γη” Κι αυτό φυσικά δε μπορεί να γίνει μέσα από την παρέλαση, το αντίθετο μάλιστα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των δασκάλων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού.
Παρέλαση με το ζόρι
Ωστόσο, παρά την άρνηση των δασκάλων, οι μαθητές του 1ου Πειραματικού θα παρελάσουν με …άνωθεν επιβολή. Αυτή είναι η απόφαση του Διευθυντή του 1ου Γραφείου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Εποπτικού Συμβουλίου των Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων του ΠΤΔΕ-ΑΠΘ, το οποίο απαρτίζουν ο επίκουρος καθηγητής, Αθανάσιος Αϊδίνης και οι λέκτορες Τάσος Λιάμπας και Έφη Παπαδημητρίου. Με ομόφωνη απόφασή του το εποπτικό Συμβούλιο εκφράζει την υποστήριξή του στο Σύλλογο Διδασκόντων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου για τις παρελάσεις, θεωρώντας τις «ως συντηρητικά ιδεολογικά σύμβολα και αναχρονιστικές πρακτικές που αντιτίθενται στην υπόσχεση της Παιδαγωγικής ως Επιστήμης της Εκπαίδευσης για ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο για όλα τα παιδιά, που προετοιμάζει το δημιουργικό, κοινωνικό, ικανό για συνεργασία και ολόπλευρα ολοκληρωμένο άνθρωπο».
Δάσκαλοι: Η Ιστορία μιλά από μόνη της
Ο Σύλλογος διδασκόντων του 1ου Πειραματικού Δ. Σ. Θεσσαλονίκης του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ θυμίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ότι: «Το μαθητικό συμπλήρωμα στις στρατιωτικές παρελάσεις ξεκίνησε στα χρόνια του Μεταξά, όταν η ομοιομορφία της εμφάνισης μαθητών και μαθητριών ήταν δεδομένη, ενώ η στρατιωτικοποίηση της νεολαίας ( Ε.Ο.Ν.) ήταν βασικός στόχος του καθεστώτος. Από τότε οι μαθητικές παρελάσεις συνεχίζονται αδιάλειπτα καθοριζόμενες από ένα θολό νομοθετικό πλαίσιο -«προαιρετικά και με το ζόρι», παρά την καταδίκη της χώρας μας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το θέμα της υποχρεωτικότητας της συμμετοχής μαθητών και εκπαιδευτικών σ΄ αυτές. Η μόνη περίοδος που τέθηκε ουσιαστικά ζήτημα κατάργησής τους ήταν αμέσως μετά τη χούντα. Όμως οι παρελάσεις έμειναν ανέγγιχτες από οποιαδήποτε απόπειρα «εκσυγχρονισμού» ακολούθησε και έτσι μέχρι σήμερα μαθητές και μαθήτριες συνεχίζουν να παίζουν τα στρατιωτάκια με τους εκπαιδευτικούς (και ιδίως τους/τις γυμναστές/τριες) σε ρόλο «επιλοχία».
Από τη σκοπιά της παιδαγωγικής
«Προφανώς, η μαθητική παρέλαση (και μάλιστα στρατιωτικού τύπου) δεν αντέχει ούτε τη στοιχειώδη κριτική προσέγγιση από οποιαδήποτε σύγχρονη παιδαγωγική σκοπιά. Αφού όλα στην παρέλαση παραπέμπουν σε παιδαγωγικούς αρχαϊσμούς στρατιωτικού τύπου. Γι’ αυτό και όλη η προετοιμασία είναι μια ξεκομμένη δράση στο χώρο του σχολείου. Συναντά τη χαρούμενη αποδοχή των μαθητών/τριών, μόνο γιατί γίνεται «έξω» και αντιμετωπίζεται με την ιλαρότητα ενός παιχνιδιού ρόλων. Έτσι όμως η «εγχάραξη» επιτυγχάνεται πολύ ευκολότερα, αφού οι «συνθήκες πρόσληψης» είναι σχεδόν ιδανικές (πολύ θα θέλαμε ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής εκπαιδευτικής διαδικασίας να γίνεται «έξω» και με «παιχνιώδη» διδακτική προσέγγιση).
α) Διαχωρισμός-διακρίσεις: αγόρια μπροστά, κορίτσια πίσω (ολοφάνερα σεξιστικό), αλλά και ψηλοί/ές μπροστά, κοντοί/ές πίσω (ολοφάνερα ακατανόητο). Και κυρίως άξιοι/ες ξεχωριστά -η Ελλάδα της σημαίας-πληβείοι πίσω. Μάλιστα η εξάδα μόνο πηγαίνει συνήθως στη Δοξολογία και πάντα μπροστά- ξεκομμένη από τον υπόλοιπο μαθητικό όχλο. Εδώ, συναντάμε και το μεγάλο θέμα της απόρριψης των παιδιών με αναπηρίες. Η εγκύκλιος που επιτρέπει και τη συμμετοχή ανάπηρων στην πράξη περιορίζεται στους/ις σημαιοφόρους και αποτελεί καταφανώς επικοινωνιακό τρικ, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γενικευτεί, αφού οι απαιτήσεις για τη συμμετοχή στα «παρελαύνοντα τμήματα» δεν σέβονται διόλου τις ιδιαίτερες δυσκολίες και ανάγκες αυτών των παιδιών.
β) Θηριοδαμαστικός παβλοφισμός: Όλοι/όλες περπατάμε με το ίδιο αφύσικο βήμα, μετά από πολύωρη, μάλιστα, εκγύμναση, που μετατρέπει το σχολείο σε τσίρκο. Για να μπορούμε να «στοιχιζόμαστε» βλέποντας μόνο το κεφάλι του μπροστινού μας και να «ζυγιζόμαστε» ρίχνοντας ματιές στο πλάι στο/στη διπλανό/ή μας και εντέλει να κινούμαστε σαν ρομποτάκια με το ρυθμό που επιβάλλει -παβλοφικά-η σφυρίχτρα ή το «ένα στο αριστερό».
γ) Αγελισμός - ομοιομορφία: συνδέεται με το προηγούμενο όσον αφορά στην κίνηση στο χώρο, αλλά επεκτείνεται και στην ενδυμασία. Την πιο ορατή προσπάθεια υποταγής του ατόμου στη μαζική ομοιομορφία του συνόλου. Τώρα τελευταία, μάλιστα, έχουμε σύνδεση του εθνικοσοσιαλιστικού αυτού κατάλοιπου με το θεσμό της χορηγίας. Συνήθως φροντιστήρια «χορηγούν» μέρος (φουλάρια, γιλέκα, μπερέδες κ.λ.π.) της ενδυμασίας.
δ) Υποβιβασμός του ελεύθερου πολίτη σε υποταγμένο «υπήκοο»: Από ποιο φεουδαρχικό χρονοντούλαπο άραγε βγαίνουν αυτοί οι «επίσημοι» που στέκονται κάθε φορά στην εξέδρα (δεσπότης, στρατηγός, νομάρχης -οι αρχές και εξουσίες του τόπου) επιθεωρώντας με βλοσυρό βλέμμα τους υπηκόους τους, καθώς αυτοί τους «αποδίδουν τιμές» (γιατί άραγε;) στρέφοντας την κεφαλή δεξιά (ενώ ταυτόχρονα κοιτάνε λοξά τη «στοίχισή» τους και ακόμα πιο λοξά τη «ζύγισή» τους);
ε) Κιτς και αισθητική κακογουστιά: Εκτός από τον τρόπο που κινούμαστε και τα ρούχα που φοράμε στην παρέλαση ακούμε και μουσική (δεν υπάρχει τελετουργία χωρίς μουσική υπόκρουση άλλωστε, εκτός από αυτές που απαιτούν πλήρη σιωπή). Και τι μουσική! Στρατιωτικά εμβατήρια (την κακοποίηση, δηλαδή, της όποιας συμφωνικής παράδοσης της Δύσης) που επενδύουν μουσικά κάποια άτεχνα στιχάκια εθνικιστικού κρεσέντου.
στ) Eθνικιστική μονοπολιτισμικότητα: Παρά τα ρητορικά φληναφήματα περί «σεβασμού των πολιτισμικών διαφορών» οι παρελάσεις αποτελούν έναν ακόμη μηχανισμό (τον πιο χοντροκομμένο, ίσως) για την επιβολή είτε της αφομοίωσης είτε της ρατσιστικής απόρριψης και του αποκλεισμού του «διαφορετικού» από την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι «καθιερωμένες» πλέον αντιπαραθέσεις γύρω από το ζήτημα των αλλοδαπών σημαιοφόρων το αποδεικνύουν περίτρανα.
Βασικά είναι σκίτσο από schooligans, οπότε δεν γαμάει
αυτό έχει μπει;
Ο Σύλλογος διδασκόντων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης αντιτίθεται στη συμμετοχή των μαθητών του στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου εκφράζοντας τις παιδαγωγικές αντιρρήσεις στο θεσμό της μαθητικής παρέλασης. Του Aρίστου Αναγνώστου.
«Η ολοκληρωτική νοοτροπία, ο αποκλεισμός και οι διακρίσεις, ο μιλιταρισμός, η ψυχολογία μαζικής πειθαρχίας και η αφομοίωση δεν έχουν προφανώς καμιά σχέση με την κατάκτηση της ιστορικής γνώσης και την κριτική προσέγγιση της συλλογικής μνήμης από τους μαθητές Αν κάτι πρέπει να διδάσκονται τα παιδιά από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο είναι αυτό που χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στους δρόμους με τη λήξη του πολέμου: “Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός στη γη” Κι αυτό φυσικά δε μπορεί να γίνει μέσα από την παρέλαση, το αντίθετο μάλιστα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των δασκάλων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού.
Παρέλαση με το ζόρι
Ωστόσο, παρά την άρνηση των δασκάλων, οι μαθητές του 1ου Πειραματικού θα παρελάσουν με …άνωθεν επιβολή. Αυτή είναι η απόφαση του Διευθυντή του 1ου Γραφείου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Εποπτικού Συμβουλίου των Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων του ΠΤΔΕ-ΑΠΘ, το οποίο απαρτίζουν ο επίκουρος καθηγητής, Αθανάσιος Αϊδίνης και οι λέκτορες Τάσος Λιάμπας και Έφη Παπαδημητρίου. Με ομόφωνη απόφασή του το εποπτικό Συμβούλιο εκφράζει την υποστήριξή του στο Σύλλογο Διδασκόντων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου για τις παρελάσεις, θεωρώντας τις «ως συντηρητικά ιδεολογικά σύμβολα και αναχρονιστικές πρακτικές που αντιτίθενται στην υπόσχεση της Παιδαγωγικής ως Επιστήμης της Εκπαίδευσης για ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο για όλα τα παιδιά, που προετοιμάζει το δημιουργικό, κοινωνικό, ικανό για συνεργασία και ολόπλευρα ολοκληρωμένο άνθρωπο».
Δάσκαλοι: Η Ιστορία μιλά από μόνη της
Ο Σύλλογος διδασκόντων του 1ου Πειραματικού Δ. Σ. Θεσσαλονίκης του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ θυμίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ότι: «Το μαθητικό συμπλήρωμα στις στρατιωτικές παρελάσεις ξεκίνησε στα χρόνια του Μεταξά, όταν η ομοιομορφία της εμφάνισης μαθητών και μαθητριών ήταν δεδομένη, ενώ η στρατιωτικοποίηση της νεολαίας ( Ε.Ο.Ν.) ήταν βασικός στόχος του καθεστώτος. Από τότε οι μαθητικές παρελάσεις συνεχίζονται αδιάλειπτα καθοριζόμενες από ένα θολό νομοθετικό πλαίσιο -«προαιρετικά και με το ζόρι», παρά την καταδίκη της χώρας μας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το θέμα της υποχρεωτικότητας της συμμετοχής μαθητών και εκπαιδευτικών σ΄ αυτές. Η μόνη περίοδος που τέθηκε ουσιαστικά ζήτημα κατάργησής τους ήταν αμέσως μετά τη χούντα. Όμως οι παρελάσεις έμειναν ανέγγιχτες από οποιαδήποτε απόπειρα «εκσυγχρονισμού» ακολούθησε και έτσι μέχρι σήμερα μαθητές και μαθήτριες συνεχίζουν να παίζουν τα στρατιωτάκια με τους εκπαιδευτικούς (και ιδίως τους/τις γυμναστές/τριες) σε ρόλο «επιλοχία».
Από τη σκοπιά της παιδαγωγικής
«Προφανώς, η μαθητική παρέλαση (και μάλιστα στρατιωτικού τύπου) δεν αντέχει ούτε τη στοιχειώδη κριτική προσέγγιση από οποιαδήποτε σύγχρονη παιδαγωγική σκοπιά. Αφού όλα στην παρέλαση παραπέμπουν σε παιδαγωγικούς αρχαϊσμούς στρατιωτικού τύπου. Γι’ αυτό και όλη η προετοιμασία είναι μια ξεκομμένη δράση στο χώρο του σχολείου. Συναντά τη χαρούμενη αποδοχή των μαθητών/τριών, μόνο γιατί γίνεται «έξω» και αντιμετωπίζεται με την ιλαρότητα ενός παιχνιδιού ρόλων. Έτσι όμως η «εγχάραξη» επιτυγχάνεται πολύ ευκολότερα, αφού οι «συνθήκες πρόσληψης» είναι σχεδόν ιδανικές (πολύ θα θέλαμε ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής εκπαιδευτικής διαδικασίας να γίνεται «έξω» και με «παιχνιώδη» διδακτική προσέγγιση).
α) Διαχωρισμός-διακρίσεις: αγόρια μπροστά, κορίτσια πίσω (ολοφάνερα σεξιστικό), αλλά και ψηλοί/ές μπροστά, κοντοί/ές πίσω (ολοφάνερα ακατανόητο). Και κυρίως άξιοι/ες ξεχωριστά -η Ελλάδα της σημαίας-πληβείοι πίσω. Μάλιστα η εξάδα μόνο πηγαίνει συνήθως στη Δοξολογία και πάντα μπροστά- ξεκομμένη από τον υπόλοιπο μαθητικό όχλο. Εδώ, συναντάμε και το μεγάλο θέμα της απόρριψης των παιδιών με αναπηρίες. Η εγκύκλιος που επιτρέπει και τη συμμετοχή ανάπηρων στην πράξη περιορίζεται στους/ις σημαιοφόρους και αποτελεί καταφανώς επικοινωνιακό τρικ, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γενικευτεί, αφού οι απαιτήσεις για τη συμμετοχή στα «παρελαύνοντα τμήματα» δεν σέβονται διόλου τις ιδιαίτερες δυσκολίες και ανάγκες αυτών των παιδιών.
β) Θηριοδαμαστικός παβλοφισμός: Όλοι/όλες περπατάμε με το ίδιο αφύσικο βήμα, μετά από πολύωρη, μάλιστα, εκγύμναση, που μετατρέπει το σχολείο σε τσίρκο. Για να μπορούμε να «στοιχιζόμαστε» βλέποντας μόνο το κεφάλι του μπροστινού μας και να «ζυγιζόμαστε» ρίχνοντας ματιές στο πλάι στο/στη διπλανό/ή μας και εντέλει να κινούμαστε σαν ρομποτάκια με το ρυθμό που επιβάλλει -παβλοφικά-η σφυρίχτρα ή το «ένα στο αριστερό».
γ) Αγελισμός - ομοιομορφία: συνδέεται με το προηγούμενο όσον αφορά στην κίνηση στο χώρο, αλλά επεκτείνεται και στην ενδυμασία. Την πιο ορατή προσπάθεια υποταγής του ατόμου στη μαζική ομοιομορφία του συνόλου. Τώρα τελευταία, μάλιστα, έχουμε σύνδεση του εθνικοσοσιαλιστικού αυτού κατάλοιπου με το θεσμό της χορηγίας. Συνήθως φροντιστήρια «χορηγούν» μέρος (φουλάρια, γιλέκα, μπερέδες κ.λ.π.) της ενδυμασίας.
δ) Υποβιβασμός του ελεύθερου πολίτη σε υποταγμένο «υπήκοο»: Από ποιο φεουδαρχικό χρονοντούλαπο άραγε βγαίνουν αυτοί οι «επίσημοι» που στέκονται κάθε φορά στην εξέδρα (δεσπότης, στρατηγός, νομάρχης -οι αρχές και εξουσίες του τόπου) επιθεωρώντας με βλοσυρό βλέμμα τους υπηκόους τους, καθώς αυτοί τους «αποδίδουν τιμές» (γιατί άραγε;) στρέφοντας την κεφαλή δεξιά (ενώ ταυτόχρονα κοιτάνε λοξά τη «στοίχισή» τους και ακόμα πιο λοξά τη «ζύγισή» τους);
στ) Eθνικιστική μονοπολιτισμικότητα: Παρά τα ρητορικά φληναφήματα περί «σεβασμού των πολιτισμικών διαφορών» οι παρελάσεις αποτελούν έναν ακόμη μηχανισμό (τον πιο χοντροκομμένο, ίσως) για την επιβολή είτε της αφομοίωσης είτε της ρατσιστικής απόρριψης και του αποκλεισμού του «διαφορετικού» από την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι «καθιερωμένες» πλέον αντιπαραθέσεις γύρω από το ζήτημα των αλλοδαπών σημαιοφόρων το αποδεικνύουν περίτρανα.
παλιό είναι, οπότε κάπου στις προηγούμενες σελίδες θα βρίσκεται, καλή όμως η ξαναθύμησή του
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα βγάζαν τέτοια αφίσα που είστε και "αντιεθνικιστές"; Την κότα ε;
metamelia3
28-10-2009, 11:57
μπραβο ρε μαλακες, κανατε επανασταση :moutza:
και μια και στους οικολογους πρασινους αλλα ας μην χαλασω την δοξα του ανταρσυα τωρα
metamelia3
28-10-2009, 11:59
η αφισα κοινως ειναι καρακακογουστη, δεν λεει και τιποτα το καινουριο και ενα γιγαντιο LOL στην "ριζοσπαστικη οικολογια". προσπαθειτε να προσαρμοσετε και την μετροσεξουαλ αριστερα τωρα;
KoiliaSamprela
28-10-2009, 12:33
εγώ τις θέλω τις παρελάσεις , θέλω να βλέπω ελληνάκια με σημαιοφόρους , και όχι κσένους κατά(σ)κοπους να είναι καλύτεροι μαθητάς.
Επίσης με ενδιαφέρει άμεσα να κσέρω την ετοιμότητα των ελληνικών στρατά σε περίπτωση που μας την παίσουν τίποτα υπανάπτυκτοι εκς ανατολάς.
Προβοκάτορες μπολσεβίκοι ΠΙΣΩ
Tf9X-16KnY4
https://pbs.twimg.com/media/EIFZ7ifXYAEq9ny?format=jpg&name=medium
ypersyntelikos
30-10-2019, 11:11
https://www.youtube.com/watch?v=4VGuvMn50jU
https://www.caremarket.gr/images/ProductDetail/Content/Files/ProductMedia/KRITIKOS/NATIONAL_1/879844.jpg
Drumsick
30-10-2019, 13:28
Απειρα ρησπεκτ. Εξαιρετικό και το μανιφέστο (https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/216810_manifesto-ton-10-koritsion-tis-parelasis).
commissar
30-10-2019, 16:07
Απειρα ρησπεκτ
και
https://www.caremarket.gr/images/ProductDetail/Content/Files/ProductMedia/KRITIKOS/NATIONAL_1/879844.jpg
edit, και :puke:
https://www.facebook.com/Esu.pou.Hsoun/posts/2533425520079416
atom_smasher
30-10-2019, 22:01
Εξαιρετικά τα κορίτσια.
Raven Lord
31-10-2019, 01:58
έβγαλαν κ από τις τρύπες τους κ άλλους κρυφοφασιστολάγνους ;)
ΥΓ. περίμενα με αγωνία και τη δήλωσή τους. εξαιρετική, δίνουν ελπίδα ότι υπάρχουν και σκεπτόμενα πιτσιρίκια εκεί έξω.
The Good Son
31-10-2019, 13:48
Το εξαιρετικό στην υπόθεση είναι ότι δήμαρχος της περιοχής είναι ο ΒΟΥΡΟΣ, γνωστός από τον χαρακτήρα του ως Μίκυ στο έπος "the κόπανοι", πλάι στον νυν Χρυσαϋγίτη Γ. Πετρόχειλο.
Ο Βούρος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τις μαθήτριες "γελοία υποκείμενα".
Εξαιρετικές οι νεαρές, πάντα τέτοια. Μακάρι στις επόμενες παρελάσεις να δούμε περισσότερα τέτοια φαινόμενα. Το μόνο δυστυχές, ότι τέτοια άτομα την κάνουν από την χώρα. ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ όμως, αν το καλοσκεφτείς.
Leper Jesus
31-10-2019, 18:33
Σύμφωνα με τα Μ.Μ.Ε. δεν ήταν μαθήτριες, βέβαια. Όχι ότι αυτό αλλάζει το γεγονός ότι μπορούμε επιτέλους να μιλήσουμε για τον ΑΝΘΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ.
commissar
02-11-2019, 11:49
https://i.imgur.com/vOP4Pl7.png
Λασπόνερα
02-11-2019, 17:36
Εξαιρετικό μανιφέστο από τα κορίτσια, μαζί με εκείνο των καμμένων που τα έσπασαν στην Πατησίων για τη Χιλή, γέλασα πολύ.
Φαντάζομαι τα ίδια κορίτσια να κάνουν ακριβώς το ίδιο κρατώντας τη σημαία της Κούβας σε μια παρέλαση στο κέντρο της Αβάνας. Νομίζω θα προλάβουν να κάνουν δέκα βήματα..
Μπράβο στην Αντουέλα. Φαντάζομαι άριστη και όχι από κλήρωση ε;;;
commissar
02-11-2019, 17:43
Ναι, καταργήθηκαν οι κληρώσεις φέτος για να μην διαμαρτύρονται κάποιοι πουτάνας γιοι, τράβα ψόφα τώρα.
tsimpouklano
02-11-2019, 17:47
Να φανταστώ αυτό με την Αβάνα το ξέρεις από προσωπική πείρα, οπότε είπες να καταθέσεις την εμπειρία σου. Α, και επί την ευκαιρία, δεν ξέρω αν το έχεις παρατηρήσει, αλλά υπάρχουν κάποια πολύ μικρά πράγματα που λέγονται ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, που π.χ. δεν επιτρέπουν να σε καθαρίσει κάποιος, αν του κλέψεις το μαγαζί, αλλά ντάξει, κλάιν.
Λασπόνερα
02-11-2019, 18:06
Δε χρειάζεται να έχω πείρα ο ίδιος, δε θέλει και μυαλό να καταλάβεις τι θα γίνει σε μια αντίστοιχη περίπτωση στην κομμουνιστική Κούβα ή Κίνα ή Ρωσία. Δικαίωμα σου να πιστεύεις κάτι αντίθετο.
Δάσκαλε είσαι η μεγαληυμου συμπάθεια στο φόρουμ, πέρασες ΑΣΕΠ ως άριστος η με κλήρωση;
commissar
02-11-2019, 18:14
Δάσκαλε είσαι η μεγαληυμου συμπάθεια στο φόρουμ, πέρασες ΑΣΕΠ ως άριστος η με κλήρωση;
Άτροπε είσαι το μεγαλύτερο σκουπίδι στο φόρουμ, ψόφα να σε κάνουμε μπάννερ
tsimpouklano
02-11-2019, 18:21
ΟΚ είναι λίγο αστείο που στο διπολικό σχήμα που έχεις στο κεφάλι σου, το αντίβαρο στην κριτική που γίνεται στις θεσμίσεις του καπιταλισμού (και των διαφόρων μορφών που έχει πάρει μεσ' τα χρόνια) είναι το Κίνα/Ρωσία/Κούβα-κομμουνισμός (???), το οποίο και για κάποιον γαμημένο λόγο λειτουργεί ως η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για ό,τι κουβέντα πας να κάνεις. Κόψε λίγο την Καθημερινή.
Λασπόνερα
02-11-2019, 19:53
Άτροπε είσαι το μεγαλύτερο σκουπίδι στο φόρουμ, ψόφα να σε κάνουμε μπάννερ
Θα σας ειδοποιήσουμε.
commissar
02-11-2019, 20:07
Όχι εμάς, τον ari-m
atom_smasher
02-11-2019, 20:35
Ο Αρκάς πόσταρε ρε παιδιά ή ακόμα; Αυτό με καίει εμένα. Δεν υπάρχει μάλλον τίποτα να κανείς κριτική στην κυβέρνηση. Άσε που ο Βαγγέλης καθαρίζει και δεν είναι εποχές να το παίζουμε ήρωες. Καλύτερα δοσίλογοι.
Raven Lord
03-11-2019, 01:01
λασπόνερε, η προσβολή στους αγωνιστές είναι η ύπαρξη κάποιων άνθιμων, αδώνιδων, βορίδων κλπ φασιστών στα επίσημα μιας επετείου που υποτίθεται είναι για την άρνηση του λαού να δεχθεί το φασισμό. αυτό που έκαναν τα κορίτσια είναι ακριβώς η διαμαρτυρία σε αυτές τις καταστάσεις της ψευτοκαθωσπρέπει κοινωνίας μας όπου το φαίνεσθε είναι πιο σημαντικό από την ουσία.
είναι μεγάλο ζόρι κάποιος να σου μοστράρει τον κομφορμισμό σου στη μάπα και θέλει ψυχική δύναμη για να το συνειδητοποιήσεις και να τον απαρνηθείς. δεν είναι κακό να δεις κατάματα κάποιες καταστάσεις και να παραδεχθείς κάποια πράγματα στον εαυτό σου.
ypersyntelikos
03-11-2019, 12:05
στην κομμουνιστική Κούβα ή Κίνα ή Ρωσία
χαχαχα πόσο τρικυμία στο μυαλό σου ρε φίλε
Parasight
03-11-2019, 13:45
δε θέλει και μυαλό να καταλάβεις τι θα γίνει σε μια αντίστοιχη περίπτωση στην κομμουνιστική Κούβα ή Κίνα ή ΡωσίαΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΛΙΝ ΛΕΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΔΕΡΦΕ!!~~11~`!`!!!!``~~
Δε χρειάζεται να έχω πείρα ο ίδιος, δε θέλει και μυαλό να καταλάβεις τι θα γίνει σε μια αντίστοιχη περίπτωση στην κομμουνιστική Κούβα ή Κίνα ή Ρωσία. Δικαίωμα σου να πιστεύεις κάτι αντίθετο.
Γιατί να μην πούμε τι θα γινόταν στην Νορβηγία, στην Δανία, στο Λουξεμβούργο ή στην Σουηδία;
Δηλαδή η φάση είναι ή υπαρκτός σοσιαλισμός, ή θεοκρατικό κράτος α λα Ιράν;
Λασπόνερε εγώ προτιμώ η Ελλάδα να γίνει μία νέα Δανία. Και κινήσεις όπως αυτές των κοριτσιών, μόνο εκεί μπορούν να οδηγήσουν. Ελπίζουμε να το ζήσουμε.
Κατά τα άλλα,
ΞΥΔΑΚΙ
Λασπόνερα
06-11-2019, 09:14
Reject δεν ξέρω πώς λειτουργεί η Δανία όσον αφορά τους πρόσφυγες, να σου θυμίσω όμως οτι είναι η χώρα που δια νόμου κατάσχει τα χρήματα και τα τιμαλφή των αιτούντων άσυλο ατόμων. Όχι και τόσο ανθρωπιστικό.
Parasight
06-11-2019, 10:16
Μπορεί γενικά στο φόρουμ να αγνοεί το 80% όσων του απαντάνε γιατί δε μπορεί να υποστηρίξει τις μαλακίες που λέει συνέχεια, αλλά κατά τα άλλα συνεχίζει ακάθεκτος, αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσουμε.
atom_smasher
06-11-2019, 22:12
Reject δεν ξέρω πώς λειτουργεί η Δανία όσον αφορά τους πρόσφυγες, να σου θυμίσω όμως οτι είναι η χώρα που δια νόμου κατάσχει τα χρήματα και τα τιμαλφή των αιτούντων άσυλο ατόμων. Όχι και τόσο ανθρωπιστικό.
Δεν είναι ακριβώς έτσι.
ypersyntelikos
07-11-2019, 11:34
ε πες πώς είναι ντε