PDA

View Full Version : Hijo De La Luna (και τα της παραδόσης)

metamelia2
30-09-2005, 12:02
Ένα απ'τα καλύτερα κομμάτια ever. Παραδοσιακό Ισπανικό (ίσως και Πορτογαλλικό) κομμάτι. Η καλύτερη εκτέλεση imo είναι με την Montserrat Caballet (Να'σαι καλά τρίτο πρόγραμμα) και άλλες αξιόλογες είναι με τους Mecano και τη Sarah Brightman.

Εκθειάστε όσοι το ξέρετε, όσοι δεν το ξέρετε τσακιστείτε Soulseek.

Από εκεί και πέρα, δεν διακρίνετε μια ποιοτική διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και λ.χ. την Ισπανία; Κοινώς δεν θεωρείτε ανώτερο η χώρα σας να χαρακτηρίζεται από το Hijo De La Luna αντί γιά τα "τρία παιδιά κλεφτόπουλα" ή το "αρμενάκι είμαι κυρά μου πάρε με", ή πιστεύετε ότι η παραδοσιακή μουσική δεν σχετίζεται με την ιδεολογική ποιότητα ενός τόπου;

Kveldssanger
30-09-2005, 12:07
Χωρίς να είμαι και ο μεγαλύτερος fan της ελληνική παραδοσιακής μουσικής (η οποία όμως έχει ΠΟΛΛΑ εκπληκτικά πράγματα) θεωρώ τουλάχιστον φρικαλέα την παραπάνω σύγκριση/απόρριψη.

Buddy Lackey
30-09-2005, 12:09
kai poly dhthen.

metamelia2
30-09-2005, 12:11
Μπαντιλάκη :moutza:

Kveld: λίγο πιό αναλυτικά;

dyingfreedom
30-09-2005, 12:16
Las Ketchup.

UmbilicalResidue
30-09-2005, 12:18
Χωρίς να είμαι και ο μεγαλύτερος fan της ελληνική παραδοσιακής μουσικής (η οποία όμως έχει ΠΟΛΛΑ εκπληκτικά πράγματα) θεωρώ τουλάχιστον φρικαλέα την παραπάνω σύγκριση/απόρριψη.

Kveldssanger
30-09-2005, 12:18
Συγκρίνεις δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα μιλώντας για ποιότητα/ανωτερότητα βασιζόμενος στην ουσία στο ότι το μεν Ισπανικό τραγούδι σε ξετρελαίνει, τα δε ελληνικά σε αφήνουν αδιάφορο. Και προχωράς παραπέρα μιλώντας για ανωτερότητα όχι μόνο σε μουσικό αλλά και σε γενικότερο ιδεολογικό επίπεδο ξεκινώντας από αυτή την σύγκριση. Με την ίδια ευκολία μπορεί να βγει κάποιος να πει ότι τα κρητικά ή τα ηπειρώτικα πατάνε άνετα κάτω το fado π.χ. Χωρίς υπερβολή δεν μπορώ να θεωρήσω ότι τα ριζίτικα τραγούδια έχουν να ζηλέψουν τίποτα από οποιαδήποτε άλλη παραδοσιακή μουσική (και μιλάω αποκλειστικά ως μουσική και όχι ως ελληνική ή μη παράδοση) και κάτι ανάλογο θα μπορούσα να πω για διάφορα άλλα κομμάτια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Τέτοιες κρίσεις νομίζω ότι είναι αρκετά αφελείς (για να μην πω τίποτα χειρότερα) αφού στην ουσία δεν βασίζονται κάπου.

metamelia2
30-09-2005, 12:23
Βασικά αυτή είναι η ερώτηση μου. Απ΄τη μία έχω το Hijo De La Luna που άνετα χωράει στην αντικειμενικά "ανώτερη" μουσική (Κλασσική, όπερα, avant garde κλπ.) και απ'την άλλη ένα καθαρά λαϊκό κομμάτι. Η ερώτηση είναι η εξής: Αν το Hijo De La Luna είναι ανώτερα του λαϊκού κομματιού, μπορώ να εξάγω το συμπέρασμα ότι η Ισπανία στην γενική πολιτισμική της μορφή είναι ανώτερη της Ελλάδας;

Kveldssanger
30-09-2005, 12:25
Βασικά αυτή είναι η ερώτηση μου. Απ΄τη μία έχω το Hijo De La Luna που άνετα χωράει στην αντικειμενικά "ανώτερη" μουσική (Κλασσική, όπερα, avant garde κλπ.)

Με κάτι τέτοιες δηλώσεις περί "ανώτερης" μουσικής ανατριχιάζω.

metamelia2
30-09-2005, 12:28
Απάντηση δεν παίζει να πάρω, έτσι;

Kveldssanger
30-09-2005, 12:30
Το γεγονός ότι η ερώτηση σου δεν έχει πολύ νόημα το σκέφτηκες? (δεν το πιστεύω ότι κάθομαι και υπερασπίζομαι την παράδοση της Ελλάδας)

dyingfreedom
30-09-2005, 12:30
Η ερώτηση είναι η εξής: Αν το Hijo De La Luna είναι ανώτερα του λαϊκού κομματιού, μπορώ να εξάγω το συμπέρασμα ότι η Ισπανία στην γενική πολιτισμική της μορφή είναι ανώτερη της Ελλάδας;

ΟΧΙ.
Δηλαδή μόνο η εκάστοτε παραδοσιακή μουσική εξάρει τον πολιτισμό των χωρών;
Αν το πιστεύεις αυτό, τουλάχιστον στην παραπάνω σύγκριση, είσαι αφελής.

UmbilicalResidue
30-09-2005, 12:33
Βασικά αυτή είναι η ερώτηση μου. Απ΄τη μία έχω το Hijo De La Luna που άνετα χωράει στην αντικειμενικά "ανώτερη" μουσική (Κλασσική, όπερα, avant garde κλπ.)
:moutza: ΜΟΥ ΕΛΕΙΨΕΣ!

metamelia2
30-09-2005, 12:34
Το γεγονός ότι η ερώτηση σου δεν έχει πολύ νόημα το σκέφτηκες? (δεν το πιστεύω ότι κάθομαι και υπερασπίζομαι την παράδοση της Ελλάδας)

Γιατί δεν έχει νόημα; Η μουσική κάθε χώρας είναι μια έκφανση του πολιτισμού της.

metamelia2
30-09-2005, 12:34
Βασικά αυτή είναι η ερώτηση μου. Απ΄τη μία έχω το Hijo De La Luna που άνετα χωράει στην αντικειμενικά "ανώτερη" μουσική (Κλασσική, όπερα, avant garde κλπ.) και απ'την άλλη ένα καθαρά λαϊκό κομμάτι. Η ερώτηση είναι η εξής: Αν το Hijo De La Luna είναι ανώτερα του λαϊκού κομματιού, μπορώ να εξάγω το συμπέρασμα ότι η Ισπανία στην γενική πολιτισμική της μορφή είναι ανώτερη της Ελλάδας;
:moutza: ΚΙ ΕΜΕΝΑ!

nothingman
30-09-2005, 14:47
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΑΝΩΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ;

ποια είναι δλδ τα αντικειμενικά κριτήρια; ότι τα ακούνε όλα αυτά καλύτεροι άνθρωποι, ότι ξόδεψαν περισσότερο χρόνο για να τα γράψουν, ότι είναι πιο ακριβά;
πας καλά μωρέ;

βσκ είπες και άλλες μαλακίες (η σύγκριση δλδ του Hijo de la Luna με το "αρμενάκι είμαι κυρά μου" πχ ήταν θεϊκή) απλά αυτό το "αντικειμενικά ανώτερη" δικαιολογεί κάθε μούτζα που θα φας στην ER-ική σου καριέρα

και ναι, είναι και "δήθεν".

metamelia2
30-09-2005, 14:49
[(η σύγκριση δλδ του Hijo de la Luna με το "αρμενάκι είμαι κυρά μου" πχ ήταν θεϊκή)

Γιατί;

"αντικειμενικά ανώτερη" δικαιολογεί κάθε μούτζα που θα φας στην ER-ική σου καριέρα

8)

nothingman
30-09-2005, 14:56
[(η σύγκριση δλδ του Hijo de la Luna με το "αρμενάκι είμαι κυρά μου" πχ ήταν θεϊκή)

Γιατί;
....
γιατί πήρες τυχαία ένα παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι, έκρινες ότι είναι κατώτερο επειδή εσένα σου αρέσει περισσότερο και έβγαλες το συμπέρασμά σου.
πολύ καλά λέει ο Kveld για την Κρητική μουσική (αναφέρω μόνο αυτή επειδή μόνο με αυτή έχω μια -μικρή βέβαια- σχέση).
άλλαξε και βάλε όπου Hijo de la Lune οποιοδήποτε hit των Manowar, βάλε όπου παραδοσιακή ισπανική μουσική το τρουΜέταλ και έχεις έτοιμη τη ρητορική όλων αυτών που σιχαίνεσαι (αλλά δυστυχώς για τους λάθος λόγους)

Gabriel
30-09-2005, 14:59

ayto. an kai den moy eleipse, na pw thn alhtheia.

PS: akoy toys ellhnikoys xoroys toy skalkotta, akoyse ta "tria paidia kleftopoyla" apo mia mikth xorwdia ths prokophs, kai skase. ayta, se opoia seira protimas.

edit: ston anthrwpo me politismo to PS.

Griffith
01-10-2005, 01:06

Γιατί δεν έχει νόημα; Η μουσική κάθε χώρας είναι μια έκφανση του πολιτισμού της.
An einai frikaleo/antiais8htiko na syzhtoume thn anwterothta ths mias mousikhs apo thn allh,einai tromaxtiko/anhsyxhtiko na apopeira8oume estw na syzhthsoume thn anwterothta tou enos politismou apo ton allo :p.