View Full Version : Hurry Mulisch, Η Ανακάλυψη Του Ουρανού.
Εκδόσεις Καστανιώτη.
Φιλοσοφικό μυθιστόρημα από τον Ολλανδό Μούλις.
"-...και το όνομα Νίτσε μου φέρνει διάφορους συνειρμούς.Αυτός ήταν εκείνος ο μηδενιστής που σκορπούσε τότε τη φήμη ότι το Αφεντικό ήταν νεκρό. Τέλος πάντων, δεν απείχε και πολύ από την αλήθεια, αλλά το γεγονός ότι το Αφεντικό δεν μπορεί να πεθάνει, είναι αυτό ακριβώς ο πιο τρομακτικός περιορισμός της παντοδυναμίας του. Εκείνος υπάρχει χάρη στο παράδοξο, αλλά η ίδια χάρη τον καταδικάζει στο να υπάρχει αιωνίως, να πεθαίνει αιωνίως."
-...και το όνομα Νίτσε μου φέρνει διάφορους συνειρμούς.Αυτός ήταν εκείνος ο μηδενιστής
Καρκίνο στις φτέρνες του.
Kingdom Gone
18-09-2005, 04:52
pesta re gamw to saurotauro
Acid Baby
18-09-2005, 06:51
χαίρομαι που εκτιμάς το καλό χιούμορ.
Kingdom Gone
18-09-2005, 06:57
epishs
Φιλοσοφικό μυθιστόρημα
thanatos sauto to "eidos", osous ta grafoun k sosous ta diavazoun. psofos kakos sta sogia sas
epishs
Φιλοσοφικό μυθιστόρημα
thanatos sauto to "eidos", osous ta grafoun k sosous ta diavazoun. psofos kakos sta sogia sas
Θα μπορούσες απλώς να πείς ότι δεν είσαι σε θέση να το κατανοήσεις.
carheart
18-09-2005, 14:52
kratiemai.
epishs
Φιλοσοφικό μυθιστόρημα
Θα μπορούσες απλώς να πείς ότι δεν είσαι σε θέση να το κατανοήσεις.
Medusa spare us ας πούμε. Ο πρώτος που έγραψε φιλοσοφικό μυθιστόρημα ήταν ο Αίσωπος. Δεν έχω κάτι με το είδος, αλλά είναι σαφώς το ευκολότερο πράγμα να κινηθείς διηγηματικά πάνω σε μια γραμμή γεγονότων και να αφήσεις τον εκάστοτε αναγνώστη να αντλήσει τα δικά του συμπεράσματα, τα οποία συνήθως είναι είτε πολύ αδρά, είτε πολύ αυτονόητα. Το φιλοσοφικό μυθιστόρημα είναι το μικρό καθυστερημένο αδερφάκι της φιλοσοφίας με points.
Δεν έχω κάτι με το είδος, αλλά είναι σαφώς το ευκολότερο πράγμα να κινηθείς διηγηματικά πάνω σε μια γραμμή γεγονότων και να αφήσεις τον εκάστοτε αναγνώστη να αντλήσει τα δικά του συμπεράσματα, τα οποία συνήθως είναι είτε πολύ αδρά, είτε πολύ αυτονόητα. Το φιλοσοφικό μυθιστόρημα είναι το μικρό καθυστερημένο αδερφάκι της φιλοσοφίας με points.
και λοιπόν? μειώνεται η σημασία του? όσο για τα bold, ναι είναι το ευκολότερο πράγμα, σίγουρα και εσύ θα έχεις ήδη δημοσιεύσει κείμενα επί κειμένων...
Ο όρος φιλοσοφικό μυθιστόρημα παραπέμπει και στο είδος του βιβλιου που εμπεριέχει πολλές αναφορές σε φιλοσοφικά κείμενα. και ναι, είναι πιο ευέλικτο από αυτά. γιατί θα έπρεπε να μειωθεί σε ομορφιά και νόημα?
Κοίτα γκοθού, το αν έχω δημοσιεύσει κείμενα ή όχι αρχικά δεν το ξέρεις, δευτερευόντως είμαστε στην Ελλάδα, έγινε sold out το "Ο Ιούδας Φιλούσε Υπέροχα" και ο Ζαχαρόπουλος γράφει σε περιοδικό.
Επι του θέματος τώρα, ο όρος που μόλις παρέθεσες είναι δικός σου. Με το ίδιο σκεπτικό ο κώδικας davinci είναι επιστημονικό μυθιστόρημα αφού σε παραπέμπει σε ιστορικά/επιστημονικά στοιχεία. Όπως και να 'χει, δεν θέλησα ποτέ να μειώσω την αξία (στα μάτια ποιού άραγε?) ενός συγγράμματος, απλά δεν μπορώ να ακούω δήθεν ελιτιστικές μαλακίες πέρι κατανόησης ενός τρίτου (πόσο μάλλον όταν αυτός ο τρίτος είναι ο kingdom) από κάποιον που απολαμβάνει φιλοσοφικά μυθιστορήματα. Διάβαζε ότι σκατά θέλεις γκοθού, opinion is opinion, αλλά μην ακούω αμοιβάδες να μιλάνε για εξελικτική αξιοκρατία.
Επι του θέματος τώρα, ο όρος που μόλις παρέθεσες είναι δικός σου. Με το ίδιο σκεπτικό ο κώδικας davinci είναι επιστημονικό μυθιστόρημα αφού σε παραπέμπει σε ιστορικά/επιστημονικά στοιχεία. Όπως και να 'χει, δεν θέλησα ποτέ να μειώσω την αξία (στα μάτια ποιού άραγε?) ενός συγγράμματος, απλά δεν μπορώ να ακούω δήθεν ελιτιστικές μαλακίες πέρι κατανόησης ενός τρίτου (πόσο μάλλον όταν αυτός ο τρίτος είναι ο kingdom) από κάποιον που απολαμβάνει φιλοσοφικά μυθιστορήματα. Διάβαζε ότι σκατά θέλεις γκοθού, opinion is opinion, αλλά μην ακούω αμοιβάδες να μιλάνε για εξελικτική αξιοκρατία.
xaxa kahmenoulh.
o oros einai anagnwrismenos, den einai dikhs mou empneyshs. epishs siga, poios einai aytos o Kingdom kai apagoreyetai na ton amfisbhthsoume? ase pou an den katalabes, den eprokeito gia kati tetoio. eisai ena sklhropyrhniko ybridio dh8en koyltouriarh antidrastikoy kai bakthriwdous emetou, klwne.
Mhn nomizeis oti epeidh adynateis esy na pareis hdonh apo tetoia egxeirhmata, den ikanoi kai oi alloi.
Atheist, my love, mhn kopiazeis toso na to paikseis epanastaths. Nai, NAI EISAI FOBEROS POU MOY TH LES, MPRABO, MPRABO, PANTA ME EPIXEIRHMATA! A3IOS! sth skia tou sympo! den goustareis? ok, symfwnw oti opinion is opinion, kati pou mallon den ensternizesai sthn pragmatikothta.
kai eis anwtera.
Ωχ, επανήλθε η χειρότερη από τις 4 μέδουσες;
Ωχ, επανήλθε η χειρότερη από τις 4 μέδουσες;
a, dhladh an to boulwnoyme, eimaste kales.
an milame, eimaste "h xeitoreth apo tis medouses". eleos e.
:pink: :pink:
Σε καταπιέζουν εδώ δηλαδή.
kuuuuuu
mila mou glykaaaa esy toulaxiston...:-p
Γαμημένες κωλολεσβίες.
:P
Atheist, ποιο το πρόβλημα σου με τον Νίτσε και τους μηδενιστές; Αναφέρομαι στο πρώτο σου κουόουτ.
xaxa kahmenoulh.
o oros einai anagnwrismenos, den einai dikhs mou empneyshs. epishs siga, poios einai aytos o Kingdom kai apagoreyetai na ton amfisbhthsoume? ase pou an den katalabes, den eprokeito gia kati tetoio. eisai ena sklhropyrhniko ybridio dh8en koyltouriarh antidrastikoy kai bakthriwdous emetou, klwne.
Mhn nomizeis oti epeidh adynateis esy na pareis hdonh apo tetoia egxeirhmata, den ikanoi kai oi alloi.
Atheist, my love, mhn kopiazeis toso na to paikseis epanastaths. Nai, NAI EISAI FOBEROS POU MOY TH LES, MPRABO, MPRABO, PANTA ME EPIXEIRHMATA! A3IOS! sth skia tou sympo! den goustareis? ok, symfwnw oti opinion is opinion, kati pou mallon den ensternizesai sthn pragmatikothta.
kai eis anwtera.
Με points.
1) Ο Kingdom είναι κάποιος ο οποίος δεν γνωρίζεις. Αυτό σε περιορίζει ως προς την αντικειμενικότητα της κρίσης σου περι οποιασδήποτε πνευματικής αρετής του, και δη, της ικανότητας αντίληψής του. Το αν εγώ τον θεωρώ πνευματώδη είναι δική μου υπόθεση, εσύ δεν έχεις την πολυτέλεια μιας άποψης που γίνεται σεβαστή επί του προκείμενου θέματος.
2) eisai ena sklhropyrhniko ybridio dh8en koyltouriarh antidrastikoy kai bakthriwdous emetou, klwne.
Ευχαριστώ, it comes as a copliment from you. Ας περιορίσουμε όμως τους χαρακτηρισμούς, ja?
3) Mhn nomizeis oti epeidh adynateis esy na pareis hdonh apo tetoia egxeirhmata, den ikanoi kai oi alloi.
Δεν είπα κάτι τέτοιο. Απλά το θεωρώ υποκατάστατο ηδονής. Είμαι σίγουρος πως η εμπειρία σου θα σου επιτρέψει να επεκτείνεις τον όρο και σε πιο ρηχά ζητήματα.
4) Atheist, my love, mhn kopiazeis toso na to paikseis epanastaths.
Δεν είμαι, και δεν θέλω να είμαι επαναστάτης. Δεν έχω ιδέα από που άντλησες αυτό το συμπέρασμα και το γεγονός πως σε θεωρώ εγκεφαλικά υποδεέστερη μου στερεί την χαρά του να ενδιαφερθώ να μάθω.
Α, επίσης, στην λέω επειδή είσαι δήθεν. Όχι ποζέρι, δήθεν.
@Phoebus: Με εκνευρίζει η καραμέλα Nietzsche=Μηδενισμός επειδή δεν ισχύει με τον συνηθισμένο τρόπο. Το είχαμε συζητήσει και παλαιότερα με τον pthoggon.
Atheist ναι το θυμάμαι που τα είχαμε πει όλοι, μου τη είχες πει και μένα :P Προφανώς δεν σε ενοχλεί τόσο η συσχέτιση του Νίτσε με τον μηδενισμό αλλά ο λάθος ορισμός του μηδενιστή που κυκλοφορεί. Non?
Acid Baby
19-09-2005, 23:30
Γαμημένες κωλολεσβίες.
:moutza: respect λέμε.
Atheist ναι το θυμάμαι που τα είχαμε πει όλοι, μου τη είχες πει και μένα :P Προφανώς δεν σε ενοχλεί τόσο η συσχέτιση του Νίτσε με τον μηδενισμό αλλά ο λάθος ορισμός του μηδενιστή που κυκλοφορεί. Non?
Ε δεν νομίζω ότι ο μηδενιστής έχει και πολλά περιθώρια παρερμήνευσης εννοιολογικά :p Με εκνευρίζει να συγχέουν τον Nietzsche με κάτι στο οποίο ήταν αντίθετος τελολογικά.
"Σε έναν κόσμο γεμάτο πολέμους, πείνα, καταπίεση, απάτη, πλήξη, τι -εκτός από την αιώνια αθωότητα των ζώων αποτελεί μία εικόνα ελπίδας?
Μία μητέρα με ένα νεογέννητο στην αγκαλιά της? Αλλά ίσως το παιδί καταλήξει δολοφόνος ή δολοφονημένος, οποότε η ελπιδοφόρα εικόνα ήταν μονάχα μία απεικόνιση μιας πιετά.
Όχι, η εικόνα της ελπίδας είναι κάποιος που περνάει με ένα μουσικό όργανο σε μία θήκη...
...κι ενώ ο χώρος γεμίζει σταδιακα με την υπόκωφη κακοφωνία όλων των οργάνων, τα οποία αναζητούν τη νότα λα, όπως σπουργίτια και συνωστίζονται γύρω από ένα κομμάτι ψωμί, τα καπάκια των θηκών των κοντραμπάσων, που έχουν το μπόι ενός ανθρώπου, χάσκουν σαν πόρτες που βγάζουν σε έναν άλλο κόσμο."
Solo Carriera
01-10-2005, 19:04
τετριμμένες, μελό αερολογίες με ψήγματα αφέλειας imo.
Δεν είναι αφέλεια. Απόσταση από τον κόσμο είναι.
Κοντραμπάσσα και ελπίδες. Ζώα και νεογνά.
Έλεος.
Αλήθεια, ποια εικόνα θα μπορούσε να είναι μία εικόνα ελπίδας?
Το ερωτημα είναι ψευδερώτημα, οι ελπίδες είναι άχρηστες στην πραγματικότητα, είναι η Παγίδα.
symposium_lexotanil
02-10-2005, 02:04
http://www.bluffton.edu/~sullivanm/canova/perseusdet2.jpg
Πωπω σε αγαπάω ρε γαμημένε.
medusa, εξαρτάται από το τι ελπίζεις. Προφανώς.
http://www.bluffton.edu/~sullivanm/canova/perseusdet2.jpg
Μας τα είπες και πέρισυ αλλά δεν έπιασε.
Και νομίζω, το copyright ανήκει στον Μιτσμανν, Άθειστ.
Σε παραπέμπω σε περσινά θρεντ. :P
Φρούδες ελπίδες, φλούδες μαλακίες, σύμπο.
Darkling
02-10-2005, 22:42
Ελπιζω να πατησεις μια μπανανοφλουδα, με ευεργετικα αποτελεσματα.
Και νομίζω, το copyright ανήκει στον Μιτσμανν, Άθειστ.
Σε παραπέμπω σε περσινά θρεντ. :P
I'm no less sworn 2 my beloved sympo.
Ελπιζω να πατησεις μια μπανανοφλουδα, με ευεργετικα αποτελεσματα.
Λούγκρες.
...Και μην μου καταστρέφετε το θρεντ.
Μην φτύνετε στην αποχέτευση.
Μην φτύνετε στην αποχέτευση.
akomh mou antistekesai...
Would u want it otherwise?
carheart
03-10-2005, 20:44
:bang: