View Full Version : Humans not 'pinnacle of evolution'
http://cnews.canoe.ca/CNEWS/Science/200 ... 10-ap.html (http://cnews.canoe.ca/CNEWS/Science/2005/09/08/1208010-ap.html)
Το βρήκα ενδιαφέρον. Discuss...
Διοαφωνώ. Η εγκεφαλική προσαρμοστικότητα είναι δύσκολα μετρήσιμη σε επίπεδα όπου δεν ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να εξελιχθεί. Τώρα αν μετράνε την δυνητική περεταίρω εξέλιξη από το μέγεθος του εγκεφάλου μας, ίσως θα έπρεπε να τις βγάλουμε έξω να τις μετρήσουν, να πάρουμε καμιά ιδέα για την υπογεννητικότητα.
Διοαφωνώ. Η εγκεφαλική προσαρμοστικότητα είναι δύσκολα μετρήσιμη σε επίπεδα όπου δεν ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να εξελιχθεί.
Αυτό μου έκανε και μένα εντύπωση. Αν (κι αυτό είναι μεγάλο αν) η έρευνα έχει βάση, τότε ο εγκέφαλος συνεχίζει και μεγαλώνει. Τώρα τι σκατά μπορεί να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορώ καταλάβω και είναι κάτι για το οποίο θα ήθελα να ακούσω γνώμες. Δλδ, άσχετα από την έρευνα, μπορεί να υπάρχουν παράγοντες στις σημερινές συνθήκες που να πιέζουν προς μία εξελικτική διαδικασία του εγκεφάλου;
Τώρα αν μετράνε την δυνητική περεταίρω εξέλιξη από το μέγεθος του εγκεφάλου μας, ίσως θα έπρεπε να τις βγάλουμε έξω να τις μετρήσουν, να πάρουμε καμιά ιδέα για την υπογεννητικότητα.
Δεν είναι το μέγεθος που μετράει, είναι πώς το χρησιμοποιείς.
Αν ο εγκέφαλος μεγαλώνει δε σημαίνει ντε και καλά ότι γινόμαστε και πιο έξυπνοι, σ' αυτό έχεις δίκιο. Μπορεί όμως να μεγαλώνει γι' άλλους λόγους. Υπάρχουν κάμποσα άλλα πράγματα που ελέγχει ο εγκέφαλος εκτός από τη σκέψη.
Elfstone
15-09-2005, 11:46
Δεν με εκπλήσσει...
Δεν ξέρουμε τα πάντα ακόμα για τους μηχανισμούς της εξέλιξης και δεν μπορούμε να βγάζουμε ασφαλή συμπεράσματα για το αν συνεχίζεται ή όχι η εξέλιξη των ανθρώπων. Για να μην πούμε και για την λειτουργία του εγκεφάλου.
Πάντως, για το "selective pressure" προς μεγαλύτερο εγκέφαλο, υπάρχει το ρητό "intelligence is sexy"... :)
Δλδ, άσχετα από την έρευνα, μπορεί να υπάρχουν παράγοντες στις σημερινές συνθήκες που να πιέζουν προς μία εξελικτική διαδικασία του εγκεφάλου;
Δε βλέπω κάποιο λόγο που θα έπρεπε να εμποδίζει την περαιτέρω βιολογική ανάπτυξη του ανθρώπου, ιδιαίτερα δε με τις σημαντικές αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον και της αλληλεπίδρασης με αυτό. Δε θα με εξέπληττε, επίσης, αν η εξέλιξη βασίζεται και στη προσπάθεια προσαρμογής σε πολιτισμικές αλλαγές (διατροφικές συνήθειες, αύξηση του όγκου και ρυθμού ροής πληροφοριών λόγω της ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιών, κλπ).
Απ'την άλλη, θεωρώ πρώιμα τα συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της αύξησης του μεγέθους του εγκεφάλου. Δεν υπάρχει ακόμη κάποια εγγύηση πως σημαίνει και την αύξηση της εφυΐας, παραδείγματος χάριν.
twra egw pou diavasa 'pinnaple of evolution' mallon eimai s autous pou mikrainei o egefalos tous me ta xronia....
Δεν με εκπλήσσει...
Δεν ξέρουμε τα πάντα ακόμα για τους μηχανισμούς της εξέλιξης και δεν μπορούμε να βγάζουμε ασφαλή συμπεράσματα για το αν συνεχίζεται ή όχι η εξέλιξη των ανθρώπων. Για να μην πούμε και για την λειτουργία του εγκεφάλου.
Σίγουρα αλλά με σύγκριση γονιδίων μπορούμε πιστεύω να πάρουμε ενδείξεις για το αν εξελίσσεται, άσχετα αν μπορούμε να καταλάβουμε και το πώς ή το προς τα που.
Δε βλέπω κάποιο λόγο που θα έπρεπε να εμποδίζει την περαιτέρω βιολογική ανάπτυξη του ανθρώπου, ιδιαίτερα δε με τις σημαντικές αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον και της αλληλεπίδρασης με αυτό. Δε θα με εξέπληττε, επίσης, αν η εξέλιξη βασίζεται και στη προσπάθεια προσαρμογής σε πολιτισμικές αλλαγές (διατροφικές συνήθειες, αύξηση του όγκου και ρυθμού ροής πληροφοριών λόγω της ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιών, κλπ).
Όλα αυτές οι αλλαγές που λες είναι πάρα πολύ πρόσφατες και δε νομίζω να έχουν δώσει (τουλάχιστον μετρήσιμο) εξελικτικό αποτέλεσμα. Σε 1000 χρόνια ίσως αλλά και πάλι χλωμό μου φαίνεται.
Εγώ μιλούσα περισσότερο για σύγκριση μεταξύ σημερινού ανθρώπου και αυτού των πρώιμων πολιτισμών, όπως επιχειρεί να δείξει η έρευνα. Εκεί εγώ ψιλοκουφάθηκα για το λόγο ότι δεν καταλαβαίνω, τι selective pressure όπως λέει κι ο Elfstone, υπήρχε/υπάρχει
twra egw pou diavasa 'pinnaple of evolution' mallon eimai s autous pou mikrainei o egefalos tous me ta xronia....
Ω, γυναίκα στο thread μου \m/. Ήταν ο ακαταμάχητος τίτλος ή το sexy avatar μου που σε καναν να ποστάρεις; Πες πες πες!!!
hm....katse na skeftw....
o ananas ypo8etw.
(o rolos ths vlammenhs mou vgainei poly epityxhmena.8a to yio8ethsw)
Kanto, se mena douleuei mia xara edo kai polu kairo!!!